Hogyan közlekedjünk biztonságosan gerard tetőn?

Hogyan közlekedjünk biztonságosan gerard tetőn?

 

Merészkedett már fel Ön a háza tetejére?

A tetőn való biztonságos séta macskája számára gyerekjáték lehet, de nekünk embereknek tudásra, tapasztalatra, sőt speciális felszerelésre van szükségük. Mi most szeretnénk Önt ellátni a szükséges tudással, és reméljük, hogy segít ez abban, hogy az első élmény biztonságosabb legyen, és a vártnál jobban sikerüljön.

Igen, a képzett szakember a lehető legjobb döntés, ha a tető javításáról vagy állapotának feltérképezéséről van szó. Bölcs dolog ezt a feladatot rájuk bízni. Hódítsák meg ők a városi csúcsokat, ráadásul még a tapasztalt tetőfedőknek is óvatosan kell eljárniuk a magasban végzett munkákkal.

Időnként azonban időt és pénzt takarítunk meg, ha egyszerűbb feladatokat mi magunk vállalunk be a háztetőnkön. Pl. annak állapotának a felmérésével, akár agyag-, beton-, zsindely- vagy fémtetővel rendelkezik, különösen az igazán hideg tél beköszönte előtt, a tetőket bizony érdemes megvizságlni és felkészíteni a hideg évszakra.

Ha szükségünk van rájuk, a tetőfedők általában még mindig új tetők beépítésével vannak elfoglalva, így aligha találunk elérhető szakembert, de lehet, hogy a tetőnk nem vár. Ekkor kényszerülhetünk arra, hogy a magassággal és a félelmekkel megbírkózva mi magunk kapaszkodunk fel a tetőre.

A GERARD tetőket úgy tervezték, hogy ellenálljanak a rajtuk sétáló emberek súlyának. Kérjük, vegye figyelembe a magasban végzett munkavégzés biztonsági szabályait! Mint tudjuk, fő a biztonság!

 

De hogyan lépkedhetünk macska-biztonsággal házunk tetején?

 

1. Napos időjárásra tervezzünk!

Nem, nem a kilátás miatt, bár a tiszta idő valóban segíthet abban, hogy élvezze a kilátást, amit talán onnan még soha sem látott. Száraz időre azért van szükség, hogy a lehető legbiztonságosabb felületen járjunk a tetőn. Ha a tető nedves, nagy a csúszásveszély. A tetőről való leesésnek a legcsekélyebb esélyét sem akarjuk megadni.

1. szabály: Kizárólag száraz tetőn közlekedjünk!

 

2. Viseljünk megfelelő lábbelit!

Sejtjük, hogy most talán sokan a túrabakancsukat kezdik el leporolni, de azok a hegyekbe valók, nem GERARD tetőkre. Mivel a fém tetőcserepek enyhén meghajolhatnak és a tetőcserép kőbevonata megsérülhet egy durva csizmatalptól, ezért puha talpú cipőre van szükség. Vegyük elő például a futó- vagy teniszcipőnket, amely lehetővé teszi a biztonságos, de óvatos járást.    

2. szabály: Viseljünk puha talpú cipőt!

Hogyan közlekedjünk biztonságosan gerard tetőn?

 

3. Szerezzünk be biztonsági felszerelést!

Tegyük meg a megfelelő biztonsági intézkedéseket! Annak érdekében, mindent megtegyünk a súlyos sérülések elkerülése érdekében, szerezzünk be egy mászóhevedert, karabinert és mászókötelet, amely akár életmentőnek is bizonyulhat egy baleset alatt.

Ha kisebb a tetője, akkor lehet egy B terve is.

Kipróbálhat egy jó, hosszú létrát, meg még egy távcsövet is. Ezután bízza a mászást képzett szakemberekre.

3.szabály: Fektessünk be (vagy vegyünk kölcsön) megfelelő biztonsági felszerelést!

 

4. Sétáljunk úgy, mint Michael Jackson egy GERARD tetőfedő!

A tető nem a megfelelő hely, hogy megvillogtassuk tánctudásunkat a híres holdsétával, akármilyen romantikusan is hangzik. A tetőn mi úgy szeretnénk járni, mint a minősített tetőfedőink: testsúlyát a cserepek alatti lécekre helyezve.

Honnan tudjuk, hogy hol vannak a lécek? Mindig a cserepek orránál (orra alatt), ahogy az alábbi illusztráción is látható.

Hogyan közlekedjünk biztonságosan gerard tetőn?

 

 

4. szabály: Mindig a GERARD tetőcserép orrára lépjen!

 

És mit vizsgáljunk, amikor végre fenn vagyunk?

Már erről is írtunk egy másik praktikus blogban a Tetők téli felkészítése témájában: https://www.gerard.hu/hu/blog/hogyan-keszitsuk-fel-a-tetonket-telre

A GERAR-tetőn közlekedni és a szükséges felmérést elvégezni nem olyan nehéz és kockázatos, mint amilyennek első látásra tűnhet, feltéve, hogy betartja ezeket az egyszerű biztonsági szabályokat.

Fő a biztonság! Főleg, ha magasban dolgozik.