Miért jó nekünk a fenntarthatóság a tetőiparban?

Magától értetődik, hogy a fenntarthatóság napjainkban az építőipar egyik kulcsfontosságú szempontja. Környezetünknek kétségbeesetten szüksége van rá, erőforrásaink nem bírják nélküle, és egyre több vásárló várja el, ezért minden gyártó számára megkerülhetetlenné vált.

Ez alól a GERARD Tetőcsalád sem kivétel. Hogyan járulunk hozzá ehhez a globális kihíváshoz, és – ami még fontosabb Önnek – miért jó ez a háztulajdonosoknak?

A „világ legjelentősebb fenntartható tervezési versenye” a HOLCIM Alapítvány a Fenntartható Tervezésért 2015-ben a globális Ezüst Díjat a srí lanka-i közösségi könyvtárnak adta, amely újrahasznosítható anyagokból, köztük könnyűfém tetővel épült.

Miért jó nekünk a fenntarthatóság a tetőiparban?

A fém tetős, díjnyertes könyvtár Sri Lankán. Forrás

 

A fenntarthatóság a vérünkben van

Hogy őszinte legyek, az alapanyagunk természetéhez tartozik: az acélhoz. Az acélt egyre inkább kívánatos tetőfedő anyagként ismerik el a fenntarthatóság vezető szakértői.

Alább felsorolunk 3 előnyt, amelyek miatt az acél tetőfedő termékekre annyira megnőtt az igény a zöld kezdeményezések számára, és világszerte egyre népszerűbbek a környezettudatos vásárlók körében.

 

1.) Végtelenszer újrahasznosítható

Ha a fenntarthatóságra gondolunk, nagyon valószínű, hogy az első szó, ami eszünkbe jut: az újrahasznosíthatóság. Az újrahasznosítás mindenféle jót jelent, ami minden környezetvédő számára kívánatos. Csak hogy néhányat említsünk: a korlátozott erőforrások okos felhasználása és segít megszabadulni a szeméthegyektől, amelyek tönkreteszik szeretett bolygónkat.

Nem csoda, hogy az újrahasznosítás az egyik elsődleges célja a földi élet fenntarthatóvá tételére irányuló erőfeszítéseknek. Az építőiparnak jókora felelőssége van ebben a tekintetben.

„A tetőfedési hulladék több mint 40 millió tonnát, vagyis az Egyesült Államokban évente keletkező szilárd hulladék 5 százalékát teszi ki. A tetőfedő anyagok jobb felhasználása és újrahasznosítása az egyik legjobb lehetőséget kínálja a hulladéklerakókból származó hulladék csökkentésére világszerte.” (architectmagazine.com)

Miért jó nekünk a fenntarthatóság a tetőiparban?

 

Globális érdekünk, hogy áttérjünk 100%-ban újrahasznosítható fém tetőfedő termékekre, hogy jó sáfárok legyünk a Föld őrzőjeként a következő generáció számára, gyermekeink és unokáink számára.

Lehet, hogy a legtöbbünk számára túlságosan átfogó gondolkodás, de hacsak nem kezdünk el így gondolkodni, ez csak egy szép jövőkép maradhat, ami soha nem válik valóra. A Végítélet Órája, eredeti nevén „Doomsday Clock”, atomtudósai szerint szerint már az utolsó 90 másodpercben vagyunk.

 

2.) Könnyű súly

Ellentétben a még mindig népszerű hagyományos tetőfedő anyagokkal, mint például az agyag vagy a beton, az acél azok tömegének mindössze 1/7-ét teszi ki. Ez jelentős súly, amelyet megspórolhatnak az olyan épületek, mint például az Ön otthona. Ez a pehelykönnyű súly lehetővé teszi az építészek számára, hogy „karcsúbb” anyagtervezést hajtsanak végre, miközben csökkentik az épület költségeit.

A könnyű súly azonban nem csak az újépítésű épületek számára előnyös. Az energiaválság, a magas infláció és az ukrajnai háború következtében 2023-ban Európában egyre népszerűbb a tetőfelújítás, amely óriási lehetőségeket rejt magában a fém tetőfedő megoldással.

A könnyű, kőszórt fém tetőcserepek, mint a GERARD, akár közvetlenül is felszerelhetők a meglévő régi tetőkre, csupán új lécek szükségesek felrakásukhoz. Mondani sem kell, mennyi anyagot – és pénzt – takarítunk meg a folyamat során.

Miért jó nekünk a fenntarthatóság a tetőiparban?

Tetőfelújítás GERARD Hódfarkú profillal: csupán új lécek szükségesek a régi tető újjászületéséhez.

 

3.) Tartósság

Bosszankodott már amiatt, hogy új terméket vásárolt, és néhány év után ki kellett dobnia? Mert a garancia csak egy évig terjedt rá, és a javítóműhely nem volt hajlandó megjavítani, mert a gyártó nem szállított hozzá alkatrészt?

A termékek rövid élettartama egyre nagyobb feszültséget okoz a gyártók és a vásárlók között. Olyannyira, hogy az Egyesült Királyságban 2021-ben életbe lépett a „javításhoz való jog” törvény, amely a termékek tartósságát, a vásárlók elégedettségét és a fenntarthatóságot hivatott javítani.

A termékek és az épület élettartamának meghosszabbítása kulcsfontosságú a fenntarthatóság szempontjából. Az erős korrózióálló acél tetőfedő anyagok rendkívül tartósnak bizonyulnak. Miért?

Az erős acél test ellenáll a jégesőnek, és (a GERARD által alkalmazott) egyedülálló vízszintes 8 pontos beépítési technika világszerte többször is hurrikánállónak bizonyult.

A GERARD fenntarthatósága jót tesz Önnek és a környezetnek is.

Mindannyian csak nyerünk vele.