Megijedt egy zajos radiátortól? Ezek azok a hangok, amelyek rossz hírt jelenthetnek a fűtés szempontjából

Megijedt egy zajos radiátortól? Ezek azok a hangok, amelyek rossz hírt jelenthetnek a fűtés szempontjából

Mindannyian megtapasztaltuk már azt a pillanatot egy csendes otthonban, amikor összetévesztjük a zajos radiátort egy potenciális betolakodóval. És mivel már majdnem itt az ideje, hogy bekapcsolja a fűtést a  téli hónapokra, ezek a hangok még gyakoribbak. De mi okozza pontosan a zajos radiátort? És aggódnia kell?

A hatékony radiátor elengedhetetlen az otthon megfelelő fűtéséhez, de az energiatakarékossághoz is, ezért meg kell győződnie arról, hogy a zajok nem valami baljóslatúbbak jelei. Fűtési szakértők segítségével diagnosztizáltuk a különböző hangokat, így nyugodtan hátradőlhet abban a tudatban, hogy radiátorai hatékonyan működnek, és nincsenek váratlan vendégek otthonában.

Megijedt egy zajos radiátortól? Ezek azok a hangok, amelyek rossz hírt jelenthetnek a fűtés szempontjából

Mi okozza a zajos radiátort?

 

Bizonyos esetekben a zajos radiátor egyszerűen a fűtési rendszer működésén múlik, azonban néha ez annak a jele lehet, hogy a radiátort karban kell tartania, hogy hatékonyan működjön.

"Sajnos minél többet használjuk a radiátorainkat, annál több probléma merülhet fel. Minél gyorsabban orvosolják ezeket a problémákat, annál gyorsabban tudja helyreállítani a fűtést, és annál olcsóbb lesz az üzemeltetés és a javítás" - tanácsolja Dominic Lees Bell, aOnlyRadiators.

"Néha a radiátorok maguk is meg tudják mondani, hogy mi történik odabent, és ez kattogás, gurgulázás, folyó víz hangja és akár dörömbölés formájában is megtörténhet. Mindegyik zaj arra utalhat, hogy valami történik, de vagy könnyen megoldhatók, vagy egyáltalán nem kell aggódniuk."

 

1.) Kattogó radiátor

 

Ez az egyik leggyakoribb zaj, amelyet a radiátor kiadhat. És a jó hír az, hogy ez teljesen normális.

"A legvalószínűbb, hogy ezt a fém tágulása okozza, miután forró víz áramlik bele. Hasonlóképpen, amikor a radiátor lehűl, a fém összehúzódik, ahogy a forró víz lehűl" – tanácsolja Dominic.

"Valószínűleg hallani fogja ezeket a kattanó hangokat a radiátorból, amikor a fűtést először be- vagy kikapcsolja, és ez nem jelenti azt, hogy a radiátor hamarosan felrobban, így nem kell aggódnia a radiátor kattanó zajai miatt, hacsak nem marad fenn vagy nem változik a hang."

 

2.) Gurgling radiátor

 

Mint ami a gyomrunkkal történhet, egy zajos radiátor, amely gurgulázó hangot ad, valószínűleg csak a csapdába esett levegő eredménye, amely kétségbeesetten menekül.

 

Megijedt egy zajos radiátortól? Ezek azok a hangok, amelyek rossz hírt jelenthetnek a fűtés szempontjából

"Lényegében, míg a meleg vizet a radiátorcsövek fűtésére használják, a levegő néha csapdába eshet az említett vízzel, ami a radiátorok hideg pontjainak kialakulásához vezet, jellemzően a készülék lábánál" - mondja Jess Steele, a BestHeating fűtéstechnikai szakértője.

"A radiátor légtelenítésének folyamata kínálja a legegyszerűbb és leggyakoribb megoldást a gurgulázó radiátorra. Valójában erősen ajánlott, hogy az otthoni radiátorokat évente legalább egyszer légtelenítsék a hidegebb téli hónapok előtt, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy készen állnak arra, hogy akkor működjenek, amikor a legnagyobb szükség van rájuk."

 

3.) Folyóvíz zaj

 

A folyóvíz hangjai elgondolkodtathatják Önt, hogy véletlenül hagyta-e nyitva a csapot, de ez csak egy újabb zajos radiátorhang, amely nem ad okot aggodalomra.

"A radiátor olyan zajokat adhat ki, amelyek folyó vagy csöpögő víznek tűnnek, amit a légzsebek is okozhatnak. Bár a vizet a radiátorok fűtésére használják, nem szabad hallani a vizet, így valószínű, hogy a csapdába esett levegő korlátozza a vizet a radiátorcsövek megfelelő keringésében" - teszi hozzá Dominic.

"Ezt a problémát úgy is megoldhatja, hogy légteleníti a radiátort, hogy biztosítsa az összes levegő távozását, ami lehetővé teszi a víz folyamatos áramlását a radiátorcsövekben."

 

4.) Dörömbölő zaj

 

Talán az egyik legijesztőbb radiátorzaj, a dörömbölés az utolsó hang, amelyet otthonában hallani szeretne. Ezt okozhatja a kettling, amely a központi fűtési rendszerben a limescape felhalmozódása, nem pedig maga a radiátor. Ez különösen gyakori az olyan keményvízi területeken, mint Dél- és Kelet-Anglia.

Megijedt egy zajos radiátortól? Ezek azok a hangok, amelyek rossz hírt jelenthetnek a fűtés szempontjából

Dominic azt javasolja, hogy oldja meg ezt a bosszantó zajt úgy, hogy "leereszti a radiátort, hogy felszabadítsa a csapdába esett vizet és levegőt. Gondoskodnia kell arról, hogy kikapcsolja a kazánt és a gázellátást, kapcsolja ki a szívószelepet, várja meg, amíg a radiátor lehűl, és nyissa ki újra a leeresztő szelepet. A radiátornak ki kell engednie egy kis folyadékot, amelyet egy tálban foghat, ezen a ponton elzárhatja a szelepet, és mindent visszakapcsolhat."

"Ha a dörömbölő zaj továbbra is fennáll, előfordulhat, hogy a kazán teljesítményét át kell öblíteni, hogy az összes vízkő és szennyeződés eltávolításra kerüljön. Ez minimalizálja a jövőbeli hangokat, és a fűtést a lehető leghatékonyabbá teszi."

 

5.) Sípoló zaj

 

A zajos radiátor fütyülése talán az egyik legkevésbé aggasztó hang, mivel jobban ismerjük a vízforralókat, amelyek ugyanazt a zajt keltik. Sípolás akkor fordulhat elő, ha a radiátor belsejében lévő levegő felmelegszik, és elkezd tágulni és mozogni a csöveken. A levegő mozgása a csövek rezgését okozza, ami sípoló hangot hoz létre.

"Ellenőrizze, hogy a fütyülő zaj a szellőzőnyílásokból jön-e" – tanácsolja Dominic. "Ha igen, akkor lehet, hogy be kell állítania a szelepeket, hogy csökkentse a légáramlást. Ha a zaj nem a szellőzőnyílásokból származik, akkor lehet, hogy a csövekből származik. Ellenőrizze a csöveket, hogy megfelelően vannak-e csatlakoztatva, és nincsenek-e laza csatlakozások."

"Végül ellenőrizze magát a radiátort. Ha a sípoló zaj határozottan magából a radiátorból származik, annak oka lehet az üledék felhalmozódása. Ennek megoldásához próbálja meg víz és ecet keverékével öblíteni a radiátort."

Megijedt egy zajos radiátortól? Ezek azok a hangok, amelyek rossz hírt jelenthetnek a fűtés szempontjából

GYIK

HOGYAN KELL LÉGTELENÍTENI A RADIÁTORT

A zajos radiátor orvoslására a leggyakoribb tanács a légtelenítés. Ezt évente kell elvégezni, különösen a fűtés visszakapcsolása előtt, csak azért, hogy minden zökkenőmentesen működjön.

"El kell zárnia a kazánt és a gázellátást, el kell zárnia a szívószelepet, és meg kell várnia, amíg a radiátor lehűl" – mondja Dominic.

"Ezután nyissa ki újra a leeresztő szelepet. A radiátornak ki kell engednie egy kis folyadékot, amelyet egy tálban foghat, ezen a ponton elzárhatja a szelepet, és mindent visszakapcsolhat."

Pillanatok alatt jó úton haladsz egy meleg (és békés) otthonba...

 

 

 

A cikk forrása:
www.idealhome.co.uk