15 dolog, amit soha ne tartson a garázsában

15 dolog, amit soha ne tartson a garázsában

 

A garázs kényelmes hely a sok rendetlenség tárolására, de néhány háztartási cikket a legjobb máshol tárolni.

Ha otthonában szüksége van egy helyre, ahol sporteszközöket vagy ritkán használt háztartási cikkeket tárolhat, mi az első hely, ami eszébe jut?

Természetesen a garázs! Pedig sok értékes tulajdonunk károsulhat, ha a garázsban tároljuk. Ma eláruljuk, milyen tárgyakat ne tartsunk soha a garázsban.

 

1.) Tűzifa

 

15 dolog, amit soha ne tartson a garázsában

 

A hideg téli éjszakákon a melengető téli tüzeknek üzemanyagra van szükségük. Bár csábító a tűzifát a garázsban tárolni, álljunk ellen a késztetésnek: a fával együtt kártevők is jöhetnek, amelyek elterjedhetnek a garázsunkban, és végül bejuthatnak az otthonunkba is. A legjobb megoldás? Rakja tűzifáját egy magasított állványra, távol otthonától, és fedje le ponyvával, hogy száraz maradjon.

 

2.) Konzervek

 

15 dolog, amit soha ne tartson a garázsában

 

Ha elfogy a hely a konyhaszekrényben vagy a kamrában, ne kockáztassa meg, hogy az extra konzerveket a garázsban tárolja. Szakemberek azt javasolják, hogy a konzerveket hűvös, száraz helyen tárolja, és a legtöbb garázs mindkét szempontból megbukik.

A nedves garázs rozsdásodást okozhat a konzervdobozokban, és a 30 foknál melegebb garázsban tárolt konzervek a romlás veszélyét hordozzák magukban. Ha elfogyott a hely a nem romlandó áruk számára, ez jó alkalom lehet a konyhai polcok átrendezésére.

 

3.) Propán

 

15 dolog, amit soha ne tartson a garázsában

 

Ez egy nagy nem-nem. Ha kéznél tart egy extra propántartályt a tábori tűzhelyhez vagy grillhez, mindig tárolja a szabadban. A propántartályokat nem szabad zárt helyen tárolni. Ha a szelep szivárog, propángáz szivároghat a garázsba, ami fulladásveszélyt és tűzveszélyt jelent. Ha propán tölti meg a garázst, egy puszta szikra vagy egy jelzőfény meggyújthatja a gázt, és lángba boríthatja házát.

 

4.) Tartalék hűtőszekrény

 

15 dolog, amit soha ne tartson a garázsában

 

Ha fontos számunkra az energiatakarékosság – és kinek nem? –, ne tarts tartalék hűtőszekrényt a garázsodban. A hűtőszekrények 18 és 25 fok közötti hőmérsékleten működnek a leghatékonyabban.

Nyáron egy nem klimatizált garázs elérheti a 30 foknál magasabb hőmérsékletet, ami arra kényszeríti a hűtőszekrényt, hogy túlórázzon, hogy hűvös maradjon - és közben felfuttatja a közüzemi számlákat. A hűtőszekrény télen sem teljesít jobban, mivel még a szigetelt ajtók sem tudják megakadályozni a romlandó élelmiszerek fagyását.

 

5.) Fa bútorok

 

15 dolog, amit soha ne tartson a garázsában

 

Ha antik fa bútorokat szeretnénk továbbadni gyermekeinknek vagy unokáinknak, gondoskodjunk arról, hogy most adja át nekik, ahelyett, hogy a garázsban tárolná. A hőmérséklet és a páratartalom ingadozása károsodást okoz a fán, ami a fa váltakozó duzzadását és összehúzódását okozza.

Ez kárt okozhat furnér delamináció és vetemedett fa formájában. Csak néhány rövid hónap a garázsban néhány fából készült tárgyat teljesen használhatatlanná tehet.

 

6.) Elektronika

 

15 dolog, amit soha ne tartson a garázsában

 

Ha már nem szeretné régi játékkonzolját, nyomtatóját vagy számítógépét, de még mindig használható, fontolja meg, hogy odaadja a szomszédnak, vagy adományozza el, ahelyett, hogy a garázsban tárolná.

A garázs magas páratartalma tönkreteszi az elektronikát, növelve az eszköz belső nyomtatott áramköri lapjai károsodásának kockázatát. Még akkor is, ha a páratartalom nem zavarja a régi elektronikát, apró rovarok áldozatává válhatnak, amelyek a készülék belsejébe juthatnak és károsíthatják az alkatrészeket. Tartsa ezeket a tárgyakat beltérben, vagy szabaduljon meg tőlük mielőbb.

 

7.) Ágynemű és ruházat

 

15 dolog, amit soha ne tartson a garázsában

 

A hő, a páratartalom és a rovarok a szövet természetes ellenségei. Ez a hármas fenyegetés, amely túl gyakori a garázsokban, a ruházatot és az ágyneműt penész, fizikai sérülés és egyéb károk kockázatának teszi ki.

Legyen szó egy doboz babaruháról, a tavaly nyári ruházatról vagy az esküvői ruháról, ha meg akarjuk védeni, ne tegyük a garázsba. Ez vonatkozik a tartalék matracra is. Még akkor is, ha alaposan be van csomagolva, az apró rovarok és az autógázok még mindig befolyásolhatják.

 

8.) Féltve őrzött fotók

 

15 dolog, amit soha ne tartson a garázsában

 

A legjobb módja annak, hogy féltve őrzött fényképeink biztonságban legyenek az eljövendő generációk számára, ha hűvös, száraz és sötét helyen tároljuk őket, például az ágy alatt vagy egy belső szekrény hátulján.

A fényképek garázsban tartása meghívás a tönkretételre, továbbá elhalványult és összeragadt fotók rendetlenségét hagyhatja maga után. Ezek dédelgetett emlékek – ne tároljuk őket az autónk mellett.

 

9.) Papírtermékek

 

15 dolog, amit soha ne tartson a garázsában

 

Semmi sem vonzza az egereket és a rágó rovarokat (például termeszeket és ezüsthalat) úgy, mint a papírtermékek. Legyen szó a fontos adózási dokumentumairól, képregénygyűjteményéről vagy a nagynénitől örökölt enciklopédiákról, ha meg akarja tartani őket, tartsa távol őket a garázstól.

Abban az esetben, ha könyvei és dokumentumai elkerülik a papírrágó kártevőket, az ingadozó garázshőmérséklet még mindig görbülhetnek és repedezhetnek.

 

10.) Festék

 

15 dolog, amit soha ne tartson a garázsában

 

Ha nem megfelelően tárolják (például fűtetlen garázsban), a festék minősége kritikusan romolhat. Még a bontatlan dobozok is szélsőséges hőmérsékleten tönkremehetnek. Ha az időjárás mérsékelt, és éppen festés projektben dolgozik, akkor rendben van, ha egy félig teli festékes dobozt hagy a garázsba éjszakára.

Ha azonban néhány hónapig nem tervezi újra festeni, érintse meg szorosan a fedelét a helyén, és tárolja a dobozokat egy pincében vagy háztartási szekrényben, amíg szüksége van rá.

 

11.) Benzin

 

15 dolog, amit soha ne tartson a garázsában

 

Bár tárolhat benzint a garázsban, ha nem megfelelően csinálja, veszélybe sodorja magát és otthonát. Számos tűzvédelmi szabályzat a benzin tárolásának mennyiségét korlátozza.

Csak benzintárolásra jóváhagyott tartályokat használjon, és helyezze őket rétegelt lemezre, ne közvetlenül a betonpadlóra, hogy megvédje őket a szélsőséges hidegtől és az ebből eredő páralecsapódás kockázatától. Győződjön meg arról, hogy a tartályok közvetlen napfénytől és gyermekektől elzárva vannak.

 

12.) Alkohol

 

15 dolog, amit soha ne tartson a garázsában

 

Ne tároljon sört, bort és egyéb alkoholos italokat a garázsban. Még a lezárt palackokra is hatással lehet a szigeteletlen garázs intenzív nyári melege, és különösen a bor nem viseli jól a radikális hőmérséklet-ingadozásokkal.

Annak érdekében, hogy az italok íze friss maradjon, tárolja borát és más erős italokat stabil beltéri hőmérsékleten.

 

13.) Állateledel és tartós élelmiszer

 

15 dolog, amit soha ne tartson a garázsában

 

Ha 5 kilós zsák lisztet, duzzadó zsák rizst és családi méretű gabonapelyhet kell tárolnia, elég gyorsan elfogyhat a hely a kamrában. És hol fogjuk tárolni azt a hatalmas zsák kutyaeledelt?

Keressen tárolóhelyet valahol a garázson kívül. Az étel, akár emberek, akár háziállatok számára, vonzza a rágcsálókat és a rovarokat, és a garázs szélsőséges hőmérséklet-ingadozásai az élelmiszer romlását okozhatják.

 

14.) Dédelgetett emlékek

 

15 dolog, amit soha ne tartson a garázsában

 

A közkedvelt plüss játékokat, a családi fotókat tartalmazó CD-ket, bakelitlemezeket és más szentimentális (vagy akár tényleges) értékű tárgyakat távol kell tartani a garázstól.

Az egerek, a nedvesség, a hő, a hideg és a rovarok megterhelhetik gondosan válogatott emléktárgyait. Tárolja ezeket az emlékeket beltérben, szekrényben, padláson vagy pincében, lehetőleg szorosan illeszkedő fedéllel ellátott műanyag tartályokban.

 

15.) Olajos rongyok

 

15 dolog, amit soha ne tartson a garázsában

 

Amikor befejez egy olajalapú terméket, például foltot vagy tömítőanyagot tartalmazó projektet, soha ne dobja a használt rongyokat a garázs sarkába - vagy bárhol máshol. Az olajos rongyok nagyon éghetőek, és egyetlen szikra tüzet okozhat. Még szikra hiányában is lehetséges, hogy egy halom olajos rongy öngyulladjon.

Ehelyett szárítsa meg a rongyokat úgy, hogy egyenként szétteríti őket egy nem éghető felületen. Miután megszáradt, helyezze őket egy üres fémfestékes dobozba, töltse fel vízzel, helyezze vissza a fedelet, majd vigye a kannát a helyi veszélyes hulladéklerakóba.

 

 

 

 

www.bobvila.com