13 titkos tárolóhely, amelyről nem is tud, hogy már megvan az otthonában

Olyan rejtekhelyet keres a ház körül, ahol biztonságban tudhatja értékeit? Tárolja készpénzét, ékszerekeit és dokumentumait olyan helyen, ahol a besurranó tolvajok vagy betörők a legkevésbé fogják keresni.

Az emberek általában otthon tartják az útleveleket, ékszereket, némi készpénzt és egyéb fontos értékeket, jellemzően az éjjeliszekrény fiókjában vagy egy kis széfbe rejtve. Bár az értéktárgyak a zárt széfben biztonságban lehetnek, a széf könnyen megtalálható, és sokszor egyszerűen fel lehet törni a jelszóval vagy kulccsal védett széfeket. Ennek tudatában a tolvajok az egész széfet ellophatják, így a kinyitásukra csak később lesz gondjuk. Ha szeretné értékeit nagyobb biztonságban tudni, érdemes lehet a következő 9 titkos tárolóhely egyikébe raknia azokat.

 

1.) Bőrönd széf

Bőrönd széf

 

Bár a fontos tárgyakat és dokumentumokat jó ötlet lehet egy víz- és tűzálló széfben tárolni, a hozzáértő tolvajok számára a kis otthoni széfek számítanak az elsődleges célpontnak. Gyakran elég könnyűek ahhoz, hogy egyszerűen felvegyék és elvigyék őket. Ha szeretné megvédeni értékeit a tolvajoktól, de nem szeretne lemondani az otthoni széf által nyújtott tűzállóságról, fontolja meg, hogy értékeit egy széfben tárolja, a széfet pedig egy üres bőröndbe teszi, hogy ne legyen szem előtt.

 

2.) Konyhaszekrény

Konyhaszekrény

 

Bizonyos értékek, mint például a fizikai végrendelet vagy a készpénztartalékok hetekig, hónapokig vagy akár évekig érintetlenül maradhatnak, ezért érdemes ezeket egy nem szem előtt lévő helyen tárolni. Az egyik ilyen hely a konyhaszekrények felett van. Egyes otthonokban pár centis rés van a mennyezet és a felső szekrények teteje között, amely csak létráról látható.

Töltsön meg egy mappát az értékeivel. Ezután rögzítse a borítékot egy pár széles irattartó kapcsokkal, hogy ne csússzon be teljesen a résbe, vagy rögzítsen egy zsinórt a borítékhoz, hogy könnyen kihúzhassa, amikor szüksége van rá. Végül csúsztassa be a borítékot a résbe.

 

3.) Fiókok

Fiókok

 

Ha értékeit fiókban rejtegeti, az valószínűleg nem fogja megvédeni őket egy elszánt tolvajtól. Ehelyett használja ki a fiók mögötti rést – ragasztószalaggal rögzítse a fontos dokumentumokkal, készpénzzel vagy más értéktárgyakkal teli borítékokat a fiók hátuljára.

Ha a fiók túl könnyen kihúzható, és láthatóvá válik a rejtett boríték, rögzítse a borítékot a pult, a komód vagy az éjjeliszekrény aljára, hogy a boríték még teljesen kihúzott fiókok esetén is biztonságosan rögzítve maradjon a bútorhoz, és ne legyen szem előtt.

 

4.) Fali díszek

Fali díszek

 

Az otthona falait díszítő képek, festmények, tükrök és egyebek egy másik lehetőséget kínálnak az értékek elrejtésére. Egy kis ragasztószalag és egy boríték segítségével bármilyen fali díszből titkos értéktároló válhat.

Bár a bekeretezett fali képek hátulján könnyen elrejthetők az értékek, a mélyebb fakeretek fejlettebb rejtekhelyet kínálnak. Finoman vágja ki a papír hátlapot, és csúsztassa be a készpénzt vagy a drága értéktárgyakat a festmény és a keret hátlapja közötti keskeny résbe. Ha az értéktárgy elég vékony, még a kép és a hátlap közé is elférhet. A tolvajnak meg kell találnia a megfelelő képet, és le kell vennie a porvédőt a képkeretről, hogy megtalálja az elrejtett készpénzt vagy más értékeket.

 

5.) Hamis könyvek és konzervdobozok

Hamis könyvek és konzervdobozok

 

A titkos tárolóhelyek általános háztartási dolgokból való kialakítása generációk óta jól működő stratégia. Ha van könyvespolca, érdemes lehet kivágni egy könyv belsejét, hogy egy kis tárolórekeszt alakítson ki az oldalakon belül, így teljesen normálisnak tűnik, hacsak nem veszi le a polcról és nem nyitja ki. (Azok, akik nem szeretnének ilyen titkos rejtekhelyet barkácsolni, könyvszéfeket is vásárolhatnak az interneten.)

Egy másik egyszerű, de remek tárolási hely lehet egy tiszta, üres konzervdoboz. Sima, nem fogazott konzervnyitóval nyisson ki egy konzervdobozt úgy, hogy a tetejét a kinyitás után vissza tudja tenni a helyére. Töltse meg a konzervdobozt értékekkel, majd helyezze vissza a tetejét, így könnyen beolvad a kamrában vagy a szekrényben lévő többi ételes doboz közé. Olyan széfeket is vásárolhat, amelyek valósághű címkékkel vannak ellátva, például kukorica-, répa-, paradicsomkonzerv stb.

 

6.) Évszakon kívüli ruházat

Évszakon kívüli ruházat

 

Amikor valaki betör egy otthonba, hogy értékeket keressen, nem valószínű, hogy a szekrényben lógó kabátokat, pulóvereket és egyéb ruhákat fogja felforgatni. Tegye az értéktárgyakat borítékba, a borítékot pedig egy régi kabát zsebébe. Érdemes lehet rejtekhelyet váltani, amikor az évszakok változnak, így a nyári hónapokban a téli ruházatban, a téli hónapokban pedig nyári ruhákban tárolni az értéktárgyakat. Bónuszpont jár a rejtett zsebes ruhák használatáért, amelyek segíthetnek még jobban elrejteni értékeit.

 

7.) Mélyhűtő

Mélyhűtő

 

A fagyasztott pizzáknak, maradékoknak és a fagyasztott finomságoknak köszönhetően a legtöbb fagyasztó zsúfolásig tele van. Egy újabb tárolóedény a fagyasztóban általában nem kelti fel a potenciális tolvajok figyelmét, így remek helynek számít a készpénz és egyéb értéktárgyak tárolására. Csak győződjön meg arról, hogy a tárolóedény és a tartalma fagyasztható legyen, nehogy a fontos tárgyai károsodjanak.

 

8.) Teniszlabda vagy focilabda

A kivágott könyvbelsőkhöz és az üres konzervdobozokhoz hasonlóan teniszlabdát vagy focilabdát is átalakíthatunk úgy, hogy titkos tárolóhely legyen belőle. A teniszlabda a kivágás után is megtartja a formáját, így nem tűnik ki a többi labda közül, ha a felénél van egy vágás. Ez a nyílás elég széles ahhoz, hogy egy tekercs készpénzt vagy apróbb értékeket, például fülbevalót vagy gyűrűt tároljunk benne.

Nagyobb tárgyak esetén azonban fontolja meg focilabda használatát. Csak vágja ki a labdát az egyik varrásánál, elég nagy nyílást kialakítva ahhoz, hogy be tudja csúsztatni értékeit. A varrásnál lévő vágás elfedi a nyílást, így nem valószínű, hogy egy átlagos ember ránézésre kiszúrja a hibát.

 

9.) Álmennyezet

Álmennyezet jellemzően kész pincékben, mosókonyhákban vagy háztartási helyiségekben található, és tökéletes rejtekhelyként szolgálhat a fontos, de könnyű tárgyak számára. Az álmennyezet panelekből áll, amelyeket keskeny fémkeretek támasztanak alá. Egyszerűen elég felemelni egy panelt, hogy hozzáférjen az álmennyezet feletti üreges térhez, ahol egy könnyebb csomagot, például borítékot, tasakot vagy akár egy kis dobozt is el lehet rejteni.

Itt ne tároljon nehezebb dolgokat, mert az ilyen tárgyak eltörhetik az álmennyezet paneljeit, és leeshetnek a földre. Emellett fontos megjegyezni azt is, hogy melyik panel rejti az értéktárgyakat, így később könnyen megtalálhatja őket.

 

10.) Hamis szellőzőnyílás

Hamis szellőzőnyílás

 

Nem jó ötlet értékes tárgyakat valós szellőzőnyílásban tárolni, mert korlátozhatja a levegő beáramlását a lakásba, ami csökkenti a fűtő és hűtőrendszer hatékonyságát. Ehelyett fontolja meg, hogy egy hamis szellőzőnyílás szerel a falban lévő nyílás fölé, kifejezetten az értékek tárolására. Nem sok tolvaj fog időt szánni arra, hogy kicsavarozza és átnézze az összes szellőzőnyílást az otthonában.

 

11.) Fali vagy kandallón álló óra

Fali vagy kandallón álló óra

 

Az órák kiváló lehetőséget nyújtanak az apró, értékes tárgyak tárolására. A legtöbb kandallón álló vagy faliórának üreges a hátulja vagy a talpa, ahova néhány kisebb tárgy biztonságban elrejthető. Ha az órája nem üreges, egyszerűen ragassza fel az értéktárgyakat az óra hátuljára, és akassza vissza a falra. Ha maga az óra nem elég értékes ahhoz, hogy ellopják, az értéktárgyak biztonságban lesznek betörés esetén.

 

12.) Párnák

Párnák

 

Egy másik lehetőség, hogy értékeit párnákban vagy kanapépárnákban tárolja. Tegye be a lapos értéktárgyakat a cipzáras párnahuzatokba, vagy ha a párnáinak nincs cipzárja, vágjon egy nyílást a hátulján. Varrjon egy cipzárt a párnára, vegyen ki némi tölteléket, helyezze be az értékeit, és cipzározza be a párnát. (Érdemes olyan párnát választani, amelyet nem gyakran használnak, nehogy a vendégségbe érkezett nagynéni egy halom készpénzre bukkanjon.)

 

13.) Régi porszívó

Régi porszívó

 

Ahelyett, hogy kidobná régi, tartályos porszívóját, amikor új modellre vált, érdemes lehet megtartani értéktárgyai tárolásához. Miután alaposan megtisztította a tartály belsejét, rejtse el értékeit. Tartsa a régi porszívót a pincében vagy a szekrényben a többi tisztítószerrel együtt, hogy ne vonja magára a figyelmet azzal, hogy kitűnik az adott helyről.

Egy kis kreativitás, nagy biztonságot jelenthet értékeinknek!

 

A cikk forrása:
www.bobvila.com