Napelemes tetőcserepek – ami a természetnek és Önnek is örömet okoz

A modern időkben, ahogy egyre fenntarthatóbb és energiahatékonyabb megoldásokat keresünk, egyre népszerűbb a napenergia beépítése az épületek tervezésébe. Az egyik innovatív és esztétikus megoldás azon tetőcserepek alkalmazása, amelyek egyben napelemek is. Szép is, környezetbarát is.

Napelemes tetőcserepek – ami a természetnek és Önnek is örömet okoz

 

Mi a funkciója a napelemes tetőcserepeknek?

A napelemes tetőcserepeket úgy tervezték, hogy mind a ház energihatékonyságához, mind a megjelenéséhez hozzá tudjon járulni. Egyszerre legyenek energiatakarékosak és tetszetősek. Ugyanazzal a technológiával termelnek áramot, mint a hagyományos napelemek. Azonban nem csak a hasznosságuk teszi őket vonzóvá az ügyfelek számára.

A napelemes tetőcserepeket gondosan tervezték és formázták, hogy esztétikusak legyenek, és illeszkedjenek a hagyományos tetőfedő anyagokhoz, így nem rontják az épület összképét. Ennek köszönhetően még azok is választják őket, akik a tető megjelenése vagy teherbíró képessége miatt aggódnak.

Meg kell azonban jegyezni, hogy a napelemes tetőcserepekbe való befektetés magasabb, mint a hagyományos napelemek esetében.

 

Napelemes tetőcserepek tervezése

A napelemes tetőcserepek tervezése során a cél az volt, hogy ne csak szemrevalóak, hanem tartósak és hosszú élettartamúak is legyenek. Olyan anyagokból készülnek, gyakran edzett üvegből vagy a tartós polimerből, amelyek még a zord időjárási viszonyoknak is ellenállnak, mint például a jégeső és a heves esőzés. A legtöbb napelemes tetőcserepre 20-25 év garanciát is vállalnak a gyártók, ami megbízható és hosszú távú megoldást garantál az áramtermeléshez.

 

Telepítésük

A napelemes tetőcserepek felszerelése hasonló a hagyományos tetőfedő anyagokhoz. A megfelelő telepítés érdekében azonban fontos, hogy a napelemes technológiában tapasztalattal rendelkező, professzionális csapatot bízzunk meg a munkával. A napelemes tetőcserepek hatékonyságának maximalizálása érdekében a kivitelezőnek figyelembe kell vennie olyan tényezőket, mint a tető tájolása, a napfény szöge, és a közeli fák vagy épületek árnyékolása.

Bár a napelemes tetőcserepek beépítésének kezdeti költsége magasabb lehet, mint a hagyományos tetőfedő anyagoké, hosszú távon jelentős megtakarítást jelenthetnek. Áramot termelnek, ami csökkentheti az energiaköltségeket, csökkentheti a szén-dioxid-kibocsátást, és növelheti magának az ingatlannak az értékét is. Ezenkívül az épülettulajdonosok a megtermelt többlet villamos energiát a hálózatba értékesíthetik, és további bevételt termelhetnek.

Napelemes tetőcserepek – ami a természetnek és Önnek is örömet okoz

 

Mik a hátrányai a napelemes tetőcserepeknek ?

Más technológiákhoz hasonlóan a napelemes tetőcserepeknek is megvannak a korlátai, a magasabb áron túl is. A napelemes tetőcserepek hatásfoka felhős vagy ködös napokon, különösen télen, alacsonyabb, ami befolyásolja a megtermelt villamos energia mennyiségét. Ez a probléma azonban megoldható olyan energiatároló eszközökkel, mint például az akkumulátorok, amelyek többletenergiát tárolhatnak, amikor nincs elegendő napfény. A probléma azokban a régiókban merül fel, ahol erős havazás van, mivel a cellákat/cserepeket folyamatosan tisztítani kell, hogy télen is aktívak maradjanak. A probléma megoldása érdekében egyes csempék úgy vannak kialakítva, hogy a megtermelt energia egy részét hőként bocsátják ki a hó olvasztásához.

Napelemes tetőcserepek – ami a természetnek és Önnek is örömet okoz
Napelemes tetőcserepek – ami a természetnek és Önnek is örömet okoz
Napelemes tetőcserepek – ami a természetnek és Önnek is örömet okoz

 

Hol használják a napelemes tetőcserepeket?

A napelemes tetőcserepeket számos jól ismert épületen alkalmazták már szerte a világon, a magánházaktól a nagy kereskedelmi épületekig. Egyik eklatáns példája a new york-i Empire State Building, amelyet a közelmúltban újítottak fel. Ennek az ikonikus épületnek a villamosenergia-szükségletének körülbelül 5%-át biztosítja ez az innovatív napelemes megoldás. Kínában a napelemes tetőcserepek kulcsfontosságú elemeivé váltak egy nagy projektnek, amely 1000 új ökováros felépítését foglalja magában a következő tíz évben.

Az Egyesült Államokban az elmúlt években megnőtt a napelemes zsindelyek használata, sőt a Tesla is elkezdte saját napelemes tetőcserepek gyártását. Kiváló minőségű kerámiacserépbe építik be a napelemeket, elegáns és esztétikus megoldást kínálva. Hasonlóképpen, a napelemes zsindelyeket egyre gyakrabban használják Európában, mivel a kormányok kötelezettséget vállalnak a szén-dioxid-kibocsátás és a fosszilis tüzelőanyagoktól való függés csökkentésére. Németországban a villamos energia csaknem 8%-át napenergiával állítják elő, nagyrészt a kormányzati támogatásoknak és a megújuló energia projektek finanszírozásának köszönhetően.

 

 

Írta:
Žan Križnar (Arhinova Építészeti Stúdió)