Mikor kell kicserélni a grillt? Jelek, amelyekre figyelnünk kell

Hacsak az Öné nem teljesen új vagy használhatatlan, akkor valószínűleg felmerül a kérdés, hogy mikor kell cserélni egy grillt, mert már nem úgy süt, ahogy kellene. Ha a húsok, halak és zöldségek elkészítése már gondot okoz, akkor talán itt az idő a cselekvésre!

Mikor kell kicserélni a grillt? Jelek, amelyekre figyelnünk kell

 

Függetlenül attól, hogy gázos vagy faszenes grillről van szó, a legjobb grillekkel egy egyszerű és örömteli esemény a szabadtéri fenséges ételek készítése a család számára, ezért nagy csalódást okoz, ha a grillezés hirtelen bosszúság forrásává válik. Ez egyben azt is jelenti, hogy ideje leselejtezni és egy új modellt vásárolni?

A következőkben megnézzük, mikor kell lecserélni a grillt, és mikor elég kitisztítani vagy megjavítani azt, hogy újból eredményesen tudjon finom ételeket készíteni – szakértőink remek tanácsokkal látják el, hogy milyen jelekre kell figyelni.

 

Mikor kell lecserélni a grillt?

Egyáltalán nem olyan nagy ördöngösség tudni, hogy mikor kell lecserélni a grillt, mint ahogy azt gondolnánk. Előfordulhat, hogy egy javítás is elegendő ahhoz, hogy újra a legjobb formáját hozza a gázgrill, vagy a faszenes változat ismét úgy működjön, ahogy kellene.

Másrészt néhány probléma azt jelezheti, hogy azonnal ki kell cserélni a grillt. Ha a grill olyan erősen korrodálódott, hogy lyukak keletkeztek rajta, ne használja tovább. Ha a rozsda felületi szinten van, akkor lehet, hogy a probléma csiszolással és rozsdaeltávolítóval kezelhető.

Az egyik legnagyobb rejtett veszélyt az eldeformálódott tartószerkezet jelenti. Ha a grill tartószerkezete olcsó anyagokból készült, akkor előfordulhat, hogy az évszakonként változó hőmérséklet miatt eldeformálódik. Az eldeformálódott tartószerkezetet azonnal ki kell cserélni, ha nem akarja, hogy a forró grill sütés közben felboruljon.

Az alábbiakban áttekintjük, hogy milyen jelei lehetnek a grill elöregedésének, és milyen lehetőségek állnak rendelkezésre.

 

Mikor kell lecserélni a gázgrillt?

Számos jel utal arra, hogy ideje lecserélni a gázgrillt. Ilyenek például:

Mikor kell kicserélni a grillt? Jelek, amelyekre figyelnünk kell

 

Csatlakozó: A gázgrilleknél a legnagyobb problémát a csatlakozó okozhatja. Ha csatlakozási probléma áll fenn, győződjön meg arról, hogy ép és megfelelő típusú csatlakozót használ-e a grillhez. Húzza meg újra a tömlőcsatlakozót mindkét végén, hogy megbizonyosodjon arról, hogy nem szivárog a gáz. Új csatlakozót is vásárolhat, de ha továbbra sem megfelelő a gázcsatlakozás, akkor új grillt kell vásárolnia.

A grill nem gyullad be: A gyújtási problémák gyakran megoldhatók új gyújtóegységgel vagy akkumulátorral. Ha probléma van a vezetékekkel, azok is kicserélhetők, de győződjön meg arról, hogy ez nem érvényteleníti a garanciát. A működő csatlakozóval és gyújtóegységgel rendelkező, de nem begyulladó gázgrilleket ki kell cserélni vagy vissza kell küldeni a gyártóhoz javításra, mert probléma lehet az égők gázellátásával.

Zsír és egyéb lerakódás felhalmozódása: Mind biztonsági, mind élelmiszer-higiéniai okokból elengedhetetlen a grill megfelelő tisztításának ismerete, na, és persze a gyakorlása. Mert a tisztítás elhanyagolása is lerövidítheti a grill élettartamát, és akár csupán ez az egy ok túl korai cseréhez vezethet.

Sérülés: A jó minőségű gázgrillek robusztusok, külső sérülések azonban még így is történhetnek, és ilyen esetben érdemes lehet lecserélni.

Sárga vagy egyenetlen lángok: Az égők csöveinek vagy a nyílások tisztítása itt is megoldást jelenthet a problémára, de ha ez nem javít a helyzeten, akkor az égőket ki kell cserélni, de érdemes lehet megfontolni egy új grill vásárlását.

Repedt tömlők és csatlakozók: A repedt tömlőt mindig ki kell cserélni, de érdemes lehet körülnézni a piacon, hogy nem akad-e egy jó ajánlat egy új grillre.

Repedt vagy málló rácsok: Előfordulhat, hogy rozsdamentes acél egy alapos tisztítással újjá varázsolható; cserélje ki a bevonatos öntöttvas egységeket, vagy vásároljon csererácsot (az új rácsok költségesek lehetnek, ezért érdemes ellenőrizni az árakat, mielőtt bármelyik mellett döntene).

Megrepedt tűztér: Ha a megrepedt tűztér okozza a problémát, sajnos nincs más választás, ideje kicserélni a grillt. Ugyanez vonatkozik arra az esetre is, ha nagyon berozsdásodik.

 

Mikor kell lecserélni a faszenes grillt?

Kíváncsi rá, hogy mikor kell kicserélni a faszenes grillt? Íme néhány dolog, amelyet érdemes ellenőrizni.

Mikor kell kicserélni a grillt? Jelek, amelyekre figyelnünk kell

 

Megrepedt tűztér: A gázgrillhez hasonlóan a megrepedt tűztér itt is gondot okoz. A probléma megoldásához ellenőrizze a gyártó cserealkatrészeit, vagy cserélje ki a grillt.

Eltömődött szellőzőnyílások: Feltétlenül tisztítsa ki a szellőzőnyílásokat, ha azok eltömődtek. Már nem tisztíthatók ki megfelelően? Akkor ideje beruházni egy új grillbe.

Külső korrózió: Ha a faszenes grill nagyon rozsdás (különösen a lábainál), akkor rendkívül óvatosan járjon el. Az instabil grill veszélyes, ezért érdemes egy új grillt vásárolnia.

Zsír felhalmozódása: Ha elhanyagolta a grill tisztítását, a felgyülemlett zsír tűzveszélyt jelenthet. Próbálja meg a lehető legalaposabban kitisztítani, de lehet, hogy itt az ideje egy új grill beszerzésének (és egy jó tisztítási rutin bevezetésének).

 

Megéri lecserélni a grillt az új funkciók miatt?

Előfordulhat, hogy a fent részletezett problémák egyike sem jelentkezik, mégis nagy a kísértés egy új grill vásárlására, hogy kihasználhassa a legújabb funkciókat. Az új funkciók okot adhatnak a grill cseréjére?

Mindenképpen érdemes felmérni a kínálatot az újabb funkciók miatt. Csakúgy, mint minden modern készüléknél, itt is megjelentek az okos grillek, amelyek el tudják végezni a munkát Ön helyett. Ez nem csak ámítás – vannak olyan grillek, amelyek telefonról vezérelhetők, és tűpontosan mérik a hőmérsékletet. Nem kell a sütés miatt egy csöppet sem aggódnia!

Mikor kell kicserélni a grillt? Jelek, amelyekre figyelnünk kell

 

Előfordulhat, hogy a fent részletezett problémák egyikével sem találkozik, mégis nagy a kísértés egy új grill vásárlására. A vásárlás előtt fontos tisztában lennünk a grillek várható élettartamával.

 

Mennyi lehet egy grill élettartama?

Ha jól bánik a készülékével, védőhuzat alatt tartja, télen pedig bent tárolja, a grill akár egy évtizedig is működőképes maradhat. Vannak olyan vállalatok, amelyek 15 év garanciát, egyes márkák pedig akár élettartam garanciát is vállalhatnak a grillekre. Amíg normál módon használja a grillt, és óvja az esőtől, fagytól, hosszú évekig használható marad.

A gáz- és a faszenes grillek élettartama nagyjából megegyezik, ha jól bánunk velük. Az olcsó faszenes grillek azonban általában nem tartanak sokáig, mert vékony acélból készülnek, amely könnyen rozsdásodik. Az olcsó gázgrill minősége valamivel jobb, mint egy olcsó faszenes grillé, mivel a gázgrilleknek szárazon és rozsdamentesen kell tartania az égőket. Ez azonban végső soron attól függ, hogy mennyit szeretne költeni erre.

 

Nem gond, ha rozsdásodnak a rácsok?

Nem szabad rozsdás rácson grillezni. Sok szakértő szerint a rozsda élelmiszerbiztonság szempontjából nem biztonságos anyag, ezért nem szabad lenyelni.

Ha azonban a rácsok berozsdásodtak, az még nem ok a kidobásukra, de mindenképpen el kell távolítania a rozsdát, mielőtt bármilyen ételt helyezne rájuk. A grillek megfelelő tisztításának ismerete és rendszeres gyakorlása biztosítja, hogy azok mindig higiénikusak és használatra készek legyenek.

Ezek mind olyan jelek lehetnek, amelyekre érdemes figyelni, bár néha lehet, hogy csak egy újabb típusra vágyunk. Ha az Öné egyszerűen csak egy kicsit elavult, vagy szereti a legújabb eszközöket beszerezni, akkor az ugyanolyan jó ok a frissítésre, mint bármi más.

 

 

A cikk forrása:
www.homesandgardens.com