Bekapcsoljuk a klímát, amikor nem vagyunk otthon?

Bekapcsoljuk a klímát, amikor nem vagyunk otthon?

 

Az infláció és az energiahordozók elszállt ára idején sok fogyasztó szeretne pénzt megtakarítani ott, ahol csak lehet. Az energia drága, és minél többet fogyasztunk belőle, annál magasabb lesz a számla összege. A klímaberendezések áramfogyasztása körülbelül az éves fogyasztás 6%-át teszi ki, ami hozzávetőleg 30 milliárd euró.

Tudjuk, hogy a klímaberendezés folyamatos üzemeltetése drága mulatság, de vajon meg lehet-e pénzt és energiát takarítani azzal, ha folyamatosan azonos hőmérsékletet tart fenn vagy magasabb hőmérsékletre állítja, ha nincs otthon?

Sok függ attól, hogy mennyi ideig lesz távol. Keressük meg a legjobb stratégiákat.

 

Ha napközben csak néhány órára megy el otthonról vagy hétvégére

Ha csak munkába megy, akkor ne kapcsolja ki teljesen a készüléket. Ha csak egy napra megy el otthonról, akkor energiahatékonyabb, ha bekapcsolva hagyja a klímaberendezést – de néhány fokkal állítsa magasabbra annál, mint akkor, ha otthon lenne.

Ugyanez érvényes arra az esetre is, ha a ház csak egy-két napig lesz üres. Energiahatékonyabb, ha bekapcsolva hagyjuk a beltéri egységet, de magasabbra állítjuk rajta a hőmérsékletet.

A klímaberendezés napközbeni kikapcsolása nem feltétlenül rossz dolog. Mítosz, hogy a klímaberendezésnek rendkívül keményen kell dolgoznia ahhoz, hogy lehűtse a felmelegedett házat. Minden esetben ugyanolyan fokozaton működik – csak tovább kell működnie ahhoz, hogy lehűtse a felforrósodott légteret. Valójában a klímaberendezés több energiát fogyaszthat, ha egész nap bekapcsolva hagyja normál hőmérsékleten, mintha kikapcsolná, majd este újra bekapcsolná.

Ez azt jelenti, hogy ha forró éghajlaton él, akkor több órába is telhet, mire lehűl a háza, sőt eltarthat akár estig is.

Ezen kívül a központi légkondicionáló nemcsak a lakótér hűtését szolgálja, hanem drasztikusan csökkenti a páratartalmat is. Ha a rendszert néhány óránál hosszabb időre leállítják, akkor a páratartalom emelkedni kezd, ami penészképződést, az elektronikai berendezések meghibásodását, valamint a fa és a papír eldeformálódását okozhatja.

A házban hagyott háziállatok is ki vannak téve a túlmelegedés veszélyének és rossz lehet a közérzetük. Ez különösen forró, párás éghajlaton fenyeget.

 

Bekapcsoljuk a klímát, amikor nem vagyunk otthon?

 

Ezért javasolt a klímaberendezés bekapcsolva tartása, de magasabb hőmérsékletre állítva. Az energetikai szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy a magasabb belső hőmérséklet ténylegesen lassítja a meleg beáramlását a házba, amivel energia és pénz takarítható meg.

Amikor hazaér, akkor ne állítsa szuperalacsonyra a klímaberendezést, hogy „felgyorsítsa” a hűtési folyamatot. Otthona ezzel nem hűl le gyorsabban, és csak növeli energiaszámláját.

 

Ha hosszabb időre megy el otthonról (egy vagy több hétre)

Ha az összes lakó (beleértve a háziállatokat is) több mint két napra elhagyja a házat, akkor mindent ki lehet kapcsolni. A legtöbb energiát (és pénzt) akkor takaríthatja meg, ha ilyenkor kikapcsolja a klímaberendezést.

Ugyanakkor előfordulhat, hogy hazatérésekor a belső hőmérséklet nem lesz megfelelő. Okos termosztát felszerelésével elkerülheti, hogy tikkasztó levegő fogadja a lakásban, amikor hazatér. Egy ú.n. okos termosztát felszerelése nagyszerű módja annak, hogy figyelemmel kísérje és szabályozza otthona energiahatékonyságát akkor is, ha nem tartózkodik otthon. Egy ilyen termosztáttal növelheti a lakás hőmérsékletét indulás előtt, majd a segítségével elkezdheti hűteni, amikor már úton van hazafelé.

 

Bekapcsoljuk a klímát, amikor nem vagyunk otthon?

A legjobb dolog, amit megtehet, amikor néhány órára elmegy otthonról, hogy a termosztáton növeli a hőmérsékletet.

 

Az energetikai szakértők azt is javasolják, hogy húzza össze a függönyöket, ha csak néhány óráig van távol, mivel azok hatékonyan kirekesztik a délutáni napsütést, így a klímaberendezésnek sem kell olyan keményen dolgoznia ahhoz, hogy lehűtse a teret. A szélsőségesen meleg területeken ez hatalmas segítséget jelent.

 

És akkor mi a teendő, ha otthon van?

Sokan azt javasolják, hogy a termosztátot napközben állítsa kb. 26 °C-ra vagy többre, éjszakára 28 °C-ra, és 29 °C-ra, ha nincs otthon. Túl magasnak tűnnek ezek a hőmérsékletek? Ha 23 °C helyett 27 °C fokra hűtené le otthonát, azzal 25 %-kal csökkenthetné villanyszámláját.

A termosztáton annyira növelje a hőmérséklet, ami még éppen kellemes Önnek. A kellemes hőmérséklet érzete persze egyénenként változik. A hőmérséklet mindössze 2 °C-kal történő növelése általában 5%-kal csökkenti a hűtési költségeket.

Néhány egyéb intézkedés nagy mértékben befolyásolhatja az éghajlattól függő általános komfortérzetet, különösen akkor, ha úgy döntött, hogy magasabb hőmérsékletre állítja a termosztátot, mint szokta. Az egyik lehetőség a mennyezeti ventilátorok használata. Bár azt ne feledje, hogy bár a ventilátorok hűtik az embereket, de a hőmérsékletet nem csökkentik. Tehát kapcsolja ki őket, ha elhagyja a helyiséget. Ellenkező esetben feleslegesen fog fizetni a készülék áramellátásáért.

 

Bekapcsoljuk a klímát, amikor nem vagyunk otthon?

 

Aki nehezen tud aludni 28 °C feletti hőmérsékleten, az használjon vékonyabb ágyneműt és hálóruhát, és szerezzen be ú.n. „hűtő" ágyneműt, hogy alkalmazkodjon a hőmérséklet-különbséghez.

Végül győződjön meg róla, hogy otthona megfelelően szigetelt-e, hogy a hideg levegő ne szökjön ki, és a meleg levegő se juthasson be.

Fontos!

Az elmúlt évtizedben a klímaberendezések sokat fejlődtek. A mindössze 10 éve telepített klímaberendezésekhez képest a modern egységek 20-40%-ot takaríthatnak meg a hűtési energia költségén. Még nagyobb előrelépést jelentenek az 1970-es években telepített készülékekhez képest, mivel náluk 30-50 százalékkal kevesebb energiát fogyasztanak.

Forrás: home.howstuffworks.com