8 ital receptje, amelyek melegen tartják a hideg téli napokon

8 ital receptje, amelyek melegen tartják a hideg téli napokon

 

A hideg idő és egy jó meleg ital egy valóban elválaszthatatlan párod, de bármennyire megnyugtató is egy gőzölgő bögre forró csokoládé, egyben elég kényeztető is. A klasszikus kakaó teljes tehéntejből készül, amely telített zsírokat és rengeteg finomított cukrot tartalmaz – és ebben még benne sincsenek az olyan feltéteket, mint a tejszínhab vagy a mályvacukor.

Nem véletlen, hogy a gőzölgő italok kortyolgatása ilyen szintű komfortérzetet ad – korábbi kutatások kimutatták, hogy a társadalmi elszigeteltség miatt az emberek inkább a forró ételeket és italokat részesítik előnyben. Bizonyítékok vannak arra, hogy különösen a meleg, tejalapú italoknak lehet nyugtató hatása. A Journal of Agricultural and Food Chemistry folyóiratban 2021 szeptemberében megjelent tanulmány szerint a kutatók előzetes bizonyítékot találtak az egerek vizsgálatakor arra vonatkozóan, hogy a kazein-tripszin-hidrolizátum (CTH) néven ismert tejpeptidek kombinációja vélhetően enyhíti a stresszt, illetve javítja az alvás minőségét.

Természetesen, ha saját magunk készítjük meleg italainkat, az összetevőket saját étrendi szükségleteinek vagy preferenciáinak szerint választhatjuk meg, például ha úgy tetszik, használhatunk tejmentes tej alternatívákat is. Függetlenül attól, hogy milyen fajtát használunk, ha felhabosítjuk, mielőtt hozzáadnánk az italunkhoz, akkor az ital még kielégítőbbé válik, így megtakaríthatunk némi kalóriát. A habosítás lényegében annyi, hogy levegőt adunk a tejhez, amely révén könnyedebbé és habossá válik. Használhatunk kézi tejhabosítót, turmixgépet vagy habverőt, de a következő trükköt is kipróbálhatjuk: Tegyük a meleg tejet egy lezárt üvegbe úgy, hogy hagyunk egy kis helyet a levegőnek, és alaposan rázzuk fel.

Készen áll arra, hogy átadja magát a meleg, meghitt érzésnek? Próbálja ki ezeket az ízletes és egészséges italokat, hogy még a leghidegebb napokon is melegség és kényelem vegye körül.

 

CHAI LATTE

 

Nem éppen kávérajongó? A chai megér egy próbát. A hagyományos indiai tea úgy készül, hogy a fekete teát fűszerekkel itatják át, és jellemzően tejjel tálalják. A kereskedelmi forgalomban kapható chai teák általában cukorral teli szirupokból készülnek, így csak felesleges kalóriákat adunk étrendünkhöz. A Starbucks kínálatában elérhető Grande Chai Tea Latte például 42 gramm cukrot tartalmaz – ez több, mint a hozzáadott cukrok ajánlott napi határértéke az American Heart Association szerint. A szuperegyszerű chai latte készítéséhez főzzünk le egy csésze chait, és adjunk hozzá egy teáskanál mézet, illetve egy csepp tejet. Ez a recept néhány perccel tovább tart, de az íze miatt megéri a fáradságot. Ráadásul remekül újramelegíthető, így akár nagy adagokat is készíthetünk, amit hűtőszekrényben tárolhatunk.

 

Hozzávalók:

  • ¾ csésze zsírszegény (1 százalékos) tej,
  • szálas fekete tea (a teát kivehetjük a teafilterből),
  • 1 fahéjrúd,
  • 3 szelet friss gyömbér,
  • 1 csipet édesköménymag,
  • 4 egész szegfűszeg,
  • 6 kardamomhüvely, összezúzva (opcionális),
  • 1 tk. tiszta juharszirup,
  • 1 csipet őrölt szerecsendió (díszítéshez),
  • 1 csipet őrölt fahéj (díszítéshez).

 

Elkészítés:

Tegyünk ¾ csésze vizet, tejet, teát, fahéjat, gyömbért, édesköményt, szegfűszeget és (opcionálisan) kardamomot egy közepes méretű serpenyőbe közepes lángon. Csak forraljuk fel, és vegyük le a tűzről. Hagyja 5–10 percig ázni. (Minél tovább áll, annál gazdagabb ízű lesz.)

Szűrjük le egy bögrébe, és adjuk hozzá a juharszirupot. Közvetlenül a bögrében egy tejhabosító segítségével habosítsuk fel az italt. Díszítsük őrölt szerecsendióval és fahéjjal.

Adagonkénti tápérték:   96 kalória, összesen 2 g zsír (1,2 g telített zsír), 6 g fehérje, 14 g szénhidrát, 0,2 g rost, 13,2 g cukor (4 g hozzáadott cukor), 81 mg nátrium.

8 ital receptje, amelyek melegen tartják a hideg téli napokon

 

ARANY LATTE

 

Ennek az italnak a jellegzetes aranysárga színét a kurkuma adja, amely a gyömbér család tagja, és amelyet nem csak fűszerként, de fájdalomcsillapításra is használnak a National Center for Complementary and Integrative Health (Nemzeti Kiegészítő és Integratív Egészségügyi Központ) szerint. Bár ez a világos ital, amelyet néha „aranytejnek” is neveznek, csak az elmúlt néhány évben tett szert nagyobb népszerűségre, Indiában már évszázadok óta fogyasztják. A Cleveland Clinic szerint számos bizonyíték utal arra, hogy a kurkumin, a kurkuma aktív vegyülete gyulladásgátló és antioxidáns tulajdonságokkal bír, amelyek csökkenthetik bizonyos betegségek kockázatát. Az ebben a receptben szereplő fekete bors növeli a kurkuma jótékony hatásait, mivel a bors elősegít, hogy a szervezetben lényegesen több szívódjon fel a kurkumában található kurkuminból.

 

Hozzávalók:

  • csésze cukrozatlan mandulatej,
  • tiszta juharszirup,
  • ¾ tiszta vaníliakivonat,
  • ½ őrölt kurkuma,
  • ½ őrölt gyömbér,
  • 1 csipet őrölt fahéj,
  • 1 csipet frissen őrölt fekete bors,
  • 1 csillagánizs, díszítéshez (opcionális).

 

Elkészítés:

Egy közepes lábosban, közepes lángon keverjük össze az összes hozzávalót. Hevítsük fel (ne hagyjuk felforrni), és forrón szolgáljuk fel.

Tejhabosítóval habosítsuk fel a lattét, vagy az elfogyasztása előtt jól rázzuk fel. Ízlés szerint csillagánizzsal is díszítjük.

Adagonkénti tápérték: 102 kalória, összesen 4 g zsír (0,1 g telített zsír), 3 g fehérje, 11 g szénhidrát, 0 g rost, 6,5 g cukor (6,4 g hozzáadott cukor), 281 mg nátrium.

8 ital receptje, amelyek melegen tartják a hideg téli napokon

 

EGÉSZSÉGES BORSMENTÁS MOCHA

 

A divatos kávéitalokat egyáltalán nem kell telezsúfolni hozzáadott cukorral és üres kalóriákkal. Ez a változat egyszerre biztosít koffeint és elégíti ki a kakaó utáni vágyat. Korábbi kutatások kimutatták, hogy a kakaópor gazdag antioxidáns-forrás. A National Center for Complementary and Integrative Health (Nemzeti Kiegészítő és Integratív Egészségügyi Központ) szerint a borsmenta levelekből származó olajat, amely a tiszta borsmentakivonat összetevője, évezredek óta használják emésztési problémák kezelésére.

 

Hozzávalók:

  • ¾ csésze ízlés szerinti zsírmentes tej vagy cukrozatlan tejmentes tej,
  • 2 adag eszpresszó vagy ½ csésze erősre főzött kávé,
  • ½ tiszta vaníliakivonat,
  • ¼ borsmentakivonat,
  • 1 tk. méz,
  • 1 ek. cukrozatlan kakaópor.

 

Elkészítés:

Az összes hozzávalót egy közepes méretű serpenyőben összekeverjük, és közepes lángon feltesszük a főzőlapra. A keveréket gyakori kevergetés mellett felforraljuk, és így szolgáljuk fel.

Adagonkénti tápérték: 114 kalória, összesen 1 g zsír (0,7 g telített zsír), 7 g fehérje, 19 g szénhidrát, 2 g rost, 15,1 g cukor (6 g hozzáadott cukor), 106 mg nátrium.

8 ital receptje, amelyek melegen tartják a hideg téli napokon

 

MATCHA SZÓJALATTE

 

A matcha egy koncentrált zöldtea-por, amely Japánból származik. Epigallokatekin-gallát (EGCG) hatóanyagot tartalmaz, amelyet korábbi kutatások összefüggésbe hoztak bizonyos rákos megbetegedések kockázatának csökkenésével, valamint a szív- és érrendszer, illetve az anyagcsere javulásával. Más szóval, biztos lehet abban, hogy ennek az élénkzöld árnyalatú italnak számos egészségügyi előnye is van.

 

Hozzávalók:

  • 1 tk. matcha por,
  • méz vagy juharszirup,
  • ¾ csésze ízlés szerinti forró, cukrozatlan szójatej vagy cukrozatlan tejmentes tej.

 

Elkészítés:

Szitáljuk le a matcha port egy kis tálba. Adjunk hozzá 1 evőkanál forró vizet, és keverjük addig, amíg csomómentes nem lesz. Keverjük hozzá a mézet, és folyamatos keverés mellett lassan adjuk hozzá a szójatejet. Forrón szolgáljuk fel.

Adagonkénti tápérték: 98 kalória, összesen 3 g zsír (0,4 g telített zsír), 7 g fehérje, 12 g szénhidrát, 0 g rost, 9,4 g cukor (8,6 g hozzáadott cukor), 64 mg nátrium.

8 ital receptje, amelyek melegen tartják a hideg téli napokon

 

CÉKLÁS LATTE

 

Ez a feketekávé-mentes ital az Instagram-barát színe miatt igen vonzó, ugyanakkor kiváló egészségvédő vegyületek forrása is. A Nutrition and Metabolism 2020-ban megjelent beszámolója szerint a cékla a 10 legjobb antioxidáns-tartalmú növény közé tartozik, amelyek segíthetnek megvédeni a sejteket a betegségekhez és az öregedéshez kapcsolódó szabad gyököktől. A beszámolóban megállapították, hogy a céklalé számos krónikus betegség, köztük a cukorbetegség és a magas vérnyomás elleni védelemben is szerepet játszhat. A Nutrients folyóiratban 2020 márciusában megjelent tanulmány szerint ez az ital 3 g rostot is tartalmaz, amely révén mikrobiomája egészségesen maradhat.

A cékla természetes földes édessége datolyával kombinálva, illetve fahéjjal ízesítve – pontosan olyan jó ízű ital, mint ahogy kinéz.

 

Hozzávalók:

  • 1 kis cékla megpirítva és apróra vágva, vagy 2 evőkanál céklapor 1 evőkanál meleg vízzel elkeverve,
  • 2 kimagozott datolya vagy 2 evőkanál tiszta juharszirup,
  • 1 tk. tiszta vaníliakivonat,
  • ¼ őrölt fahéj,
  • csésze ízlés szerinti forró, zsírmentes tej vagy cukrozatlan tej.

 

Elkészítés:

Az összes hozzávalót egy turmixgépbe tesszük, és alaposan, simára turmixoljuk. Melegen vagy egy kis serpenyőben a kívánt hőmérsékletre való felmelegítés után szolgáljuk fel.

Adagonkénti tápérték: 156 kalória, összesen 0,4 g zsír (0,2 g telített zsír), 7 g fehérje, 31 g szénhidrát, 2,9 g rost, 28 g cukor (0,3 g hozzáadott cukor), 129 mg nátrium.

8 ital receptje, amelyek melegen tartják a hideg téli napokon

 

GŐZÖLGŐ FAHÉJAS VANÍLIÁS ITAL

 

A tejmentes tejpótlók közül a szójatej hasonlít leginkább a tehéntejhez, ugyanis hasonló a kalcium- és D-vitamin-tartalma. A fahéj a kellemes íz mellett jelentős egészségügyi előnyöket is ad. Egy korábbi beszámoló szerint a fahéjnak lehetnek gyulladáscsökkentő, rákellenes, antidiabetikus és antimikrobiális hatásai. Bizonyítékot találtak arra is, hogy a rendszeres fahéjfogyasztás segíthet a vér lipidszintjének csökkentésében, így csökkentve a szívbetegségek kockázatát.

 

Hozzávalók:

  • 1 csésze ízlés szerinti vaníliás szójatej vagy tej,
  • ½ tiszta vaníliakivonat,
  • ½ őrölt fahéj.

 

Elkészítés:

Tegyük az összes hozzávalót egy kis serpenyőbe közepes lángon, és jól keverjük össze. Forraljuk fel lassú tűzön, és szolgáljuk fel.

Adagonkénti tápérték: 110 kalória, összesen 4 g zsír (0,5 g telített zsír), 6 g fehérje, 11 g szénhidrát, 0,7 g rost, 7,4 g cukor (0,3 g hozzáadott cukor), 96 mg nátrium.

8 ital receptje, amelyek melegen tartják a hideg téli napokon

 

MÉZES CITRUSOS GYÖMBÉRES ZÖLD TEA

 

Ez az egyszerű, teaalapú főzet pontosan olyan finom, mint amennyire könnyű elkészíteni. A National Center for Complementary and Integrative Health (Nemzeti Kiegészítő és Integratív Egészségügyi Központ) szerint a zöld tea fogyasztása csökkentheti a vérnyomást és a koleszterinszintet, ami azt jelenti, hogy ez az ital segíthet csökkenteni a szívbetegségek kockázatát.

 

Hozzávalók:

  • 1 tasak zöld tea,
  • 2 hüvelykes friss gyömbérdarab vékonyra szeletelve,
  • 2 tk. méz,
  • 1 lime vagy ½ citrom, facsarva.

 

Elkészítés:

1½ csésze vizet felforralunk, és leöntünk vele egy teafiltert egy bögrében. 3 percig ázni hagyjuk.

A bögrébe tesszük a gyömbérszeleteket, és beleöntjük a mézet és a lime- vagy citromlevet. Összekeverés után felszolgáljuk.

Adagonkénti tápérték: 57 kalória, összesen 0 g zsír (0 g telített zsír), 1 g fehérje, 15 g szénhidrát, 0,2 g rost, 12,2 g cukor (11,5 g hozzáadott cukor), 5 mg nátrium.

8 ital receptje, amelyek melegen tartják a hideg téli napokon

 

EGÉSZSÉGESEBB FORRÓCSOKOLÁDÉ

 

Ha egyszerűen nem tudja leküzdeni a csokoládé iránti vágyát, ez az egészségesebb változat tökéletes választás lesz az Ön számára. Az USDA adatai szerint a kakaó természetesen gazdag rostokban és ásványi anyagokban, beleértve a magnéziumot és a vasat is. Egy csipetnyi juharszirup természetes édességet és ízt ad hozzá, így bátran kortyolgathatja ezt a nagyszerű csokoládéfőzetet, nem kell attól tartania, hogy túl sok cukor kerül a bögrébe.

 

Hozzávalók:

  • cukrozatlan kakaópor,
  • 2 tk. juharszirup,
  • 1 csipet őrölt fahéj,
  • 1 csipet kóser só,
  • csésze cukrozatlan mandulatej.

 

Elkészítés:

Egy közepes lábosban jól elkeverjük a kakaóport, a juharszirupot, a fahéjat és a sót. Lassan hozzákeverjük a mandulatejet, a serpenyőt pedig közepes lángon feltesszük.

Lassú tűzön, rendszeres keverés mellett felforraljuk.

Adagonkénti tápérték: 113 kalória, összesen 5 g zsír (0,7 g telített zsír), 4 g fehérje, 16 g szénhidrát, 3,2 g rost, 8,2 g cukor (8,1 g hozzáadott cukor), 422 mg nátrium.

8 ital receptje, amelyek melegen tartják a hideg téli napokon