5 környezetbarát tanács mosáshoz

5 környezetbarát tanács mosáshoz

 

A szennyes ruha mosása kitűnő példa egy olyan tevékenységre, amely hatalmas erőforrásokat igényel, s ugyanakkor erősen környezetszennyező. A mosás során jelentős mennyiségű vizet és energiát használunk fel, ráadásul a környezetbe is számos káros anyagot bocsátunk ki.

Zöldebb mosási módszert alkalmazva Ön kíméletesebb lehet a Földhöz. Néhány módosítás bevezetésével vagy egy új berendezéssel sokkal környezetbarátabbá teheti a mosást – és ezzel hosszú távon pénzt is megtakaríthat.

Vegyük sorra azt a »zöld« mosásra vonatkozó öt tanácsot, melyeket ha megfogad, családja jogosan fogja Önt »zöld szuperhősnek« tartani. :)

 

1. Szárítógép vs szárítókötél

Régen, amikor a házakban még nem volt két autós garázs és központi klímaberendezés, a kertben kihúzott szárítókötél olyan mindennapos látvány volt, mint manapság az esővízgyűjtő tartály vagy a zöldségeskert. A modern társadalomban, amely tudatában van a fenntarthatóság jelentőségének, mindez újra visszatér. A szárítókötél esetében ez azt jelenti, hogy a ruhát újra a friss levegőn száríthatja anélkül, hogy a szomszédok azt hinnék, hogy nehéz anyagi helyzetbe került.

 

5 környezetbarát tanács mosáshoz

Felejtse el a szárítógépet, a ruhákat egyszerűen teregesse ki a szárítókötélre, hogy ezzel pénzt és energiát takarítson meg.

 

Manapság a szárítókötél egyszerűsített kivitelben is kapható, ami megkönnyíti az olyan nagyobb darabok szabadban való szárítását, mint a paplanok, törülközők és egyéb ruhadarabok. Idetartoznak az összehajtható kötelek is, melyek szükség esetén meghosszabbíthatók, illetve elrejthetők a kíváncsi tekintetek elől, ha épp nincs rájuk szükség.

Ha legalább részben lemond a szárítógépről, akkor az a karbon lábnyom csökkentése mellett más előnyökkel is jár. A ruhái később mennek tönkre, mivel a szárítás során kevesebb szál hullik ki belőlük a szárítógép forgó dobjában való súrlódás miatt. És az illatuk is frissebb lesz.

 

Puhítsa meg ruháit a szárítógépben (10 perc alatt)

Ha Önnek tetszik a ruhák szárítókötélen való szárításának gondolata, de utálja, hogy a kint szárított ruhák kemények vagy érdesek lesznek, akkor próbálja meg a megszáradt ruhákat 10 percre a szárítógépbe tenni. Ott megpuhulnak és finom illatuk lesz. Így a legtöbbet tudja kihozni a két módszer kombinálásával.

 

2. Régi mosógép vs új mosógép

Egy szokásos mosógép egy adag ruha mosásához a legnagyobb terhelés esetén kb. 40-45 liter vizet használ el. Mivel egy átlagos család évente körülbelül 400 ruhadarabot mos ki, ez elég sok vizet jelent (16.000-18.000 litert).

Ha egy nagy hatékonyságú mosógépet használ, akkor a mosógép típusától függően a vízfelhasználást a felével vagy még többel csökkentheti. És ez még nem minden.

A mosáshoz felhasznált energia többsége lényegében a víz melegítésére megy el. Amikor mosógépe kevesebb vizet használ fel, akkor ezzel kevesebb energiát használ fel.

 

5 környezetbarát tanács mosáshoz

Függetlenül attól, melyik mosógépet veszi meg, ne felejtse el összehasonlítani az energiafogyasztását a többivel.

 

Egy nagy hatékonyságú mosógép tehát a lehető legjobb választás.

 

3. Hagyományos vs zöld gondolkodás

 

5 környezetbarát tanács mosáshoz

 

Az apró módosítások idővel összeadódnak. A ruhák mosása során legyen energetikai szempontból »zöld«, fogadja meg az alábbi tanácsokat:

  • Mossa ki a maximális ruhamennyiséget. Ezzel vizet, energiát és időt takarít meg.
  • Ügyeljen a felhasznált mosószer mennyiségére. A túl sok mosószer csökkenti a mosógép hatékonyságát és jobban szennyezi a környezet ökoszisztémáját. Mindig olvassa el és tartsa be a mosószer ill. a mosógép használati útmutatóját.
  • A ruhák »futószalag« stílusú mosása. Energiát tud megtakarítani, ha az előző szárításból a szárítógépben maradt hőt azonnal felhasználja a következő adag mosott ruha szárításához. Ezért szokjon hozzá, hogy több adag ruhát mos egymás után. Szedje ki az egyik adag ruhát a szárítógépből (tegye félre), utána azonnal tegye bele a következő adag nedves mosott ruhát.
  • Állítsa be a szárítási időt. A szárítógépen megfelelő, környezetbarát szárítási idők állíthatók be, ezért a szárítási időt mindig a mosott ruha mennyiségének megfelelően határozza meg. Például egy műszálas alsónemű sokkal gyorsabban szárad, mint egy farmernadrág.
  • Két mosás között ne csak egyszer viselje ruháját. Minden nap hordhat másik ruhát, de ez nem jelenti azt, hogy az egyszer viselt ruhát azonnal ki is kell mosnia. Higgye el, hogy sok felsőruha, amit levétel után megszokásból azonnal a szennyesbe dob, egyáltalán nem is piszkos. Lehet, hogy csak pár percre kellene őket a szárítógépbe tenni ahhoz, hogy újra »frissen mosottnak« nézzenek ki.

 

4. Meleg víz vs hideg hideg víz

A bizonyítékok elég megdönthetetleneknek tűnnek: a mosás során felhasznált energia a mosóvíz felmelegítésére szolgál. A hideg vízben való mosásra való áttérés az energiatakarékosság legjobb módja. Lehet, hogy ez az Ön számára nagy változást ill. alkalmazkodást jelent, de megoldható úgy, hogy a végén továbbra is tiszták legyenek a ruhák.

 

5 környezetbarát tanács mosáshoz

 

Manapság a piac sokkal több lehetőséget nyújt a hideg vízzel való mosásra, mint néhány éve. A mosógép gyártók szintén terveznek olyan mosógépeket, melyek a hideg vízben történő mosásra alkalmas mosószerekkel is megfelelően működnek.

Sőt a hideg vízben való mosáshoz sem szükséges különleges mosószert használnia. A forró vizes mosáshoz használt szokásos mosószere is alkalmas a hideg vízben való mosásra, ha a mosandó ruhadarabok nem fehérek és nincsenek rajtuk zsíros foltok. Próbálja ki a hideg vízben való mosást legalább egyszer vagy kétszer. Energiát takarít meg vele.

 

5. Környezetszennyező vs zöld termékek a mosáshoz

A szennyesruha mosásához használt termékek, mint a mosószerek, lágyítószerek, fehérítők és folteltávolítók olyan vegyi anyagok »koktélját« tartalmazzák, melyek belemosódnak a csatornába és a vizekbe. Néhány évtizeddel ezelőtt még azt hihettük, hogy az olyan vegyi anyagok, mint a mosóporok, mosószerek és wc-kagyló tisztítószerek örökre eltűntek a lefolyóban.

Ma már tudjuk, hogy az ivóvíz nyomokban több száz, több ezer olyan vegyszert (a rákgyógyszertől kezdve a festékoldóig) tartalmaz, melyeket mi juttattunk bele. Lehet, hogy a vizeink szennyezésének visszaszorításához a jogszabályok átalakítására is szükség lesz, de az a mi feladatunk, hogy ellenőrizzük azokat az általunk használt vegyszereket, melyeket lakásunk lefolyójába öntünk.

 

5 környezetbarát tanács mosáshoz

Gondolkodjon zöld módon, amikor mosószert választ!

 

A mosáshoz válasszon biológiailag lebomló, zöld vagy környezetbarát termékeket. De ne elégedjen meg ennyivel! Keressen olyan termékeket, melyek növényi alapanyagokból készülnek, és kerülje azokat, melyek klóros fehérítőt és mesterséges illatanyagokat tartalmaznak. Amikor csak lehet, keresse a termékeken azoknak a környezetvédő szervezeteknek a tanúsítványát, melyekben bízik.

Fontolja meg néhány egyszerű házi mosószer használatát is: a fehér ecet például hatékony vízlágyító szer. A citromlé enyhe fehérítőszer, a szódabikarbónából, boraxból és néhány más egyszerű hozzávalóból pedig egyszerű és hatékony mosószert készíthet.

Sok kellemes zöld mosást kívánunk Önnek! :)

 

Forrás: home.howstuffworks.com