10 szuper ötlet az év kreatív megkezdéséhez

10 szuper ötlet az év kreatív megkezdéséhez

 

Miután befejeztük az ünneplést, és visszatekintettünk az elmúlt évre, figyelmünk az előttünk álló évre irányul. Sok ember számára a január az önfejlesztés és önmagunk újrafelfedezésének időszaka. Itt az ideje, hogy újra nekivágjunk, megszervezzük magunkat, és új (egészséges) szokásokat alakítsunk ki annak érdekében, hogy a legtöbbet hozzuk ki az elkövetkező évből.

Ha a 2023-as évet szeretné emlékezetessé tenni, akkor rengeteg lehetőség áll rendelkezésére ahhoz, hogy a januárt (és a többi hónapot) hasznosan töltse el. Ezt szem előtt tartva összeállítottunk 10 különböző módszert, melyekkel a legtöbbet tudja kihozni a januárból.

 

1. Teremtsen magának én-időt!
Lehet, hogy kissé ellentmondásosan hangzik, de ha kreatívabb akar lenni, akkor az egyik legfontosabb dolog, amit tehet, hogy ad magának egy kis szünetet, és időt szakít a kikapcsolódásra.

10 szuper ötlet az év kreatív megkezdéséhez

 

Sokunkat annyira leköt a munka, a család és a mindenféle kötelezettség, hogy gyakran úgy ér véget a napunk, hogy nem jutott magunkra időnk.

Tehát az egyik legjobb dolog, amit idén januárban tehet az az, hogy én-időt teremt magának, ez szokásává válik, és egész évben kitart mellette. Ha minden nap 30 percig csak önmagával foglalkozik, akkor megerősödik, megóvja mentális egészségét és jól érzi magát a bőrében.

Csak Önön múlik, hogy mit kezd ezzel az idővel – ez alatt megfürödhet, elmehet sétálni vagy futni, jógázhat vagy könyvet olvashat. A legfontosabb, hogy a nap folyamán teremtsen magának egy kis „én-időt”, amit úgy tölthet el, ahogy szeretné.

 

2. Csináljon egy téli nagytakarítást!

Sokan az új évet ürügyül használják házuk koratavaszi nagytakarítására. Bár ez nem mindenre gyógyír, de a tiszta, rendezett otthon bizonyítottan csökkenti a stresszt és növeli a boldogságérzetet. Így otthona kitakarítása során nemcsak élettere frissül fel, hanem hangulata is javul.

A téli nagytakarítás első lépése az összes karácsonyi dísz leszedése és elpakolása lehet (ha még nem tette volna meg). Amíg a karácsonyi cuccokat szortírozza, érdemes összegyűjteni és félretenni az esetleges »fölösleges« ajándékokat is, hogy elvigye őket egy adományboltba.

10 szuper ötlet az év kreatív megkezdéséhez

 

Lehet, hogy nem ez tűnik a legkönnyebb vagy legélvezetesebb feladatnak, de szórakoztatóbbá teheti, ha válogatás közben egyik kedvenc számát hallgatja. Szóval miért ne készíthetne magának egy lejátszási listát »a szortírozáshoz«? A takarítás meglepően hatékony kardióedzés is lehet, mivel az olyan házimunka, mint a porszívózás vagy a padló felmosása igen sok kalóriát éget el. Ráadásul így nem csak tisztább, kevésbé zsúfolt otthonát élvezheti, ha végzett, de az is megelégedéssel tölti el, hogy edzett egy kicsit.

 

3. Tűzzön ki maga elé néhány célt, melyeket »fitness-szel« tud elérni!

Idén januárban egészségének és fittségének megőrzése az egyik leghasznosabb dolog, ami mentális és fizikai jólétét szolgálja.

Az újévi fogadalmak között az egyik leggyakoribb az ún. »fitness célok« kitűzése, azaz a több testmozgás. A hidegebb, sötétebb napokon azonban kihívást jelenthet a rendszeres testmozgás melletti elköteleződés.

10 szuper ötlet az év kreatív megkezdéséhez

 

Függetlenül attól, hogy egy maratont szeretne lefutni, le akar fogyni vagy egyszerűen csak általános erőnlétén szeretne javítani, e célok kitűzése nagyszerű módja annak, hogy pozitívan vágjon neki az új évnek. Bármi legyen is a célja, az edzésterv elkészítése az egyik legjobb módja annak, hogy ragaszkodjon tervéhez és elérje célját.

Ne feledje, hogy bármilyen nehéz is elkezdeni egy edzéstervet, ha kitart, akkor hamarosan megszokott rutinja részévé válik.

 

4. Egy hónap alkohol nélkül - vegyen részt a Száraz Január kihívásban!

Közülünk sokan szeretnének kevesebb alkoholt fogyasztani, és a Karácsony meg a szilveszter evésben-ivásban tobzódó időszaka után a január tökéletesen alkalmas hónap erre. Ahelyett, hogy egyszerűen csökkenti az alkoholfogyasztást egy időre, miért ne vehetne részt a »Száraz Január« kihívásában, és lehetne absztinens egész hónapban?

10 szuper ötlet az év kreatív megkezdéséhez

 

Nem számít, ha lemaradt a január elejéről: az év bármely szakában elkötelezheti magát, hogy 31 napig nem iszik alkoholt. Az egy hónapos józanságnak óriási előnyei vannak: a kutatások szerint a résztvevők 86%-a pénzt takarít meg vele, 70 százalékuk jobban alszik, és 66 százalékuknak megnő az energiaszintje.

Habár nincs semmi baj azzal, ha időnként megiszunk egy pohárkával, de sokan akkor is alkohol után nyúlunk, ha nehéz volt aznap a munka, vagy amikor szomorúak (vagy stresszesek). A Száraz Január kihívásban való részvétel nemcsak egészsége javításának nagyszerű módja, de abban is segíthet, hogy addigi önsorsrontó megküzdési stratégiái helyett új, egészséges mechanizmusokat alakítson ki.

 

5. Vegyen részt a Veganuaryn!

Ha szereti a kihívásokat, de nem érdekli a Száraz Január, akkor miért ne vehetne részt a Veganuaryn? A Veganuary egy éves kampány, amely arra ösztönzi az embereket, hogy egy hónapon keresztül növényi alapú étrenden éljenek – bár a Száraz Januárhoz hasonlóan ezt is az év bármely szakában megtehetik.

Tavaly több mint 629 ezren vettek részt a kezdeményezésben, az előrejelzések szerint pedig idén még többen fognak csatlakozni hozzá. Mivel számos étterem több vegán ételt kínál étlapján, ez nagyszerű módja annak, hogy új ételeket próbáljon ki, és támogassa azokat az éttermeket, melyek megsínylették a világjárványt.

A növényi alapú étrendnek számos előnye van. A tanulmányok azt mutatják, hogy az olyan betegségek, mint a rák, a szívbetegségek, az agyvérzés és a cukorbetegség egyik oka az állati eredetű termékek fogyasztása, és a vegán étrendre való átállás megelőzheti és csökkentheti az olyan vezető halálokok előfordulását, mint a 2-es típusú cukorbetegség és a magas vérnyomás.

10 szuper ötlet az év kreatív megkezdéséhez

 

Az egészségügyi előnyök mellett az Oxfordi Egyetem átfogó elemzése azt is megállapította, hogy a növényi alapú étrendre való áttérés az egyetlen módja annak, hogy csökkentsük az állattenyésztés Földre gyakorolt negatív hatását. Pozitívan kezdheti az évet, ha tudja, hogy tesz valami hasznosat a bolygó (és természetesen az állatok) érdekében.

 

6. Ellenőrizze autója állapotát!

Annak egyik évszakban sem örül, ha autója karosszériája eltörik vagy más módon sérül meg. De télen, amikor odakint hideg van és sötét, az út pedig jeges, ez még nagyobb kockázatot jelent. Az autó alapvető karbantartási tesztjét legtöbbünk akár otthonról is el tudja végezni.

10 szuper ötlet az év kreatív megkezdéséhez

 

Az autó állapotának alapos téli ellenőrzéséhez meg kell vizsgálni a gumiabroncsokat, a hűtőfolyadékot, a lámpákat, az ablaktörlőket, az olajat, a fékeket, az akkumulátorokat és a karosszériát.

 

7. Takarítsa ki szekrényét!

Ha a gardróbja tele van ruhákkal, de »nincs mit felvennie« – vagy a szekrénye zsúfolt és rendetlen –, akkor miért ne kezdhetné az új évet ruhatára rendbetételével?

Sokan álmodoznak arról, hogy csökkentik ruháik mennyiségét és minimalista életre térnek át - és ehhez a szekrény kitakarítása a legjobb kiindulópont. A gardrób rendbetételének legegyszerűbb módja az, ha mindent három kupacba tesz: a megtartandó, eladandó/eladományozandó, és újrahasznosítandó kupacba.

Egy másik jó ökölszabály a „hat hónapos szabály”: ha egy bizonyos ruhadarabot nem hordott az elmúlt hat hónapban, és úgy gondolja, hogy a következő hat hónapban sem fogja viselni, akkor nagy az esélye, hogy soha többé nem veszi fel!

10 szuper ötlet az év kreatív megkezdéséhez

 

Különösen akkor lehet nehéz megválni a régi ruháktól, ha szereti gyűjtögetni, felhalmozni a dolgokat, ragaszkodik hozzájuk, mert érzelmi értékük van, de a tiszta, átlátható ruhásszekrény láttán rendszeretőbbnek érezheti magát, és reggelente nem kell azon tipródnia órákig, hogy mit vegyen fel.

 

8. Tanuljon meg valami újdolgot vagy készséget!

Egy új készség elsajátítása vagy egy új hobbi roppant hasznos dolog. Elfoglalhatja magát vele, növelheti önbizalmát, javíthatja hangulatát, jókedvre derítheti, és akár egy új, életre szóló szenvedély kialakulásához is vezethet.

10 szuper ötlet az év kreatív megkezdéséhez

 

9. Állítson össze olvasmánylistát!

Egy különösen hideg, sötét napon sokunknak nincs kedve ahhoz, hogy elkezdjünk pakolni a lakásban vagy elvigyük az autót a szervizbe. De ha épp lustálkodni vágyik aznap, az még nem jelenti azt, hogy ne lehetne kreatív.

10 szuper ötlet az év kreatív megkezdéséhez

 

Egy jó könyvvel bekuckózni nagyszerű módja annak, hogy eltöltsön egy januári délutánt – és a megfelelő könyv motivációt is adhat.

Miért ne próbálhatna meg összeállítani egy egész évre szóló olvasmánylistát, és megfogadni, hogy elolvassa mindazokat a könyveket, melyeket mindig is el akart olvasni, de aztán mégse sikerült? És amikor letörtnek érzi magát, még mindig kézbe vehet egy könyvet, és eltölthet néhány derűs órát azzal, hogy egy másik világba utazik.

 

10. Olvasszaki a fagyasztót, és takarítsa ki a hűtőszekrényt!

Amikor a ház rendbetételéről van szó, akkor a hűtőszekrény kitakarításáról és a fagyasztó kiolvasztásáról gyakran megfeledkezünk, habár az ünnepi időszak elmúltával valószínűleg a január az egyik legmegfelelőbb időszak ezek kitakarítására.

Jó alkalom arra, hogy megszabaduljon minden lejárt szavatosságú élelmiszertől vagy olyan ételtől, amelyről tudja, hogy valószínűleg nem fogja megenni. Ebben célszerű meglehetősen könyörtelennek lenni.

10 szuper ötlet az év kreatív megkezdéséhez

 

Sok új fagyasztót nem kell manuálisan leolvasztani. De ha van egy régebbi stílusú fagyasztója, amely hajlamos bejegesedni, akkor azt valószínűleg időnként le kell olvasztani. De szerencsére ennek nem kell »sok kosszal járó« vagy időigényes munkának lennie.

Manapság, amikor közülünk sokan egészségesebben szeretnének táplálkozni, a tiszta, rendezett hűtőszekrény és fagyasztó könnyebbé teszi az étkezések megtervezését.

 

Összefoglaló

A hideg, téli napokon sokan szívesen elbújnak otthonukba. De ha több időt is tölt otthon, az még nem jelenti azt, hogy ne tudna kreatív maradni. Legyen szó egy új készség elsajátításáról, a ruhatár rendezéséről vagy egy új sport kipróbálásáról, nagyon sokféle elfoglaltságot találhat magának, és akár otthonában is fejlesztheti tudását.