Tetőfelújítás összhangban a természettel

Magabiztosan emelkedik ki a tájból az új tető, mint egy hegy, amely a környező végtelen erdőből lépett elő. De ez nem mindig volt így. A Hotel Klimczok tökéletes példája annak, hogy a természetes kőbevonatú GERARD tető milyen harmonikusan illeszkedhet a zöld környezetbe.

Tetőfelújítás összhangban a természettel

 

Hogyan válasszunk új tetőt egy ikonikus épülethez, amely nem a városi dzsungelben, hanem az igazi vadonban véd az elemektől?

Pontosan ez a kérdés okozott fejtörést a tulajdonosoknak és a kivitelezőknek egyaránt.

A híres Klimczok szálloda Szczyrkban, Lengyelországban, egy turisztikai és síközpont a Beskid Śląski hegységben. A szálloda elnevezése a város fölé magasodó, 1117 méteres, tekintélyt parancsoló, erdővel fedett csúcsról származik. A szálloda épülete az 1970-es években épült.

Az épületet eredetileg zöldre festett bádogtető védte. Miután megérett a döntés a tetőcserére, a befektetők a legoptimálisabb megoldás és tetőfedőanyag után kutattak.  Elsődleges célokként azt határozták meg, hogy az épület visszanyerje eredeti tekintélyét és vonzerejét, továbbá organikusan olvadjon bele természetes környezetébe, végül a hegyek ölelésében egy olyan tartós tetőfedőmegoldás valósuljon meg, amely környezetbarát.

Tetőfelújítás összhangban a természettel

 

A győztes tetőgyártó minden kategóriában diadalmaskodott

Számos tetőfedő anyagot és színt alaposan fontolóra vettek. Kezdetben a fém tetőcserepek különböző szürke árnyalatai nyerték el a szakemberek tetszését, majd összehasonlították a hazai kereskedők és gyártók termékeinek előnyeit. Végül esztétikai szempontból a GERARD Fazsindely profil végzett az élen Zöld színben, mivel tökéletesen beleolvadt a tájba. Ahogy az angol neve is sugallja (Forest Green – erdei zöld), a Fazsindely Zöld nem harsány, rikító megjelenésű, hanem ennek a nyugtató színnek egy visszafogott árnyalata, amely ideális természetes kisugárzást kölcsönöz azoknak az épületeknek, amely az erdők-völgyek ölelésében otthonosan érzik magukat.

Az elbűvölő külcsín azoban nem lett volna elegendő. A másik ellenállhatatlan termékelőny, amelyet a GERARD kínált - és kevés másik konkurens márka -, a garancia meggyőző, piacvezető időtartama: 50 időjárásálló év. Ráadásul ezt hitelesíti a több mint 60 éves gyártási tapasztalat. Ez valóban egy olyan megnyugtató érv volt emellett a pehelykönnyű, viharálló tető mellett, aminek nehéz volt ellenállni.

Ezen kívül, a GERARD korrózióálló fém profiljainak a meghökkentően könnyű súlya elengedhetetlen követelmény volt az új tetővel szemben. Az új tetőfedést ugyanis a meglévő szerkezetre tervezték, ezért a hagyományos, nehéz tetőcserepek semmiképpen sem jöhettek számításba. A beruházók olyan burkolatot szerettek volna, amely nem terheli az épület szerkezetét.

Végül, de nem utolsósorban, mivel a sziléziai Beszkidek régiójában télen kiadós havazásokra kell számítani, ezért az épület funkciójából adódóan kritikus volt a biztonság kérdése. A GERARD kőzúzalék borításának érdes felülete képes akár hófogók nélkül is helyben tartani a havat, míg el nem olvad, ezáltal egy extra réteg hőszigetelést biztosít az épületnek, de ami még fontosabb, megvédi a lakókat a veszélyes hócsúszásoktól.

Egy férfias kihívás a tetőfedőknek

Tetőfelújítás összhangban a természettel

 

A felújítási projekt generál kivitelezője sok éves tapasztalattal rendelkezett tetőfedés terén, GERARD tetőket is beleértve. Azonban még számukra is meredek feladatnak (mindenféle értelemben) bizonyult a tető hajlászszöge. A vállalkozás vezetője nem rejtette véka alá, hogy nem mindennapi fába vágták a fejszéjüket. Ráadásul, a Klimczok Hotel igen ismert szálláshelynek számított nem csak helyben, hanem a szélesebb régióban is. A felelősségnek hatalmas terhét kapták a vállukra, mert tudták, hogy nem engedhetik meg maguknak a legkisebb hibát sem ennek a prominens épületnek az esetében.

A munka során nehézségeket okozott a sajátos tetőszerkezet és a tető formája is. Azonban, mint a kivitelező hangsúlyozta, a GERARD tetőcserepek kis súlya könnyebbé és biztonságosabbá tette a magasban történő munkavégzést, beleértve a panelek szállítását a tető legmagasabb pontjaira is. Ez óriási segítséget jelentett a csapatnak.

A hotel tetőfelülete 1800 négyzetméter, a munkálatok során közel 4000 panelt fektettek le.

A GERARD Fazsindely panel rugalmasságának köszönhetően a tetőfedők a legnehezebben hozzáférhető helyeken is precízen tudtak dolgozni. A tetőcserepek durva kőbevonatú felülete pedig lehetővé tette, hogy a csapattagok biztonságosan járjanak a tetőn, és ne csússzanak meg, mint más simább felületű tetőfedő anyagokon közlekedve.

Az elkészült tető lenyűgözte még a kivitelezőket is

2022-ben végeztek a tetőfelújítási munkálatokkal.

Az épület összképe minden egyes tetőre szerelt panellel egyre szebb és szebb lett. A szálloda minden munkanappal megújult, szemrevalóbb külsőt öltött. Bár a tetőfedők már dolgoztak GERARD tetővel korábban, viszont soha sem rakták még Zöld színben. Miután egy jelentős részét lefedték az épületnek, már nyilvánvaló volt, hogy ez volt a tökéletes választás. Egyre inkább izgatott mindenkit a végeredmény, mert érezték, hogy a végső hatás túlszárnyal minden előzetes várakozást.

Tetőfelújítás összhangban a természettel

 

Valóban a helyszínen, a fák ölelésében, a GERARD Fazsindely Zöld igazán magával ragadó látványt nyújt. Még a járókelőket is megállította és folyton afelől érdeklődtek, hogy milyen tetőt raknak. Egytől-egyig mindannyian pozitív véleménnyel voltak róla. Végeredményben a projekt minden érintettje elégedetten dőlhetett hátra: a tetőcsere kitűnő döntésnek bizonyult.