Számítógéppel tervezett tetők

A számítógépek már a XX. század 80-as éveitől kezdve széleskörűen használt segédeszközök volt gyakorlatilag az emberi tevékenység minden területén.

gerardroofs Kezdetben a nehéz matematikai számításokat végezték el az ember helyett, manapság pedig már számtalan területen önállóan irányítanak bonyolult folyamatokat akár a közlekedésben, akár a gyártási folyamatokban, akár a felügyelet során…
A számítógépek segítségével az építészetben és az építőiparban a folyamatok egyre inkább automatizálódnak. Nincsenek többé olyan időrabló, ismétlődő feladatok, mint a sraffozás, méretezés, 2D-s műszaki rajzok készítése stb. E folyamatok többsége magától értetődő, automatikus. Ugyanez érvényes a tetők tervezésére is.
A modern BIM (building information model) programok a tetők tervezése során a lehetséges utasítások széles skáláját kínálják, ami nagyobb kreativitást tesz lehetővé az építész számára. Rövid idő alatt több változatban tudjuk megtervezni és megtalálni a formájára és funkciójára nézve is optimális tetőt.

Alaptető
Egy egyszerű CAD/BIM programban különböző tetőtípusok állnak rendelkezésünkre. Tekintsük át a leggyakoribbakat.
Ezeket az alaptípusokat természetesen kombinálhatjuk egymással, ami által bonyolultabb formákat kapunk. E kombináció általában automatikusan történik. Ez azt jelenti, hogy meghatározzuk a domináns tetőtípust, ami egyben marad, de a tetők lehetnek egyenrangúak is és maradhatnak olyan részek, melyek magasabbak a többinél.

 

Lapostető

Az utóbbi időben eléggé népszerű tetőfajta, mivel a felső felületén különböző tevékenységek végezhetők. Zöldtetőt, sőt elegendő mennyiségű föld elhelyezésével kertet is ki lehet rajta alakítani, ahol konyhakerti zöldségek termeszthetők. Ugyanakkor meg kell jegyeznünk, hogy célszerű kevésbé csapadékos földrajzi területeken alkalmazni.

 

Számítógéppel tervezett tetők

 

Nyeregtető

A csapadékosabb földrajzi területeken leggyakrabban előforduló tetőtípus. Hajlásszöge kb. 15°-nál kezdődik és elég nagy hajlásszögeknél – többnyire 30°-50° között – végződik. Azokon a vidékeken, ahol sok hó esik, hófogó elemeket is be kell építeni a tetőbe, melyek megtartják a tetőn a havat.

 

Számítógéppel tervezett tetők

 

Félnyeregtető

A félnyeregtető szerkezete és tetőelemei miatt is a legegyszerűbb és leggazdaságosabb tetőfajta. A szelement nem szükséges befedni, és csak a tető egyik oldalán van csatorna. Alacsonyabb költségei miatt mindig népszerű. Minden földrajzi területen alkalmazható tetőtípus.

 

Számítógéppel tervezett tetők

 

Íves tető

A tető profilját tetszés szerinti sugarú ív alkotja, amely nem lehet nagyobb a tetőszélesség felénél. Szerkezetének és borításának kivitelezése szempontjából e tetőtípus kissé bonyolult. A tetőborítás kialakítására általában bitumen alapú membrán, hajlított tetőlemez vagy fazsindely alkalmas.

 

Számítógéppel tervezett tetők

 

Profilozott tető

E tetőtípushoz tetszőleges oldalprofilt választhatunk, és tetszőleges alaprajzi profilt adhatunk hozzá. Az ilyen típusú tetőt többnyire ipari létesítményeknél vagy közintézményeknél használják. Általában fém- vagy rétegragasztott fa szerkezetűek.

 

Számítógéppel tervezett tetők

 

Automata

Ha teret adunk az automatikának, akkor az épület tetszés szerinti kerülete mentén automata tetőt tervezhetünk. A kész tetőnek átalakíthatjuk a formáját a sarkokon lévő kulcspontoknál és az oldalak középvonalában, vagy megváltoztathatjuk az egyes tetőlemezek hajlásszögét, melyet teljesen el is tüntethetünk. A tető az épületek nagyon bonyolult alaprajzához is tud alkalmazkodni.

 

Számítógéppel tervezett tetők

 

További alakítás

A tető formáját tovább alakíthatjuk tetőnyílásokkal vagy kiegészítőkkel, tetszés szerinti alakú és hajlásszögű tetőlemezekkel. Ha a ház körül szeretnénk megőrizni a fákat vagy beleapplikálni őket az épületbe, akkor a program ezen funkcióit is használhatjuk.

 

Számítógéppel tervezett tetők

 

Tetőtéri ablakok és tetőnyílások

A tetőhöz különböző formájú tetőablakokat és tetőtéri ablakokat is hozzáadhatunk, melyeket utólag parametrikusan módosíthatunk és szerkeszthetünk. A tetőtéri ablakokkal általában meg tudjuk növelni a manzárdok használhatóságát, mivel általuk növekszik az állómagasság, továbbá a tetőablakoknak és tetőtéri ablakoknak köszönhetően több fény is beáramlik e helyiségekbe.

 

Számítógéppel tervezett tetők

 

Szerkesztés/korrekció

Természetesen nem kell külön hangsúlyoznunk, hogy az alaprajzot, a tető összetételét vagy hajlásszögét bármikor módosíthatjuk. A programok éppen ebből a szempontból a legpraktikusabbak, tehát hogy szerkeszthetjük a már lerajzolt tetőt, hiszen újrarajzolásával sok időt vesztenénk. Az is fontos, hogy a tető és a szint módosításával a tetőhöz kapcsolódó többi épületrész, pl. a falak is megváltoznak.

 

Számítógéppel tervezett tetők

 

Tetőszerkezetek

A tetszés szerinti lemezekből vagy tetőformára automatikusan tervezhetünk fa vagy fém tetőszerkezeteket, melyek alapján később a teljes szerkezetnek vagy a szerkezet egyes elemeinek 2D-s tervrajzait is megkapjuk. Ugyanígy készíthetünk elemlistát és díjjegyzéket is.

 

Számítógéppel tervezett tetők

 

Mennyiségi listák - Tetőlemez

A tető megtervezése után különböző segédeszközökkel összeállíthatjuk a tetőlemezek és a szükséges anyagok, kiegészítők mennyiségi listáját. Erre a célra olyan online alkalmazások állnak rendelkezésünkre, melyekbe csak be kell írni a tető alapadatait. Néhány programból akár közvetlenül is letölthetjük a tetőlemezek adatait tartalmazó fájlokat, majd ezután a program automatikusan összeállítja a telőlemezek listáját.

 

Számítógéppel tervezett tetők

Online alkalmazások:

Gerard: http://calculator.gerardroofs.eu/
Decra: https://calculator.decraroofs.eu/
IKO: https://calculator.ikoroof.eu/

 

Látványtervek

Manapság gyakorlatilag nincs olyan projekt, amihez már a kezdeti, tervezési szakaszban ne készítenének fotorealisztikus látványterveket és animációkat. Sőt olyan interaktív prezentációkat is készíthetünk, ahol egy, a modellt láttató szemüveg segítségével virtuálisan magát a tervezett épületet és környékét is bejárhatjuk.

 

Számítógéppel tervezett tetők

 

Használt programok:

BricsCAD bim V22, mint alapvető platform
ACAD-BAU, mint építészeti modul tetők, tetőlemezek és tetőtéri ablakok tervezéséhez
Roof Constructions tetőszerkezet tervezéséhez
3dsMAX látványtervek készítéséhez