Mitől jó egy tető extrém vihar ellen?

Mitől jó egy tető extrém vihar ellen?

 

Sokkoló képekkel emlékeztettek minket az utóbbi idők hírei a klímaváltozás szélsőséges időjárási csapásaira, amelyek ma már bárhol lesújthatnak. A cseh tornádó elemi erővel csapott le Hrusky városára 2021. június 24-én, megrongálva több ezer házat és a város felét gyakorlatilag apokaliptikus filmek “díszletévé” formálta. Pár nappal korábban Belgiumban pusztító erejű szélvihar tett kárt közel 100 épületben, közülük tízet lakhatatlanná téve.

Felmerül a kérdés a háztulajdonosokban:

 

MILYEN TETŐVEL VÉDEKEZHETÜNK LEGJOBBAN SZÉLVIHAR ELLEN?

A hagyományos tetőcserepek, mint például a kerámia vagy a betoncserepek, függőleges rögzítésre és a cserép súlyára hagyatkoznak, amelyet egy kellően erős szél könnyen megemelhet. A korrózióálló, erős fémből készült GERARD tető viszont egyedülálló rögzítési technikája révén egyedülálló viharvédelemmel látja el otthonát.

 

A GERARD különleges horizontális rögzítő technikája minden tetőelemet 8 különböző ponton rögzít.

 

Mitől jó egy tető extrém vihar ellen?

Csavarral vagy szeggel kerülnek rögzítésre a tetőléchez, amely gyakorlatilag lenullázza a szél nyíróerő hatását. Hurrikán-tesztünkben 160 km / órás szelet szimuláltunk repülőgép turbinákkal erre a célra készített GERARD tetőre. A tetőelemek sértetlenül a helyükön maradtak. Majd vizet adtunk hozzá a kísérlethez, de még ez az erős szél sem tudott vizet préselni a tető alá, ahol minden szárazon vészelte át a hurrikán-tesztet. Tapasztalataink szerint, a 8-pontos-rögzítési technikának köszönhetően  ennél jóval erősebb szelektől is megvédte már GERARD tető a vihar által sújtott otthonokat a világ számos táján.

 

Különböző a tetőtípusok szélállósága

A GERARD tető vízszintes rögzítési és összekapcsolási rendszere által nyújtott jelentős előnyt tornádók és ciklonok bizonyították. A tető felett fújó szél nyomáskülönbséget hoz létre a levegőben tetőn belül és kívül. Minél erősebb a szél, annál nagyobb a nyomáskülönbség, és ez az, ami a szél tetőre merőleges „megemelő hatását” okozza. Ez az „emelő hatás” az elsődleges oka annak, amikor a függőleges rögzítéssel bíró tetők felmondják a szolgálatot, mert ez a rögzítést egyszerűen kihúzza. A GERARD tetőknél használt vízszintes rögzítési módszernél a tető akkor vallhatna kudarcot, ha a rögzítést ún. nyíróerő-hatás érné, amire azonban nincs esély , mert minden tetőelem legalább nyolc vagy több helyen csavarokkal ill. szögekkel rögzítésre kerül. A szél által nem bontható rögzítési technika a GERARD tetőknél azt is jelenti, hogy a tetőelemek felemelésével nem lehet könnyen bejutni a padláson át a házba vagy az épületbe.

Szeretne nyugodtabban aludni a házában a viharos hírek hallatán is? Válassza a viharbiztos GERARD tetőt!