Egy történelmi, hegyvidéki kórház tetőfelújítása

A grandiózus épület nagyszabású tetőcseréjének számos követelménynek kellett megfelelnie, hogy hosszú évtizedekre biztosíthassa zavartalan működését és méltó maradhasson státuszához és funkciójához.

A magas hegyekben található patinás intézmény tetőfedési megoldásának kiválasztása kihívást jelentett: hogyan lehet megőrizni az autentikus klasszikus stílust, és egyben hogyan lehet megóvni az épületet a zord környezettől és a szélsőséges időjárástól.

Egy történelmi, hegyvidéki kórház tetőfelújítása

 

E két alapvető cél elérése érdekében négy kötelező követelményt határoztak meg az új tetővel szemben.

A sikeres és tartós tetőcsere 4 feltétele:

  1. Legyen könnyű: Ódon, tekintélyes műemlék lévén minden szükséges intézkedést meg kellett tenni a falak megőrzése és a nagy súlytól való megkímélése érdekében, ezért a hagyományos agyag vagy beton tetőmegoldások nem jöhettek szóba.
  1. Legyen erős: A természet erőivel szembeni védelem érdekében az új tetőfedés szilárdsága és időjárásállósága magasan szerepelt a szükséges követelmények listáján.
  1. Legyen tartós: Egyszerű a képlet: az állványzat, a munkaerő és alapanyagok költsége, valamint a felújítás intézmény működésére gyakorolt hatása nem engedhetett meg egy rövidtávú tetőcserét. Legalább 50 évre garantált megoldásra volt szükség.
  1. Legyen esztétikus: Az épület fenséges megjelenése és impozáns mérete megkövetelt egy olyan tetőt, amely hű marad a munkatársak és a látogatók által kedvelt esztétikai örökséghez.

Hamarosan kiderült, hogy a különböző tetőfedő gyártók köre, amely mind a 4 követelménynek megfelel, meglehetősen korlátozott.

Egy történelmi, hegyvidéki kórház tetőfelújítása

 

A nyertes.

Ki került ki győztesként ezen a különleges tetőfedési pályázaton?

A piacon elérhető lehetőségek alapos áttanulmányozása után a régióban nem ismeretlen, sőt, rendkívül népszerű márka lett a pályázat nyertese: a GERARD Tetőcsalád.

Ez a préselt fém tetőcserépgyártó szerény, de forradalmi jelentőségű, új-zélandi kezdetek után több mint 65 éve gyárt könnyű, erős, tartós és esztétikus tetőcserepeket. Anyavállalatuk, a RoofTG, az IKO csoport tagja – a globális tetőfedő és kigészítő termékek iparának úttörője – több mint 150 országban kereskedik, és Belgiumban felépítette a világ legnagyobb préselt fémtetőgyárát.

Egy történelmi, hegyvidéki kórház tetőfelújítása

 

Mi ennek a sokoldalú tető sikerének kulcsa?

Hogyan érték el a minőség, a megbízhatóság és a stílus ritka diadalát az építőipari szakemberek és a modern lakástulajdonosok számára? A GERARD titkos receptje 3 összetevőből áll:

Ellenálló acél: egy különleges fém ötvözet szolgál alapanyagként, amely kiválóan ellenáll a korróziónak

Egyedülálló kivitelezési technika: a cserép erős fém teste a viharálló, vízszintes 8 pontos rögzítési technikával kombinálva kivételes szilárdságot és viharvédelmet eredményez

Természetes bevonat:

végül egy réteg természetes kőzúzalékot szórnak a tetőelem felületére, amely vonzó, kerámiacseréphez hasonló megjelenést kölcsönöz

Ezek után nem csoda, hogy az egyesült államokbeli hurrikánoktól, az új-zélandi enyhébb földrengéseken át a szlovéniai pusztító jégesőkig a GERARD tetői képesek megbízhatóan és folyamatosan védelmezni az ingatlanokat világszerte. Egy átlagos tető számára végzetes vihar a GERAD tetőnek csupán egy újabb nap a szolgálatban.

Egy kórház, ami nem csupán hegyi viharokat élt meg, hanem a világháborút is

Egy történelmi, hegyvidéki kórház tetőfelújítása

 

Lengyelország egyik legszebb történelmi épülete korábban Jagelló Egyetemi Kórház-Szanatóriumként működött, és a második világháború előtt több mint 300 gyermek ellátására hozták létre. Az eredeti épületet 1931-ben nyitották meg 8 év építés után. A kórházat a kormány támogatása mellett az ország számtalan régiójából érkező magánszemélyek, regionális önkormányzatok és egészségbiztosítási intézmények adományaiból finanszírozták. 1939 és 1945 között az intézmény német katonai kórházként funkcionált. Ma ez a Zakopane-i 2. számú Általános Klinikai Kórház, Gyermek- és Ifjúsági Ortopédiai és Rehabilitációs Klinika – a Jagelló Egyetem Collegium Medicum része.

Amikor a kórház szorul rehabilitációra

Egy történelmi, hegyvidéki kórház tetőfelújítása

 

Több mint fél évszázad hősies szolgálata után, a 90-es évek végén elérkezett az ideje annak, hogy az épületet jelentős felújításnak vetették alá. 2001-ben megkezdődtek a korszerűsítési és bővítési munkálatok, 2012-ben pedig a tetőcsere lett az elsődleges cél. A Műemlékvédelmi Hatóság vissza akarta állítani a vörös beton tetőcserepes épület eredeti megjelenését.

Kiírták a tetőfelújításra vonatkozó nyilvános pályázatot, és több hetes nehéz tárgyalások és más márkákkal folytatott verseny után úgy döntöttek, hogy a GERARD-tól a Hódfarkú profilt választják, Vörös színben.

Egy történelmi, hegyvidéki kórház tetőfelújítása

 

A tetőfelújítási munkák 2012 júliusában kezdődtek és 2012 decemberében fejeződtek be. Az általános homlokzati korszerűsítés mellett 3500 négyzetméter tetőcserére került sor.

Egy történelmi, hegyvidéki kórház tetőfelújítása

 

Ma a kórház eredeti szépségében fogad mindenkit, és Lengyelországban valószínűleg a leglenyűgözőbb referenciát kínálja a GERARD Tetőcsalád számára.