A háztető segíthet földrengés ellen?

Meglepőnek tűnhet ez a kérdés; vagy azért, mert a földrengés ismeretlen a lakhelyünkön, vagy azért, mert fel sem merült eddig, hogy a háztető kritikus szerepet játszhat földrengéskor.

A háztető segíthet földrengés ellen?

 

A szlovén földrengést követő felújítási programban épült új házak GERARD tetővel Posočjéban

 

2020 végén sokkolták a közvéleményt a horvát földrengésről érkező hírek. A világ ennek a szegletében, a - többek között - Szlovéniával, Olaszországgal és Magyarországgal határos, Horvátországban nem számítottunk volna ilyen természeti csapásra. És mégis 2020. december 29-én az elképzelhetetlen megtörtént: 6.4-es erősségű földrengés rázta meg a fővárostól, Zágrábtól 50 km-re található Petrinja városát, és még Magyarországon, Szerbiában, sőt Olaszországban is érezhetőek voltak a földmozgások. Az utórezgések szintén a horvát határokon túl is jelentkeztek és óriási földrajzi területen okozott károkat az épületekben.

 

Hogyan tudja egy tető megvédeni az otthonunkat kisebb rengések esetében?

Ha a régiónkat földrengés sújtja, még az epicentrumtól távolabb is, az épületek fala meggyengülhet, amelyek így a súlyos tetőt már nem tudják megtartani, ezért összeomolhatnak alatta. Mindamellett, egy könnyű tető ilyen esetekben is akár védelmet nyújthat. Hogyan?

- A könnyű súly kritikus: A GERARD korrózióálló, könnyű fém tetői akár a hetede a hagyományos, nehéz tetőcserepek súlyának, mint a kerámiának vagy betonnak. A meggyengült falak még képesek lehetnek a pehelysúlyú tetők elviselésére, ezáltal akár életek menthetők meg.

- A fém tető elemek átfedéssel kerülnek rögzítésre egymáshoz, ill. a tetőlécekhez, ami roppant módon erősíti a tetőszerkezetet. Minden fém tetőcserép kb. 0.5 m2 területet fed le és szorosan, átfedéssel kapcsolódik az alatta, felett és mellette lévő tetőcserépbe. Magát a fém tetőpanelt szöggel, vagy csavarral rögzítik erősen a tetőlécekhez.

- A GERARD tetőcserepek esetén sokkal kisebb az esély, hogy elmozdulnak a helyükről mivel biztonságosan 8 különböző ponton szögelik a tetőszerkezethez mindegyiket, ezáltal pajzs-szerű védelmet alkotnak az otthona felett.

- A GERARD tetők kivitelezését a világon mindenütt a GERARD minőségi elvárásai szerint képzett szakemberek végzik, hogy garantálják az átlagon felüli védelmet és kivételesen tartós minőséget.

 

A GERARD tetőket valódi földrengésekben tesztelték és bizonyítottak

A földrengésekben elszenvedett károk, sérülések és halálesetek leggyakoribb oka  az épületek strukturális változása és mozgása, amelyet gyakran csak súlyosbítanak a nehéz tetőfedő anyagok, amely alatt – elegendő alátámasztás híján – egyszerűen összeomlanak az épületek. A könnyű súlyú GERARD tetők biztonságosabbnak bizonyultak ilyen jellegű természeti csapásokkal szemben, amelyet számos dokumentált eset támaszt alá mint pl. az 1994-es Kaliforniában található northridge-i 6.8-as erősségű, majd az 1995-ös japán, kobei 7.2-es erősségű földrengések, amelyekben otthonokat és életeket mentettek a könnyű tetők.  A legkevésbé megrongált épületeket kőbevonatos, fém tető fedte, mint pl. a GERARD tető. Annak ellenére, hogy sok hagyományos, nehéz – cserép vagy beton – cseréppel fedett épület súlyos károkat szenvedett, ugyanazon a területen fekvő fém tetős házakat sem szerkezetükben sem a tetőben nem érte sérülés. A jelentős súlykülönbség lényegesen megkönnyíti az épület szerkezetére eső megterhelést és az átfedéses, 8 ponton rögzített tetőfedés strukturális integritása képessé teszi a házat, hogy állva maradjon és megtartsa a tetőt sérült falakkal is.

Számos földrengés esetében a tető súlya nagy valószínűséggel jelentős tényező volt az épületek összeomlásában.

A háztető segíthet földrengés ellen?

 

A 2020-as horvát földrengésben megrongált épületek Petrinjában

 

Továbbá a szlovén kormány által alapított Állami Műszaki Hivatal (DTP - Državna Tehnična Pisarna) a GERARD Tetőcsalád termékeit ajánlja, mint a legalkalmasabb tetőfedési megoldást a földrengéseket követő felújítási programjában. A DTP-t a 2004-es szlovén földrengést követően hívták életre a megkárosodott épületek renoválásának céljából. (az egyik illusztráló fotó ezeket az új, GERARD tetővel szerelt épületeket mutatja be)

Végül, a könnyű tetővel az újépítésű házak tulajdonosai jelentős költségeket takaríthatnak meg, hiszen a tetőszerkezethez kevesebb anyag szükséges GERARD tető esetén, mint a nehéz, tradicionális tetőcserepek esetében. 

A könnyű tetővel pénzt spórolhat, de akár életeket is menthet.