4 MÓDSZER A TETŐ MEGFELELŐ SZÍNÉNEK KIVÁLASZTÁSÁRA

A házépítés egyik vitathatatlanul izgalmas mozzanata az új tető kialakítása. Jóllehet a tető feladata végső soron a ház védelme, egy új tető – főleg, ha az GERARD tető - teljesen megváltoztatja a ház megjelenését. A házunkhoz leginkább illő szín és stílus kiválasztása során több szempontot is érdemes mérlegelni.

1. A színek kövessék az épület stílusát

Ha a házunk egy adott építészeti stílus szerint épül, akkor leggyakrabban a hozzá illő hagyományos színvilágból érdemes választanunk, így az épület megjelenése, összképe egységes lesz. Ha modernebb köntösbe szeretnénk öltöztetni otthonunkat, akkor más színt érdemes választani, mint ami egy hagyományos vagy mediterrán stílusú épülethez illik. A tető színe sokat hozzáadhat az épület stílusához, de sokat el is vehet belőle. Milyen színű tető illik leginkább a modern házakhoz? Az antracit színű, a fekete, és szürke színű tetők – a falak és nyílászárók színétől függően természetesen - kifejezetten jól passzolnak a modern megjelenésű épületekhez. A vörös színű tetők ugyanakkor remekül illenek a hagyományos és mediterrán stílusú házakhoz. Ezeket soha ne keverjük össze, különben a házunk nem lesz harmonikus megjelenésű.

2. A színek legyenek tartósak

Minden új termék szépen néz ki. Na jó, majdnem minden új termék. Azt viszont biztosan állíthatjuk, hogy a legtöbb gyártó tetőcserepei szépen néznek ki, mutatós színekben és szép formákban pompáznak. Gyakran elsiklunk azonban a felett, hogy milyen sokáig marad ugyanolyan gyönyörű színű a tető? Ekkor kell utánanéznünk a termékhez nyújtott garanciának és a színek tartósságának. Vannak olyan tetőfedő termékek, amelyek nem tudnak dacolni a forró nyarak erős UV sugárzásával és a hideg telek fagyával, jegével. Alig 10 -15 év múlva a szépségük fakulni kezd, a tető pedig cserére szorul. A GERARD tetőktől tartós szépséget kapunk. A természetes kőzúzalékainkat úgy válogatjuk, hogy sokáig ellenálljanak a víznek, a Nap UV sugárzásainak, és a savas eső káros hatásainak. A hagyományos tetőcserepekkel ellentétben tehát, a kőzúzalékkal borított GERARD tetőlemezek akár több évtized múlva is úgy néznek ki, mintha újak lennének!

3. Az építési hatóságok engedélyei

Sajnos nem mindig rajtunk múlik, hogy milyen színű tetőt választunk. Mindig tájékozódjunk a helyi építésügyi hatóságnál, hogy a helyi előírásoknak, településarculatnak megfelelő színt válasszunk. Így nem kell számolni az esetleges negatív következményekkel és sok bosszúságot megspórolhatunk magunknak. A biztonság kedvéért győződjünk meg arról, hogy az építészünk és az építési hatóság körültekintően egyeztetett a tető színét illetően.

4. Energiahatékonyság

A klímaváltozással együtt az energiahatékonyság egyre nagyobb szerepet kap, ugyanakkor rendre feláldozzák az építészeti stílus, a megfelelő szín kedvéért. Az energiahatékonyságot azonban mindenképpen szem előtt kell tartani, különösen, ha a padlásteret akarja hálószobákat is magába foglaló lakótérré alakítani. A világos színek visszaverik a hőt, és a tetőteret élhetőbbé varázsolják, míg a sötét színek elnyelik a hőt, és emelik a lakótér hőmérsékletét a hosszú, forró nyarakon. A fekete színű zsindelyborítás tíz fokkal melegebb a fehérnél, de a szürkék és zöldek között nagyon kicsi különbséget lehet csak mérni.

Hővisszaverő felületű fémtető