Tetőfelújítás lépésről lépésre

A tető újrafedését egy idő után már nem halogathatjuk. Ha a tető szivárog, akkor nem felel meg a biztonságos épület követelményeinek. Ebben az esetben a házba való befektetés elkerülhetetlenné válik. Ezért elindítottunk egy blogsorozatot, amely a tetőfelújítás minden aspektusát lefedi. Az első cikk a tetőfelújítás folyamatát mutatja be.

Tetőfelújítás lépésről lépésre

A vízzáró héjazat az egyik alapvető feltétele a biztonságos otthonnak.

 

Mi a tetőfelújítás folyamata?

Ha követi az alábbi tanácsainkat – és blogsorozatunk többi részét –, nem marad ki a felújtás puzzle egyetlen darabja sem, és profiként menedzselheti ezt a projektet.

A szakember szempontjából így fest a régi, sérült tetőtől az új, biztonságos tetőig az út.

 

1. Hol találhatok jó tetőfedő szakembert?

Akkor lássunk neki, de kivel?

Elképzelhető, hogy azt gondolja, hogy saját maga vagy a házastársával (és a barátokkal) együtt majd okosban megoldják a tetőfelújítást és így majd olcsóbban kijönnek („A férjem amúgy is egy ezermester”). Sajnos ennek az ellenkezője az igaz. Egy tetőfedő szakértő tengernyi időt és pénzt takaríthat meg. Ha egyszer már megcsináltatjuk a tetőt, akkor csináltassuk meg rendesen! Talán nincs frusztrálóbb feladat annál, ha egy megjavított dolgot újra kell javítani.

Lehet, hogy Ön tisztában van ezzel, de még mindig vakarja a fejét, és azt kérdezi: „Rendben, de hol találhatok megbízható tetőfedőt?” Két eszközt készítettünk az Önhöz hasonló ügyfelek számára:

  • A tetőfedő térképet
  • A tetőfedő listát

Mindkettőt megtalálhatja a GERARD tető honlapján. Ezeket a tetőfedőket nem a GERARD alkalmazza, de ezeket a független vállalkozókat mi képezzük ki, és a könnyű, viharálló GERARD beépítésre szakosodtak.

 

2. A tetőfedő felméri a tető állapotát és megbecsüli a tetőfelújtás költségeit

Amikor a tetőfedő szakember felkeresi Önt, megvizsgálja a tető állapotát, és olyan részleteket és lehetőségeket vehet észre, amelyeket Ön nem. Például megállapíthatja, hogy a tetőszerkezete olyan jó állapotban van, hogy a jó minőségű könnyű tetőcserepek akár közvetlenül a meglévő tetőre is szerelhetőek, csupán új lécek hozzáadásával kell számolni. Máris időt és pénzt nyert! Ezt a lehetőséget elszalasztja, ha nehéz, hagyományos agyag- vagy betoncsempét választ.

Végül a tetőfedő meg tudja becsülni a tetőfelújítási munka költségét, vagy akár részletes és konkrét árajánlatot is készíthet a tetőfedésről.

 

3. A tetőfelújítás időzítésének fontossága és előzetes költségek

Jó hír manapság a háztulajdonosoknak, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben a tetőfedőknek kevesebb új építésen kell dolgozniuk, ezért gyorsabban elérhetővé válnak. Nem kell többé aggódnia az éves várólista miatt!

Következésképpen a csapadékos évszakok elkerülése érdekében könnyebb meghatározni a tetőfelújítás optimális kezdésének pontos dátumát is, ami nyilvánvalóan az időjárástól függ. Ezért szüksége lehet egy kis rugalmasságra a tetőfelújítás pontos időzítését illetően. Az árajánlat egyeztetése után 50% előleg várható vagy a tetőfedő anyagok költségének kifizetésével kell számolnunk. Ami a könnyű és nagyobb, kőbevonatos fém GERAD tetőcserepekkel történő tetőfelújítás időtartamát illeti, egy munkahéten belül elkészülhet.

 

4. A tetőfelújítás folyamatának konkrét fázisai

Végül, végigkalauzoljuk a tetőfelújítás minden egyes lépésén a kezdetektől a befejezésig.

  • Először is a tetőfedőknek fel kell készíteniük házát a biztonságos közlekedésre, amely a magasban végzett munkához szükséges. Ha szükséges, állványzat kerül felállításra.
  • Legtöbb esetben a jelenlegi tetőfedő anyagot eltávolítják, de ha szerencséje van, akkor ennek a költsége és ideje is megspórolható. Olyan pehelykönnyű, tartós tetőfedő termékek, mint a GERARD korrózióálló fém tetői, akár egyenesen rá szerelhetők a régi – de jó állapotú – tetőre, új lécezést követően. A GERARD tetőfedő szakértője tanácsot tud adni ebben a kérdésben is a tetőfelmérés során.
  • Ezek után kerül sor a tető szerkezetének vizsgálatára, majd a tetőfelület munkára való előkészítésére és szükség esetén új tetőlécek felszerelésére.
  • Végül vadonatúj tetőcserepek kerülnek a tetőre, a világ legboldogabb emberévé téve Önt! Minden kompatibilis tartozék is a helyére kerül, pl. elosztókúpok, vápalemezek, szellőző elemek stb.
  • Végső ellenőrzés: a tetőfedők a tetőfelújítás befejeztével meggyőződnek arról, hogy mindent tisztán és rendben hagynak maguk után és vetnek egy utolsó pillantást az elkészült tetőre, hogy minden részlet rendben van-e.
  • Fizetésnap: Miután a fennmaradó összeget kifizettük, a GERARD esetében akár online is igényelheti az 50 éves időjárásállósági garanciát.

 

 

Jože Trpin
Európai Műszaki Koordinátor
GERARD Tetőcsalád