Mit ellenőrizzek a tetőn télen?

Talán nem ez jut először eszünkbe a télről, de ebben az évszakban érdemes erre is figyelni. Ha szakemberre szeretné bízni a tető átvizsgálását, arra pedig kifejezetten ideális ez az időszak, mivel kevésbé elfoglaltak és könnyebben elérhetőek a „mesteremberek” a szorgos ősz és tavasz között. Költséges javítási munkákat tudunk elkerülni, ha nem engedjük a tetőnk állapotának a romlását és időben felmérjük azt. Különösképpen, ha házat vásárol, kritikus pont a tető felkészültségéről meggyőződni a hideg fenyegető támadásaival szemben.

 

1. Nézzünk utána mindenféle szivárgásnak

Amennyiben hó fedi a házat a külső szemrevételezés nem lehetséges, de belülről bármikor körülnézhetünk a tetőnk alatt. A padláson vagy a tetőtérben keressünk nedves foltokat, sárgás-barnás elszíneződéseket, amelyek szivárgásra utalhatnak. A GERARD tetőrendszerek kitűnő védelmet nyújtanak a szivárgások ellen a korrózióálló fém cserepek tökéletesen záró átfedéses tetőfedési technikájának és a  kiváló GERARD tetőfóliának köszönhetően. A GERARD tetőelemek minden részletére kiterjedő tervezése is ezt a célt szolgálja, mint pl. a tetőcserép szélének a felfelé kanyarodó éle, amely a szomszéd cserépbe kapaszkodva kizárja a csapadék beszivárgását. Ezek azok a részletek, amelyek nélkülözhetetlenek a tető vízhatlansága érdekében.

 

2. A hó és jég nem csak a szórakozás, hanem a veszély forrása is lehet

Ha egy tető szakszerűen és jó minőségű anyagokból van megépítve, akkor a szokatlanul nagy mennyiségű hóval is gond nélkül megbirkózik. Mindamellett a tetőről lecsúszó hó emberekre és értékekre jelentett veszélye miatt hófogókat kell felszereltetnünk, legalábbis a konvencionális tetőfedési rendszerek esetében. A GERARD Tetőcsalád ugyanis egy egyedülálló megoldással gyakorlatilag szükségtelenné teszi a hófogók megvásárlását. A fém tetőcserepeken található természetes kőbevonat  szépsége mellett az érdes felületével meglepő előnyt kínál: helyben tartja a havat, míg az biztonságban el nem olvad a tetőn. Azt fontos megjegyeznünk, hogy bizonyos esetekben kötelező a hófogó illetva a hóvágó. Ilyen esetek a középületek és a hat méter feletti ereszmagasság.

Mit ellenőrizzek a tetőn télen?

 

Egy biztonságos GERARD tető télen, hóval, de hófogók nélkül

 

Jégtorlaszok is kialakulhatnak a tetőn, amikor a ház belsejéből kiszökő meleg levegő megolvasztja a havat a tetőn. Amennyiben ezt felfedezzük a tetővizsgálat során, akkor feltétlenül gondoskodnunk kell megfelelő hőszigetelésről, hogy a jégtorlaszok kialakulását és ezáltal a lehetséges kondenzációt megakadályozhassuk. A jégtorlaszok az ereszcsatornákban is kárt tehetnek, amikor nagy mennyiségű hó halmozódik fel bennük.


3. Még egy kis sérülés is okozhat szivárgásveszélyt

Sérüléseknek is utána kell járnunk a téli tetővizsgálat alkalmával, mert a sérült tetőcserepek, a rajtuk lévő repedések, vagy a helyükből elmozdult cserepek szintén szivárgást idézhetnek elő.  Ezért igazítsuk meg a kilazult darabokat, és tisztítsuk meg a csatornát is, hogy elkerüljük a kellemetlen meglepetéseket.

GERARD tetővel a házunkon kevesebb az esélye az említett problémáknak. A korrózióálló fém tető nem törik, nem reped, mint a tradícionális kerámia vagy betoncserepek. A 8-pontos-rögzítési technikánknak köszönhetően, amelynek során minden egyes GERARD cserepet 8 különböző ponton, erős szögekkel a tetőlécekhez rögzítünk, teljességgel kizárt, hogy egy GERARD tetőelem kimozduljon a helyéről. Még egy egy 160 km/órás orkánnak is képes ellenállni. Még azt is ki merjük jelenteni,  hogy egy GERARD tetővel a házán akár az egész tetővizsgálati procedúrától is megkímélheti magát.