Kerti növényeink legjobb öntözési módja

A napfény és a talaj mellett a víznek van legnagyobb jelentősége a kerti növények fejlődése ill. növekedése szempontjából. A kert egészséges fejlődéséhez gondoskodni kell a növények megfelelő vízellátásáról anélkül, hogy túlöntöznénk őket és vízzel árasztanánk el a talajt. Hogy a dolgok még bonyolultabbak legyenek, az egyes növények, a különböző éghajlatok és az eltérő időjárási viszonyok különböző mennyiségű vizet igényelnek.

Amikor a háza környezetét, a kertet és a gyepet tervezi, akkor válasszon hasonló vízigényű növényeket és ültesse őket egy helyre. Ezért ne ültessen vízi növények mellé szárazságtűrő növényeket azzal, hogy majd megpróbálja egyszerre kielégíteni az igényeiket. A vízigényes növények a kert nedvesebb területén vagy az öntözőcső közelében legyenek.

A szárazságtűrő növényeket a vízforrásoktól távolabbi területekre telepítheti. Párakedvelő növények: a Louisianai és a japán nőszirom, a mocsári gólyahír, a zsurlófélék, a mocsári hibiszkusz, a kardinálisvirág, a mohák és páfrányok.

 

Kerti növényeink legjobb öntözési módja

A vízigényes növények csoportja természetes, szemet gyönyörködtető látványt nyújt és megkönnyíti az öntözést.

A kert öntözése során figyelembe kell venni néhány alapvető szabályt. Később megtárgyaljuk az öntözőcső használatának legjobb módját is annak érdekében, hogy növényeinknek biztosítani tudjuk a szükséges vízmennyiséget. Először vegyük szemügyre a növények öntözésének néhány hasznos technikáját, alapvető ismeretét.

 

A kert öntözésének technikái

A kert és a gyep öntözése során ne felejtse el, hogy a kerti növények és a gyepek többsége hetente egy centiméternyi vizet igényel. Az a jó, ha a talaj enyhén nedves és nem szabad hagyni, hogy teljesen kiszáradjon, mert az a növények többsége számára veszélyes. De mivel a növények nem mindig alkalmazkodnak e szabályokhoz, ezért megemlítünk néhány kivételt:

  • A forró időjárás, a száraz, homokos talaj vagy a zsúfolt, intenzív ágyások vagy virágládák egy centiméternél több vizet igényelhetnek hetente.
  • Hűvös időben, vagy ha a növények ritkásan vannak ültetve, vagy kötött a talaj és jó a vízmegtartó képessége, akkor kevesebb víz is elegendő lehet.
  • A fiatal vagy új ágyások több nedvességet igényelnek a talaj felszínén, ami a gyökérzet növekedéséhez szükséges. Ezeket kevesebb vízzel, de gyakrabban öntözze, hogy kielégítse igényeiket.
  • A kifejlett, szerteágazó gyökérzettel rendelkező ágyásokat bőségesen és ritkábban kell öntözni, mint a fiatal növényeket. A nedvesség mélyen beleivódik a talajba és elősegíti a gyökérzet fejlődését.

 

Kerti növényeink legjobb öntözési módja

Használjon esőérzékelőt, hogy öntözőrendszere egyenletesen tudja biztosítani a víz utánpótlását.

Ne öntözze éjszaka a betegségekre érzékeny növényeket. Ha a víz több órán keresztül borítja a növények leveleit, akkor gombabetegségeket okozhat a leveleiken, rügyeiken, virágaikon és terméseiken. A levélfoltosságra, termésrothadásra, antraknózisra hajlamos növényeket legjobb reggelente öntözni, amikor a nap gyorsan megszárítja a leveleket és megakadályozta a gombabetegségek kifejlődését.

 

Próbálja ki öntözőrendszerét

Néhány öntözőfej egyenetlenül adagolja a vizet, ezért állítson fel a kertben esőérzékelőket és hasonlítsa össze az általuk összegyűjtött víz mennyiségét. Ha az értékek nagymértékben különböznek, akkor gyakrabban tegye arrébb a szórófejet vagy szerezzen be egy hatékonyabb modellt.

 

Kerti növényeink legjobb öntözési módja

A növények öntözésének megkezdése előtt ellenőrizze, hogy a szórófej szabályosan (egyenletesen) működik-e. Ellenőrizze azt is, hogy a szórófej szabályosan van-e a csőhöz csatlakoztatva.

 

 

A kerti csövek használata

 És akkor most térjünk rá az öntözőcsőre! A csepegtető csövek használata jó módszer kertjének öntözésére. A csövek vízáteresztő anyagból, perforált, újrahasznosított gumiból vagy más porózus anyagból készülnek. Miután a csövet a vízforráshoz csatlakoztatta, a víz lassan kiszivárog a cső hosszában elhelyezett csepegtetőtesteken keresztül.

 

Kerti növényeink legjobb öntözési módja

A kert hatékony öntözéséhez használjon kerti csepegtető csöveket.

 

A csepegtető csövek hatékonyabbak a föld feletti szórófejeknél, mivel a vizet közvetlenül a növények gyökérzetéhez juttatják. Nagyon kevés víz párolog el belőlük és nem nedvesítik be a növények leveleit, ami segít távoltartani a betegségeket. A cső hatókörébe tartozó kertrész alapos öntözése legalább egy óra.

A csepegtető csövek szabályszerű működése érdekében ügyelni kell az alábbi néhány szempontra:

  • A csepegtető csöveket egyenesen fektesse le a kertben. Ha túl élesen fordulnak vagy megcsavarodnak, akkor megtörnek és nem telnek meg vízzel.
  • Ebben az esetben több víz folyik ki a vízforráshoz közelebb eső részen, és kevesebb a távolabbi részen.
  • Ha a cső csak a növény gyökérzetének egyik oldalát öntözi, akkor egy idő után helyezze át a csövet a száraz, öntözetlen oldalra.
  • Ha szeretné megállapítani, hogy a talaj kellően meg lett-e öntözve, akkor ásson le kissé a talajba a cső mellett. Ha a víz lehatolt 12 centiméterre, akkor leválaszthatja a csövet. Jegyezze meg, mennyi ideig tartott az öntözés, hogy legközelebb tudja.
  • A gyorsabb eredmény elérése érdekében használjon egyenes, nagy átmérőjű lyukakkal perforált csöveket. Természetesen a kompromisszumnak ára van: e csövek gyorsabb öntözést biztosítanak, de nem annyira kíméletesek a talajhoz.

Ha tetszenek a csepegtető csövekkel elért eredmények, akkor automata vagy félautomata csepegtető öntözőrendszerré is fejlesztheti őket. Jóllehet e rendszerek drágábbak, de különböző talajtípusokra és különböző vízigényű növényekre vannak kifejlesztve. Előnyük, hogy nem kell őket áthelyezni a kertben.

 

Kerti növényeink legjobb öntözési módja

Öntözze rendszeresen és igényeiknek megfelelően növényeit, mert csak így fogják fejlődésükkel és szépségükkel meghálálni gondoskodását.

 

A »víz bölcsessége«

Reggelente (vagy esténként) öntözzön, amikor nincs erős szél, a nap még nem éget, és a párolgás miatti vízveszteség minimális.

 

A cikk forrása:

howstuffworks.com