Otthonfelújítás során nem árt az óvatosság!

Otthonfelújítás során nem árt az óvatosság!

 

„Ha úgy gondolja, hogy bármi rosszul sülhet el a ház (vagy lakás) felújítása során, az bizonyára úgy is lesz. Nem olyan egyszerű, mint amilyennek első pillantásra tűnik„ – mondta egy ismerősöm, aki tavaly tavasszal vett egy lakást, amit fel kellett újítani. A felújítás nagyon megviselte idegileg, és a végén több anyagi ráfordítást igényelt, mint abban az esetben, ha építészmérnökre vagy építőipari szakemberre bízta volna a renoválást.

 

A nagybácsi, a barátok és maga a lakástulajdonos

A spontán megközelítésnek miatt (sok mindent egyedül, valamint a nagybácsi, barátok és több szakember segítségével végzett) a felújítás bő másfél hónapig tartott, így végül a tervezett idő a kétszeresére nőtt. Mindenki késett – a rokonok, a barátok, még a megbízott szakemberek is.

Sokkal több munka volt, mint amennyit terveztek. A burkoló, ahelyett, hogy az összes munkát egyszerre végezte volna el, négyszer is belekezdett a munkába. A burkolólapokat pedig ketten rakták le. Az egyik burkoló a fürdőszobában dolgozott, a másik a bejárati ajtó előtt, a konyhában és az erkélyen.

A végleges költségek közel 30%-kal haladták meg a tervezett összköltséget. Ha az említett ismerős barátainak még a szállást is kellett volna fizetni arra az időszakra, amíg egyikőjük szüleinél szállásolták el őket, akkor még néhány százalékkal drágábban jött volna ki a teljes projekt. A felújítás két hónappal később kezdődött, mint ahogyan azt az említett ismerős és a felesége tervezték.

A következő tanulságot vonták le: „Ha bármikor újra költöznénk vagy felújításba kezdenénk, az biztos, hogy sokkal több időt szánnánk a tervezésre, és építészt vagy építőipari szakembert bíznánk meg a munkálatok elvégzésével.”

 

Egy kiviteli terv elkészítésével sok pénz takarítható meg

Az építészmérnökök szerint a felújítás megtervezése rendkívül fontos lépés, hiszen így sokkal jobban kézben tudjuk tartani a költségeket és a végeredmény is jobb lesz, illetve sokkal minőségibb és pontosabb ajánlatokat fogunk kapni.

A szakértő, legyen az építészmérnök vagy építőipari szakember, először egy olyan tervet készít, amelyben az esetleges alaprajzi változtatásokat, falbontásokat és látványmegoldásokat tervezi meg, melynek során kiválasztásra kerülnek a színek, anyagok és bútorok és a világítás.

Otthonfelújítás során nem árt az óvatosság!

 

Ez utóbbi hatékonyan korszerűsíti a felújított teret. A látványterv segítségével a megrendelő átfogó képet kap a lakás jövőbeni kinézetéről, majd a későbbiekben a kiviteli tervben részletesebben meghatározásra kerülnek a felújítás egyéb elemei, a foglalatok típusától és alakjától kezdve a bútorok kivitelezéséig, amennyiben egyedi bútorok megrendeléséről van szó.

 

A kiviteli tervnek része egy lista, amely az összes olyan kiegészítő elemet tartalmazza, amelyek a lakás tervezett megjelenését adják. Minél pontosabb az anyagokat és elemeket tartalmazó lista, annál pontosabb és testreszabottabb ajánlatokat kaphatunk, így hatékonyabban kézben tudjuk tartani a végső költségeket.

Otthonfelújítás során nem árt az óvatosság!

 

A kiviteli terv elkészítése során az építészmérnök vagy más szakember először felméri a teljes lakóterületet, majd a projektben feltünteti a felújításhoz szükséges összes munkát és beavatkozást. Ide tartozik a falbontás, amely által nem befolyásolja az épület teherbíró képességét, statikáját. A projekt továbbá tartalmazza a más szakemberekkel együtt – például gépészmérnök vagy villamosmérnök – végzett munkákat, valamint minden egyéb szükséges elektromos, távközlési vagy szennyvízszerelési munkát.

 

Sokszor megéri építészmérnököt felfogadni, mert több megtakarítást hozhat, mint amennyi a díja

A fűtési rendszer felújítása vagy cseréje összetett feladat. Valamivel egyszerűbbnek számít a padlófelületek felújítása, illetve a mennyezetek és falak elrendezése. A bútorokat, ezen belül főleg a beépített szekrényeket, külön lapon kell említeni, hiszen vizuálisan tehermentesítik a teret, ami így nagyobbnak és rendezettebbnek tűnhet. Az építészmérnök és a megrendelő, a teendők részletes meghatározása mellett, közösen határozzák meg az egyes helyiségek felújításához szükséges alapanyagok mennyiségét és minőségét.

Otthonfelújítás során nem árt az óvatosság!

 

Ami az alapanyagokat illeti, egy építész rengeteg pénzt takaríthat meg a befektetőnek. A piacon szinte végtelen, zavarba ejtően nagy a kínálat, az anyagok árfekvése pedig széles skálán mozog. Előfordulhat, hogy háromszor-négyszer többet fizetünk a kívánt és elfogadható minőségért, mint amennyit kellett volna. Az eladók könnyen rá tudják venni a laikus befektetőket a drága padlóburkolatok vásárlására, annak ellenére, hogy a fele annyiba kerülők is ugyanannyira jók lennének.

Egyrészt, az építészeknek jó rálátásuk van a piacon lévő termékekre és azok tulajdonságaira. Másrészt, az érveléseik nem érzelmeken alapulnak, így olyan racionális megoldást tudnak javasolni, amely ár-minőség arányban a legjobb kompromisszumnak bizonyul.

 

Projekt a befektetés értékének tizedéig

A kiviteli terv a teljes beruházás költségének három–öt százalékát teszi ki, és ugyanez érvényes a látványtervre is. Röviden: a belső kialakítás tervezési költsége a befektetési összeg 10%-a alatt is mozoghat.

A legfontosabb, hogy a befektető ilyen módon pontosan tudja követni a költségeket és a projekt időtartamát.

Otthonfelújítás során nem árt az óvatosság!

 

Ezután következik az utolsó lépés: a kivitelező keresése, illetve a legjobb ajánlat kiválasztása. Nem feltétlenül érdemes a legolcsóbb ajánlatot választani, hiszen a befektetőnek a kivitelező referenciáit és pénzügyi stabilitását is figyelembe kell vennie. Még szerencsésebb, ha ugyanazzal a személlyel dolgozunk tovább, aki a kiviteli tervet készítette, vagy felveszünk egy felügyelő mérnököt, aki nagyobb volumenű felújításoknál különösen hatékonynak bizonyulhat.

 

A legjobban akkor járhat, ha csak egy generál kivitelezővel köt szerződést

Annak érdekében, hogy a felújítást felesleges stressz nélkül el tudjuk végezni, a legjobb, ha csak egy olyan fővállalkozót veszünk fel, aki a saját alvállalkozóival minden munkát el tud végeztetni és a felújítás minden fázisában koordinálni tudja a munkát. Ugyanis ezeket a munkákat meghatározott sorrendben kell elvégezni.

A csempét például addig nem lehet lerakni, amíg a vízvezeték-szerelő ki nem cseréli a szerelvényeket. A festési munkák az elektromos szerelési munkálatok befejezése után következnek, a parketta csiszolása pedig a legutolsó lépés. Úgyszintén, a falak teljes helyreállítása után nem érdemes nyílászárókat cserélni.

Otthonfelújítás során nem árt az óvatosság!

 

Megfelelő tapasztalat és jó kapcsolatok hiányában bonyodalmak léphetnek fel a kivitelezőkkel kapcsolatban, a munkálatok késhetnek, így a befektető bekerülhet egy „ördögi körforgásba”, ahol egy-egy késedelmes munka teljesen felboríthatja az ütemtervet.

A késések nem összeadódnak, hanem megsokszorozódnak – ezekre akár függvényként is tekinthetünk: talán a másodfokú egyenlet a legkifejezőbb, de sokszor az exponenciális függvény lehet a legjobb leírás.

Ha például a központi fűtésszerelő késik néhány napot, akkor a házfestő is késni fog a munkával. Ráadásul, sehol sincs feltüntetve, hogy a szobafestő azon a napon kezd el dolgozni, amikor az utolsó radiátor is felszerelésre került: éppen ellenkezőleg, körülbelül egy hetet vagy még többet is kell majd várni. Emiatt pedig teljes zűrzavar alakulhat ki.

 

Határidők, idegeskedés és pénz

Ha komoly cégről van szó, a kiválasztott kivitelező a kiviteli terv alapján javaslatot tehet a munkák megkezdésének időpontjára. A kivitelező napra pontosan meg tudja állapítani a felújítás egyes szakaszainak időtartamát és a befejezés napját. Ha ilyen projektre szánjuk magunkat a kivitelezés során is,

az idegzetünk és a házastársunkkal való jó viszony megőrzése érdekében

ajánlatos együttműködni azzal az építésszel, aki a kiviteli tervet készítette, vagy érdemes megbízni egy felügyelő mérnököt.

Bárkit is választ a lakástulajdonos, a kiválasztott személynek tanácsot kell adnia a vállalkozó kiválasztásában és jelen kell lennie a felújított lakás átadásánál.

Számos olyan hiba lehet, amelyet a felújított lakás tájékozatlan és éppen eufórikus állapotban lévő tulajdonosának szeme nem lát meg. Szakértői érvekkel a nagyobb reklamációk is elkerülhetők, a kisebb hibákat pedig a kivitelező a tervezett időn belül és többletköltség nélkül helyreállíthatja.

 

Kicsit bővebben az előlegekről

Felújításkor nagyon nehéz elkerülni, hogy a befektetők ne adjanak előleget a kivitelezőknek. Erre vonatkozóan számos rossz gyakorlati példát láthattunk már, amikor még akár a nagyobb cégek is a rendes hivatalos előleg helyett egyszerű előleget vettek fel, majd a munka befejezése előtt csődbe mentek. Nagy valószínűséggel előre látták azt, hogy csőbe fognak menni. Ezért a befektetőknek a megbízhatóság mellett figyelembe kell venniük a potenciális kivitelező pénzügyi helyzetét is.

Az a cég, amely jó referenciákkal rendelkezik, évek óta a piacon van és az anyagi helyzete sem mutat visszásságokat, valószínűleg megbízható és érdemes neki előleget fizetni. Viszont a kérdés továbbra is az, hogy egy jól működő cégnek miért kell egyáltalán előleget fizetni, ha a szükséges alapanyagokat saját forrásból előre tudja finanszírozni vagy fizetési haladékot kaphat a kereskedőktől. Valószínűleg azért teszik, mert ez egy bevett üzleti szokás.