Hogyan szabaduljunk meg a mezei poloskáktól − egyszerű és hatékony módszerek

A mezei poloskák (vagy egyszerűen csak a büdösbogarak) olyan rovarok, amelyek különösen ha veszélyeztetve érzik magukat büdös váladékot bocsátanak ki. Vannak köztük olyanok is, amelyek kárt okoznak a veteményes kertben, ezért kártevőként tartjuk őket számon. Hogyan védekezhetünk ellenük és hogyan szabadulhatunk meg tőlük?

A mezei poloskák a félfedelesszárnyúak (Hemiptera) rendjébe, ezen belül a címeres poloskák (Pentatomidae) családjába tartozó rovarok. Az első és második pár lába közötti nyílásból büdös váladékot fecskendez, innen származik a népies neve is. Ezzel védekezik a ragadozók ellen. A poloska élőhelye a gyep, a kert, a mező, a bozótos, de megtaláljuk a lakásunkban is (leginkább a függönyökün, ruhákon, ágyneműben...). Ezek a rovarok nagyjából 1,7 cm nagyok, barnás színűek és tavasztól őszig aktívak.

Hogyan szabaduljunk meg a mezei poloskáktól − egyszerű és hatékony módszerek

 

A poloskák bizonyos fajai kártékonyak és komoly károkat tudnak okozni bizonyos veteményekben. Előfordulhat, hogy a hatásukra elszíneződnek a gyümölcsök és a zöldségek. Noha az emberre nézve ártalmatlanok, a kellemetlen szag egyeseknél allegriás reakciókat, tüsszögést válthat ki. Soha ne nyomjuk szét ezeket a rovarokat, mert a felszabaduló bűz igen kellemetlen, és sokáig tart.

Elárulunk néhány egyszerű de hatékony módszert, amelyek segítségével megszabadulhatunk ezektől a kellemetlen rovaroktól.

Használjunk növényvédő szereket!

Vannak olyan kertészek, akik növényvédő szereket használnak ahhoz, hogy kertüket és terményeiket megszabadítsák a büdös poloskák támadásától. A növények védelme érdekében az enyhe növényvédő szerekkel kora tavasszal kell permetezni.

Hogyan szabaduljunk meg a mezei poloskáktól − egyszerű és hatékony módszerek

 

Csukjuk be a nyílászárókat!

Hogy megakadályozzuk a poloskák behatolását a lakásunkba, csukjuk be a nyílászárókat (ajtókat-ablakokat) és tömítőanyaggal tüntessük el az esetleges repedéseket és réseket (ha vannak).

Használjunk porszívót!

Sokaknak az tűnik jó megoldásnak, ha porszívóval távolítják el a poloskákat. Ha már a porszívóban (a porszívózsákban) vannak, könnyen kidobhatjuk őket egy olyan helyen, ahol már nem fog bennünket zavarni a bűzük.

Csökkentsük a külső és belső világítást!

Mivel ezeket a rovarokat vonzzák az optimális fényviszonyok (nappal ez a kinti napfény, este pedig a lakásunk mesterséges fényei), a fény csökkentése csökkenteni fogja a poloskák aktivitását is, és egyúttal a poloskák okozta károkat is.

Hogyan szabaduljunk meg a mezei poloskáktól − egyszerű és hatékony módszerek

 

Használjunk rovarriasztó szereket!

Ha megtehetjük, az őszi időszakban óvatosan fecskendezzük szét a rovarriasztó szert a házunk vagy lakásunk minden szegletében. A nehezen hozzáférhető helyeken használhatunk rovarirtó port is.

Hogyan szabaduljunk meg a mezei poloskáktól − egyszerű és hatékony módszerek

 

Használjunk dohánylét, illetve dohánylevél-oldatot!

A poloskák elpusztításának hatékony módja az, ha dohánylét, illetve dohánylevél oldatot használunk. A kártevők elpusztítására alkalmas dohánylé házi elkészítéséhez áztassunk fél doboz (nagyjából 10 szál) cigarettát kb. két liter langyos vízbe. Hagyjuk állni 10-15 percig. Majd az oldatba adjunk egy kávéskanálnyi mosogatószert. Az oldatot alaposan keverjük össze és töltsük egy permetező flakonba. A dohánylépermettel megmérgezhetjük és elpusztíthatjuk a kellemetlen poloskákat. Hogy megakadályozzuk az esetleges allergiás reakciókat, a dohánylével csak kesztyűben dolgozzunk.

Ha a dohánylével a zöldséget és a gyümölcsöt is permetezzük, fogyasztás előtt alaposan mossuk meg őket. A megfigyelések szerint egyre több poloskafaj ellenállóvá vált az enyhe növényvédő szerekkel szemben. Ezért ha hatékonyan szeretnénk felvenni a harcot a poloskák ellen, meg kell határoznunk a fajtájukat. Ha a poloskák megfertőzik a zöldség- vagy gyümölcstermést, érdemes a fogyasztás előtti időszakban szakember tanácsát kérni.

 

 

A cikk forrása:

Homequicks.com (How To Get Rid of Stink Bugs)