Hogyan készítsük fel a tetőnket télre?

Hogyan készítsük fel a tetőnket télre?

 

A tél sok-sok mókát és mesés szépséget varászolhat életünkbe, de ahhoz, hogy felhőtlenül élvezhessük, akad némi tennivalónk a tetőn, ha a karácsonyfa mellé nem akarunk kellemetlen meglepetéseket is.

Ebben a hideg évszakban lakóhelyünktől függően különböző mennyiségben halmozódhat fel hó és jég a tetőkön. A tetőelemeket, mint a tetőablakokat, és egyéb tartozékokat hosszú ideig hó és jég boríthatja, amely okozhat később némi fejfájást, de némi megelőzéssel megkímélhetjük magunkat attól.

Amikor a hőmérséklet emelkedik, gyakran a tetőkön kezd el elsőként olvadni a hó és a jég. Kritikus, hogy a víz mindig szabadon folyjon a tetőről a vízelvezető rendszerbe. Ez általában ereszcsatornákon keresztül történik gyakran egy esővíz-tározóba.

 

Amit mi is megtehetünk a megelőzés érdekében:

  1. Évente legalább egyszer távolítsuk el a leveleket és egyéb lerakódott hulladékot a tetőablak széleiről, hogy az esővíz szabadon el tudjon folyni.
  2. Évente legalább egyszer tisztítsuk meg az ereszcsatornákat és a lefolyócsöveket a lehullott levelektől és a többi nemkívánt akadálytól, amely útját állhatja a víznek.
  3. Késő ősz tájékán javasoljuk ezt, amikor már a teljes lombozat lehullott a környékbeli fákról, így a szél nem tudja átfújni őket a tetőnkre.

 

Hogyan készítsük fel a tetőnket télre?

 

  1. Alaposan vizsgáljuk át a tetőnket! Különösen viharos szél vagy jégeső után érdemes körbejárni, hogy nem akad-e sérült vagy hiányzó cserép vagy tartozék. Győződjünk meg arról, hogy minden tetőelem a helyén van. A nagy szél akár még a gerincet is meglazíthatja. Ha ezt észleli, hívjon egy hivatásos tetőfedő szakembert, aki rendelkezik a megfelelő eszközökkel és szaktudással, hogy szakszerű felmérést végezzen, és akár a szükséges javításokat is megtegye (erről a pontról bővebben lejjebb)
  2. Saját és mások biztonsága érdekében különös tekintettel legyen arra, hogy mindenki, aki a tetőn jár, betartja a GERARD tetőkön való helyes és biztonságos közlekedésre vonatkozó utasításokat.

 

Hogyan készítsük fel a tetőnket télre?

 

Hívjon szakképzett tetőfedőt tetőszervizhez

A tetőfedő szakember a rögzítőelemek (szegek, csavarok) ellenőrzését is el tudja végezni szakszerűen és maradéktalanul a teljes tetőn. Nem valószínű, de ha a szögek meglazulnak vagy kiesnek, akkor a cserépben meglévő lyukon keresztül a tetőfedő azokat újakra cserélheti, vagy szükség esetén meghúzhatja a szegélyek és profilok csavarjait. Azokon az érintkező felületeken, ahol az átfedés önmagában nem garantálja a vízállóságot (pl. a fémlemez érintkezése a fallal stb.), tömítőgyantát kell hozzáadni.

A szakember a tető minden egyes részletéről, a kéményszegélyektől kezdve, az ereszcsatornákon át a tető valamennyi kiegészítő eleméig, biztonságosan tud eltávolítani minden szennyeződést, avart, törmeléket és levelet.

Ne kockáztassa a saját biztonságát, egy profi rendelkezik minden olyan biztonsági felszereléssel, amely a biztonságos tetőfelmérési munkához szükséges.

Még néhány ellenőrzésre érdemes részlet.

A tüzelőberendezés rossz égése nem kívánt nyomokat hagyhat a kémény körül. Ez az anyag ként tartalmaz, amely a tetőfedés sérüléséhez vezethet. Legrosszabb esetben javasoljuk a tüzelőberendezés cseréjét, vagy legalább a kéménysapka eltávolítását, ami miatt az égésmaradványok a tetőre juthatnak.

 

Hogyan készítsük fel a tetőnket télre?

 

Továbbá, érdemes ellenőrizni a kupakhálót és a szellőzőrendszer légkivezetését, nehogy a madarak fészke lezárja a tető alatti szellőzőrendszert.

Ha van, vessen egy pillantást a villámhárítóra is, hogy minden vezető megfelelően van-e beszerelve a villámhárító tetőrögzítőjébe. A nagy mennyiségű hó olvadása a képes akár a vezetőket eltávolítani a foglalatról. Különösen az egyes vezetők egymással való csatlakozásait kell ellenőrizni. A villámelhárítórendszer megfelelő működését okleveles villanyszerelőnek kell ellenőriznie. Ezt a szakma szabályai szerint időszakosan hajtják végre. Villámcsapás gyanúja után feltétlenül azonnal forduljunk szakemberhez.

Ha a tetőn napelemek is vannak rögzítve, rendszeres tetőszervízt kell végezni a megfelelő szakemberrel közösen.

A karbantartási munkák szakemberekkel összehangolt kivitelezése elősegíti a felelősségvállalást is a tetővel vagy a napelemes rendszerrel kapcsolatos problémák esetén.

 

Nos, valóban készen áll a tető télre?