A természet által ihletett tetőtervezés

Napjainkban egyre több olyan kreatív építészeti megoldást láthatunk , melyek rengeteg különböző forrásból merítenek ihletet, beleértve az anyatermészetet is. Az emberiség számos nélkülözhetetlen, ma ismert találmányáhozsok eredeti ötletet merítettünk a természetből.

 
A leghíresebb közülük például a repülőgép, a szélturbina, a selyemszövet és így tovább. A természet ilyen utánzásának tudományos neve „biomimikri”, amely az építészetben és a futurista tetőszerkezeteknél is megtalálható.

A természet által ihletett tetőtervezés

 

Mi az a biomimikri?

A biomimikri több különböző ágra osztható. Egyrészt osztályozható aszerint, hogy mi az ötlet forrása (állatok, növények vagy a természet élettelen elemei), másrészt pedig aszerint, hogy milyen célra használják (gyógyászat, építőipar, gépészet, tervezés stb.). Ezenkívül feloszthatjuk gyakorlati vagy esztétikai célú biomimikrire is, bár ez a két terület gyakran átszövi egymást.

A természet által ihletett tetőtervezés

 

Ebben a cikkben elsősorban a tetőszerkezetek megálmodása és a funkcionális tervezés során kulcsszerepet játszó biomimikrire fogunk összpontosítani. Az esetek túlnyomó többségében a biomimikri a növényvilágból meríti az ihletet.

Miért éppen a növényvilágból?

A növények felépítése szigorúan alkalmazkodik életterükhöz és a helyi viszonyokhoz. Szabályozzák vízpárolgásukat, a szén-dioxid-bevitelt, az árnyékolást, a különféle állatfajok elleni védekezési rendszerüket és még sok minden mást.

A természet által ihletett tetőtervezés

 

Ennek egyik nevezetes példája a szingapúri Esplanade Színház. A színház épületének tetejét háromszög alakú alumínium formák borítják, melyek az ázsiai durian gyümölcs tövisekkel borított felületére hasonlítanak. Ez a gyümölcs töviseket használ árnyékolásra, melyek megakadályozzák magja kiszáradását.

Az Esplanade Színház említett alumínium „tövisei” között üvegfelületek vannak ablakok helyett. Belülről gyönyörű kilátás nyílik a városra, s ugyanakkor védve van a közvetlen napfénytől, aminek köszönhetően a hűtési költség is alacsonyabb.

A természet által ihletett tetőtervezés
A természet által ihletett tetőtervezés

 

A biomimikri elve alapján tervezett világhírű épületek

Az építészek körében jól ismert épület az Egyesült Államokban, Wisconsin államban található Milwaukee Művészeti Múzeum, melyet Santiago Calatrava spanyol-svájci építész tervezett. A tetőszerkezet részeként a múzeum felett egy mozgatható, madárszárny alakú árnyékoló található. Konstrukciója révén gyorsan és elegánsan mozgatható, amikor a múzeum tetején nagy üvegfelületeket kell lefedni.

Calatravának ugyanakkor ez nem az egyetlen, a biomimikri elvén alapuló terve, mivel terveinek jelentős többségét a biológia ihlette. Ilyen például a svédországi Malmöben lévő The Turning Torso nevezetű felhőkarcoló, amely az emberi gerinchez hasonlóan csavarodik, a valenciai Planetárium, amely olyan, akár az emberi szem, vagy a zürichi vasútállomás, ahol a peron pillérei egy fekvő kutya bordáihoz hasonlítanak stb. Santiago Calatrava azt állította, hogy a természet mindig mindent a lehető leghatékonyabban és legelegánsabban tervez meg az éppen megfelelő mennyiségű anyagból – felesleg vagy hiány nélkül.

A természet által ihletett tetőtervezés
A természet által ihletett tetőtervezés

 

Angliában van egy másik híres példa, az Éden Projekt, amely a világ legnagyobb üvegháza. Tervezője a virágpor szemcséinek formájából merített ihletet. Maga a szerkezet vasból és etilén-tetrafluor-etilénből készült, és hőtakaróként működik, amely megtartja magában a levegőt, és ennek következtében csökkenti az energiafogyasztást.

A természet által ihletett tetőtervezés

 

Az építész összefoglalója

Calatrava szavait összefoglalva: miért próbálnánk kitalálni valami új és bizonytalan dolgot, amikor magában a természetben is rengeteg működő és elegáns forma létezik?

A természet által ihletett tetőtervezés