A legjobb tetőfedő anyagok tetőfelújításra 2023-ban

Kerámia- vagy betoncserép, fém vagy zsindely tető… hogyan válasszuk ki a számunkra legmegfelelőbb tetőfedést, ha tetőcserében gondolkodunk?

A legjobb tetőfedő anyagok tetőfelújításra 2023-ban

A zöldtető elsőszámú választás, ha hobbitok vagyunk. De tetőfelújításra? Már nem biztos.

 

A tetőcsere jelentős befektetés a legtöbb lakástulajdonos számára. Ezért csábító lehet a döntés a tetőcserép m2 árai alapján. A tetőfedés-költségvetés azonban ennél sokkal többet jelent, és ennek a költségnek a teljes összege a tetőfedés költségeinek sok egyéb tényezőjétől függ.

A bölcs döntésnek hosszú távú megoldást kell kínálnia háza számára, amely biztonságos és gyönyörű otthont biztosít Önnek nem csak egy évtizedre, hanem egy egész életre. Ne kapkodja el ezt a vásárlást, nehogy megbánja később! Alább segíteni szeretnénk a különböző tetőfedő anyagok részleteinek megismerésében.

 

A legjobb tetőfedő anyagok előnyei és hátrányai tetőcsere esetén

Minden tetőfedésnek megvannak az előnyei és hátrányai, ezek ismerete segít a legjobb döntés meghozatalában. Mi elvégeztük Ön helyett a házi feladatot, felsorolva a legnépszerűbb tetőfedő anyagok előnyeit és hátrányait, így könnyebben kiválaszthatja a legjobbat a tetőfedő projektjéhez.

 

Hasonlítsuk össze az 5 legnépszerűbb tetőfedés megoldást

Egyszerűbb lesz megtalálnia a legmegfelelőbb tetőfedési megoldást, mert mi nem csak felsoroltuk a különböző termékeket, hanem össze is hasonlítottuk. Minden tetőfedő anyagnak megvannak a maga piros és feketepontjai, most ezeket mutatjuk be Önnek! Lássuk 2023 nagy tetőfedőanyag összehasonlítását!

 

1.) KERÁMIA TETŐCSERÉP ELŐNYEI ÉS HÁTRÁNYAI

Az agyag tetőcserepek a legnépszerűbb hagyományos tetőfedő megoldásnak számítanak Európában. Sokak szerint az egyik legtartósabb és legszebb tető érhető el általa.

Előnyök: Amikor a kerámia tetőcserepek újak, valóban óriási vonzerővel bírnak. A különböző agyag tetőcserépformák és színek széles választékából választhatunk. Műemléki értékű vagy műemléki védelem alatt álló épületeknél ezt a tetőfedést részesítik előnyben a szakemberek illetve a hatóságok. Jól csökkenti az eső zaját is.

Hátrányok: Az agyag tetőcserepek nehezek és még jelentős mennyiségű vizet is képesek felvenni, ezért masszív, erős tetőszerkezetre van szükségük. Ezért nagy mennyiségben igényelnek a természeti erőforrásokból és jelentősen megnövelik a tetőfelújítás költségeit is. A mai szélsőséges időjárásban a nagy méretű jégesők súlyosan károsíthatják a törékeny kerámia tetőket, ami a háztulajdonosok számára tetemes tetőfelújítási munkákat és kiadásokat generálhat, mint például a 2021-es szlovéniai jégeső idején.

A nyári viharok, cudar szelek kimozdíthatják a helyükről az agyag tetőcserepeket, ami karbantartási és tetőfedő anyag költségekkel jár. A mai korban, amikor a környezetvédelem döntő szerepet játszik, nem a legjobb zöld választás a tetőfedéshez, mivel korlátozott mértékben újrahasznosíthatók.

Ráadásul előállításuk sok energiát igényel, következésképpen nem „energiahatékonyak”, így az agyag tetőcserepek nem a legfenntarthatóbb tetőfedő anyagok a jövő generációi számára. Felhasználási körüket a tető lejtése korlátozza.

Azokon a területeken, ahol gyakran esik a hó, a hófogók szükségessége csökkentheti a kerámia tetők esztétikai megjelenését az év túlnyomó részében. Nem ezek a legmegfelelőbb tetőfedő megoldások összetett tetőformákhoz sem.

A legjobb tetőfedő anyagok tetőfelújításra 2023-ban

A tradicionális kerámia és beton tetőcserepeket még mindig sokan választják, de a népszerűség nem jelenti azt, hogy ne lennének hátrányaik.

 

2.) A BETON TETŐCSERÉP ELŐNYEI ÉS HÁTRÁNYAI

A beton tetőcserepek kedvezőbb árral csábíthatnak, mint kerámia társaik, miközben hasonló tartóssággal büszkélkedhetnek. Végül, de nem utolsó sorban, kellemes látványt is nyújtanak.

Előnyök: A beton tetőcserepek színei és profiljai gazdag választékban állnak rendelkezésre. A betontetők viszonylag strapabíró anyagok, és a beton tetőcserepek ára gyakran olcsóbb, mint néhány versenytársa. Az esőzaj ellen is jól védenek.

Hátrányok: A súlyuk az egyik legnagyobb árnyoldaluk. A könnyű és olcsó tetőszerkezettel nem tud számolni, ha betoncserép-felújítást végez, ezért ott magas költségekkel kell kalkulálnia. Szállításkor vagy a tetőfedési munkák során eltörhetnek. Lehet, hogy a nyári viharok után némi karbantartási munkára is kell számítania, mert a nagy jégeső kárt tehet bennünk, az erős szelek pedig elmozdíthatják a helyükről.

A beton nem a legjobb újrahasznosítható tetőfedő anyag, ezért környezettudatos vásárlóknak nem ajánljuk.

Ha a tető lejtése eltér az átlagos lejtőktől, előfordulhat, hogy az agyagtetők nem alkalmasak a tetőfelújításra. Hideg, havas területekre nem a legjobb választás, mert hajlamosak a fagy hatására megrepedni, és további tartozékokra van szükségük a hócsuszamlások megállításához. Az komplex tetőformák rugalmasabb tetőfedő megoldást is igényelnek.

 

3.) KŐSZÓRT KORRÓZIÓÁLLÓ FÉM TETŐ

Valószínűleg kevésbé ismertek, mint az előbb felsorolt hagyományos opciók, de meglepő előnyöket kombinál, amely ritkán található meg egy tetőfedő márkában.

A legjobb tetőfedő anyagok tetőfelújításra 2023-ban

A GERARD, kőzúzalékkal bevont fém tető, drágábbnak tűnik elsőre, de egy életre megoldást jelent.

 

Előnyök: Valószínűleg ez a legjobb tetőcserép tetőfelújításhoz, mert könnyű, mégis roppant tartós, és esztétikus megjelenésű. Mivel ezek a korrózióálló fémcserepek a nehéz agyag- és betoncserepeknek súlyának csupán 1/7-ét nyomják, így a könnyebb tetőszerkezettel jelentősen csökkenthető a tetőfedés költségei, főleg, ha pusztán új lécezéssel a meglévő tetőre közvetlenül rá is helyezheti.

Az, hogy ez az egyik legtartósabb tetőfedő megoldás, az erős acéltestnek, amely a legjobb tetővédelmet nyújtja a jégeső ellen, valamint a viharálló tetőszerelési technikának köszönhető. Az egyedülálló vízszintes beépítés és a 8 pontos rögzítési módszer eredménye a valószínűleg legbiztosabb viharálló tetőfedő megoldás.

Meglepő lehet, de a fémtetők váratlanul szépek lehetnek, amennyiben természetes kőzúzalékkal vannak bevonva, mint például a GERARD tetőcserepek esetén.

Végül, de nem utolsósorban 100%-ban újrahasznosítható, és magas fenntarthatósági pontszáma miatt az egyik legjobb környezetbarát tetőfedőmegoldás a piacon.

Végül egy utolsó előny: rugalmassága gyakorlatilag bármilyen komplex tetőformához és tető hajlásszöghöz alkalmassá teszi.

Hátrányok: A fémtetőkkel kapcsolatos aggályok közé tartozik a korrózió és az esőzaj. A kőbevonatú GERARD tetőknél az esőzaj hatékonyan csökken a kőbevonat és az átfedő beépítési technika miatt. A legtartósabb fém tetőcserepeket speciális ötvözet és a cserép fém testében használt védőrétegek védik a korróziótól. Több ráfordítást igényelhet, de hosszú távon számolva okos befektetésnek számít és az évtizedek alatt megtérül a kiadás. Élete során nem kell kétszer fizetnie egy új tetőért, amelyre a piac leghosszú garanciáját kínálják.

 

4.) A BITUMENES ZSINDELY ELŐNYEI ÉS HÁTRÁNYAI

Az USA egyik legnépszerűbb tetőterméke, ugyanakkor Európában néhány gyenge minőségű márka komoly hitelveszteséget okozott ennek a tetőfedő megoldásnak.

Előnyök: A bitumenes tetőfedés előnyei elsősorban a súlyuk és az áruk. A zsindely megfizethető ára és könnyű súlya miatt az egyik legjobb tetőfelújítási anyag a gyors megoldásokra. Ennek további oka, hogy könnyen telepíthetők. Többféle színben és típusban megvásárolhatja őket, így könnyen megtalálhatja a házához illőt. Igényes, bonyolult tetőformák megvalósítását is lehetővé teszi.

Hátrányok: A gyenge minőségű zsindely márkák nem igazán tartós tetőfedő anyagok, mindamellett vannak megbízható, tartósabb termékek is a piacon. Az olcsó zsindely tető hajlamos a sérülésekre, legyen szó szélről, jégesőről, vagy akár UV sugárzásról, ami miatt egy karbantartásigényes és viszonylag rövid életű tetőfedési megoldást kínál. Sajnos a zsindely tető megjelenése sem találkozik mindenki ízlésével.

A legjobb tetőfedő anyagok tetőfelújításra 2023-ban

Az alacsony árú bitumenes zsindelyek titkos csapdákat rejtegethetnek a tetőfelújítók számára, azonban az olyan vezető márkák, mint ez a képen látható IKO termék, gyors megoldással kecsegtetnek tetőfelújításra.

 

5.) CSEREPES LEMEZ

A fém tetők drágábbak lehetnek, de könnyű súlyt és tartósságot kapunk cserébe.

Előnyök: A legjobb tetőfelújítási megoldásokat gyakran a leghatékonyabb módon a könnyű fém tetővel érhetjük el, ami csökkenti a tetőszerkezet költségeit. Tartósabb anyagnak számít, mint sok más tetőfedő anyag, és a korróziótól sem kell félnünk, ha jó védőbevonattal látják el. Mint minden acéltermék, a hosszú távú acéltető környezetbarát tetőfedési lehetőség. Nagyon alacsony tető hajlásszögre is jó megoldás.

Hátrányok: Az eső miatti zaj problémát jelenthet a bádogtetőknél, amelyeket nem fed le kőbevonat. A festett acéltetők megjelenése hátrányt jelenthet néhány hagyományos megjelenést kedvelő ember számára.

Végül, miután a lista végére értünk, nézzünk szembe a nagy kérdéssel!

 

MELYIK TETŐFEDŐ ANYAGOT VEGYEM TETŐFELÚJÍTÁSRA?

Természetesen ez az Ön döntése. Nem csak udvariasak igyekszünk itt lenni, hanem Ön az egyetlen személy, aki igazán ismeri a házát, az igényeit és a költségvetését. Amikor a legnépszerűbb tetőfedő anyagokat fontolgatja a tetőcseréhez, ezeket javasoljuk, hogy figyelembe vegye:

-  ázának állapota,
-  a tetőszerkezet állapota,
-  a tetőcserére meglévő összeg (de érdemes hosszú távon gondolkodni),
-  ízlés,
-  melyek a legfontosabb előnyei egy új tetőnek az Ön konkrét esetében.

A jelenlegi tető állapotának megfelelő felméréséhez javasoljuk, hogy hívjon fel egy tetőfedő szakértőt. Mi szívesen segítünk megtalálni egy kivitelezőt a talán legjobb tetőfedő anyaghoz, a könnyű, tartós kőbevonatos fémtetőhöz, amennyiben komolyan fontolgatja a tetőcserét. A szakembertől a tetőfelújítás költségeiről is többet megtudhat, és árajánlatot is kérhet a GERARD kivitelezőtől.

 

Jože Trpin,
Múszaki szakértő,
GERARD Tetőcsalád