A külső terek árnyékolásának 7 elegáns megoldása

A külső terek árnyékolásának 7 elegáns megoldása

 

A balkonokon és teraszokon nagyszerűen eltölthető a szabadidő, noha (legalábbis nyáron) a tűző nap kellemetlenné teheti ezeknek a helyeknek használatát.

 

KEZDJÜK AZ ÁRNYÉKOLÁS ELŐNYEIVEL ÉS HÁTRÁNYAIVAL!

 

A napsugárzás elleni védekezés nem az egyetlen dolog, amit el szeretnénk érni a balkonok vagy teraszok árnyékolásával. Ha az ember a lakása tereiről, különösen a külső terekről gondolkodik, napfényes helyet képzel el - ugyanakkor időnként szeretne behúzódni egy kellemes árnyékba is. 

 

Az árnyékos balkonoknak és teraszoknak számos előnyük van, ezek, többek között: 

 

  • Ha a ház a világ melegebb részén van (mondjuk az egyenlítő közelében vagy a tenger mellett), a nap minden tárgyat fölmelegít - egy árnyékos hely ilyenkor jó szolgálatot tehet. 
  • Ha az embernek nap közben érkeznek vendégei, olyan helyen tudja fogadni őket, ahol nincsenek kitéve a nap káros UV-sugarainak. 
  • A kültéri bútoroknak is megnő az élettartama, ha nincsenek naponta kitéve a napsugaraknak.
  • Vannak olyan növények is, amelyeknek jobban megfelel az árnyas környezet, ha ilyen helyen tartja őket az ember, szebbek, üdébbek lesznek. 
  • Ha egy szoba árnyékos balkonra vagy teraszra néz, ritkábban kell bekapcsolni a lakás légkondicionáló berendezéseit is. 

  

A fölsorolt előnyök mellett természetesen léteznek hátrányok is: 

 

  • A napot kedvelő fűszerek, zöldség és egyéb növények termesztése árnyékban nehézkesebb. 
  • Egy nappali vendégjárás alkalmával az árnyékos teraszok hűvősebbek a többi kültéri helyeknél, ahol az emberek szívesen tartózkodnak. 
  • A lakás belső tereiben az árnyékolás miatt kevesebb a természetes fény, amely egyébként a lakásnak az ablaktól távolabbi részébe is eljutna. 
  • Ha a teraszon medence és nyugágyak vannak, az árnyékolás csökkenti a hőmérsékletet, emiatt (különösen a hidegebb hónapokban) a hely elnéptelenedhet.

 

Nézzük azokat az árnyékolási megoldásokat, amelyeket az ember könnyedén alkalmazhat otthona kültéri részein, és ezzel kényelmes pihenőhelyet biztosíthat magának.

 

1.VÁLASSZA A KORSZERŰ PERGOLÁT!

 

A pergola egymástól azonos távolságra szerelt lécekből vagy fémlemezekből álló nyitott tető, amelyre növény is futtatható. Úgy lehet vele eredményesen árnyékolni, hogy közben nem zárjuk ki teljesen a nap fényét és melegét. A pergola egyúttal lakberendezési elem is, amely javítja a balkon kinézetét.

A külső terek árnyékolásának 7 elegáns megoldása

 

Rácsos szerkezetű korszerű acélpergola, amely részben fedi a balkon egy részét. A fémrács megszűri az intenzív napsugarakat és árnyékos területet biztosít.

A külső terek árnyékolásának 7 elegáns megoldása

 

A képen látható megoldásban a balkon tetején hálóba rendezve váltogatják egymást a pergola lécei és a tetősíkok. Az ilyen modern megoldás megváltoztatja a napsugarak beesési szögét és érdekes árnyékot rajzol a balkon padlójára.

A külső terek árnyékolásának 7 elegáns megoldása

 

Nézzék meg jól ezt a balkont! A masszív betontető a pergolával kombinálva kettéválasztja a balkon terét, egy ilyen kényelmes kültéri pihenőben bárki szívesen tölti el a szabadidejét.

 

2. ESETLEG SZÍVESEBBEN PRÓBÁLKOZNA NAPELLENZŐVEL...

 

Szereltessen föl napellenzőt, amely a nyári idényben használható. A napellenzők különböző színekben, mintákkal és alapanyagokból készülnek, ezeket hozzáigazíthatjuk a bútorok és dekorelemek formájához, ahogyan az a képen is látható. Ajánlatos olyan napellenzőt vagy napvitorlát választani, amelynek anyaga ellenáll az UV-sugárzásnak és amely levehető arra az időre, amikor nincs rá szükség. Arra is érdemes figyelni, hogy vannak kézzel tekerhető és elektromos vezérlésű napellenzők is.

A külső terek árnyékolásának 7 elegáns megoldása

 

3. ...VAGY VEGYEN EGY SZABADON ÁLLÓ NAPERNYŐT...

 

Válasszon egyet a sokféle szabadon álló napernyőből, ez az egyik legjobb módja az árnyékolásnak, hiszen használatával megmarad a nyitott tér érzése. Mindig meg kell győződni arról, hogy a napernyő szilárdan álljon a talajon, hogy egy-egy hirtelen széllökés se borítsa föl! Ha pedig vihar közeleg, gyorsan és egyszerűen összecsukható.

A külső terek árnyékolásának 7 elegáns megoldása

 

4. VÁLASZTHAT A NAPVÉDŐ FÓLIÁK KÖZÜL IS...

 

Egy balkon úgy is árnyékolható, hogy a fémből készült tetőszerkezetet akril vagy polikarbonát lemezekkel borítjuk. Ajánlott áttetsző lemezeket választani, amelyek nem csak a fényt eresztik át, hanem hatékonyan védenek a forróság és az eső ellen is.

A külső terek árnyékolásának 7 elegáns megoldása

 

Egy további lehetőség az edzett üvegből készült tető, amely szép is, a fényt is átereszti, de árnyékolja is a balkont. Az üvegtető egyik nagy hátránya, hogy a felső oldala nehezen tisztítható.

 

5. ...VAGY HASZNÁLJON EGYSZERŰ ROLÓKAT!

 

Mivel a nap egész nap vándorol, nem mindig elegendő, ha a balkont csak fölülről védjük, a hőség ellen oldalról is védekezhetünk. A képen látható hengeres árnyékolók alatt kényelmes, egyszerre kül- és beltéri pihenőhely keletkezik, amelyben még a szomszédok tekintete elől is védve vagyunk. Az árnyékoló rolók különböző anyagváltozatokban kaphatók, van köztük keményebb és tartósabb is.

A külső terek árnyékolásának 7 elegáns megoldása

 

Szép megoldás az ablakok elé helyezett PVC-zsalu, amelyen a fény átszűródik, de véd a forróság és az eső ellen.

 

6. MIT SZÓLNA EGY SZÉP, DEKORATÍV RÁCSHOZ...

 

Egy külső, fémből készült díszrács is árnyékot nyújthat és elvonulásra alkalmas teret biztosíthat. Ha a díszrácsot a kerítés helyére, a mennyezetre vagy akár a padlóra szereljük, nagyon markáns elemmel díszítjük a balkonunkat, ráadásul a biztonságunkat is növeljük. A lézerrel vágott díszrács egyetlen hátránya, hogy klausztrofóbiásoknak nem ajánlott.

A külső terek árnyékolásának 7 elegáns megoldása

 

 

7. ...ÁRNYÉKOLJON MAGAS VAGY ÉPPENSÉGGEL LECSÜNGŐ NÖVÉNYEKKEL!

 

A magasra nővö vagy lecsüngő növények (költség)hatékonyan védenek a napsugarak ellen. Ha növényekkel árnyékolunk, megnövelhetjük a tér intimitását, természetes környezetet teremthetünk és szebbé, tetszetősebbé is tehetjük balkonunkat vagy teraszunkat.

A külső terek árnyékolásának 7 elegáns megoldása

 

ÉS MI A HELYZET A HAGYOMÁNYOS TETŐFEDÉSI MEGOLDÁSOKKAL?

 

Mindezen modern árnyékolási ötletek mellett természetesen alkalmazhatjuk a régi, jól bevált megoldásokat is. Ha nem szívesen látna a terasza fölött súlyos kerámia- vagy betoncserepet, illetve alattuk a masszív tetőszerkezetet, ugyanakkor megbízható védelmet szeretne kültéri bútorainak, akkor ajánljuk figyelmébe a pehelykönnyű GERARD tetőfedő rendszert. Súlya csupán a hetede a beton- vagy agyagcserepeknek, és ellenáll minden időjárási körülménynek (orkán, jégeső, vihar, hó, jég...). A természetes kőzúzalék-bevonat pedig kifejezetten jól is mutat. Bárhol és bármire használható, hiszen nem csak a ház, hanem egy terasz vagy balkon is fedhető vele. 

A külső terek árnyékolásának 7 elegáns megoldása