A gerard eleganta tetőlemez (egy építész véleménye)

A gerard eleganta tetőlemez (egy építész véleménye)

 

Egy épület tervezésekor az egyik legfontosabb, kardinális rész a tető, melynek a tetőcserép is részét képezi. A tető és a tetőcserép típusának kiválasztását számos tényező befolyásolja. A klímaviszonyok ugyanúgy, akárcsak az épület mikrolokációja és fekvése.

 

Az épület környezettel alkotott harmóniája

Tudjuk, hogy őseink épületeik felépítéséhez a közvetlen környezetükben megtalálható természetes anyagokat használták fel. És praktikus gondolkodásúak lévén, az építés során olcsó, mégis minőségi és optimális megoldásokat alkalmaztak. Ennek köszönhető, hogy épületeik harmóniában voltak a környezettel.

A kulturális örökség és hagyományok megőrzése iránt elkötelezett országok és építészek manapság is az olyan hagyományos vagy új tetőfedő anyagok használatára törekszenek, melyek hasonlítanak a régiek megjelenésére, vagy minőségben még felül is múlják azokat.

 

Milyenek a modern tetőcserepek?

Ami a megjelenésüket illeti, vizsgálhatjuk őket akár anyaguk (kő, agyag, fa…), akár színük alapján. A modern fém tetőlemezek lehetővé teszik az ilyen kialakítást. Ugyanakkor tartósabbak és ellenállóbbak lehetnek az időjárás hatásaival szemben. Jobban ellenállnak a vegyi anyagokkal egyre terheltebb légkör hatásainak is.

 

A gerard eleganta tetőlemez (egy építész véleménye)

 

Mint említettem, bennünket építészeket az anyagok esztétikuma mellett a minősége is érdekel. A minőség több szinten is megnyilvánul, a tetőfedés egyszerűségétől és gyorsaságától kezdve, a különböző időjárási hatással szembeni ellenállóságon keresztül egészen a később megnyilvánuló fizikai tulajdonságokig, amilyen pl. a csapadékok okozta zaj stb.

Manapság, a BIM általánosan elterjedt számítógépes modellezés alkalmazása idején az idő, a tartósság, fontos tényezővé vált az épülettervezés során. Az építőanyagok élettartama és teherbírása lényeges tulajdonsággá vált, mivel egyaránt hatással vannak az árra és a környezeti fenntarthatóságra.

 

A tetőnek meg kell védenie bennünket az extrém időjárási hatásokkal szemben

A tető egyfajta védőpajzs az időjárás hatásai, elsősorban a csapadékok ellen. Egy régi közmondás szerint a cipő se jó, ha beázik, nemhogy a tető. Ezért a tetőcserép kiválasztásánál vagy a hajlásszög és az eresz szélessége meghatározásánál célszerű előre gondolni az olyan, esetenként extrém időjárási jelenségekre, mint a jégeső, a szél, a hőség vagy a fagy.

 

A gerard eleganta tetőlemez (egy építész véleménye)

 

A modern tetőcserép a napelemekkel is jól »együttműködik«

A modern tetőcserép egy másik jellemzőjét is meg kell említenünk. Ez pedig az elektromos energiát előállító napelemek és a melegvíz készítő napkollektorok telepítésének lehetősége. És nem utolsósorban lépést kell tartanunk az idővel. Habár fontos tisztelni és használni a múlt tudását, ugyanakkor a jövő generációi érdekében mi is kötelesek vagyunk hozzátenni saját ismereteinket a közös tudáshoz. Az új technológiák és a tudomány gyors fejlődése ezt minden területen lehetővé teszi számunkra.

 

A gerard eleganta tetőlemez (egy építész véleménye)

 

A GERARD Eleganta tetőlemezre a megjelenéstől a használhatóságig terjedő összes eddig felsorolt tulajdonság jellemző. Szépen illik a klasszicista épületekhez ugyanúgy, mint a modernekhez, melyeknél a tető dőlésszöge 15°-nál nagyobb. Könnyű (7 kg/m2), tartós, tehát szilárd, de ugyanakkor rugalmas is, ezért a fotovoltaikus napelem panelek tartóléceinek felszerelésére is alkalmas.

 

Milyen előnyei vannak a GERARD Eleganta tetőlemeznek?

 

A gerard eleganta tetőlemez (egy építész véleménye)

 

A GERARD Eleganta tetőlemez rendkívüli stabil réteget képez, ami a fém tetőlemezek gyártói között egyedülálló

Az extrém időjárás és korrózió elleni rendkívüli védelmet a 250 g/m2 cink-alumínium-magnézium ötvözettel bevont fémlemez biztosítja, amely tökéletes korrózió elleni védőréteggel látja el az acél alaplemezt.

 

A gerard eleganta tetőlemez (egy építész véleménye)

 

A 93,5% cink, 3,5% alumínium és 3% magnézium kombinációja kivételes stabilitást és biztonságot kölcsönöz, amely egyedülálló a fém tetőiparban. Zárórétegként különleges eljárással szelektált természetes kőzúzalékot visznek fel a tetőlemezre, ami UV-állóságot és rendkívül vonzó, texturált megjelenést eredményez. A kőszórt bevonattal ellátott tetőlemezre magas hőmérsékleten olvasztják rá a festéket. A bevonatot festék pigmentek és ásványi alapú kötőanyag alkotja.

 

A gerard eleganta tetőlemez (egy építész véleménye)

 

A tetőlemezeket magas hőmérsékleten szárítják, ami hosszútávon garantálja a biztonságos tető jellemzőinek megőrzését. A végső szárítás előtt még egy átlátszó akril fedőréteget is ráégetnek, amely a kőszórt bevonatot még jobban megszilárdítja és a tetőlemeznek vonzó, selyemfényű megjelenést kölcsönöz. Mindez együttesen lehetővé teszi, hogy akár a szélsőséges időjárási viszonyoknak is ellenálljon a világ bármely pontján.

A GERARD Eleganta tetőlemezről szóló további információkat (műszaki adatok, árak, színek, előnyök, tartozékok…) megtekintheti itt >>.

 

A gerard eleganta tetőlemez (egy építész véleménye)

 

Az építész véleménye

Tomaž Križnar okleveles építészmérnök (Arhinova d.o.o.) véleménye szerint:

»Saját családi házunkon már 20 éve GERARD tetőlemezek vannak. Nagyon meg vagyok vele elégedve. A tető úgy »működik«, ahogy kell, és semmiféle karbantartást nem igényel. Relatíve alacsony, 20°-os dőlésszöge minden gond nélkül elviselt bármilyen időjárást, az olyan extrémeket is, mint a diónyi mérető jégeső, a vastag hóréteg vagy a 80-100 km/h sebességű szélvihar.«

 

Összefoglalás

Hiszünk benne, hogy a GERARD Eleganta tetőlemez műszaki jellemzőivel és modern, tartós dizájnjával a kortárs építészek minden (szigorú) elvárásának eleget tesz, legyen szó akár egy klasszikus, akár egy modernebb épületről.

Újépítésű házaknál vagy tetők felújításánál egyaránt felhasználható – a terepviszonyoktól vagy a földrajzi elhelyezkedéstől függetlenül. A hab a tortán az, hogy ezen kívül még 50 év időjárásállósági garanciát is ad rá a gyártó, ami egyedülálló a fémlemez tetők világpiacán és minden pénzt megér.