Hogyan válasszam ki a házamhoz illő színt?

A tető igen nagy részét teszi ki a háznak, így a megfelelő szín kiválasztása fontos döntés lehet a háztulajdonos számára.  Remek segítség ehhez az online tetőszimulátor vagy -konfigurátor alkalmazások, amellyel vizualizálható a tető. 

Összegyűjtöttünk néhány ötletet a legjobb szakértőktől, hogy segítsünk a megfelelő tetőszín kiválasztásában.

 • Tetőszínek
  A tető színének kiválasztásakor kísérletezhet a ház színétől határozottan eltérő színekkel vagy választhat enyhén eltérő színeket.  Egy dolgot kerüljön el, hogy színek tökéletesen egyezzenek egymással. A színek kontrasztja adja meg a ház esztétikus megjelenésének a savát-borsát. Amennyiben házat is átfesti, először a tető színét válassza ki, mivel több festékszín érhető el, mint tetőszín.  Ne feledje, hogy a tető adja a ház teljes vizuális hatásának kb. 30%-át, így rendkívül fontos a megfelelő szín kiválasztása!  A megfelelő szín megtalálásához próbálja hozzá a tetőszínmintákat a festett falhoz. 

 

A részletek

Meg fog lepődni azon, hogy mennyit számítanak az olyan kisebb részletek, mint a esőcsatorna, homlokdeszka, ereszek és esőlevezető. A legtöbb színtanácsadó egyetért azzal, hogy megegyező színű esőcsatornát és tetőszínt kell választani, mivel – néhány kivétellel – az esőcsatornák és esőlevezetők nem stilisztikai elemei a háznak, és minél észrevehetetlenebbek, annál jobbak.

 • Hő és napsütés a tetőn
  Tetője hőt nyel el a napsugarakból és továbbítja házába. A világosabb színek fényvisszaverőbbek, mint a sötét színek, ezért ha néhány árnyalattal világosabb tetőszínt választ, hűsebben tarthatja házát. Azért a ló túloldalára se essen át, nem kell fehér színű tetőt választani. Ne feledkezzen meg a szigetelésről sem, mivel ez a legjobb védelem a hő és a hideg ellen.
 • További tippek a szín kiválasztásához
  A tető profilja és hajlásszöge, valamint a ház környezete is lényeges szerepet játszhat otthona kinézetében.
  Annak érdekében, hogy a szín szervesen illeszkedjen az otthona egészéhez , a tető színének kiválasztása után érdemes ugyanazt a színt kisebb felületeken alkalmazni az ingatlan területén. Legfeljebb három helyen használja, pl. a postaláda, kerti fészer, garázsajtó vagy a kerítés esetében. A szín más területeken – különösen a frontrészen – történő elhelyezése kiegyensúlyozott érzetet kelt.
  Ne támaszkodjon a prospektusban lévő színekre, mivel nehéz az eredetivel megegyező színt nyomtatni – inkább kérjen színmintákat.