Útmutató az ablaküvegezés különböző típusaihoz

Útmutatónkban mindent megtalál, amit a megfelelő típusú üveg kiválasztásáról tudnia kell, hogy hő- és energiahatékonyság szempontjából a legmegfelelőbb ablakok kerüljenek beépítésre.

Útmutató az ablaküvegezés különböző típusaihoz

 

Milyen ablakot szeretnénk beépíteni?

 

A megfelelő ablaküvegezés kiválasztása során ne csak az esztétikára figyeljünk. Az energiaárak növekedésével a hő- és energiahatékonyság is kulcsfontosságú tényezővé válik a megfelelő típusú ablak kiválasztásánál. Új ablakok vásárlása esetén érdemes megismerkedni az iparágban az üvegek jellemzésére használt terminológiákkal is.

Minél régebbi az ablaküveg, annál gyengébb a hőhatékonysága”, mondja Dave Mechem, a RISA felügyeleti és értékelési igazgatója, valamint a Glazing & Glass Federation tagja. „Régi üvegablakok esetén akár 24% hőveszteség is jelentkezhet (ún. szellőzési veszteség).”

A belső gáztöltők, a napszigetelő bevonatok és az akusztikus üvegek mind lehetőségként szolgálnak az ablakok hatékonyságának javítására. Ha ambiciózusabb elképzelései vannak az ingatlan hőhatékonyságával kapcsolatban, érdemes megfontolni a kétrétegű üvegről a háromrétegű üvegre való átállás előnyeit.

A kiválasztott üvegtípus befolyásolja azt is, hogy mennyi hő marad meg az elveszetthez képest. „A hőelnyelés mértékét különböző energiaosztályokba való besorolással jelölik „A”-tól „G”-ig” – mondta Neal Harper, a Wolverhampton Glassu vezérigazgatója. „A legmagasabb minősítést azok az ablakok kapják, amelyek annyi hőt vesznek fel, mint amennyit elveszítenek. Ezek között találhatók kétrétegű és háromrétegű üvegezési megoldások is.”

 

Mitől hatékony az ablaküvegezés?


Az ablakok hőhatékonyságát számos tényező befolyásolja. Ezek közé tartozik a beépítés minősége és a keret anyaga (UPVC, fa, fém stb.).

Útmutató az ablaküvegezés különböző típusaihoz

 

„A kiválasztott üvegezés jelentős mértékben befolyásolhatja az ingatlan hőteljesítményét” – mondta Matt Higgs, a Kloeber igazgatója. » Nagyon oda kell figyelnünk a belülről kifelé irányuló hőveszteségre (U-értékben mérve).  Az üveg vastagsága és az üvegek közötti rés szélessége szintén fontos tényezőnek számít

 

Milyen ablaküveg típusok léteznek?

 

Ha specifikációról van szó, mindig tartsa szem előtt, hogy a kiválasztott üveg befolyásolja az egyéb tényezőket is. Ilyen tényezőnek számít a megjelenés, a hang és a teljes fényszint. A biztonság és a magánélet védelme a következő kulcsfontosságú területek, amelyeket figyelembe kell venni az üvegezés típusának kiválasztásakor.

 

A napenergia hatását csökkentő üveg

 

Egyes üvegtípusokat speciális fém-oxid bevonattal látnak el az épületbe jutó hőmennyiség csökkentése érdekében. „A bevonat szabad szemmel nem látható, azonban megakadályozza, hogy rövidhullámú sugárzás jusson be otthonába” – mondta Shannon Normoyle, az IQ Glass digitális marketingért felelős vezérigazgatója. Ez a bevonat segít megelőzni a helyiségek túlmelegedését. Általában az épületek déli oldalán alkalmazzák, ahol a legtöbb napsütés éri a helyiségeket.

 

Útmutató az ablaküvegezés különböző típusaihoz

 

Számos különböző bevonat létezik a napenergia elleni védelemre, de a legnépszerűbb a 70/35-ös. Ez azt jelenti, hogy a fény 70%-át engedi át, ugyanakkor a G-faktort (az üvegen áthaladó sugárzás mennyisége) 35%-ra csökkenti” – mondta Shannon Normoyle. Ez nem csak a hűtési költségeket csökkenti a nyári időszakban, hanem nagy üvegfelületek beépítését teszi lehetővé a lakók számára anélkül, hogy aggódniuk kellene a helyiségek túlmelegedése miatt.

 

Hangszigetelő üveg

 

Ez a típusú üvegezés, más néven akusztikus üveg, csökkenti az otthonába beáramló külső zaj mennyiségét. Ez egy nagyszerű megoldás, ha forgalmas út vagy vasút közelében lakik. »Működésének lényege, hogy megakadályozza a hanghullámok zárt elemen való átjutását olyan módon, hogy elnyeli vagy eltaszítja azokat, mondta Edward Stobart az IDSystems-től.

Útmutató az ablaküvegezés különböző típusaihoz

 

Vegyük példának a kétrétegű üvegablakokat: a két üveg kissé eltérő vastagságú lesz. A zajtompítás érdekében akusztikus laminált magot használnak, amely segít a zajátjutás csökkentésében.

 

Biztonsági üveg

 

Azokon a területeken, ahol üveget helyeznek a mennyezetre – például szerkezeti tetőüvegezésnél – jellemzően biztonsági üveget használnak. Az ilyen típusú üvegeket általában hőkezelési eljárással edzik meg. Ez azt jelenti, hogy egy esetleges törés esetén apró darabokra hullik, ahelyett hogy nagy, veszélyes darabokra törne.

Egy másik lehetőség valamilyen köztes réteg használata, mint például a PVB (polivinil-butiral). Ennél a megoldásnál az üveg törésénél az üvegszilánkok a helyükön maradnak” – mondta Shannon Normoyle.

Útmutató az ablaküvegezés különböző típusaihoz

 

Hőszigetelő üveg

 

Ez az ablaktípus azáltal csökkenti a hőveszteséget, hogy több üveglapból áll, a rétegek közötti hézagot gázzal töltik fel, így egy egységgé állnak össze. „A hőszigetelt kettős üvegezés (IGU)egy olyan rendszer, ahol a két üveglapot gázréteg választja el egymástól. A háromrétegű üveggel ellátott IGU rendszer pedig három üvegrétegből áll” – mondta Liam Hulme, a Global Windows vezérigazgatója. Az üvegrétegek között általában argongázt használnak.  Az argongáz sűrűségének köszönhetően csökken az üvegrétegek közötti hőátadási képesség.

A mai energiatudatos világban már ritkán fordul elő, hogy egy új ingatlanba egyrétegű üveget építenének be. A legtöbb új építésű ház már alapfelszereltségként duplarétegű üvegablakokkal van felszerelve, így biztosítva az építési szabályok betartását (a hőveszteségre vonatkozóan). Ha szeretné, hogy otthona energiahatékonyabb legyen, a két- és háromrétegű üvegek kombinálása is jó lehetőségnek bizonyul. Érdemes megfontolni azt a lehetőséget, hogy a ház hidegebb, északi oldalán háromrétegű üvegezést, míg a melegebb, déli oldalán kétrétegű üvegezést használ.

Az építési szabályok 2021. évi módosításai emelték az új nyílászárók hatékonyságára vonatkozó követelményeket is. Ezért mindig győződjön meg arról, hogy a kiválasztott termékek megfelelnek az új, szigorúbb előírásoknak” – mondta Edward Stobart, azIDSystems értékesítési vezetője.

 

Strukturált üveg

 

A strukturált üveg egy nagy, keret nélküli üveglap, amelyet gyakran használnak lenyűgözésre a tervezés világában, és amely képes megtartani a szerkezet súlyának egy részét. „Remek példa erre a keret nélküli, üveg tolóajtó” – mondta Steve Rawding, aSEH BAC értékesítési- és marketingvezetője. „Az üvegajtók egyre népszerűbbek a lakástulajdonosok körében, mivel keret nélküli megjelenésük által maximalizálják a teret és a természetes fényt, továbbá nem korlátozzák a szerkezeti megoldásokat.”

A lehetőségek száma szinte végtelen, de leggyakrabban szerkezeti üvegtetőként, üvegfalakként vagy az egyszerű ablakokként alkalmazzák. Az üvegszerkezeti elemek tervezése és kivitelezése azonban meglehetősen összetett folyamat, ezért fontos, hogy olyan speciális üvegező szakembert bízzunk meg, aki nagy tapasztalattal rendelkezik az ilyen típusú üvegek beépítése terén.

 

A többrétegű üvegekről

 

A kétrétegű üvegezésnél a szigetelőüveg-típus két üveglapból áll, ahol a lapok közötti hézag hőzáró réteget képez. Az ablak hőhatékonyságának növelése érdekében az üveglapok közötti tér kitöltésére inert gázt (pl. argon vagy xenon) használnak.

Útmutató az ablaküvegezés különböző típusaihoz

 

Míg a kétrétegű üvegezésnél a két üvegtábla közötti légréteg biztosít szigetelést, a háromrétegű üvegezés tovább fokozza a hőszigetelés hatását, ugyanis egy harmadik üvegréteg hozzáadásával további hőszigetelő réteget hoz létre.

„A háromrétegű üvegezés számos előnnyel jár, mint például a jobb hőszigetelés, az alacsonyabb fűtésszámla, illetve az otthon melegen tartása télen is” – mondta Liam Hulme, a Global Windows munkatársa.

A háromrétegű üvegezést leginkább a különösen hideg vagy kitett épületeknél építik be, vagy olyan projekteknél alkalmazzák, ahol az energiahatékonyságnak van a legnagyobb szerepe (pl. újépítésű passzív házak).

Útmutató az ablaküvegezés különböző típusaihoz

 

Melyik típusú üvegezést érdemes választani?

 

Kétrétegű vagy háromrétegű üveget válasszon?

Míg a háromrétegű üvegablakok több energiát takarítanak meg, a kezdeti beszerzési és beszerelési költségek magasabbak lesznek, mint a kétrétegű ablakok esetében. Az üveglapok számának növelése nem feltétlenül jelent előnyt számunkra” – mondta Victoria Brocklesby, az Origin operatív igazgatója. „Logikusnak tűnhet, hogy a háromrétegű nyílászárók a legjobb választás. Eddigi tapasztalataink azonban azt mutatják, hogy a hármas üvegezés iránti kereslet valójában csökken

Ha nincs konkrét célja az energiahatékonyságot illetően, a magas minőségű dupla üvegezés teljesen megfelelő a kiváló hőhatás eléréséhez.

Bizonyos esetekben érdemes olyan típusú üveget választani, amely speciális bevonattal van ellátva. »Ha speciális bevonatú üveget választ, akkor nem csak a hármas üvegezéssel azonos hőszigetelési szintet érhet el, hanem további előnyökhöz juthat. Ez akár nagyobb biztonságot és jelentősebb zajcsökkenést is jelenthet” – mondta Steve Rawding, a SEH BAC munkatársa.