Mihez hívjon szakembert, mihez ne?

Tanulmányozza át tanácsadó kalauzunkat, mely munkákat végezheti el egyedül, és melyekhez jobb szakembert hívnia.

Ha otthona felújítására szánja magát, bizonyára elgondolkodik rajta, mit fog egyedül elvégezni és mit bíz szakemberre. Mindenki másként viszonyul az időhöz, a pénzhez és az eredményekhez, ezért mindez leginkább a munkálatok költségvetésének − valamint a saját képességeinkbe vetett hitnek és önbizalmunknak − a függvénye.

Mihez hívjon szakembert, mihez ne?

 

Sok helyen találhatunk segítséget a munkánkhoz, pl. kézikönyvekben vagy az interneten fellelhető („How to” kezdetű) rövidfilmekben. Általános szabály, hogy ha olyan munkába fog, amelyhez van önbizalma, tapasztalata és a munkálatok elvégzéséhez szükséges megfelelő készségekkel és szaktudással is rendelkezik, akkor jó eredményre számíthat. Az emberek többségének vannak otthon szerszámai, de a beszerzésük is egyszerű, ezáltal az otthona szépítése során megspórolhat némi pénzt. Mások arra is készen állnak, hogy újraburkoljanak egy felületet, lecseréljék a konyhapultot vagy akár megépítsenek egy teraszt.

Az otthonunk idényjellegű karbantartása olyan terület tehát, ahol egyedül is boldogulhat és még spórolhat is. Rendbe hozhatja a homlokzatot, befestheti a kerítést, kitakaríthatja a csatornákat és más, rendszeres karbantartó munkákat is elvégezhet egyedül.

De a lakástulajdonosoknak kerülni kéne azokat a munkákat (javításokat), amelyek téves vagy helytelen munkavégzés esetén súlyos következményekkel járhatnak, egy falban futó lyukas vízvezetékcső nagy károkat, a rossz villany- vagy gázvezeték pedig jóval nagyobb veszélyeket is okozhat.

 

  A víz-, villany- és gázszerelés az, amelyet jobb, ha nem sajátkezűleg végez.  

 

Ezeken a munkákon kívül azonban sok mást megtanulhat egyedül is elvégezni. Csak némi időre van szüksége, hogy beletenuljon és nekilásson. És figyelembe kell vennie azt is, hogy a sajátkezűleg végzett munka tovább tart majd. Előre tervezzen meg mindent!

A siker kulcsa az élvezettel végzett otthoni munkában rejlik és abban, hogy hajlandó legyen tanulni a profiktól.

Mihez hívjon szakembert, mihez ne?

 

Ha van olyan barkácsmunka, amelyet szívesen végezne és ideje is van, lásson neki bátran! Nem olyan munkák ezek, amelyeket bárki meg ne tanulhatna, de időt kell rájuk szánni és nem elég csak a YouTube-on megnézni néhány tanácsot. A gyakorlat teszi a mestert.

Azok a barkácsolók, akik otthonukban naponta végzik ezt a munkát, ismerik azokat a trükköket és technikákat, amelyekkel kiváló minőségű munkát lehet végezni. Sikeresen megbirkózhatnak például a csempézéssel, de a padló és a falak soha nem teljesen simák. Gyakran találkozhatnak akadályokkal. Egy profi az ilyen helyzetekben ki tudja javítani a hibákat, a barkácsolónak viszont sok minden keresztbe tehet, ami kihatással lesz majd a végeredményre, például a lerakott csempe kinézetére.

A barkácsoló mesterek lehetnek akár otthonuk felújításának kivitelezői is. Azokra a munkákra vállalkozhatnak, amelyeket szívesen végeznek, a többit pedig hagyják alvállalkozókra.

Eközben tudniuk kell, hogy az alvállalkozók valószínűleg magasabb árért vállalják a munkákat, mint az állandó munkáltatóiknál.

Azt a megoldást is válaszhatják, hogy egyedül vásárolják meg a felújításhoz szükséges anyagot és csak a munkát végeztetik szakemberekkel. Így is spórolhatnak a otthonuk felújítási költségein, hisz felkutathatják az olcsóbb termékeket, és ezzel ellensúlyozni tudják a szakemberek magasabb munkadíját.

Mihez hívjon szakembert, mihez ne?

 

Egyedül is megvásárolhatják például a szekrényeket vagy a csempét a nagy árangedményeket kínáló üzletekben. A vállalkozók soha nem fognak annyi időt fordítani a kedvező árú termékek és alapanyagok felkutatására, hiszen megvannak a saját állandó, közvetlen beszállítóik.

Érdekes, házilag is kivitelezhető, hosszabb távon kifizetődő projekt lehet az otthonunk energetikai korszerűsítése, amely javítja az energetikai hatékonyságot. Otthonunk szigetelése akár 20 százalékkal is csökkentheti a fűtési és hűtési költségeket.

Nézze meg, mely munkákat végezheti el sajátkezűleg, és melyekhez jobb szakembert hívnia.

 

Konyha

Sajátkezűleg:

Csempézés (vagy egyéb burkolás)
Falak festése
Berendezés (konyhaelemek, szekrények, asztal, székek)

 

Szakember:

Vízvezeték cseréje / szerelése
Gázvezeték cseréje / szerelése
Helyiségek közötti fal bontása
Villanyszerelés

 

Fürdőszoba

Sajátkezűleg:

Berendezés (szekrények, tükör, csap)
Egyszerű csempézés

 

Szakember:

Vízvezeték / fűtés cseréje / szerelése
Padlófűtés elektromos részének cseréje /szerelése.
Szellőzés szerelése
Tér megnövelése
Bonyolultabb csempézés

 

Pince

Sajátkezűleg:

Falak festése
Ajtócsere
Padlóburkolat cseréje
Berendezés (szekrények, polcok...)

 

Szakember:

Villanyszerelés
Vízszerelés
Vízszigetelés

 

Külső terek

Sajátkezűleg:

Kerti tároló
Terasz egyszerűbb (fa) padlója
Kisebb támfal
Egyszerűbb keríté
Garázskapu

 

Szakember:

Medence
Terasz betonlemeze
A külteret a beltérrel összekötő villanyvezeték szerelése

 

Kiegészítő munkálatok (javítások)

Sajátkezűleg:

Szigetelés
Falak festése és tapétázása
Bejárati ajtó
Lámpa / izzó cseréje
Kilincs cseréje

 

Szakember:

Hozzátoldás építése
Villanyszerelés
Víz- és csatornaszerelés
Napelemek szerelése a tetőre
Kültéri világítás szerelése
Tetőtér beépítése
Tető szerelése