Megéri-e a napelembe, fektetnie?

Ennek a cikknek az a célja, hogy segítsen mérlegelni egy ilyen környezetbarát befektetés előnyeit és költségeit. Ön hosszútávon megtakarítást érhet el ezzel a megoldással? Vajon mikor fognak megtérülni a kezdeti költségek?

Megéri-e a napelembe, fektetnie?

 

Valóban pénzt takaríthat meg a napelemek telepítésével, vagy a kezdeti költségek nem indokolják, hogy saját jövőjébe fektessen?

 

Bár a körülményeink eltérők, cikkünk segítségével szeretnénk közérthető módon bemutatni, hogyan válhat hasznára (vagy sem) a napelemekbe való beruházás.

Az tény, hogy a napenergia a (leg)környezetbarátabb megoldás. Várható, hogy a jövőben az elektromos autók egyre inkább megterhelik az (elektromos) hálózatot, ezért a napenergia értéke valószínűleg növekedni fog. Az biztos, hogy minden, a napelem beszerzésével és telepítésével kapcsolatos költséget előre kell kifizetni. A kérdés az, hogy megéri mindez? Vagy túl nagy költséget jelent a túl kevés hozammal szemben?

Megéri-e a napelembe, fektetnie?

 

 Mennyibe kerül a napelem és annak telepítése?

 

A napelemek jelenleg olcsóbban érhetők el, mint korábban. Amióta 2010-ben fellendült a gyártásuk, az árak jelentős mértékben, 70%-kal csökkentek. Ebbe minden kezdeti költséget beleszámolunk – a beszerzéstől a beépítésig.

Mindenképpen érdemes az állami támogatásokat igénybe venni, hogy tovább faragjunk a költségeken. Ezen a linken 2022 márciusi információkat talál: https://www.palyazat.gov.hu/mdosul-a-lakossgi-napelem-plyzat-felhvsa-mg-tbb-plyzat-kaphat-tmogatst

- Egy 2010-ben például egy 5 millió forintos beruházás, mára már mindössze” kb. a felébe

kerül. Az árkülönbség óriási, aminek köszönhetően ma már a napelemek azok számára is elérhetővé váltak, akik akkoriban ezt nem engedhették meg maguknak. Kiváltképp, ha az állami pályázat lehetőségeit is figyelembe vesszük.

Megéri-e a napelembe, fektetnie?

 

Ha prémium kategóriás panelt szeretne telepíteni, érdemes megfontolni az LG NeON R vagy NeON 2 modelljét. Ezt a panelt akár 25 éves garanciával is kínálják, és 20%-os hatékonyságának köszönhetően közel 4%-kal több áramot termel, mint a 440 W-os versenytársa. A másik fontos szempont, amit érdemes átgondolni, hogy mennyire lesz hatékony a panel a garancia lejárta után – azt feltételezve, hogy a 85%-os teljesítmény a legkevesebb, amit szeretnénk elérni. A szóban forgó prémium LG modell esetén ez az érték 90%.

- Egy átlagos, háromtagú háztartásnak az Egyesült Királyságban évente 3000 kWh energiát kell termelnie. Ez azt jelenti, hogy kb. 10 napelempanelre van szükség, amely kb. 20 m2 tetőfelületet igényel.

 

Mennyibe kerül a napelemek telepítése?

 

A napelem-telepítéssel foglalkozó cégek többsége nem tünteti fel az árakat. A megrendelő általában a végső árat kapja meg, amely a panelek mellett a telepítés árát is tartalmazza. Éppen emiatt fontos megbizonyosodni arról, hogy milyen panelt rendel, mivel így tudja biztosítani, hogy valóban az igényeinek megfelelő napelem kerüljön telepítésre. Ideális esetben szüksége van

25 év garanciára és legalább 20%-os energiahatékonyságra.

Megéri-e a napelembe, fektetnie?

 

Három brit esettanulmány a napelemes rendszer költségeiről

 

- Amennyiben minimális teljesítményű, 1 kW-os rendszert szeretne telepíteni, amely kb. 8 m2-es tetőfelületet igényel,

megközelítőleg 2000 € ( kb. 750 ezer FT) költségre lehet számítani. Ez nagyon minimális mennyiségű energia, amely valószínűleg mindössze egy egyedül élő személy költségeit fedezné.

- Ha megduplázza a rendszer hatékonyságát (2 kW), nagyjából12 m2tetőfelületre lesz szüksége, amely rendszernek az ára körülbelül 4000 lesz (kb. 1,5 millió FT lesz). Egy ilyen méretű rendszer már valószínűleg fedezni fogja a villanyszámlát, de nem fog többlet energiát A többlet energiával egyébként plusz bevételt generálhat azáltal, hogy azt a rendszerben értékesíti.

- Egy nagyobb családi ház esetében, amelyhez egy kb. 4 kW-os rendszer, és ezáltal 20 m2 tetőfelület szükséges, ez a fajta rendszer hozzávetőlegesen 6000 €-ba (kb. 2.3 millió FT) fog kerülni.

A napelemek telepítési helye miatt valószínűleg nem változik jelentősen az ár, azonban a nap által megtermelt energia mennyiségétől függően befolyásolhatja azt, hogy mennyit tud megtakarítani, és mennyit tud profitálni az elektromos energia hálózatba történő visszatáplálásával. A legjobb, ha a helyi gyártók ajánlataival kezdi, hogy megtudja, milyen lehetőségek állnak rendelkezésre napelempanelek telepítéséhez.

Megéri-e a napelembe, fektetnie?

 

Mit nyerhetek még a napelemmel?

 

Újra egy brit esettanulmányt vizsgálunk. Az Egyesült Királyság kormánya által támogatott Smart Export Guarantee díj (Intelligens Exportgarancia) azt jelenti, hogy a saját napelemek által termelt energiából bevételre tehet szert vagyis továbbértékesítheti a többlettermelést (a magyar lehetőségekről itt tájékozódhat: https://www.eon.hu/hu/hmke/tudnivalok.html).

Ha a villanyszámlán megspórolt pénzt is figyelembe vesszük, rövid időn belül megtérülhet a panel telepítésének költsége. Az ön által termelt energiáért (kW) fizetett ár cégenként eltérő lehet. A legtöbb esetben előírás, hogy kiegészítésként akkumulátorrendszert is telepítsen, amely így magasabb kezdeti költségekkel jár. Az árak 1,5–20 cent/kWh között változnak (1000 kWh-ra vetítve). Az átlagár 5  cent (kb. 20 FT) körül mozog.

A „The Energy Saving Trust” adatai szerint egy átlagos háztartás évente 65–125 összegű (akár közel 50 ezer FT profitra is) tehet szert az alacsony, 4 euró/kWh ár alapján.

A másik fontos szempont, amit érdemes figyelembe venni, hogy egy ilyen rendszer nagyban növeli a ház értékét. A The Eco Experts munkatársa, Josh Jackman szavait idézve: „A napelempanelek általában elősegítik a ház eladását, nem pedig megnehezítik azt. A legújabb kutatások azt mutatják, hogy a napelemmel rendelkező házak általában magasabb áron adhatóak el a piacon, mint a napelem nélküli házak.”

 

Milyen tényezők befolyásolhatják az általam termelt napenergiaárát?

 

A bevétel növelését befolyásoló fő tényező a megtermelt energia mennyisége. A másik fontos tényező természetesen az egységár (EUR/kW/h). Az eladásra termelt energia nem azonos a napelempanelek által termelt energia mennyiségével. Természetesen, figyelembe kell venni az Ön által felhasznált mennyiséget is.

Nagyon fontos szempont, hogy mennyi energiát használ fel, hiszen ez határozza meg mennyi energiája marad a hálózaton keresztüli értékesítésre. Egy napsütéses napon több energiát tud termelni, mint éjszaka, és ez attól is függ, hogy rendelkezik-e tárolóakkumulátorral. Ha nem rendelkezik, az energia elvész, és azon az éjszakákon, amikor nem termel többletenergiát, fizetnie kell a közös hálózatról elhasznált energiáért.

Természetesen hatással van erre a befektetéskezdeti költsége is. Ha a kezdeti költségek magasabbak a több napelempanel vásárlása miatt, több energiát fog termelni, mint amennyire szüksége van. Ez azt jelenti, hogy több energiát tud majd értékesíteni. Ugyanakkor, mivel az áram átlagára magasabb, mint a napelemekért fizetett összeg, több időre lesz szüksége, hogy megtérítse a napkollektorokba fektetett kezdeti költségeket. Erről lentebb olvashat bővebben.

Megéri-e a napelembe, fektetnie?

 

 Mennyi időre van szükség ahhoz, hogy a megoldás jövedelmező legyen, figyelembe véve a kiválasztott napelemek költségét?

 

A napkollektor beszerzési- és telepítési költségét figyelembe véve akár évekbe is telhet, mire nyereségessé válik. Egy átlagos, 3,5 kWh-os rendszer megközelítőleg 5000 euróba (kb. közel 2 millió FT) kerül. Ilyen esetben akár 9–20 évbe is beletelhet, amíg a kezdeti befektetés megtérül.

Ez számos tényezőtől függ, beleértve a lakóhelyet (sok napsütés éri-e napközben vagy sem), a megtermelt energia mennyiségét illetve azt, hogy mikor használja fel a megtermelt energiát. Természetesen, itt számolni kell azzal az összeggel is, amit az elektromos hálózatba visszatáplált többletenergiáért kap.

Brit példa: Ha például Londonban él, akár 500 eurót is megtakaríthat a villanyszámláján és 150 euró nyereségre tehet szert a megtermelt energia hálózatban történő értékesítése által (éves szinten). Egy ilyen rendszer 5500 €-os kezdeti költsége valamivel kevesebb mint 9 év alatt térülne meg.

Ha Londontól északra él (pl. Sterling), akár 430 eurót is megtakaríthat a villanyszámláján és 120 € nyereségre tehet szert a megtermelt energia hálózatban történő visszatáplálása által. A fentiekben említett, azonos kezdeti költségű napelempanelek telepítése esetén a megtérülési idő kb. 10 év.

 

3 ok, amiért érdemes napelemrendszerbe fektetni

 

1.  „Ökobajnokká” válhat

A fenntartható forrásból előállított elektromos energiával Ön hozzájárul a környezetvédelemhez, így ezzel hosszú távon és globálisan is segíthet.

2.    Nem fizet villanyszámlát

Egy forintot sem kell fizetnie a villanyszámláért, így ezt azonnal kalkulálja bele az árba. Figyelembe véve az energiaárak emelkedését ez még jelentősebb előnynek bizonyul a következő hetekre, hónapokra nézve.

3.    Bevételszerzési lehetőség

Rövid időn belül bevételre tehet szert a napkollektorok által megtermelt többletenergiából. Mivel egyre több épületet látnak el árammal és az árak emelkednek – az elektromos autók várható gyors elterjedése mellett – a közeljövőben még több bevételre tehet szert.

 

3 ok, amiért a napelem talán mégsem Önnek való

 

1.  A napelemek beszerzéséhez és telepítéséhez tőke szükséges

A kezdeti költségek még mindig nem alacsonyak, így a megtérülési idő akár egy évtized is lehet.

2.    Nem tudja megoldani a karbantartást

Nem hanyagolható el az a tény, hogy a napelemek is tisztítást és rendszeres karbantartást igényelnek. Ha pedig hiba esetén szakembert kell hívnia, ez minden alkalommal plusz költséget jelent.

3.    Talán nincs is szüksége napenergiára

Ha összességében kevés energiát használ, úgy a napelem és annak telepítése nem kifizetődő a jelenleg fizetett számláihoz képest.