Hogyan válasszuk ki a legjobb biztonsági rendszert otthonunk számára?

Hogyan válasszuk ki a legjobb biztonsági rendszert otthonunk számára?

 

Az életmódon és a dekoráción kívül a ház otthonná varázslásának legfontosabb előfeltétele, hogy biztonságossá tegyük. Bár egyszerűnek tűnik, de végső soron a biztonság az, ami már a múltban is arra késztette az embereket, hogy menedéket keressenek; szükségük volt egy helyre, amely megvédi őket a ragadozóktól, a környezeti tényezőktől és más veszélyektől, melyek fizikai jólétüket és érzelmi biztonságukat fenyegetik.

Nyilvánvaló, hogy 2022-ben az élet már másmilyen, mint a kőkorszakban, a technológiai fejlődés tekintetében ugyanúgy, mint a potenciális veszélyek tekintetében, és így természetesen az otthon biztonsága terén is. De a végső cél továbbra is ugyanaz: a biztonságérzet az egyén általános egészségének és boldogságának szerves része. És mi a jó hír? Az, hogy mai piaci lehetőségeknek köszönhetően nem kell feláldoznia az esztétikát a biztonságos otthon oltárán.

Tehát nézzük meg, milyen változások történtek és ezekhez hogyan alkalmazkodnak az emberek.

 

Az otthoni biztonsági rendszerek jelentősége

A Homewise.com által a világjárvány idején 5.000 amerikai részvételével végzett felmérés szerint, melyet az FBI legfrissebb bűnügyi adatainak szakértői elemzésével együtt készítettek, az Egyesült Államokban 2019-től 2020 végéig 0,2 százalékkal nőtt az erőszakos bűncselekmények száma, és nagyon kismértékben csökkent a vagyon elleni bűncselekmények száma. Mindeközben az otthon biztonságával kapcsolatos aggodalom és a biztonság miatti szorongás változatlan maradt.

A bűnözéssel kapcsolatos aggodalom szintje és a bűnözés tényleges növekedése közötti különbség részben a fokozott kiszolgáltatottságnak, részben a járvány idején való több otthon tartózkodásnak tudható be, ami miatt még többen szorongtak a biztonság miatt. Ez a megnövekedett kiszolgáltatottság és a hírekhez való könnyű hozzáférés, még akkor is, ha csak a közösségi médián keresztül fogyasztják őket, befolyásolhatja hormonjainkat ésa nem megfelelő kortizolszintet eredményezhet, ami stresszt okoz.

 

Hogyan válasszuk ki a legjobb biztonsági rendszert otthonunk számára?

 

Linda Hayslett, az LH Designs tervezője elmondta, hogy több olyan emberrel találkozott, akik számára »a hírekben szereplő események miatt fontosabb volt az otthonuk biztonsága, mint a házuk mérete vagy lakókörnyezetük. Mivel a közösségi médiában és az interneten jobban össze vagyunk kötve egymással, ezért az emberek otthonuk biztonságát alapvetőnek tekintik.« Hozzátette még, hogy »emellett a technológia is jobb és olcsóbb lett, így elérhetőbbek és könnyebben beszerezhetők az ember életstílusához legjobban illő különböző termékek

Folytassa az olvasást, ha szeretne többet megtudni a legújabb és legjobb otthonbiztonsági technológiákról, és arról, hogyan válassza ki otthona számára a legjobb biztonsági rendszert.

 

A megfelelő biztonsági rendszer kiválasztása

Kezdje azzal, hogy átgondolja, hogyan fogja használni biztonsági rendszerét, és miért van szüksége rá. Ehhez tekintse át az alábbi 5 tényezőt.

 

Mekkora a házban a jövés-menés?

Az emberek többsége az alapján határozza meg biztonsági rendszerének szintjét és léptékét, hogy a családjában hány ember jön és megy. »Ha aktív háztartásról van szó, akkor a rendszerek általában kevésbé bonyolultak, mint azoknál az ügyfeleknél, akik olyan rendszert telepítenek a nyaralójukban, amely több videófelvételt készít arról, hogy ki, mikor és miért lép be a házba akkor, amikor a tulajdonos nincs ott.«

»A technológia egyre jobb és olcsóbb lett, így könnyebben tudja beszerezni az életmódjához illő termékeket.«

 

Hogyan válasszuk ki a legjobb biztonsági rendszert otthonunk számára?

 

Egy professzionális rendszerhez egy szakértő tanácsára is szüksége van, aki az Ön konkrét körülményei alapján teszi meg javaslatát.

A biztonsági tanácsadó segít megtalálni az Ön számára legmegfelelőbb rendszert, legyen az egy egyszerű kültéri riasztórendszer, ami azt jelenti, hogy minden egyes hozzáférési ponton mozgásérzékelőket helyeznek el, vagy egy olyan, amely optimalizálja az értesítési rendszert, és jelzi, ha valaki a házban kinyit egy ajtót vagy ablakot (azaz pajkos tinik és/vagy kisgyermekek).

 

Értékes tárgyak

Ha sok érték van a házban (természetesen Önön és a családján kívül), akkor érdemes beruházni egy célzottabb, komplexebb rendszerbe. Az olyan dolgok, mint az értékes műtárgyak, borok, autógyűjtemények és más nagy értékű tárgyak, általában megérdemelnek egy személyre szabott biztonsági megoldást az extra védelem érdekében.

 

Hogyan válasszuk ki a legjobb biztonsági rendszert otthonunk számára?

 

Például még akkor is, ha az otthont biztonsági rendszer védi, a ház műalkotásokat bemutató részeihez, a borospincékhez vagy garázsokhoz való hozzáférést gyakran egy dedikált rendszer és vezérlőpult irányítja, amely engedélyezi a belépést e területekre. A biztonsági szakemberek úgy vélik, hogy a legtöbb betörő egyenesen a fő hálószobába megy, mivel feltételezi, hogy ott tárolják az értékeket. Így a ház ezen részét is célszerű érzékelőkkel és riasztórendszerekkel optimalizálni.

 

Műszaki szakismeretek

A megfelelő biztonsági rendszer kiválasztásakor olyat keressen, amelynek egyszerű, könnyen használható vezérlőpanelje van. Ha Ön nem túl képzett műszakilag, akkor annál jobb, minél egyszerűbb a kezelőfelület. Ha jól ismeri a bonyolult rendszereket, akkor további csengőket és riasztókat is hozzáadhat. Ez biztosítja, hogy a rendszer valóban az Ön érdekeit szolgálja. A biztonsági rendszernek egyszerűnek és könnyen érthetőnek kell lennie a felhasználók számára.

Valami rendkívül egyszerű dolog valószínűleg akkor is megfelelő védelmet nyújt az Ön számára, ha nem tartalmaz annyi érzékelőt és vészjelzőt. Az elmúlt néhány évben a biztonsági szakemberek olyan projektekben vettek részt, ahol az ügyfelek nehezebben tudták elsajátítani a biztonsági rendszerek használatát, mint azt korábban gondolták, ezért a végeredmény az lett, hogy egyáltalán nem használják őket.

 

Korábbi tapasztalatok

Tudja, mi a különbség az egyén biztonságérzete és a valós biztonsági fenyegetés között? A szakemberek egyre gyakrabban tapasztalják, hogy a legtöbb ügyfél a régi otthonaiban folytatott életvitelétől és múltbéli tapasztalataitól függően dönti el, hogyan tudja legjobban megvédeni otthonát.

 

A környék bűnözési rátája

A fentiekhez hasonlóan a lakókörnyezet biztonsági helyzete sokat elárul arról, mennyire kell összehangolnia biztonsági rendszerét a szomszédokéval. Ennek érdekében megbeszélheti a szomszédjaival, hogy nekik mi vált be korábban.

 

Hogyan válasszuk ki a legjobb biztonsági rendszert otthonunk számára?

 

A közösségépítés és a szomszédokkal folytatott kommunikáció egy másik módja annak, hogy mindenki biztonságérzetét növelje az utcában (természetesen a személyes határok tiszteletben tartása mellett).

 

A legjobb tulajdonságok – és hogyan használjuk ki őket

 

Digitális felügyelet (távoli vagy felhő alapú)

Az otthoni rendszerhez való távoli hozzáférés lehetősége óriási változást jelent. Például lehetővé teszi a háziállatok (vagy csecsemők ill. gyermekek) gondozói számára, hogy olyankor is beléphessenek a házába, amikor Ön nem tud otthon lenni, de engedélyezni tudja számukra a belépést a telefonja vagy egy másik eszköz képernyőjén keresztül. Ez lényegében olyan, mintha a saját portása lenne. Ez a képesség bizonyos kamerákba és intelligens zárakba vagy szoftverekbe van beépítve.

És ez még nem minden. A hangvezérlésű opció az intelligens rendszerek általános intelligens előnyeit is magában foglalja (gyakran a meglévő otthoni hálózatokba való integrációt is), amiért egyre több Y generációs fiatal rajong, vélik a biztonsági szakértők.

 

Kamerák

Egy jó otthoni biztonsági rendszernek gondoskodnia kell az összes berendezés és eszköz átgondolt elhelyezéséről is. Az általános szabály az, hogy először az ajtók védelmét kell biztosítani. Az otthoni betörések 70 százalékában az ajtó is érintett – és még ha valaki a nyitott ablakon keresztül hatol is be a házba, valószínűleg az ajtón fog kimenni, tehát ha van ott egy érzékelő, amely Ön helyett a hatóságot riasztja, akkor a ház védettebb lesz.

A biztonsági kamera például rendkívül népszerű a járvány kezdete óta, mivel egyre többen rendeltek dolgokat online. Bár egy biztonsági berendezéseket és rendszereket forgalmazó cég call centeréhez is kapcsolódhat, ugyanakkor le is mondhat erről a magasabb szintű távfelügyeletről, és egyszerűen beállíthatja, hogy saját eszközeire kapjon értesítéseket (attól függően, hogy pontosan miről szeretne értesítést kapni).

 

Hogyan válasszuk ki a legjobb biztonsági rendszert otthonunk számára?

 

Ha nem szeretne egy nagy biztonsági céggel együttműködni, akkor a jó hír az, hogy az otthoni biztonsági kamerák olcsóbbak, kisebbek, elegánsabbak és láthatatlanabbak lettek, mint valaha. A jó rendszerek és berendezések »beleolvadnak« az otthon dizájnjába, ezért nem fenyegeti az a veszély, hogy úgy érezze magát, mintha minden lépését figyelnék a saját házában.

A biztonsági szakemberek szerint ezen kívül a rendszernek feltétlenül rendelkeznie kell egy 24 órás, heti 7 napon át tartó felügyeleti képességgel – ami azt jelenti, hogy biztosítania kell a videórögzítés lehetőségét, de egy ügyeleti központot is, ami szükség esetén ki tud küldeni valakit a házába. Ajánlatos HD és nagylátószögű kamerák használata, melyek jobb láthatóságot biztosítanak.

 

Érzékelők

Az emberek olyan kamerarendszert is választhatnak, amely egy komplexebb, érzékelőket is tartalmazó biztonsági program része. A többség úgy véli, hogy a kamerák a biztonsági rendszer egyetlen fontos része, habár annak a házban lévő, különböző típusú zárakat, valamint a ház ablakait és egyéb hozzáférési pontjait is biztosítaniuk kell. Ne feledkezzen meg világítás elhelyezéséről sem a ház külső részén, a kerítésnél és a garázskapunál, továbbá a mozgásérzékelőkről, melyek mind a jó biztonsági rendszer részét képezik

Az olyan dolgok, mint a mozgásérzékelővel ellátott külső világítás, nagy visszatartó erővel bírhatnak a betörések ellen, mivel azt jelzik, hogy erős biztonsági rendszer védi a házat. Egyes szakértők arra biztatják az embereket, hogy olyan rendszereket telepítsenek, melyek hő-, mozgás- és vízérzékelőket, valamint füstérzékelőket is tartalmaznak, és ezáltal a betörések többségétől megvédik a házat. Ezek az érzékelők különösen azok körében népszerűek, akik gyakran nem tartózkodnak otthon.

 

Intelligens zárak

Ha a lakásba vagy az ingatlanba történő belépési pontokról van szó, egyre többen szereltetnek fel intelligens zárakat a bejárati ajtóra: ezek letisztult megjelenésűek, de kitűnő zárként is funkcionálnak, amikor Ön távol van, mégis szüksége van valakire, aki be tud jutni otthonába.

 

Hogyan válasszuk ki a legjobb biztonsági rendszert otthonunk számára?

 

Összefoglalás

Egyesek úgy vélik, hogy minden szobában és minden folyosón lennie kell valamilyen biztonsági eszköznek, Ön viszont azt szeretné, ha otthona a pihenés oázisa lenne, ezért csak a megfelelő pontokon elhelyezett kamerákra van szüksége, melyeknek a lehető legszélesebb a látószögük.

Lényegében csak arra van szüksége, ami segít Önnek, és amitől biztonságban érzi magát. Sok ember beszerez egy csomó kütyüt és új technológiákkal vesződik, de néhány hónap múlva megunja őket és nem használja őket többé.

Csak azt vegye meg, amire valóban szüksége van, és ne szerezzen be eszközöket azért, mert azok menőnek és szórakoztatónak tűnnek, mivel ezzel csak a pénzét pazarolja olyasmikre, amik hamar elavulnak.

 

Forrás: housebeautiful.com