Hogyan lehet távol tartani a lakás egyes helyiségeitől a kellemetlen allergéneket?

Hogyan lehet távol tartani a lakás egyes helyiségeitől a kellemetlen allergéneket?

 

Otthonunk a kényelem, a magánszféra és a pihenés tere, ahol megfeledkezhetünk a külső világról. De vajon mennyire kényelmes otthona az allergiás emberek számára? Vajon a poratkák »befészkelték magukat« ebbe a régi heverőbe? Önhöz hasonlóan vajon a rovarok is imádják a kekszet és más nassolnivalót? Vajon a penészspórák is szívesen tartózkodnak a meleg, párás levegőjű fürdőszobában?  E láthatatlan és nemkívánatos »lakótársak« az allergiás emberek boldog otthonát a borzalmak házává változtatják.

Az allergéneket egyszerűen ki lehet irtani a heverőből, el lehet űzni a konyhából és a fürdőszobából azzal, hogy megvédi otthonát tőlük. Bármely allergiaellenes terápia fontos része az otthon allergénektől való mentesítése, ami némi időt és energiát követel. Ha kialakítja ennek rutinját és következetesen tartja magát tisztítási stratégiájához, akkor azzal folyamatosan csökkenti az allergének mennyiségét.

Otthona allergének elleni védelme nem tünteti el az összes allergént vagy az Ön összes tünetét, de minél több időt és energiát fordít erre, annál jobb lesz a közérzete.

Hogyan lehet távol tartani a lakás egyes helyiségeitől a kellemetlen allergéneket?

Hogy hogyan tudunk eljutni a koszos garázstól és rendetlen hálószobától, konyhától és porfogó gyerekszobától a különféle allergiákat kiváltó otthoni tényezők csökkentéséig?

A következőkben szemügyre vesszük a ház azon helyiségei tisztításának módszereit, ahol kellemetlen allergiákat kiváltó allergének fordulhatnak elő.

 

Az allergének házból való eltávolításának alapjai

Ideális esetben egy allergiás embernek nem lenne szabad nagytakarítást végeznie a házban. Végsősoron ugyanis a takarítás során éppen azokat az allergéneket bolygatja meg, melyek a tüneteit okozzák. Sajnos azonban ilyen az élet, ezt önmagának kell megcsinálnia, kivéve, ha olyan szerencsés, hogy van egy lakótársa, aki szívesen segít a ház kitakarításában; vagy van pénze profi takarítószolgálatot megbízni ezzel.

Ha szeretne megszabadulni a házában lévő allergénektől, akkor alaposan fel kell szerelkeznie.

 

Milyen védőeszközöket használjon a takarítás során?

Viseljen kiváló minőségű porvédő maszkot, melyet bármelyik gépipari berendezéseket forgalmazó üzletben beszerezhet. Lehet, hogy megizzad a maszk alatt, de mi a jobb: a rövid ideig tartó izzadás vagy a krónikus/mindennapi tüsszögés? Ha erős tisztítószerekkel dolgozik, akkor érdemes megfontolnia egy drágább légzésvédő maszk beszerzését (a védőkesztyűről se feledkezzen meg).

Takarítás közben viseljen könnyű ruhát, melyet utána azonnal kimos forró vízben. Ugyanis csak a forró víz pusztítja el az atkákat. A takarítás egész ideje alatt hordjon (műanyag) védőkesztyűt. A portörléshez használjon nedves rongyot, hogy a por ne tudjon a tárgyakról felszállni. Használjon HEPA-szűrővel rendelkező porszívót (»magas hatékonyságú részecske szűrés«).

Az allergológusok a HEPA-szűrővel rendelkező porszívót ajánlják, mivel az csökkenti a levegőben lévő allergének mennyiségét úgy, hogy kiszűri az atkákat és más apró részecskéket a levegőből. Ez különbözteti meg az egyszerű porszívóktól, melyek ugyanúgy beszívják a port, a szennyeződést és az allergéneket, de aztán sajnos vissza is fújják őket a levegőbe. Takarítás után mindenképpen zuhanyozzon le.

Kérje meg, bízza meg vagy »vesztegesse meg« egyik családtagját vagy barátját annak érdekében, hogy elvégezze az olyan igazán piszkos munkát, mint a légszűrők tisztítása vagy az ágyak alatti porszívózás.

Most, hogy megismerkedtünk a takarítás alapjaival, itt az idő, hogy kitakarítsuk azt a helyiséget, ahol életünk közel egyharmadát töltjük – a hálószobát. Végig vesszük azokat a módszereket, melyekkel meg tudjuk védeni a hálóhelyünket az allergénektől.

 

Így csípjük nyakon a porcicákat!

Ha a porcica a Disney World valamelyik bájos figurája lenne, akkor akár mosolyoghatnánk is rajta. Ehelyett azonban a porcica egy bosszantó, porrészecskékből álló pamacs, ami gyakorlatilag mindenütt megtalálható. A porcica egy csomó különböző dolog keveréke, pl. tartalmazhatja a házikedvencek korpáját és szőrét, a rovarok ürülékét és testrészeit, textilek, például gyapjú, selyem és pamut szálait, pókhálót, emberi korpát és hajszálakat, penészspórákat, virágport, szennyeződést, üvegszál részecskéket stb... A porcicák kialakulását megelőzheti rendszeres porszívózással és a por nedves ruhával való letörlésével. Minden más módszer az allergéneket csak visszaengedi a levegőbe és ezáltal növeli mennyiségégüket, ami az egészségre ártalmas (vagy legalábbis kellemetlen).

 

Hogyan lehet távol tartani a ház egyes helyiségeitől az allergéneket?

Hálószoba

Egy átlagember éjszakánként kb. nyolc órát tölt hálószobájában (összességében életének egyharmadát). Függetlenül attól, hogy egyedül alszik-e vagy valaki mással, mindig van nemkívánatos társasága atkák, penészspórák és esetleg állati eredetű korpa képében. Főleg a mikroszkopikus méretű atkák imádnak ágyában, a párnáin és paplanjain heverészni, miközben bőre elhalt hámsejtjeit fogyasztják.

  • Havonta egyszer törölje le nedves ronggyal az ágy keretét és porral borított egyéb fa- vagy fémrészeit.
  • A matracot, a párnát és a paplant bújtassa allergén- és atkabiztos cipzáros huzatba, melyet egyes áruházakban vagy az allergia elleni védekezésre szakosodott online üzletekben tud beszerezni. Győződjön meg róla, hogy a huzat izzadtság- és páraáteresztő: műszaki kifejezéssel „légáteresztő". További kényelmét szolgálja, hogy egy allergénbiztos, mosható matracvédőt helyez a matracra.
  • Minden héten mossa ki az összes ágyneműt forró vízben. A lepedőt, a párnát és a paplant 2-4 hetente mossa ki forró vízben. Az atkabiztos huzatot pedig a gyártó ajánlása szerint vagy háromhavonta mossa ki. A szintetikus anyagból készült párnákat havonta mossa ki nagyon forró vízben, és dobjon ki minden elhasználódott vagy gyanús eredetű párnát.
  • Kerülje a gyapjútakarók és habszivacs párnák, könnyen bepenészedő párnák és matracok használatát.
  • Ha lehetséges, akkor távolítson el minden szőnyeget. Ha ez nem lehetséges, akkor egy nem allergiás személy hetente kétszer porszívózza ki őket. Távolítsa el az ágy alól az ott rejtőző összes dobozt, régi cipőt, apróságot és hulladékot, melyek összegyűjtik a port és nehezítik a rendszeres takarítást.
  • Igaz, hogy a zsalugáterek és a súlyos függönyök besötétítik a szobát, ugyanakkor bennük is atkák tanyáznak. Helyettük szereljen fel redőnyöket az ablakokra. Ha a függönyt nem szokta leengedni, akkor havonta legalább egyszer mossa ki forró vízben. Ugyanez vonatkozik a zsalugáterekre is: ha nem cseréli le őket redőnyökre, akkor szerelje le és mossa le őket.
  • Ha a fürdőszoba a hálószobából nyílik, akkor úgy csökkentse a páratartalmát, hogy zuhanyozás előtt becsukja a fürdőszobaajtót. Ügyeljen rá, hogy a fürdőszoba szellőző ventilátora vagy ablaka nyitva legyen, hogy a pára távozni tudjon.
  • Az atkáknak mindegy, hogy a táplálékukul szolgáló korpa embertől vagy állattól származik-e. Csökkentse a korpa mennyiségét úgy, hogy házi kedvenceit kizárja a hálószobából. Ne feledje, hogy házi kedvence egy két lábon járó porrongy és könnyen alááshatja legelszántabb arra irányuló törekvéseit, hogy felügyelje és tisztán tartsa környezetét.
  • Ne egyen az ágyban. A rovarokat vonzza az étel és majd csatlakoznak Önhöz a hálószobában, ha ott élelmet találnak. Ha már eleve rovarok vannak a lakásában, akkor ne vigyen ételt a hálószobába.
  • Ne állítsa ágyát fűtőtest, ill. radiátor mellé, mert ott jobban összegyűlik a por. Távolítsa el a hálószobából a gyertyákat, különösen az illatosakat, mivel azokból irritáló vagy káros anyagok szabadulhatnak fel. A könyvespolcokat is helyezze távolabb az ágytól, vagy vigye ki őket a hálószobából.

Határozza meg az ágynemű rendszeres tisztításának és mosásának rendjét, és azt később is tartsa be! Lehet, hogy a tényleges javulás akár több hónapig se lesz észrevehető, mivel több mosás szükséges ahhoz, hogy megszabaduljon az atkafertőzéstől. Az ágynemű rendszeres mosása nemcsak az atkákat pusztítja el, hanem élelemforrásuk (tehát a bőr elhalt hámsejtjeinek) mennyiségét is csökkenti. A mosás csak a kifejlett atkákat pusztítja el, a petéiket nem. Ezért fontos, hogy az ágyneműt hetente mossa, mivel minden héten új szaporodási ciklus kezdődik.

 

Hogyan lehet távol tartani a lakás egyes helyiségeitől a kellemetlen allergéneket?

 

Tudta Ön?

  • Az atkák a meleg hálószobában érzik jól magukat, ahol legalább 21 °C-os a hőmérséklet és elegendő (legalább 50%) a páratartalom ahhoz, hogy jól hidratáltak legyenek.
  • Egy átlagos ágyban több mint 10.000 atka is élhet és a levegőben akár 2.000.000 (allergiát okozó) beszáradt ürülékdarabka is lebeghet.

Miért kell az ágyneműt forró vízben mosni? Mivel az atkák szeretik a meleget, így a meleg fürdőt is. Az alacsony mosási hőmérséklet nem pusztítja el őket - azt hiszik, hogy medencés buliban vannak. Csak az 54 °C feletti forró víz megfelelő.

 

Gyerekszoba / gyerek hálószoba és szekrény

A hálószobája allergénekkel szembeni ellenállóképességére vonatkozó összes tanács ugyanúgy érvényes más hálószobákra is. Bár létezik néhány másfajta szempont is, amit figyelembe kell venni a gyerekszoba vagy gyerek hálószoba allergénekkel szembeni védelme során.

 

Allergénmentes ágy

  • A gyermekek antiallergén huzatban lévő új matracon kezdjék meg az önálló alvást. Ahogy már említettük, ezek a huzatok hatékonyan tartják távol az atkákat és a penészspórákat, miközben lég- és vízáteresztőek. Ez azt jelenti, hogy ha a gyermek ágyba vizel, akkor ki kell mosni az összes ágyneműt és huzatot, és hagyni, hogy a matrac megszáradjon. Azért, hogy a matrac ne ázzon át, terítsen egy gumilepedőt a matrac huzatára.
  • Számos gyerekmatrac eleve rendelkezik vinyl matracvédővel. Ha gyermekének új matracán nincs vinyl matracvédő, akkor húzza bele egy műanyag vízálló huzatba, mielőtt a csecsemő aludna rajta. A penész a műanyag alatt fog tenyészni, ha van élettere (ami a nedvesség). Cserélje ki a matracot, ha penészszagú lesz vagy a penészesedés jeleit mutatja.
  • A plüss állatok minden gyerekszobában megtalálhatók. A gyermekek és - sajnos - az atkák is kedvelik és megtalálják őket. Ha gyermeke imádja kényeztetni a plüss állatokat, akkor olyat vegyen neki, amelyik tartós anyagból készült és mosható, és minden héten mossa ki az ágyneművel együtt. Törekedjen rá, hogy a gyermek ne aludjon vele. Mivel ezt könnyebb mondani, mint megtenni, ezért legalább akkor vegye el tőle a plüss játékot, amikor elalszik. Az összes játékot tartsa egy pormentes dobozban a polcon, az ágytól távol.

 

Hogyan lehet távol tartani a lakás egyes helyiségeitől a kellemetlen allergéneket?

 

Ha a gyermek egyik vagy mindkét szülője allergiás, akkor akkor is folytassa az allergének elleni védekezést, ha gyermekének semmilyen allergiás tünete nincs. Mégha ezen óvintézkedések nem akadályozzák is meg gyermekénél az allergia kialakulását, a statisztikai adatok szerint megelőzhetik nála az asztma kifejlődését. Az allergiákkal szembeni ellenállóképesség növelése a házban élő atkák számának csökkentésében is segít, valamint hozzájárul az egészséges tisztaság és rendezettség iránti egész életre szóló igény kialakulásához.

 

A szekrény szerepe az allergének elleni védekezésben

Tegye szekrényét allergénbiztossá néhány egyszerű lépésben:

  • Csak mosott ruhákat tároljon szekrényeiben. Távolítson el minden porfogó tárgyat belőlük, pl. a dobozokat és az ágyneműt. Ha a cipőket a szekrényben tárolja, akkor akassza fel őket cipőtartó állványra, hogy ezzel segítse a szekrény szellőzését és megakadályozza a penész kialakulását. Az éppen nem hordott vagy alkalmi cipőket dobozokban vagy zsákokban kell tárolni, hogy ne porosodjanak.
  • Legyen óvatos a nemrég vegytisztított tárgyak zárt szekrénybe való felakasztásakor (lehetőség szerint előzetesen szellőztesse ki őket a szabadban). Ez a naftalin és a füstölő rudak szekrénybe tételére is vonatkozik, mivel a légzőszerveket potenciálisan irritáló gázokat árasztanak magukból.
  • A penészspórák kedvelik a sötét, nedves búvóhelyeket, ezért az ágyneműs szekrény négycsillagos hotel számukra. A ruhák szekrényben való tárolása praktikus, de gondoskodjon róla, hogy jól ki legyen szellőztetve, mert ez gátolja a penészesedést. Nedves törülközőket se tegyen bele, és mossa ki gyakran a szennyeskosarat.
  • Az éppen nem hordott ruhákat cipzáros ruhazsákokban vagy könnyen tisztítható műanyag dobozokban tárolja. Bőrszoknyát vagy bőrdzsekit ne tároljon műanyag zsákokban, mivel ezzel azt kockáztatja, hogy sejtkultúra-tenyészetté válnak, mint egy Petri-csésze. Vegyen egy bőrből készült ruhadarabot, tegye bele egy műanyag zsákba, engedjen bele párát és levegőt, majd néhány hét múlva tegye be egy sötét szekrénybe. Az eredmény: egy drága fiaskó - egy megpenészedett bőrruha.

 

Díszítse a teret egyszerűen

Amikor megpróbálja ellenőrzése alatt tartani az allergéneket, akkor nem szükségszerű, hogy a hálószobája egy csupasz börtöncellához hasonlítson. Képzelje el úgy hálószobáját, mint a nyugalom szigetét, egy zavaró körülmények - atkák és egyebek - nélküli térként. Válassza a minimalista dizájnt.

  • Fesse a falakat élénk színűre.
  • Akasszon ki néhány képet.
  • Hangsúlyozza a teret krómozott vagy fém lámpákkal.
  • Válasszon fa ágykeretet és komódokat. Keressen ötleteket más stílusú lakáskultúrákban, mint amilyen például a skandináv dizájn (elegáns és kifinomult) és az ázsiai dizájn (színpompás és egyszerű). Ne feledje, hogy az elegancia lényege az egyszerűség.

 

Fürdőszoba

A ragyogó linóleum vagy padlólap, a csillogó porcelán mosdókagylók és kádak, meg a zuhanykabin üvegajtaja nem a legmegfelelőbb környezet az atkák számára. A helyüket átvehetik más albérlők, mégpedig a penész és a csótányok, melyek imádják a párás meleget.

 

Hogyan lehet távol tartani a lakás egyes helyiségeitől a kellemetlen allergéneket?

 

A párásság csökkentése kulcsfontosságú. Az elszívó ventilátorok vagy a nyitott ablak segít csökkenteni a kondenzációt, ugyanakkor a nedvességet kézzel is eltávolíthatja úgy, hogy használat után letörli a zuhanyt és a mosdót.

  • Havonta egyszer mossa ki a zuhanyfüggönyöket vagy vásároljon penészálló függönyöket. Köztudott, hogy a zuhanyfüggönyökön előszeretettel telepszik meg a penész.
  • Nézzen bele a fogkefetartóba (ami általában valamilyen pohár)! Az alján lecsorgott fogkrémből és habból álló borzalmas, penészhez hasonló szutyok gyűlik össze. Ezeket az elhanyagolt poharakat mossa ki és szárítsa meg mindig, amikor a mosdót takarítja.
  • Szappannal, vízzel és kefével mossa le azokat a felületeket, ahol penész jelenhet meg - bár a szappan nem pusztítja el a meglévő penészt; ezért kénytelen lesz valamilyen penészírtó készítményt használni. Takarítás közben ügyeljen rá, hogy a helyiség jól szellőzzön, és alaposan mossa le a felületeket.
  • Szokjon hozzá, hogy tusolás előtt bekapcsolja az elszívó ventilátort vagy kinyitja az ablakot, hogy a nedvesség távozni tudjon.
  • Ha létezik olyan helyiség, ahol nem lenne szabad szőnyegnek lennie, akkor az a fürdőszoba. A fürdőszabai törülközőket rendszeresen mossa ki forró vízben.

 

Konyha

A csótányok számára a konyha az elsőszámú vadászterület és gyülekezőhely, a penészspórák pedig a hűtőszekrényben és a környékén található párás levegőben érzik jól magukat. Az ember a csótányok és penészspórák minden igényét kielégíti, hiszen szétszórja a morzsákat, kiönti a folyadékokat és megfeledkezik a spagettiről, ami becsúszott a tűzhely és a pult közé. Ha nem akar vendégül látni effajta vendégeket, akkor kénytelen lesz tisztaságot tartani. Minden nap ügyeljen a konyhában a tisztaságra. Havonta végezzen nagytakarítást a konyhában. Mielőtt észrevenné, konyhája máris allergénmentes lesz.

  • Azonnal mossa el az összes szennyes edényt. A beáztatott piszkos serpenyő ideális terep a csótányok számára.
  • Minden szerves hulladékot tegyen egy zárt szeméttartóba. Kiürítés után a szeméttartót azonnal mossa ki forró vízzel.
  • Házi kedvenceit szoktassa rá a meghatározott időben való evésre. Házi kedvenceinek elöl hagyott étele nyílt felhívás a csótányok számára, akik a macskáktól eltérően nem válogatósak.
  • Söpörje fel vagy porszívózza ki a konyha sarkait és a nagyobb berendezés alatti helyeket, hogy az összes morzsát eltávolítsa. Ne felejtse el kitisztítani a tűzhely alatti tálcát és a kenyérpirító morzsatálcáját sem. A szennyeződés letörléséhez használjon meleg szappanos rongyot.
  • A konyhapulton legyen rend. Minél több „dolog” van a pulton, annál több helyen bújhatnak meg az otthagyott ételmaradékok, és annál tovább tart a takarítás.
  • Az ételek szekrényben és pulton való tárolásához használjon üveg-, műanyag vagy fémedényeket.
  • A varázslókhoz hasonlóan a csótányok is képesek kis résekbe bújni és onnan előbújni. Zárja le a szekrények közti nyílásokat, valamint a vízvezetékek és ajtónyílások környékét.
  • Egy kupac barna papírzacskó vagy újságpapír nem csak tökéletes rejtekhely a csótányok számára, de intim, meleg szerelmi fészek is. A régi papírokat tegye egy zárt műanyag dobozba a garázsban.
  • Természetes csótánycsapdákat is használhat.

 

Hogyan lehet távol tartani a lakás egyes helyiségeitől a kellemetlen allergéneket?

 

Még néhány tanács a penész kialakulásának megakadályozásához a konyhában:

  • Azonnal törölje fel, ha kiömlik valami, különösen akkor, ha az belefolyhatna a padlólap alá, a készülékek alá és a szőnyegbe.
  • Ugyanolyan alaposan szellőztesse ki a konyhát, mint a fürdőszobát. A régi tapétára ne ragasszon új réteget, és ügyeljen rá, hogy a falon ne legyenek pacnik, melyeken felhalmozódik a zsiradék és a por, ami vonzza a rovarokat.
  • Ne tartson szobanövényeket a konyhában, főleg nem az ablak melletti polcokon, mert az kedvez a penész kialakulásának.
  • Lehetőség szerint könnyen tisztítható, fából, műanyagból, vinylből vagy üvegből készült konyhabútorokat vegyen. A kárpitozott bútorok könnyen felszívják a kiömlött folyadékot, összegyűjtik a morzsákat és vonzzák a penészt.
  • Tisztítsa ki a hűtőszekrény alatt lévő, gyakran elhanyagolt csepptálcát annak érdekében, hogy az ne válhasson a csótányok itatójává, hogy a penészkolóniákról már ne is beszéljünk. Ennek nyomai az ajtófélfán, elsősorban a lécek repedéseiben is megtalálhatók.

Most, hogy végig vettük a (gyerek) hálószobát, a fürdőszobát és a konyhát, itt az ideje, hogy a ház többi helyiségeivel kapcsolatban is áttekintsük za allergének elleni védekezés módjait.

 

Pince (vagy tároló)

A pincék mélyén mindenféle allergén rejtőzhet. Ez a terület gyakran el van hanyagolva, és penészspórákkal, csótányokkal, a házi kedvencek korpájával és atkákkal szennyezett lehet.

 

Hogyan lehet távol tartani a lakás egyes helyiségeitől a kellemetlen allergéneket?

 

Ha nem fordít elegendő figyelmet a pincére, akkor ezzel megkönnyíti az allergének bejutását a ház többi helyiségébe. Az allergének könnyedén felvándorolnak a lépcsőházban lévő légáramlattal és a fűtőcsatornákon keresztül, hogy a cipője talpáról már ne is beszéljünk.

  • A pincepadló burkolására a vinylpadló vagy a kerámialapok a legalkalmasabbak. A vízszivárgás vagy az árvíz miatt bepenészednek a szőnyegek, a pincepadló és a szőnyegek közti hőmérsékletkülönbség pedig a nedvesség felgyülemlését okozhatja, ami az előbb említett kellemetlen következményekkel járhat.
  • Álljon ellen annak a vágyának, hogy a nagymamája régi heverőjét a pincében helyezze el. Ha egy régi bútort meg kell tartania a rokonok miatt, akkor fontolja meg annak átalakítását vagy kárpitozását.
  • A dolgokat magas műanyag vagy fém dobozokban tárolja, melyekről könnyen le lehet törölni a port.
  • Mivel Ön valószínűleg nem barlanglakó, ezért ne tekintse a pincét barlangnak. A pincében lévő nedvesség az egész házban növeli a páratartalmat, és kitűnő feltételeket teremt a penészspórák, atkák és csótányok számára.
  • Nagyon fontos a pince páratartalmának szabályozása páramentesítő, klímaberendezés vagy elektromos hősugárzó segítségével. A pince ideális páratartalma 30-50% között van. Rendszeresen tisztítsa az olajkályhán lévő párásítót, és cserélje ki benne a szűrőt.
  • A penészallergiától szenvedő embereknek sohasem lehetne a pincében a hálószobája (igen, egyesek éppenséggel így rendezik el a teret).

A pince vajon a porfogó tárgyak raktározására való? Gondolja végig, hogy a pincei lomok közül hány dologra van valóban szüksége. Ajándékozzon néhány dolgot jótékony célra, és könyvelje el őket, mint szegény szenvedő orrának tett jótéteményt.

 

Mosókonyha

A mosókonyha nem igényel különösebb takarítást, de adunk néhány tippet ahhoz, hogyan legyen allergénektől mentes:

  • Ne hagyja, hogy a porcicák szabadon cirkálhassanak a mosókonyhában, ezért időnként törölje le nedves ronggyal a berendezéseket.
  • A mosókonyhát alaposan szellőztesse ki, különösen akkor, ha fehérítőt használ.
  • Ha érzékeny a bőre, akkor használjon illat- és színezékmentes tisztítószereket, vagy a ruhák mosása után indítson el egy plusz öblítőprogramot.
  • Időnként a mosógéptető peremét is törölje le, mert legszívesebben ott telepszik meg a penész.
  • A vizes ruhákat ne a zárt mosókonyhában teregesse ki.
  • Használat után hagyja nyitva egy ideig a mosó- (vagy szárítógép) tetejét.

 

Garázs

A nemkívánatos rovarok (elsősorban a csótányok) nem az egyetlen probléma, ami a garázsban jelentkezik. A vegyszerekből és autóból kipárolgó láthatatlan gőzök irritálhatják az érzékeny arcüregeket, károsíthatják a légutakat és az érzékeny bőrt. A garázs takarítása (és karbantartása) nagy feladat, amit szerencsére nem kell naponta elvégezni.

  • A szemetet zárt edényben tárolja. A szemetet műanyag zsákokban helyezze a szeméttartóba. Minden újságpapírt és újrahasznosítható tárgyat fedett műanyag konténerekbe tegyen.
  • Ne engedje, hogy házikedvencei a garázsban aludjanak akkor sem, ha ott kényelmes kuckót alakított ki számukra. Különösen a kíváncsi macskák szeretnek éjjelente elcsavarogni, reggel meg a bundájukon behurcolják otthonába a port, a penészspórákat, rovardarabokat, az autóból kicsöpögő olajat, a vegyszermaradványokat és a piszkot.
  • A garázsból, ami a ház befalazható, bár praktikus része, a kipufogógázok gyakran könnyen beszivárognak a ház többi részébe, ezért a ház ajtajait mindig tartsa csukva. Ha egy vegyszert (festéket, gyepápoló készítményt, olajat) akar kinyitni, akkor ügyeljen rá, hogy utána a garázs jól ki legyen szellőztetve, akár elszívó ventilátorral, akár úgy, hogy a garázsajtót nyitva hagyja.
  • Zárt garázsban sohase hagyja az autó motorját egy-két percnél tovább járni.
  • Minden feleslegessé vált veszélyes anyagot (felhasználatlan festékek, régi takarítószerek, öreg elemek) vigye el a megfelelő hulladékkezelő központba. Ne hagyja őket ott árválkodni a polcokon.
  • Szerezzen be egy söprűt és egy erős, garázsok és kültéri felületek tisztítására alkalmas porszívót.
  • A kerti szerszámokat vagy tornaeszközöket ne rakja el nedvesen zárt dobozokba vagy tárolókba, hanem előbb szárítsa meg őket.
  • A tárgyak tárolására használjon nyitott fémpolcokat. Ne a földön tárolja a dobozokat és más tárgyakat.
  • A garázsban legyen hely a „kinti" cipők számára. Szokja meg, hogy ezen a bizonyos helyen hagyja füves, nedves, sáros vagy piszkos cipőjét.

 

Hogyan lehet távol tartani a lakás egyes helyiségeitől a kellemetlen allergéneket?

 

Összefoglaló

Otthonának allergénekkel szembeni védelme a legjobb nem orvosi eszköz az allergiás tünetek kezelésére. Függetlenül attól, hogy a hálószobáról, a fürdőszobáról vagy a garázsról van-e szó, ne feledkezzen meg a környezetbarát tisztítószerek használatáról, és ügyeljen rá, hogy otthonába ne vigyen be felesleges vegyszereket - mindez nagymértékben fogja javítani az allergiás emberek életminőségét.