Hogyan kell szakszerűen használni a magasnyomású mosót?

Az Ön házának homlokzatát is megrágta az »idő vasfoga«? Az egykor hófehér fal mára piszkos és kissé penészes színű lett? A közeli fák virágpora úgy ragad rá, mint legyek a légypapírra? A veranda köve a kutyák sáros mancsától és más nyomoktól mocskos? Autója a levegőben lévő portól  piszkos?

 

Hogyan kell szakszerűen használni a magasnyomású mosót?

Mi okozna nagyobb elégedettséget annál, mint látni, ahogy a magasnyomású mosó vízsugara a házról, autóról és más tárgyakról lemossa a piszkot?

 

Ahelyett, hogy újra a festék és az ecset után nyúlna, fontolja meg egy elektromos magasnyomású mosó beszerzését. Azt azonban fontos megjegyezni, hogy a magasnyomású mosó nem varázspálca, különösen nem a kezdők kezében. És különösen nem varázsradír, ami egyetlen mosással megszabadíthat bármit a többévnyi makacs szennyeződéstől, virágportól és penésztől.

Ezen kívül, ha nem óvatos és nem a megfelelő tisztítószereket és tartozékokat használja, akkor károsíthatja háza burkolatát, legyen az akár alumíniumból, fából vagy másból.

 

A megfelelő magasnyomású mosó

Ahogy azt a neve is mutatja, a magasnyomású mosó egy »tisztítógép«, amely magasnyomású vízsugarat lövell ki magából. A magasnyomású mosók sokoldalúan alkalmasak udvarok, szervizek tisztítására, a mezőgazdaságban, iparban, fuvarozó cégeknél és autómosókban történő használatra. 100 - 230 bar közötti nyomású magasnyomású mosók kaphatók. A magasnyomású mosók elektromos, benzin- vagy dízelüzeműek lehetnek.

 

Hogyan kell szakszerűen használni a magasnyomású mosót?

 

Magasnyomású mosó vásárlása előtt tanulmányozza át a piaci kínálatot, hogy az Önnek legmegfelelőbbet tudja kiválasztani. Ha nem tudja eldönteni, hogy melyik modellt válassza, akkor konzultáljon egy hozzáértő szakemberrel, eladóval, tanulmányozza a netes fórumokat.

Ha a háza téglából vagy kőből épült, akkor egy max. 230 bar nyomású gépet vegyen.

A megfelelő szórópisztoly használata is fontos. Néhány szakértő 25° vagy 40°-ra állítható szórópisztoly csőr használatát ajánlja. Ha háza kétszintes, akkor hosszabbítót is szerezzen be, ugyanis az elektromos géppel történő mosásnál nem célszerű létrát használni. Kefés toldalékot is használhat. A kefék kiváló segédeszközök a szennyeződés eltávolításához. Akkor sincs probléma, ha az ereszcsatornából szeretné eltávolítani az ott összegyűlt piszkot. A könnyebb munkavégzés érdekében saroktoldalékok is mellékelve vannak.

A házat ne csak nagynyomású vízsugárral tisztítsa. A tisztítószert ugyanabban az üzletben veheti meg, ahol a magasnyomású mosó kapható (eltávolítja a makacs szennyeződést és a penészt, továbbá a ház bármilyen burkolatára használható).

 

Hogyan kell szakszerűen használni a magasnyomású mosót?

 

Útmutató a berendezés biztonságos működtetéséhez

Ha beszerezte saját elektromos magasnyomású mosóját a hozzátartozó összes tartozékkal és tisztítószerrel együtt, akkor készen áll az akcióra. De azt semmiképp se hamarkodja el. Ahogy minden saját kezűleg véghezvitt projektnél, itt is az Ön biztonsága a legfontosabb.

  • Szerezzen be egy jó minőségű védőszemüveget. A szórópisztolyból hatalmas nyomással kilövellő vízsugár kisebb darabokat törhet le a tisztítandó téglából, kőből és fából, melyek komoly szemsérüléseket okozhatnak.
  • A megfelelő lábbeli viselése kulcsfontosságú, mivel a nagynyomású vízsugár behatolhat a nem megfelelő cipőbe és súlyos lábsérülést okozhat. Legalkalmasabb a stabil gumicsizma.
  • Viseljen védőkesztyűt. Ne használjon kerti kesztyűt, mert az átázik és nehéz levenni.
  • Számítson rá, hogy vizes lesz.
  • Ne felejtse el, hogy sokkoló élmény lehet, ha a víz árammal kerül érintkezésbe. Legyen rendkívül óvatos az elektromos vezetékek ill. az elektromos kapcsolószekrény környékének mosása során. A külső aljzatokat lássa el megfelelő védőburkolattal.
  • Akkor se használjon létrát, ha valaki megtartja. Inkább béreljen 1,8 m magas összecsukható állványt. Az állványról egy hosszabbító toldalékkal könnyedén el kellene érnie a magasabb szintet.
  • Az elektromos mosó vízsugarát soha ne irányítsa egy másik személyre vagy állatra. Ne felejtse el, hogy e gépek nyomása igen erős, ami súlyos sérülést okozhat.

 

Hogyan kell szakszerűen használni a magasnyomású mosót?

 

Hogyan használjuk a magasnyomású mosót?

A munka megkezdése előtt a vízforrást (tömlő) csatlakoztassa a géphez. A gép első használata előtt olvassa el figyelmesen a vásárláskor kapott felhasználói kézikönyvet. A munka megkezdése előtt egyenesítse ki a tömlőt, hogy ne keletkezzen rajta dugulás/törés. Gondoskodjon róla, hogy a tömlő elég hosszú legyen.

Válassza ki a megfelelő fúvókát. A magasnyomású mosó többfajta fúvókával rendelkezik, melyek közül mindegyik más szórási szögű. Minél nagyobb a szórási szöge, a belőle kiáramló vízsugár annál nagyobb felületet tud beteríteni. A szakértők többsége a 15° vagy 25° szórási szögű fúvókát ajánlja általános tisztításhoz. Némelyek közülük színnel vannak megjelölve.

Soha ne használjon 0°-os szórási szögű fúvókát, mert az a burkolat sérülését okozhatja. A 40°-os szórási szögű fúvóka valószínűleg a legalkalmasabb a ház külső részének tisztítására, mivel nagy felületet képes beborítani, s ugyanakkor erős vízsugara el tudja távolítani a szennyeződést. Ha a leggyengébb vízsugarú fúvókát szeretné, akkor válassza a 65°-os szórási szögűt.

Az elektromos magasnyomású mosók rotorfúvókákkal is el vannak látva, melyek forgó mozgásuknak köszönhetően igen hatékonyak a makacs szennyeződésekkel szemben. Fontos biztonsági tanács: ne irányítsa túl hosszú ideig egy helyre, mert a rotorfúvóka súlyosan károsíthatja a felületet.

 

Hogyan kell szakszerűen használni a magasnyomású mosót?

 

A fúvóka típusától függetlenül győződjön meg róla, hogy biztonságosan van-e rögzítve a szórópisztoly toldalékhoz. Fontos biztonsági tanács: a ház körül takarjon le minden sérülékeny virágot és bokrot, kerti bútort stb. Csukjon be minden ablakot és ajtót.

 

Gyakorlat teszi a mestert

Lépésről-lépésre tanulja meg a gép használatát. Először egy alacsony területen gyakoroljon, hogy érezze a gép és a szórópisztolyból kilövellő vízsugár erejét. A szórópisztolyt tartsa vízszintesen, kissé lefelé. Amikor felkészült, akkor kezdje el a mosást.

Haladjon fentről lefelé, hogy elkerülje a csíkok képződését. Lassan, megfontoltan mozgassa a szórópisztolyt, ne irányítsa túl hosszú ideig egy helyre. Legyen óvatos az ablakok és más érzékeny felületek környékén.

A magasnyomású mosó számos takarítási feladattal meg tud birkózni, beleértve a tetők, járdák tisztítását, sőt az autómosást is. De a legfontosabb, hogy a gép használata során biztonságban legyen! És ha nem akarja egyedül megtisztítani a háza homlokzatát, akkor hívjon inkább egy szakembert.

 

Érdekesség

Alfred Kärcher azt állította, hogy 1950-ben ő fedezte fel a forró vízzel üzemelő magasnyomású mosót.

Ugyanakkor Frank W. Ofeldt II (USA) már 1926-ban megalkotta az első gőznyomásos mosót.

 

A cikk forrása:

howstuffworks.com