Hogyan tudja biztosítani, hogy télen meleg maradjon az otthona?

Brrrrr! Odakint még tombol a hideg. De mi valóban mindent megtettünk, hogy télen meleg legyen az otthonunk?

Hogyan tudja biztosítani, hogy télen meleg maradjon az otthona?

 

Otthonunk melegének biztosítása drága mulatság is lehet, különösen a mai energiaválság idején. Néhány praktikus tanáccsal szeretnénk segíteni, hogy télen kellemes hőmérséklet legyen a lakásában, akkor is, amikor kinn még tombol a tél.

Függetlenül attól, hogy kisebb változtatásokon gondolkodik, amelyekkel színesebbé teheti otthonát, vagy teljes felújításba akar fogni, hogy minél jobb legyen házának energiahatékonysága, sok mindent megtehet, hogy megszüntesse a huzatot vagy a hideg behatolását.

Hogy Ön és a családja kellemesen töltse napjait tavaszig, olvassa el a következő tanácsokat:

 

1. Ellenőrizze a fűtőtesteket vagy hívjon szerelőt!

Legyen rá gondja, hogy otthonában a fűtőtestek karban vannak tartva. Ha a fűtőtestek már régebbiek, nagy valószínűséggel már nem fognak úgy működni, mint új korában.

Hogyan tudja biztosítani, hogy télen meleg maradjon az otthona?

 

A hibás fűtőtestek jelentősen megnövelhetik fűtésszámláját, hisz több energiára lesz szükság ahhoz, hogy otthonát a kívánt hőmérsékletűre fűtsék. Javasoljuk, hogy a fűtőtesteket évente egyszer szervizeltesse (lehetőleg a fűtésszezon előtt), hogy biztosítsa hatékony és biztonságos működésüket. Ha ősszel elfelejtette, most tavasszal pótolja!

Széles körben elterjedt félreértés, hogy a lakás temperálása, folyamatos enyhe melegen tartása, pénztárcabarát megoldás. Az energiatakarékosság legjobb módja az, ha a fűtés csak akkor van bekapcsolva, amikor szükség van rá. Nyugodtan hagyja kihűlni a lakást, majd fűtse fel, amikor kell.

Győződjön meg róla, hogy a fűtőtestek teljes kihasználtsággal működnek - ezt a radiátorokkal úgy teheti meg, hogy kiengedi belőlük a fölösleges levegőt. Ezzel biztosítani lehet, hogy a levegő ne rekedjen meg a radiátorokban, ami akadályozza a fűtés hatékonyságát.

 

2. Szerezzen be további puha és meleg takarókat!

Túl nyilvánvalónak tűnik, de ez mégis egy jó megoldás. Ha hideg estéken otthon maradna, de nem szeretne túl sok energiát elhasználni, egyszerűen tegyen az ágyára még egy-két takarót. Annak, aki sok időt tölt a heverőn, adjon egy vékonyabb takarót, amellyel betakarózhat, ha fázna. Ha tehát kéznél van néhány puha takaró, azzal takarékoskodni tud a fűtésszámlán.

 

3. Ne felejtse el ellenőrizni a hőfokszabályzót is!

A termosztát kapcsolatban áll a fűtésrendszerrel és szabályozza otthona hőmérsékletét. Ezek a hőfokszabályozók, különösen a régebbi házak régebbi fűtésrendszerében, idővel elkezdenek rosszabbul működni. Egy ilyen helyzetben a termosztát a szükségesnél később kapcsolhat be, vagy épp ellenkezőleg, sokkal melegebbre fűtheti a lakást, mint amennyire szükséges lenne. A hőfokszabályozó lecserélése talán pontosabb komminkációt eredményez majd a fűtési rendszerrel, ezzel pedig megakadályozhatja az energia felesleges elfecsérlését és pénzt takaríthat meg.

Hogyan tudja biztosítani, hogy télen meleg maradjon az otthona?

 

Egy órával ellátott termosztát egyszerű és gyors megoldást jelent az otthona fűtési rendszerének hatékony felügyeletére. A mai hőfokszabályozókat akár mobiltelefonról is beállíthatja, és ezzel biztosíthatja magának a kellemes és meleg hőmérsékletet, mire hazaér.

 

4. Rendezze át a bútorait!

A fűtőtestek lehető legjobb kihasználása érdekében, azt is gondolja végig, hol állnak a bútorai. Ha például a heverő vagy az ágy a fűtőtest előtt áll, vagy részben takarja, nehezebb lesz fölfűteni az egész szobát.

 

Ehelyett néhány bútordarabot, egy asztalt, egy ágyat vagy egy heverőt gondosan úgy helyezzen el a fűtőtestek körül, hogy a legjobban ki tudja aknázni a fűtőtestekből áradó meleget.

 

5. Szerezzen be vastag, nehéz függönyöket, és csak 15 óra után húzza be őket

Az éjszakára behúzott függönyök is segítenek bent tartani a lakásban a meleget. Nappal húzza szét őket, engedje be a napfényt. A nappali fény természetes úton melegíti a helyiségeket, segít temperálni otthonát egészen estéig, amikor ismét behúzhatja a függönyöket.

Hogyan tudja biztosítani, hogy télen meleg maradjon az otthona?

 

Tél közepén a nap általában 16 óra körül nyugszik le, ezért a napfény természetes hőjének kihasználása érdekében csak naplementével húzza be a függönyöket.

A hőszigetelés érdekében vastagabbra varrt, bélelt függönyök hatékonyabb védelmet nyújtanak a hideg ellen, különösen ha az ablakokban csak egy réteg üveg van. Bélelje ki már meglévő függönyeit is!

Hogyan tudja biztosítani, hogy télen meleg maradjon az otthona?

 

A behúzott és bélelt függönyök bent tartják a helyiségben a meleget - ezzel a trükkel akár 25%-os hőveszteséget is megspórolhat.

 

6. Minden nyilászárónál védekezzen a huzat ellen!

A korszerű ablakok védenek a huzat ellen, nem kell erre külön figyelmet fordítania. De nem mindenkinek vannak új és korszerű ablakai. A régi ablakokra érdemes öntapadó szigetelőszalagot ragasztani (vagy kereshet egy ehhez értő mestert is).

Hogyan tudja biztosítani, hogy télen meleg maradjon az otthona?

 

A hideg beszűrődhet az ablakkeretek és a fal közti réseken is – ezeket a réseket érdemes valamilyen szigetelő habbal vagy gittel eltüntetni. Ugyanez érvényes minden bejárati illetve kültérre nyíló ajtóra is.

 

7. A padló repedéseit és réseit is érdemes eltüntetni!

A szép járólap vagy egy fapadló fantasztikusan tud kinézni, de a repedéseken vagy réseken is bejöhet a hideg levegő. Ha a réseknél levegőáramlást észlel, próbálja meg erre alkalmas anyaggal eltüntetni a réseket.

A piacon számos olyan, gumihoz hasonló anyag létezik, amellyel könnyedén eltüntethetők ezek a rések vagy repedések. A termékek mellé olyan, különböző méretű (szélességű) hengert is vásárolhat, amellyel többféle padlón is könnyedén elvégezheti ezt a feladatot.

 

8. A padlóra terítsen szőnyeget!

Ha gyors segítségre van szüksége és nincs ideje a padló repedéseinek eltüntetésére, keressen egy (vagy két) jó szőnyeget! Nem kell nagy szőnyeget keresnie, amely lefedi az egész padlót, hanem kövesse az új divatot és több kisebb szőnyeget tegyen minden helyiségbe.

Hogyan tudja biztosítani, hogy télen meleg maradjon az otthona?

 

Ha már van az otthonában szőnyeg, az jó szigetelőnek számít, ha pedig hideg burkolat van a padlókon, akkor érdemes jó minőségű, például pluss szőnyeget beszerezni, amely majd útját állja a hidegnek.

 

9. A háztető is védje otthonát a huzattól és a hidegtől!

Végül, de nem utolsósorban, az is fontos, milyen tető fedi az otthonát. A háztetőnek ellenállónak kell lennie minden időjárásnak, elsősorban télen fontos ez, amikor hó, erős szél és fagy várható. A minőségi és a közönséges tető között nagy különbség lehet, ez az esetleges károkban és az azok elhárítására szánt pénzösszegekben is meglátszik.

Ha olyan tetőt keres, amely képes szembeszállni a rossz idővel, akkor győződjön meg róla, mitől olyan különlegesek a Gerard tetőfedő anyagok, és miért fognak jó választásnak bizonyulni.

 

Reméljük ezek a kis trükkök és tanácsok hozzásegítik majd Önt és a családját ahhoz, hogy a téli hónapok kellemesebben, melegebben teljenek! :)

 

A cikk forrása: (How to keep your house warm in winter)