Hogyan lehet „okos” egy lakás megvilágítása?

A mai okoségők és -kapcsolók végtelen sok lehetőséget nyújtanak a lakótér és a hangulat megtervezésekor. Otthonunk okosvilágítását gyorsan, egyszerűan és elérhető áron megvalósíthatjuk vagy kiegészíthetjük.

Az a milliónyi szín, amely a rendelkezésünkre áll egy okoségőben, és az a rengeteg kiegészítő, amely a mobil alkalmazásokban elérhető, segíthet nekünk abban, hogy az otthonunk világítása jobb – és izgalmasabb – legyen, mint bármikor korábban.

Nézze meg a következő videót, amelyből kiderül, hogyan használhatja otthonában az okosvilágítást.

 

 

Amikor az ember az otthonát próbálja a saját ízlése szerint alakítani, sokkal előbb jutnak eszébe a bútorok, a műalkotások (festmények és kézműves termékek) vagy akár a falak színe, mint a világítás. Noha ez mostanában már változni kezdett – „a világítás az otthonok új ékszere”, állítja Tim Stumm, egy világítással foglalkozó amerikai egyesület szakértője. „Ami régen csak hasznos volt, mára már divatossá vált”, teszi még hozzá.

 Igen, a dizájn, a sokféleség és a programozhatóság fontos részei ennek a fejlődésnek és a berendezéseknek is, az elegáns falilámpáktól a szobornak is beillő csillárokig. De az égők és a kapcsolók is sokat fejlődtek mostanában és fantasztikus lehetőségeket nyújtanak abban, hogy az otthonát egyéni megoldásokkal díszítse.

 Hogyan adhat új külsőt az otthonának ezekkel az új technológiákkal?

Hogyan lehet „okos” egy lakás megvilágítása?

 

Milyen lenne a kedvenc helyének a megvilágítása?

Az első lépés, amelyet az okosotthon kialakításakor meg kell tennie, hogy a termékeket hozzáigazítja saját igényeihez. Otthonának minden villanyégője úgy és akkor kapcsol majd be, ahogyan és amikor akarja - egyetlen kattintással az alkalmazásban, a kapcsoló elmozdításával vagy hangos utasítással, amennyiben ezt a lehetőséget is összekötötte az otthoni hangalapú vezérlésű digitális asszisztenssel (pl. Amazon Alexa).

Képzelje el, hogy házibulira készül! Ahelyett, hogy szobáról szobára járva kapcsolná fel a világítást, egyszerűen csak annyit kell mondania, hogy „Hé, Alexa, kapcsold buli módba a lámpákat!” Ezt az előre beprogramozható beállítást „megvilágított helyként” találja majd meg, és a lehetőségek korlátlanok. Ezeknek a lehetőségeknek a beállítása igazán könnyű lesz. A konyhában például a pultnál, ahol az ételek előkészítése folyik, világosabb lesz, kicsit arrébb, ahol enni fognak, már egy másik, szűrtebb fény lesz beállítva. A világítás lehet fehér és éles - ha éppen takarítjuk a nappalit, vagy éppen egy megnyugtató, sötétebb  - ha filmet nézünk.

Olyan beállítás is létezik, amelyet igazán jól a gyerekszobában használhatunk: 30 perc alatt lassan halványodik a lámpa fénye, és ez segít a gyerekeknek elaludni.

 

Hogyan használjuk otthonunkban az okoskapcsolókat?

Külön-külön beállítást készíthet minden, egymással összekapcsolt világítótestre, amelyekben használhat cserélhető okos- vagy hagyományos égőket. Jó választás lehet például a Cync okoskapcsoló, amely létezik vezetékes és vezeték nélküli változatban is. Egyszerűen beszerelhetők és lehetővé teszik az intelligens váltást a beállítások között, akár egy helyiségben, akár az egész házban egyszerre, ha éppen azt szeretné, a Cync alkalmazás segítségével. Végezze el a kívánt beállításokat, amelyeket aztán egyetlen kattintással aktiválhat, hogy az otthona olyan legyen, amilyennek szeretné.

Hogyan lehet „okos” egy lakás megvilágítása?

 

Növelje berendezései számát, hogy kihasználhassa az okosvilágítás nyújtotta lehetőségeket!

A fényerőszabályozó 1959-es megjelenése megváltoztatta a lakások megvilágítását, mert a tulajdonosok számára lehetővé tette a világosság mértékének megváltoztatását. A színváltó LED-lámpa a következő kvantumugrás, amely lehetővé teszi, hogy olyan színben pompázzon a szobája, amilyenben szeretné. Ha a házimozi nézéséhez lila világítást szeretne, a nappaliban rendezett koktélpartihoz pedig tűzvöröset, akkor csak egyet kell kattintania. Ugyanezt kell tennie, ha vissza szeretne váltani a hétköznapi fehér világításra.

A Cync Full Color Smart égő elfogadható áron biztosít milliónyi színárnyalatot az otthonában. A Cync Direct Connect technológiával mobiltelefonos alkalmazásból is programozható.

A Cync fénycsíkok is érdekesek lehetnek. Egyszerűen vágja méretre a csíkokat és a tapadócsíkkal ellátott oldalával ragassza a kívánt helyre - akár a konyhapult fölé, akár a síkképernyős tévé köré. Ugyanaz a Cync alkalmazás lehetővé teszi, hogy ezeknek a fénycsíkoknak a színét is kedve szerint, egyetlen kattintással megváltoztassa.

Hogyan lehet „okos” egy lakás megvilágítása?

 

Hangalapú vezérléssel is irányíthatja otthona okosvilágítását

Ha otthona okosvilágítását összeköti az Amazon Echo vagy a Google Home Mini asszisztenssel, minden világítással kapcsolatos beállításon hangalapú vezérléssel is változtathat. Ezzel mindenki időt spórol, a nehezen mozgó lakástulajdonosok részére pedig ez egy különösen hasznos funkció lehet. Az Alexával például kialakíthatja az esték ritmusát azzal, hogy bizonyos helyiségekben bizonyos időpontban elhalványodnak a fények.

 

Hogyan lehet „okos” egy lakás megvilágítása?

 

Kezdje úgy, hogy hozza létre a saját okosvilágítás-ökoszisztémáját, szereljen be több okoségőt, -kapcsolót és fénycsíkot. Ez után használja a Cync alkalmazást, hogy összekösse a lámpákat a Google vagy az Amazon digitális asszisztensével. Majd próbálja ki a rendelkezésre álló hangalapú vezérlés utasításait, pl.: „Sötétíts be” vagy „Legyen világosabb a konyha”.

A Cync-nek vannak okoskonnektorai is, amelyek az állólámpákat vagy egyéb elektromos berendezést is az okosotthon rendszerének részévé tehetik, ráadásul sokkal olcsóbbak és nem olyan bonyolult őket beépíteni se, mint egy egész hálózatot.

A programozható, dimanikus és színes világítás manapság már része a belső térrendezésnek és nagy előrelépést jelenthet mindenki otthonában.

 

A cikk forrása: (How to personalize your home with smart lighting?)