Csempeburkolás egyszerűen

Nem olyan bonyolult, mint amilyennek tűnik.

Csempével a legkülönbözőbb dinamikus textúrájú, színű vagy mintájú felületeket teremthetünk a falakon vagy a padlón.

Csempeburkolás egyszerűen

 

Noha a csempézés egy laikusnak nagy feladatnak tűnhet, semmiképpen nem lehetetlen, különösen, ha valaki ügyes, és van némi barkácstapasztalata. Ha úgy szeretné burkolni a fürdőszobát, a konyhát vagy más kisebb helyiséget, hogy nem hív hozzá szakembert, olvassa el az alábbi útmutatót, amelyből hasznos tippeket kaphat.

Mielőtt belekezdene a munkába, készítse elő mindazt, amire szüksége lesz.

Amire szüksége lesz:

  • Csempe
  • Glettvas
  • Csempefűrész vagy más vágószerszám a csempe vágásához
  • Csempekeresztek
  • Csemperagasztó
  • Vödör
  • Szivacs
  • Filctoll
  • Mérőszalag
Csempeburkolás egyszerűen

 

Csempézés lépésről lépésre

Készítse elő a felületet a csempézéshez. A felületen valami alapozást kell használnia (cementet vagy padlóalátétet).

Keresse meg a kiindulópontot és rajzolja fel a szükséges vonalakat. Ha például azt szeretné, hogy a fürdőszobába vezető ajtó előtt középen legyen a padlólap, akkor jelölje meg a középpontot a hátsó falon és a padlón, majd húzza meg az első csempesor helyét jelző vonalat.

Kisebb helyiségekben minden bizonnyal több csempét is megfelelő méretűre kell majd vágni, ezért azokkal kezdje, amelyeket az első sorban fog letenni (valószínűleg a hátsó falnál).

A csempevágás előtt mérje le a csempék között szükséges távolságot. A vágáshoz használjon csempefűrészt vagy egyéb csempevágó eszközt.

Csempeburkolás egyszerűen

 

Majd ragasztószalaggal jelölje meg a lapokat, abban a sorrendben, ahogy le szeretné rakni őket. Így olymódon kezdheti el a csempézést, hogy nem kell attól tartania, összekeveri vagy elrontja a tervezett sorrendet.

Csak ez után kezdjen hozzá a csemperagasztó bekeveréséhez. Igazán az a jó, ha előre bekevert ragasztót használ. Így gyorsabban tud majd dolgozni.

A glettvas sima oldalával egyenletesen hordja fel a csemperagasztót több csempényi felületre.  Majd a glettvas fogazott oldalával, azt 45 fokos szögben tartva, karistolja végig a ragasztót, minél vékonyabb ragasztóréteget hagyva. Egyenletes nyomást gyakorolva dolgozzon.

Csempeburkolás egyszerűen

 

A csempét illessze a helyére és erőteljesen nyomja lefelé. Kicsit mozgassa meg ide-oda, így győződjön meg róla, hogy a csempe alatti ragasztóréteg egyenletes.  Ezt az eljárást ismételje meg minden csempénél, a lapok közé rakjon csempekeresztet, hogy a fugák egyenletesek legyenek.

A lapok felületéről tisztítsa le a felesleges ragasztót és csak 24 órás száradás után kezdje el a fugázást.