A legkorszerűbb hőszivattyúk előnyei

A legkorszerűbb hőszivattyúk előnyei

 

A technológiailag fejlett, korszerű hőszivattyúk környezetbarátabbak, hatékonyabbak és csendesebbek, mint elődeik. Manapság a legtöbb hőszivattyú, amely a be- és kikapcsolás elvén működő hőszivattyúkat cserélte fel, frekvenciaszabályozással rendelkezik.

A korábbi típusok csak teljes teljesítménnyel, míg a frekvenciaszabályozott hőszivattyúk akár 30% vagy 40%-os teljesítménnyel is tudnak működni. Ez energiát takarít meg, és mivel így kevesebb a be- és kikapcsolás, a készülék élettartama is megnő.

A hőszivattyúk fejlesztése révén az alkatrészei is fejlődtek, ugyanakkor a nagyobb gyártóknál nincs jelentős változás, mivel ma szinte minden jó és erős hőszivattyú a legmagasabb A+++ energiaosztályba tartozik. Az ebbe az osztályba tartozó készülékek között nincs jelentős különbség, de az utóbbi időben alacsonyabb üvegházhatású hűtőközeget fejlesztettek ki, és a legtöbb gyártó R32-es gázt használ.

Ezek a rendszerek könnyebben újrahasznosíthatók és nem károsítják az ózonréteget, miközben közel ötödével kevesebb hűtőközeget fogyasztanak.

 

Osztott rendszerű és kompakt hőszivattyú

A piacon alapvetően két hőszivattyútípus érhető el, az osztott rendszerű és a kompakt.

A kompakt hőszivattyúk telepítése egyszerűbb, szinte bárki telepítheti őket, még akkor is, ha nem ismeri annak működését. A kompakt

hőszivattyúknak azonban van egy jelentős hátránya.

A kompakt hőszivattyúhoz vizet kell elvezetni a fűtési rendszerből, így fennáll a veszélye annak, hogy hideg időben, áramszünet esetén ez a víz megfagy. Ezt a problémát úgy szokták orvosolni, hogy fagyállót adagolnak a fűtési rendszerbe, ami azonban a fűtési rendszer minden feltöltésekor plusz költséget jelent, vagy egy további hőcserélőt építenek be, amely mintegy ötödével csökkenti a hőszivattyú hatékonyságát.

A legkorszerűbb hőszivattyúk előnyei

 

Az osztott rendszerű hőszivattyúk telepítése valamivel nehezebb, ehhez megfelelő szakképzettségű, hűtőközeg kezelésében jártas szerelő szükséges, viszont az előnye az, hogy áramszünet esetén nem keletkezhet kár. A legtöbb vezető hőszivattyúgyártó inkább az osztott rendszerű hőszivattyús rendszerek telepítését támogatja.

 

Hogyan tudjuk összehasonlítani a hőszivattyúk fűtőteljesítményét?

Természetesen a piacon többféle olyan hőszivattyú létezik, amelyet nem csak térfűtésre használnak, hanem használati melegvíz fűtésére is.

Ezért ügyelni kell arra, hogy a levegő-víz alapon működő hőszivattyú ennek megfelelően magas előremenő hőmérsékletet tudjon elérni, alacsony külső hőmérsékleten is, pl. -15 ºC-os külső hőmérsékleten akár 60 ºC-ot.

Tehát, először a készülék ezen tulajdonságának érdemes utánanézni (vagy rákérdezni az eladónál a műszaki adatokkal kapcsolatban), majd a kapott információk alapján összehasonlítani a hőszivattyúkról szóló különböző ajánlatokat. A legtöbb eladó külső hőmérsékletre (+7 ºC) vonatkozóan adja meg a fűtési teljesítmény értékét, de egyes esetekben ilyen külső hőmérséklet mellett nincs is szükség fűtésre.

A legkorszerűbb hőszivattyúk előnyei

 

A határérték arra a külső hőmérsékletre vonatkozik, ameddig a hőszivattyú képes működni. Minél alacsonyabb a határérték, annál jobb a teljesítménye, ami azt jelenti, hogy a készüléket még ilyen szélsőséges körülmények között is tesztelték (például -25 ºC).

 

Hogyan lehet optimálisan csökkenteni a fűtési költségeket?

A vevőknek figyelembe kell vennie azt a nagyon fontos kérdést is, hogy a hőszivattyú telepítésével hogyan lehet optimálisan csökkenteni a költségeket. Ez csak megfelelően kiválasztott hőszivattyúval érhető el, kiegészítő elektromos fűtőtestek nélkül.

A legkorszerűbb hőszivattyúk előnyei

 

A költségek elsősorban a kiegészítő elektromos fűtőtestek és a rosszul megállapított teljesítmény miatt növekednek. Az 5 ºC körüli bivalens pont (a külső hőmérséklet azon határértéke, amely értékig a hőszivattyú kiegészítő fűtőelem nélkül működhet), mint külső hőmérsékleti pont alatti plusz hőszükségletet elektromos fűtőtestek fedezik, amelyek természetesen növelik a fűtési költségeket.

 

Zaj és a kültéri egység telepítése

A hőszivattyúk új modelljei sokkal kevesebb zajt generálnak, mint a régebbi típusok, a zaj közel a tizedére csökkent az előző generációkhoz képest. A gyártók a zajt kompresszorköpeny kialakításával, a szivattyúház további szigetelésével, nagyobb átmérőjű és formájú ventilátornyílásokkal, valamint nagyméretű és kis légellenállású párologtató beépítésével csökkentették. A zajt a vibrálást és rezonanciát gátló jobb alapanyagok, valamint a cső megfelelő szerkezete is csökkenti.

A legkorszerűbb hőszivattyúk előnyei

 

A hőszivattyú kültéri egységét olyan ponton kell elhelyezni, ahol a háztulajdonost és a szomszédokat sem zavarja. A kültéri egységet legcélszerűbb a ház azon oldalán elhelyezni, ahol nincs hálószoba, és a hang üres térbe terjed, így elkerülve a visszaverődést. Fontos, hogy a hőszivattyút semmi esetre se helyezze a két fal közé vagy betonkerítéssel szemben, mert ez növeli a zajt.