A garázs, amiről minden férfi álmodik

A garázs, amiről minden férfi álmodik

 

Gondoljon arra, hogy hol van a lakásában a legnagyobb rendetlenség? Valószínűleg a következők valamelyikében: a hálószoba, a vendégszoba, a bejárat környéke, a pince és az otthoni iroda. E helyiségek arról ismertek, hogy sok lakásban könnyen elszabadul a mini-káosz.

És persze egyet nem említettünk, amely nem feltétlenül szerves része az otthonunknak: a garázs. A garázs talán a legproblémásabb terület, ha a lakás menedzseléséről van szó. Rengeteg statisztikai adat tanúskodik arról, hogy milyen gyakran van rendetlenség a garázsban – itt van például néhány:

  • a megkérdezett lakástulajdonosok 50%-a a garázst nevezte háza legrendetlenebb helyiségének (a NAPO tanulmánya),
  • az 1000 amerikairészvételével végzett kutatásban - 47%-uk elismerte, hogy nehezen tud beparkolni a garázsába az ott lévő rendetlenség miatt (Sparefoot kutatás),
  • a kétállásos garázsok tulajdonosainak egyharmada csak egyetlen autóval tud beállni a garázsba (az USA Energiaügyi Minisztériumának tanulmánya),
  • az amerikaiak kb. 9%-a bérel raktárhelyiséget annak ellenére, hogy 65%-uknak van garázsa.

És a garázsban lévő rendetlenség nem csak amerikai probléma. Az Ausztrál Intézet tanulmánya, melyben egy körülbelül 1.000 fős mintát dolgoztak fel, megmutatta, hogy az ausztráloknak is problémát okoz a kocsijuk garázsban való parkolása – természetesen a rendetlenség miatt.

A garázs, amiről minden férfi álmodik

Példa az egyállásos garázsban lévő rendetlenségre, ami jobb tárolási megoldásokat igényel.

 

Állapítsa meg a garázsban lévő rendetlenség fő okait

Milyen tényezők járulnak hozzá a garázsban lévő rendetlenség kialakulásához? A garázsban lévő rumli kialakulása okainak felismerése és megértése az első fontos lépés a probléma (sikeres) megoldása felé.

Felsoroljuk a garázsban lévő rendetlenség hét gyakori okát, majd néhány megoldási módot is javaslunk, melyek segítségével rendet tud tenni és »visszakaphatja« garázsát.

 

1.  Azért van a garázsában rendetlenség, mert a tulajdonos...

Valljuk be férfiasan, nem vagyunk mindannyian rendszeretők. Az otthoni rendetlenség kialakulásának megelőzése még a legpedánsabb ember számára is túl nagy kihívást jelent.

Minden lelkiismeretes és gondos lakástulajdonos az otthonában kialakuló rendetlenség csökkentését elsőrendű és rendszeres feladatának tekinti.

Ugyanakkor a gyors (modern) életritmus nem mindig kedvez e jószándékú

hozzáállásnak, amellyel kordában akarja tartani a lakásban és a garázsban kialakuló rendetlenséget.

Az igaz, hogy többnyire képesek vagyunk változtatni hozzáállásunkon és szokásainkon, de a valóságban ez az idő múlásával egyre nehezebb és valószínűtlenebb.

 

2. A garázsban lévő rendetlenség túl félelmetes ahhoz, hogy meg tudjunk birkózni vele

Minél hosszabb ideje tart a garázsban lévő rendetlenség, annál nehezebb

felszámolni. A rendetlenség többéves elhanyagolása odavezethet, hogy

a probléma túl félelmetesnek tűnik ahhoz, hogy egyáltalán megpróbáljuk megoldani.

Ha hagyjuk, hogy elhatalmasodjon rajtunk ez az érzés, akkor létrehozzuk az önhibáztatás, önbizalomhiány és stressz ördögi körét, ami a kaotikus környezetben való élet káros következménye.

A garázs, amiről minden férfi álmodik

 

A rendetlenség megakadályoz bennünket abban, hogy meg tudjuk keresni a tárgyakat, ami frusztrál bennünket. Agyunk úgy tekint a rendetlenségre, mint egy elvégzendő feladatra, ami negatív hatással van koncentrációs képességünkre.

A garázsban lévő rendetlenség megoldásának másik rossz módja, ha egyszerűen alkalmazkodunk hozzá. Ahelyett, hogy összegyűjtenénk a zsúfolt garázs rendbetételéhez és átalakításához szükséges energiát, meggyőzzük magunkat arról, hogy könnyebb csupán „hátat fordítani” a limlomoknak.

Az amerikai ipar már most évi 25 milliárd dollárt költ csak raktározásra. Biztosak lehetnek benne, hogy ezeknek az ügyfeleknek a nagytöbbségét nyomasztotta a garázsban lévő rendetlenség, amit egyszerű elviseltek vagy (végül) megszoktak.

A garázs, amiről minden férfi álmodik

A garázsok bérbeadásával foglakozó cégek évente több milliárd dollárt keresnek.

 

3. Az Ön garázsa csak egy nagy rakodóhely

A garázsok (különösen a nagyméretűek) praktikus tárolóhelynek tűnhetnek olyan tárgyak számára, melyeknek nincs megfelelő helyük a ház belső helyiségeiben.

Az a garázsban lévő üres szöglet, ahol le lehet tenni egy kupac üres dobozt, melyekkel (még) nem tudja, mit kezdjen? Ideálisnak tűnik, különösen akkor, ha azt hiszi, később majd jobb megoldást talál a tárolásukra. Az a gondolat, hogy »később majd foglalkozok vele«, gyorsan tud rendetlenséget okozni a garázsban.

Az adatok tanúsága szerint a garázsajtó manapság az egyik leggyakrabban használt ajtó a házakban. Ez azt jelenti, hogy Ön naponta többször is bemegy a garázsába.

Idővel egyre jobban feltűnik Önnek a garázsban lévő rendetlenség, ami miatt nem tudja kihasználni a helyiség összes funkcióját.

 

4. Túl kevés a hely a garázsban és az egész házban

Miközben a tágas garázsok alkalmasak a tárolásra, a kisebb garázsok igazi kihívást jelentenek, amikor plusz helyet keres az aktuálisan használaton kívüli dolgok elhelyezésére.

A probléma súlyosabb, ha a ház többi részében sincs elegendő tárolóhely. Ez növeli annak a valószínűségét, hogy (egyállásos) garázsában eluralkodik a rendetlenség, és a kocsija már be se fér, habár eredetileg ez lenne a helyiség funkciója.

Meglepődne, hogy mennyi dolgot el lehetne helyezni egy kis garázsban, ha jobban kihasználná a falait és a mennyezetét.

 

5. Az évszakok váltakozása is hozzájárul a garázsban lévő rendetlenség kialakulásához

Az egyik évszakból a másikba való átlépés jelentősen hozzájárulhat a garázsban lévő rendetlenséghez - különösen tavasszal és ősszel.

Ősszel tárolóhelyre van szükség az udvari eszközök és szerszámok, kerti bútorok, nyári sportfelszerelés, grill, nyári gumi és más tárgyak elrakásához, amíg nem lesz ismét szükség rájuk néhány hónappal később.

Tavasszal el kell raknia a hóeltakarító eszközöket, sífelszerelést, téli gumikat és más téli holmikat. A nyári dolgok téliekkel való kicserélése sajnos nem mindig kellemes és egyszerű feladat.

Az ünnepi díszekre is gondolni kell. A karácsonyi és más szezonális dísztárgyakat tároló dobozokra és ládákra, amelyekre

évente csak egyszer van szükség. Ezért szeretné őket jól eltenni, hogy ne foglalják el egész évben az értékes helyet a garázsban.

A garázs, amiről minden férfi álmodik

A garázsban lévő masszív gumiabroncs tároló állvány szezonon kívül védi a gumiabroncsokat a földön való eldeformálódástól.

 

6. Nehezen »válnánk meg« legkedvesebb tárgyainktól

A garázsban lévő rendetlenség másik fő oka, hogy képtelenek vagyunk megválni a számunkra kedves dolgoktól. Az irántuk érzett nosztalgia hatalmába kerít minket, habár fontos lenne, hogy emiatt ne legyünk túlságosan szentimentálisak.

Néhány fontos emléket mindenképp érdemes megtartani, de hol van ennek a racionális határa? Ha a garázsban lévő rendetlenség állandó problémájává válik, akkor tudni fogja, hogy itt az ideje, hogy komolyan szembenézzen a tárgyaktól való érzelmi függőségével.

A garázs, amiről minden férfi álmodik

 

Néhány értékes emléktárgyat (például a fényképeket, könyveket) amúgy sem lenne szabad a garázsban tárolni a hőmérsékletingadozás miatt, ami nedvességet és kondenzációt okoz. Ez a garázsban hosszabb ideig tárolt tárgyak (elsősorban a papír és a textil) penészesedéséhez vezethet.

Azon értékes tárgyai számára, melyeket mindenképp meg akar tartani, keressen egy tárolót a ház belsejében. A fényképalbumokban lévő fényképeket érdemes digitálisan archiválni.

Az összes többi tárgy esetében, melyeknek nincs semmilyen érzelmi értéke, kérdezze meg magától, hogy használta-e őket az utóbbi néhány évben vagy sem. Ha nem, akkor inkább ajándékozza vagy adja el őket, illetve dobja ki.

Próbáljon meg ellenállni annak a gondolatnak, hogy »esetleg szükségem lesz rá valamikor«. Az ilyen gondolkodásmód eredménye csak úgynevezett „aspirációs rendetlenség” lehet.

 

7. Az Ön garázsában nincs hatékony tárolórendszer és rendszerező eszköz

Az egyik fő ok, amiért nem képes megbirkózni a garázsban lévő rendetlenséggel az, hogy valószínűleg nem rendelkezik hatékony tárolórendszerrel és rendszerező eszközökkel.

Az okosan megtervezett tárolórendszer és rendszerező eszközök nagymértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy otthona bizonyos területei rendezettek és jól karbantartottak legyenek.

 

Néhány tipp a garázsban lévő rendetlenség megszüntetéséhez

Hát nem lenne csodás, ha behajtana a garázsába és úgy érezné, hogy hazaérkezett, egy kényelmes, tiszta és vonzó házba, amelyre büszke?

Ez az érzés minden bizonnyal jobb lenne annál, mint amikor egy zsúfolt garázsba lép be (természetesen gyalog, mivel nem lehet benne parkolni!), és szembesül az ott uralkodó fejvesztett állapotokkal.

A garázsban lévő rendetlenséggel kapcsolatos problémáit az alábbi módokon is megoldhatja:

  • először is szervezzen meg egy alapos lomtalanítást
  • válasszon ki különböző moduláris és méretre szabott rendszereket, melyek plusz tárolóhelyet biztosítanak,
  • szóba jöhetnek PVC lemezek függő kiegészítőkkel, melyek értékes, sokoldalú tárolóhelyként funkcionálnak garázsa falán,
  • végül gondoljunk a mennyezeti tárolókra is (beleértve a gumiabroncs tárolókat és a fej feletti tárolókat is), melyeket egyszerűen leenged a földre, amikor újra szüksége van rájuk (szezonális tárgyak).

Természetesen a garázst sokkal könnyebb rendetlenség nélkül átalakítani akkor, ha olyan megbízható szakemberhez fordul, aki megfelelő termékekkel és szaktudással rendelkezik.

Az alábbi videó jól szemlélteti, hogy a megbízott szakemberek keze nyomán hogyan születik újjá egy rendetlen, poros garázs.

Tehát mire vár még? Tervezze meg garázsa rendbetételét még ma!

A cikk forrása:
Garageliving.com
Youtube video