Trippek a házikedvencek utáni takarításhoz

Trippek a házikedvencek utáni takarításhoz

 

Azok, akik házi kedvencükkel élnek, a legújabb állatfelszerelésekkel (pl. állatbarát anyagból készült elegáns játéktárolóval) rendezhetik be otthonukat, ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy nincs szükség az állatok utáni takarításra. Az ölelgetésüktől a gazdi mentális egészségének javulásáig, a házikedvencek tartásának minden előnye ellenére a kisállatok utáni takarítás megerőltető és kihívásokkal teli lehet.

Jóllehet az egzotikus madarak közismertek arról, hogy folyamatosan tollászkodnak és tisztálkodnak, ketrecük azonban nem olyan rendezett. „Nem tudom, hogy [az emberek] tudatában vannak-e annak, hogy a madarak általában milyen rendetlenek: össze-vissza dobálják a dolgokat a ketrecükben, mindent tönkretesznek, szétrágják az ablakpárkányokat, falakat, szekrényeket és bútorokat” – mondja Anna Osofsky, a Madár-állatorvosok Szövetségének elnöke és Quigley, egy 30 éves kakadu tulajdonosa.

A macskák és a kutyák sem különbek. „Macskája időnként hányhat vagy nyugtalan lehet, de valószínűleg soha nem történik vele annyi baleset, nem lesz annyi bolhája és kullancsa, nem éri annyi külső hatás (pl. sár és kosz), mint egy kutyát” – mondja Kate Karam, a Chewy portál háziállat-szakértője és a Be Chewy háziállat-tanácsadó oldal főszerkesztője.

Még a halak és teknősök algák borította akváriuma is adhat munkát a gazdinak. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy együtt kell élnie a kedvencei okozta problémákkal. Ha ismeri a vízi, tollas vagy szőrös barátai utáni takarítás bevált módszereit, akkor tisztán tudja tartani otthonát, és több ideje marad játszani a kis lényekkel.

Minden nap takarítsa ki a madárketrecet

Ha nem bírná a morzsával teli szőnyeget, akkor miért várja ezt el tollas barátjától? Osofsky szerint a legfontosabb és leggyakoribb feladat a ketrecbetét napi vagy kétnapi cseréje, mivel a madarak naponta 30–60 alkalommal ürítenek. „Javaslom, hogy inkább csak újságpapírt vagy papírtörlőt terítsünk alájuk, ne pedigkukoricacsutkábólvagy dióhéjból készült alátétet, mert az emberek ezeket nem cserélik olyan gyakran, ezért baktériumok és penészgombák szaporodnak el rajtuk” – mondja, és hozzáteszi: „A madarak légzőrendszere nagyon érzékeny, ezért kell környezetüket tisztán tartani”. A ketrec tisztításához Osofsky kiviszi a ketrecet az udvarra, kiveszi belőle a játékokat és az ételmaradékokat, majd mosogatószerrel és forró vízzel kimossa és kiöblíti a ketrecet. Az ürülék gyors lemosásához azonban néhány ügyfele enzimes tisztítószereket, híg ecetes vizet, sőt akár gőztisztítót is használ.

Trippek a házikedvencek utáni takarításhoz

 

Osofsky óva int attól, hogy durva vegyszereket alkalmazzanak olyan dolgokra, amelyre egy egzotikus madár ráül, mivel „mászás közben a csőrükkel kapaszkodnak, így lenyelhetik a mérgező anyagot.” A fehérítőoldatot madárbetegség vagy elhullás utáni fertőtlenítésre is lehet használni, de Osofsky felhívja a figyelmet arra, hogy a fehérítőt teljesen le kell mosni, mielőtt a madarakat visszahelyeznék a kalitkába.

 Fertőtlenítse házikedvencei játékait

Bár lehet, hogy nem szívesen nyúl hozzá kedvencei nyálban úszó játékaihoz, amelyet kedvence nap mint nap rágcsál, de annak a játéknak a felszíne tele van kórokozókkal. Annak érdekében, hogy házikedvence játékainak felülete ne váljon érdessé, öblítse le őket hetente egy kiskádban. Töltse fel meleg vízzel és illatmentes mosogatószerrel, sőt egy csepp fehér ecetet is adhat hozzá, utána pedig legalább 30 percig áztassa benne a játékokat. Végül öblítse le őket friss vízzel és szárítsa meg a levegőn. A háziállatok fekhelyének, szőnyegének és egyéb anyagainak mosása során a plüss darabokat mosógépben is kimoshatja. Ilyenkor fontos, hogy illatmentes mosószert használjon.

A [madár] játékok kezelése egy kicsit bonyolultabb téma”, mondja Osofsky. Ha a szerves anyagokból készült játékok erősen szennyezettek, akkor azt javasolja, hogy egyszerűen dobjuk ki őket.

Trippek a házikedvencek utáni takarításhoz

 

Az akváriumdíszekhez, valamint a természetes és szintetikus anyagokból készült játékokhoz használhat fehérítőt, de ügyeljen arra, hogy utána alaposan öblítse ki őket, sőt áztassa is be kereskedelmi forgalomban kapható klórmentes szerbe. „A fehérítő használata biztonságos, mert nagyon hatékony az algák elpusztításában, és könnyű megszabadulni tőle, mivel ártalmatlan vegyi anyagokra bomlik”, mondja Nate Farnau, aki a halak és gerinctelen állatok gyűjteményének kurátora a világ egyik legnagyobb akváriumában, az atlantai Georgia Akváriumban. Az üvegtartály vagy a dekoráció típusától függetlenül nagyon fontos, hogy csak akváriumhoz készült tisztítószereket és eszközöket használjon.

Mossa ki az itató- és etetőtálakat (edényeket)

Az itató- és etetőtálakat minden nap ki kell mosni, mert ha elhanyagolja a tisztításukat, akkor bakteriális iszapréteg rakódik le rajtuk. Osofsky azt javasolja, hogy legyen két garnitúra edénye, melyeket cserélgethet egymással, ha az egyik épp mosásban van. Hozzátette még, hogy a műanyag tálakon néha mosogatószer-maradványok képződnek a mosogatógépben, amit utólag kézzel le kell mosni, bár a kerámia- és fémtálak esetében ilyet nem tapasztalt.

A porszívózás legyen élvezetes

A vákuumos porszívók a legjobb barátaink, ha a házi kedvencek utáni takarításról van szó. „A bolhák előszeretettel bújnak meg a padlódeszkák között, a szőnyegek sarkában, a fotel varrásaiban, és bárhol másutt, ami meleg és kellemes közeg, ezért komoly erőfeszítéseket kell tennie annak érdekében, hogy eltávolítsa őket onnan” – mondja Karam.

Trippek a házikedvencek utáni takarításhoz

 

Saját szennyesét és házikedvenceinek ruháit elkülönítve mossa

Ha tart otthon macskát vagy kutyát, akkor tudja, hogy a bútorokkal és háztartási eszközökkel kapcsolatos váratlan balesetek elkerülhetetlenek: amikor a legkevésbé számít rá, akkor pisilik, kakilják, illetve hányják le kedvenc tárgyait (amihez ragaszkodik). Ha kedvence hajlamos a balesetekre, akkor takarja le az értékes bútorokat és szőnyegeket tisztasági alátéttel, amely bár csinos takarónak tűnik, valójában vízálló és rendszeresen mosható (a ruháktól külön). Az alátét szőnyegként is remekül működik az etetőtál alatt, így az ételdarabok nem szóródnak szét a szobában.

Trippek a házikedvencek utáni takarításhoz

 

Hogy megakadályozza kutyáját abban, hogy a fekhelyére behurcolja a szokásos mennyiségű nyálat, orrváladékot és szennyeződéseket, Karam azt javasolja, hogy havonta kétszer mossuk ki a kutya ágybetétét, sőt mosás előtt még porszívózzuk is ki, hogy a kutyaszőr ne kerüljön bele mosógépébe és szárítógépébe. „Ha kölyökkutyája szeret a magas fűben rohangászni, akkor valószínű, hogy szeretné forró vízben kimosni az ágybetétet. De a kutyaholmik mosása közben ne próbálja meg közéjük csempészni saját ruháit. Ugyanis, ha valamelyik kártevőnek sikerül túlélnie a mosást, akkor nem tudjamegakadályozni, hogy a háziállatok váladékával együtt azok is rákerüljenek saját ruháira” – teszi hozzá.

Rendszeresen ápolja házikedvenceit

A házikedvencek utáni takarítás egyik legjobb módszere a proaktív és megelőző gondolkodás. Ez azt jelenti, hogy naprakészen ismerni kell házi kedvenceinek bolha- és kullancsgyógyszereit annak érdekében, hogy a csúszómászók minél nagyobb részét kizárja otthonából, illetve hogy kéznél legyenek olyan enzimes tisztítószerek, melyekkel a lehető leggyorsabban ártalmatlanítható bármely szennyeződés.

Trippek a házikedvencek utáni takarításhoz

 

Egy másik proaktív intézkedés a macskák és kutyák ápolása. „Nem meglepő, hogy minél gyakrabban keféli kutyáját és macskáját, annál kevesebb szőrt hullajtanakel, mivel Ön az összesetösszeszedi még azelőtt, mielőtt a szőrcsimbókok mindent ellepnének” – mondja Karam. A legtöbb macska és kutya keféléséhez merev fémkeféket ajánl.

Szerezzen be megfelelő tisztítóeszközöket

„A fémeszközök háziállatokon és szöveteken egyaránt használhatók” – mondja Karam. Hozzáteszi, hogy „az egyszer használatos termékek, például a szöszhengerek, nem igazánhatékonyak. A hordozható szöszeltávolító azonban összeszedi a házikedvencek szőrét a bútorokról és a szőnyegekről. A kihullott szőrszálakat összegyűjtő fém moser kefe kitűnően használható a kanapén vagy a szőnyegen, azaz sík felületen”, mondja, hozzátéve, hogy „egyenetlen felületen azonban nem olyan könnyű vele manőverezni, mint a sík szőnyegen vagy a kárpitozott székeken, melyek mégiscsak laposak”. Mielőtt a kárpitozott bútorokat és a szőnyegeket egy fémeszközzel kezdené kefélni, porszívózza ki őket porszívóval, így a szőr nagy részét összeszedheti.

Száműzze az algákat az akváriumból

Az akváriumban úgy kerülheti el az algák felhalmozódását, ha hetente legalább egyszer kitisztítja. „A legtöbb akváriumból az algák nem azért száműzendők, mert bármilyen biztonsági vagy egészségügyi kockázatot jelentenének, hanem egyszerű esztétikai megfontolásból” – mondja Farnau. „Bizonyos körülmények között a szűrés egyes összetevőinek egyensúlyhiányára utalhatnak, de a legtöbb esetben csak rosszul néznek ki.”

Vízcsere előtt meg kell tisztítani és le kell szivattyúzni a köveket, dekorációkat vagy magát az akváriumot – nagyjából 10–15%-ukat egyszerre. Az akváriumok tisztításának egyik legfontosabb szabálya, hogy mindig halspecifikus termékeket használjon, még az olyan egyszerűnek tűnő dolog esetében is, mint a szivacs. „Sokan használnak boltban kapható, konyhai takarításra alkalmas szivacsot, melynél előfordulhat, hogy olyan felületaktív anyagokat vagy oldószereket impregnálnak bele, amelyek segítik a mosogató vagy a tűzhely tisztítását, de ezek az akváriumban mérgezők lehetnek”, – mondja, és hozzáteszi: „Mindig meg kell győződni arról, hogyteljesen inert eszközöket használ, amikor bármi olyasmit tesz az akváriumba, ami kölcsönhatásba léphet a vízzel.” Az akvárium üvegfalain lévő algák eltávolítása során érdemes borotvapengével lekaparni őket. Műanyag tartályhoz azonban műanyag kaparót használjon.

Trippek a házikedvencek utáni takarításhoz

 

Ha a passzív tisztítás passzív híve, akkor a piszkos munka elvégzése érdekében az algaevő halakba való befektetés nem biztos, hogy olyan hasznos lesz, mint gondolná. „Az akváriumokat és berendezésüket árusító kereskedők minden bizonnyal sok halat adnak elúgynevezett „algák elleni varázsszerként”, ami az esetek többségében nem az, aminek látszik” – mondja Farnau. Azt is megjegyzi, hogy a páncélosharcsát gyakran hirdetik így.

Farnau hozzáteszi, hogy „az algák növekedésének lelassításához kulcsfontosságú a jó vízminőség fenntartása, ami azt jelenti, hogy gyakran kell vizet cserélni, hogy ezáltalkorlátozzuk a tápanyagok felhalmozódását a vízben, és gondoskodni kell arról, hogy a lámpák ne világítsanak túl sokat nap közben, mivel a természetes napfény ösztönzi az algák növekedését.”

Ne feledje, hogy a szűrők tisztítása során a mechanikus részekre kell összpontosítania, nem a biológiailag kiszűrt részecskékre. „Legjobb, haazokat békénhagyja. A közhiedelemmel ellentétben az akváriumi szűrők legfontosabb részét nem szokták kitisztítani, mivel nem akarják megbolygatni a baktériumtenyészetet” – mondja Farnau.

Összefoglaló

Az emberek és a háziállatok egyaránt tiszta, biztonságos és rendezett életteret szeretnének maguknak. De az még nem elég, hogy egyszer megcsináljuk. Azt tisztán is kell tartani, ki kell takarítanunk magunk vagy kedvenceink után. Ezért ha vannak házi kedvenceink, akkor vigyázzunk rájuk, és biztosítsunk számukra méltó életet. A tiszta élettér mellett természetesen naponta adjunk nekik friss, egészséges ételeket és vizet.

Nem utolsósorban pedig szeressük őket, hiszen „családtagnak” számítanak, ugye? :)