Részletes útmutató a pince vízszigeteléséhez

Részletes útmutató a pince vízszigeteléséhez

 

Kevés tulajdonság olyan létfontosságúotthonánakegészséges voltaszempontjából,mint az, hogy háza még a legcsapadékosabb időben is száraz maradjon. Ha háza rendelkezik pincével, akkor a pinceszint alacsony volta és a talajvízhez való közelsége miatt még fontosabb megfelelni ennek az elvárásnak.

 

A megbízhatóan száraz pince bővíti életterét, gyakran megduplázza azt. A kész – vagy akár befejezetlen, de száraz – pince növeli otthona értékét, és garantálja, hogy a ház szerkezete és a felső szintek jó állapotban maradnak.

 

Miért kell a pincének száraznak lennie?

A pincének száraznak kell lennie, ha lakótérré szeretné átalakítani. A pincében lévő kulcsfontosságú berendezések, például a hőszivattyú, a mosó- és szárítógép nélkül a kész pince mérete megegyezhet a közvetlenül felette lévő szint alapterületével. Egy intelligens, jól átgondolt pinceprojekttel az 1.000 m2-es ház közel 2.000négyzetméteressé alakítható.

A kész pincében kevés felület tolerálja jól a nedvességet: a gipszkarton, a szőnyeg, sőt a kemény padló (laminált vagy fapadló) is.

Mégha a pincét nem is akarja lakótérré alakítani, akkor is a lehető legszárazabbnak szeretné megtartani. A nedvesség károsíthatja az építőanyagokat, beleértve a ház szerkezeti stabilitását biztosító elemeket is, sőt penész kialakulását is eredményezheti. Habár nem minden penészgomba mérgező, egyes penészgombák azonban káros mikotoxinokat termelhetnek.

 

A pince vízszigetelésének alapjai

A pince vízszigetelése nem egyetlen projektet jelent. Az olyan szokásos gyorsjavítások, mint a pincefal belső felületének kifestése vagy az ereszcsatornák kitisztítása önmagukban nem oldják meg a nedves pince okozta problémákat. A vízszigetelés olyan, egymással összefüggő projektek összessége, melyek a pince lehető legszárazabb állapotát eredményezik.

Képzelje el, hogy háza körül három koncentrikus kör vagy zóna található – a külső, a középső és a belső –, melyek együttműködnek annak érdekében, hogy háza pincéjét szárazon tartsák.

A legtávolabbi külső kör a házon kívüli zóna, amely nem kapcsolódik közvetlenül a házhoz. Ebben akár olyan rossz minőségű talaj is lehet, amely a ház felé vezeti a vizet. Ebben a zónában az Ön célja az, hogy még azelőtt megállítsa a vizet, mielőtt az házához érne.

A középső zóna a háza külső védőburka. Ez maga a ház külső része: az alapfal, az ereszcsatornák, a lefolyócsövek, az ablakok, az angolakna-ablak fedelek. Itt meg kell győződnie arról, hogy a vízelvezető rendszerek jól végzik a dolgukat, és a vízvédelmi rendszerek megakadályozzák, hogy a víz bejusson házba.

Végül a belső kör avagy belső zóna a pince egészét jelenti, beleértve az alapfal belső oldalát, a talajt és a merülőszivattyút (ha van).

 

Mi okozza a pince vizesedését?

  • Rossz minőségű talaj: A ház melletti vízszintes vagy ház felé lejtő talajról az alapzathoz folyhat a víz, és ott behatolhat a házba.
  • Hiányzó vagy a csapadékot nem megfelelően elvezető ereszcsatornák és lefolyócsövek: Az eltömődött ereszcsatornákból a víz a falakra és onnan az alapzatra folyhat. A lefolyócsövekből hiányozhatnak olyan darabok, melyek célja a víz házfalaktól való elvezetése.
  • Rosszul tervezett angolakna-ablakok: Az angolakna-ablakok a földbe süllyesztett pincevilágító aknákra szerelt ablakok. Az aknák megtelhetnek vízzel.
  • Rosszul felszerelt angolakna-ablak fedelek: Az angolakna-ablakok fedele úgy van tervezve, hogy megakadályozza a törmelék és a víz bejutását a pincébe a pinceablakon keresztül. Ha a fedelek kilazultak vagy hiányoznak, akkor a víz beszivároghat a pinceablakokon keresztül.
  • Nem hatékony víztelenítő alagcső: Az alagcső egy terepszint alatt lévő vízelvezető rendszer, a ház külső falához közel. Lényegében egy csapadékelvezető cső a talaj víztelenítésére, amely eltömődhet vagy összenyomódhat.
  • Eltömődött francia lefolyók: A francia lefolyó a föld alá süllyesztett, terméskővel töltött, a talajvizet elvezető perforált alagcső, melyet a föld vagy a gyökerek eltömíthetnek.
  • A vízgyűjtő akna szivattyúja nem üríti ki a vizet: A pincében lévő vízgyűjtő akna működésképtelen vagy rosszul működő szivattyúja nem tudja kiüríteni az összegyűlt vizet.
  • A víz kiszivárog az aknán keresztül: Árvízi körülmények között a víz akár be is folyhat a pincébe az aknán keresztül.
  • Szerkezeti repedések: Az alapfal repedésein keresztül a víz beszivároghat a pincébe.

 

Hogyan lehet a vízszivárgást megállítani a külső udvaron?

  • Alakítson ki egy háztól elvezető lejtőt!
    Lapáttal, talicskával és gereblyével alakítson ki egy lejtőt, amely az alapfalnál kezdődik. Az 5 százalékos lejtő elegendőnek tekinthető. Ügyeljen rá, hogy a lejtő legalább 3 méter hosszú legyen, hogy megakadályozza a víz visszafolyását a házba.
  • Robusztus szennyvízelvezető rendszer kialakítása
    Hozzon létre egy gyűjtőmedencékből álló vízelvezető rendszert, amely felfogja a lefolyó vizet és elvezeti a háztól a föld alatti (10 cm vastag) csatornacsöveken. Ideális esetben az összes lefolyó víz az ingatlan határvonaláig vagy ahhoz a lehető legközelebb folyna ki.
    Tipp: Ha nem lehet létrehozni ezt a gyűjtőmedencékből és föld alá süllyesztett csövekből álló rendszert, akkor rögzítsen toldóelemeket a lefolyócsövek végére.
  • Építsen francia lefolyókat vagy javítsa meg őket!
    Határozza meg az udvar azon területeit, ahol a víz összegyűlik vagy ahonnan visszafolyik a ház irányába. Ásson egy árkot és alakítson ki benne egy francia lefolyót. Ez egy perforált cső, melyet szennyeződésgátló kendővel borítanak, arra kavicsréteget terítenek, majd a hézagokat feltöltik földdel és gyeppel.
  • Hozzon létre gátakat!
    Az árvízveszélyes területeken a szint alá nyúló ablakokhoz vagy egyéb pincébe vezető nyílásokhoz vízzáró korlátok építhetők, melyek gátként visszatartják a vizet. A katasztrófavédelmi szakemberek falazott vízzáró korlátok vagy földgátak létesítését ajánlják az árvízveszélyes területeken.

 

A pince vízszigetelésének módszerei a ház külső oldalán
Szereljen fedelet az angolakna-ablakokra vagy javítsa meg, ha tönkrement!

A horganyzott acélból vagy öntött műanyagból készült úgynevezett angolakna-ablakokat kívülről a ház alapzatához rögzítik, és fedéllel is felszerelhetők.

Bár az angolakna-ablakok alapvető funkciója más, ugyanakkor a kinti nedvesség beszivárgásához is hozzájárulhatnak. Az angolakna-ablakok fedéllel való lezárása megakadályozza, hogy a víz (vagy a hó) eljusson az ablakig.

Az angolakna-ablakok lényegében a földbe süllyesztett aknák a pinceablak előtt, hogy a fény és a levegő beáramoljon a pincébe, és biztosítsa annak világítását és szellőzését. Akárcsak a talaj lejtőssé tételénél a ház alapzatánál, az angolakna-ablakoknál is ügyeljen arra, hogy azok ne vezessék a vizet a pinceablak felé.

 

Szigeteléssel tegye vízállóvá vagy nedvességállóvá az alapfalat!

A nedvesség elleni védekezés elterjedt módszere, amikor egy aszfalt alapú anyagot ecsettel, hengerrel, esetleg szórópisztollyal felvisznek az alapfal külső oldalára.

Ehhez képest a vízszigetelés bonyolultabb projekt, ahol vastag, vízhatlan tekercseket ragasztanak fel körben az alap külső oldalára, és minden illesztés átlapolt, hogy megakadályozza a vízszivárgást.

A házalap vízszigetelése során gyakran a szilárd anyagokkal azonos vastagságú anyagréteget visznek fel szórással a felületre. A termék folyékony gumiból készülő vízzáró, elasztomer bevonatot képez, melyet a megfelelő vastagság eléréséhez többször kell felhordani.

 

Javítsa meg vagy pótolja a hiányzó ereszcsatornákat és lefolyócsöveket!

Bár az ereszcsatornák és lefolyócsövek javítása a pince vízszigetelése prózaibb módjának tűnhet, valójában ez az egyik leghatékonyabb módszer – különösen, ha figyelembe vesszük a költség-haszon arányt.

A toldóelemek nélküli lefolyócsövek közvetlenül az alapzathoz vezetik a vizet, ami azt nagy mértékben rongálja.

Így a bővítés minimális költségével megelőzhető az alapzat több ezer eurós kára:

  • Rögzítse a lelógó ereszcsatornákat úgy, hogy megfelelő lejtésűek legyenek.
  • Javítsa meg a kilazult lefolyócsöveket és adjon hozzájuk toldóelemeket.
  • A szivárgás elkerülése érdekében tömítse az ereszcsatornákat.
  • Tisztítsa ki az eltömődött ereszcsatornákat és lefolyócsöveket.

 

A pince belső vízszigetelésének módszerei

A legjobb, ha a pince vízszigetelése külső módszerekkel is megoldható és nem kell belsőleg szigetelni. A valóságban azonban gyakran vagyunk kénytelenek a pince belső falaival foglalkozni.

  • Belső oldali alapozó bevonatok
    A vízszigetelő bevonatokat hengerrel vagy ecsettel kell felvinni a betonfalak vagy más típusú falazott alapfalak belső oldalára. E késztermékek általában fehér vagy semleges színűek, de színezhetők. Használatuk egyszerű és a felület nagyságától függően általában meglehetősen gyors. A legtöbb vízszigetelő bevonat körülbelül három óra alatt megszárad, ami után további rétegek vihetők fel. A nedves vagy porózus falon a vízálló bevonatok jelentik az utolsó védelmi vonalat. A bevonatok többsége 0,5-1 bar víznyomásnak is ellenáll és hatékony védelmet nyújt a nedves alapfalnak.
  • Merülőszivattyúk
    A merülőszivattyúk gyakran használatosak azokban a pincékben, ahol a talajvíz betörése problémát okoz, ugyanakkor árvíz esetén a pincét is vízteleníteni tudják. Ha a pince vizesedik, akkor létesítsen benne egy aknát és telepítsen mellé egy merülőszivattyút. Ha már rendelkezik merülőszivattyúval, akkor azt tartsa jól karban.
  • A merülőszivattyú visszacsapó szelepe
    Győződjön meg róla, hogy a merülőszivattyú leeresztő tömlőjén van visszacsapó szelep, ami megakadályozza, hogy a csőben lévő víz visszafolyjon az aknába, miután a szivattyú leállt.
  • Párátlanítók
    A pince páratartalma túl magas, ha meghaladja az 50 százalékot. A pince optimális páratartalma 30-50% között mozog. A levegőben lévő felesleges nedvességet párátlanítókkal távolíthatja el. A legtöbb párátlanító naponta 30-60 liter vizet képes kivonni a levegőből. Hideg éghajlaton a pince párátlanításának egyik előnye, hogy a szárazabb levegő melegebb érzetet ad, mint a nedves.

 

Részletes útmutató a pince vízszigeteléséhez

 

A pince vízszigetelésének költségei

A pince vízszigetelésének költségei igen eltérőek lehetnek. Ha a vízszigetelési terv egyetlen elem - például a párátlanító, a belső vízszigetelés vagy az ereszcsatorna toldóelemei - kivételével elkészült, akkor a terv megvalósítására kb. 50-200 euró közötti összeget kell költeni.

 

Egyéb költségek:

  • Az angolakna-ablakok és fedelük sajátkezű felszerelése 75-200 euró között lesz.
  • A francia lefolyók létesítéséhez szükséges szakember megbízási díja 80-120 euró/m.
  • Az ereszcsatorna és a lefolyócső anyaga olcsón beszerezhető. Kb. 3 m PVC vagy fém ereszcsatorna ára 10-20 euró között mozog, a lefolyócső 10-15 euró között van. A lefolyócső toldóelemeinek ára 5-20 euró.