Növények metszése a sikeres tavaszért

Növények metszése a sikeres tavaszért

 

Egy hosszú, hideg tél után a legtöbben kihasználják a lehetőséget, hogy kimozduljanak a szabadba, és élvezzék a friss, tavaszi levegőt. Míg a kora tavasz egy rövidebb átmeneti időszak, amikor a hideg még mindig megakadályozhatja, hogy teljességgel kiélvezzük a szabadban töltött időt, a kertben azért mindig akad tennivaló! A növények metszését különösen fontos elvégezni kora tavasszal az új hajtások növekedése érdekében, mivel ez remekül felkészíti a nyáron virágzó növényeke az előttünk álló egészséges szezonra.

A legeltökéltebb kertészek egy része még mindig ideges a növényeik metszése miatt, de nem kell félni. A metszés egy igen egyszerű munka, amelyhez elég egy kis odafigyelés és egy kevés előzetes tájékozódás. Végül is… nem akarhatja csak úgy levagdosni véletlenszerűen a szárakat és ágakat, ugye!

Az első és legfontosabb dolog, amit meg kell jegyezni az egész eljárásról, hogy mikor van a legjobb idő a növények metszésére. Bár az optimális idő helytől, fajtól és időjárástól függően változik, az általános aranyszabály a következő: Ha van olyan, tavasszal virágzó fája vagy cserjéje, amely június 15-e előtt virágzik, a virágzás befejeztével azonnal meg kell metszeni a növényt. Ha a fa vagy cserje június 15-e után virágzik, akkor nyugalmi állapotban (télen), vagy kora tavasszal metssze meg, mielőtt a rügyezni kezdene.

Növények metszése a sikeres tavaszért

 

METSZÉSI TIPPEK ÉS CÉLOK

 

Most, hogy tudja, mikor kell metszeni, érdemes megérteni, miért olyan fontos ez a lépés. Ne feledje, hogy a metszés számos különféle előnnyel jár a növényekre nézve. Íme néhány cél, amelyet szem előtt kell tartani a növények metszése során:

  • Mindenképpen távolítson el minden elhalt, beteg, poloska által tönkretett vagy például tél végén vagy vihar után letört ágat a növényről.
  • A kár bekövetkezése után a lehető leghamarabb távolítsa el a növények elhalt vagy sérült részeit, hogy a sérülés ne terjedjen át a növény többi részére.
  • A metszésre azonban túlnövekedés esetén van szükség, hogy hogy a növény ne „sűrűsödjön” túl. Ez magában foglalja bizonyos ágak és gallyak eltávolítását, hogy elvékonyodjanak az egymást átfedő és befelé növő ágak, ráadásul a legtöbb esetben ez szebbé teszi a tájat is.
  • Sok növényt „vissza lehet vágni” az intenzív növekedés szabályozása és a növény szebbé tétele érdekében. Ehhez távolítsa el az ágvégeket, és a rakoncátlan ágak lerövidítésével tegye rendbe a növényt. A „fiatalítás” során teljesen eltávolítják a talajszinten vagy annak közelében lévő hajtásokat azoknál a növényeknél, amelyek kontrollálatlanul terjednek.
  • A túlnőtt fák és cserjék esetében, amelyek a metszés hiánya miatt nem megfelelő a virágzás, ezzel az eljárással új életet lehelhetünk a növényekbe, illetve újból virágzásra ösztönözhetjük. A növény a talaj szintjéig való visszavágással fiatalítható meg – lényegében teret adunk egy teljesen új növénynek. Néha a szárak egyszerűen elöregednek és elfáradnak, és új száraknak kell nőnie a helyükre. A „megújítás” során a cserje régebbi szárait a talajszintig eltávolítják, ami szintén több helyet biztosít az új élet számára.
Növények metszése a sikeres tavaszért

 

A METSZÉS SORÁN MEGTEENDŐ ÉS KERÜLENDŐ DOLGOK

 

Egy plusz tipp, amit érdemes megfontolni a metszés során, a vágási folyamat. Nagyobb ágak eltávolításakor a vágást mindig 2 vagy 3 lépésben végezze, hogy a kiválasztott ág nehogy lehúzza a kérget a növényről, amikor leesik. Először az ág külső része felé vágjon, és szükség esetén ezt kövesse egy másik, közbenső vágás, mielőtt végül az ágat a tövéig vágná. Az ágak lerövidítése is egyszerű folyamat. Vágja vissza azon ág vagy bimbó fölötti részig, amely abba az irányba néz, amerre új hajtásokat szeretne elérni.

Kövesse a jelen útmutatót további metszési tippekért:

 

A NÖVÉNY METSZÉSE SORÁN MEGTEENDŐ DOLGOK

  • Hagyja érintetlenül az ággallérokat. A növény sérülhet, ha túl közel vágja az aljához.
  • Úgy nyírja a sövényeket, hogy az aljuknál szélesebbek legyenek, mint a tetejüknél. Minden alkalommal, amikor sövényt nyír, hagyjon meg egy fél vagy teljes hüvelyknyi korábbi hajtást, mivel a cserjének szüksége van rá, hogy egészséges maradjon, és képes legyen az újbóli növekedésre.
  • Próbálja meg úgy metszeni a növényeket, hogy az összes hajtás nagyjából fele a növény alsó kétharmadában legyen.
  • Mindig megfelelő szerszámokat használjon! Ha apró metszőollóval próbál nagy ágakat levágni, Ön vagy a növény megsérülhet! Tartsa élesen az éleket, és kérjen tanácsot csapatunk bármely tagjától, hogy melyik az Ön számára legjobb metszőolló. Első a biztonság!
  • Lépjen hátra egyet, és metszés közben mindig ellenőrizze az elvégzett munkáját. Túl sokat vagy túl keveset vágott? Ne feledje, hogy a ragasztó nem működik a növényeken.
  • Hűvös napokon metsszen, mivel a hűvösebb időben a metszés kevesebb stressznek teszi ki a gyógyulni próbáló növényeket.

 

A NÖVÉNY METSZÉSE SORÁN KERÜLENDŐ DOLGOK

  • Soha ne vágjon le a növény növekedésénél 25%-ánál többet egyetlen év alatt.
  • A metszés után ne alkalmazzon kátrányt, festéket vagy más kötszert a növény sebeire, mivel ezek rothadást és betegségeket okozhatnak.
  • Ne másszon fel a fára annak megmetszéséhez (reméljük ez magától értetődő).
  • Kerülje a sövények egyenes lefelé metszését, mivel a levelek fokozatosan lehullanak, és a csúnya alsó szárak láthatóvá válnak.
  • A nagy sebek hosszabb ideig gyógyulnak, mint a kisebbek. Inkább metsszen gyakran, ahelyett, hogy több éven át hanyagolná a növényeket.

 

Növények metszése a sikeres tavaszért

 

A NÖVÉNYEK OTTHONI METSZÉSÉNEK ELŐNYEI

 

  • A növények nem betegszenek meg, és megszabadulnak az elhalt vagy sérült részeiktől.
  • A levegőáramlás is javul a túl sűrű növény megnyírásával, ami csökkenti a betegségek és a rothadás kockázatát.
  • A régi növények megfiatalodnak az új hajtások révén. Ezután jobban virágoznak a következő növekedési időszakban.
  • A metszés megszépíti a tájat, mivel „kontrolláltabb” megjelenést kölcsönöz a növényeinek, a metszett növények pedig virágzóbb látványt nyújtanak a kertben.
  • Mindig gondoskodjon a metszésről – így elkerülheti a növényekkel kapcsolatos esetleges problémákat, beleértve a betegségeket, a túlnövekedést és a kezelhetetlen károkat.
  • A késő télen / nyugalmi időszakban történő metszése által jobban átláthatja növényei szerkezetét.
  • A növekedés megkezdése előtti metszéssel elegendő időt hagy a növénynek, hogy begyógyítsák a sebeiket, és új hajtások indulhassanak meg.
  • A késő téli vagy kora tavaszi metszés ráadásul remek lehetőség arra, hogy a friss levegőn legyen!

 

MIKOR KELL METSZENI A NÖVÉNYEKET

Sok kevésbé tapasztalt kertésznek gondot okozhat, hogy meg tudja állapítani, mikor a legalkalmasabb a metszés. Kövesse a tavaszi és nyári virágzó növényekre vonatkozó, korábban leírt szabályt, hogy tudja, mikor kell metszenie a növényeket. Szeretnénk egy kicsit megkönnyíteni a dolgát, ezért összeállítottunk két listát, amelyek segítenek a döntésben.

 

KORA TAVASSZAL, MÉG NYUGALMI ÁLLAPOTBAN METSZENDŐ CSERJÉK

Sharon rózsája, tuja, puszpáng, iszalag (nyári virágzás), vadalma, kecskerágó, örökzöldek, gyümölcsfák, hanga, magyal, tölgyfák, borbolya, nyári orgona, lilabogyó (callicarpa), angol kékszakáll, somfa, borscserje (clethrathraet), bűbájdió, hibiszkusz, közönséges orbáncfű, cserjés hortenzia, szárnyas kecskerágó, fanyarka, vérontó pimpó, virginiai ördögfűz (itea), boglárkacserje, selyemvirágfa, fagyal, cserszömörce, rózsa, nyáron virágzó gyöngyvessző, barátcserje...

 

A VIRÁGZÁS UTÁN METSZENDŐ NÖVÉNYEK

Fanyarka, lombhullató azálea, aranyfa, kúszó fafojtó, magnólia, mahónia, hólyagvessző, rózsalonc, fűszercserje, japánbirs, amerikai hópehelyfa, seprűzanót, boroszlán, gyöngyvirágcserje, hortenzia, hegyi babér, kínai viráglonc (kolkwitzia), lonc, jezsámen, babérhanga, japán díszmeggy, havasszépe, kökénylevelű gyöngyvessző, kerti gyöngyvessző, orgona, bangita, homoki cseresznye, bóbitacserje...

 

KÖVETKEZTETÉS

Ne feledje, a metszésben semmi ijesztő sincs! Tekintsen rá úgy, mint egy szórakoztató, de nagyon fontos dolog, ami minden évben új növekedésre ösztönzi kertjének lakóit.