Milyen lépcsők és korlátok legyenek az Ön otthonában?

Milyen lépcsők és korlátok legyenek az Ön otthonában?

 

A házon belül vagy kívül elhelyezkedő lépcsők és korlátok nem csak kötelező kiegészítő elemek, hanem egyre gyakrabban szolgálnak a tér és a környezet díszítésére is. Manapság már bőséges anyag-, szín- és mintaválaszték áll rendelkezésünkre. Az alapkérdés a következő: „Melyiket válasszuk?” A válasz első pillantásra egyszerű. „Egy termék, amely szép és kellően tartós is egyben." Ezt a két különböző tulajdonságot azonban nem olyan könnyű egy termékben egyesíteni.

Függetlenül attól, hogy az új korlát a helyiségen belül vagy kívül helyezkedik el, a megfelelő elem kiválasztását megelőzően mindig szánjon egy kis időt legalább az alapvető ismeretek megszerzésére a különböző típusokkal és anyagokkal kapcsolatosan, amelyekből ez a két elem készül. A kiválasztott szakembertől is szerezhet néhány fontos információt, aki saját tapasztalata alapján felvilágosít minket arról, hogy egy adott korláton vagy lépcsőn mi mutat jól és mi nem.

 

A lépcsőház megtervezése

 

A lépcsőház felépítése bonyolult építési projekt, melynek során számos tényező befolyásolja a megfelelő építést. Az egyik ilyen tényező a lépcsők szabályos elhelyezkedése az épületben. Továbbá, fontos a lépcső magasságának és szélességének megfelelő aránya, a lépcsőfok mérete és helyzete, a lépcsőház szabályos lejtése, a kiválasztott anyagnak megfelelő szerkezet kiválasztása, illetve ügyelni kell arra is, hogy a lépcső formája és alapanyaga összhangban legyen a térrel.

A kényelmes járás tekintetében az egyik legfontosabb tényező a lépcsők magasságának és mélységének megfelelő aránya. Tudni kell, hogy mindig meg fogunk botlani, ha az egyes lépcsők magasságának és mélységének aránya nem egyezik a lépésünk hosszával. A lépcsők ideális magassága 17–21 centiméter. A lépcső mélysége 23 és 29 cm között a megfelelő. A lépcső mélységét illetően fontos, hogy az egész talp vagy legalább a lábfej teljes eleje a lépcsőre illeszkedjen a sarok egy részével. Mivel azonban egy felnőtt lábhossz meghaladja a 23 cm-t, a lépcsők nem tudnak optimálisan illeszkedni minden lábfejhez.

 

Milyen lépcsők és korlátok legyenek az Ön otthonában?

 

Az egyes lépcsőelemek teljes szerkezetbe való beillesztésének fontos eleme az, hogy a lépcsőház összes lépcsőfokát azonos magasságúra tervezzük. Ha csak egy lépcső emelkedik ki a magasságával a többi lépcsősor közül, az egész lépcsősor szinte használhatatlanná válik, mert mindig újra és újra megbotlunk az egyenetlen lépcsőfokban. Az egyes lépcsők magasságát úgy határozzuk meg, hogy a teljes magasságot elosztjuk a lépcsők számával. A lépcső magasságának és mélységének arányát a lejtésszög határozza meg. A lépcső lejtésszögét kizárólag a szint magassága és a lépcsőház alapterülete határozza meg. A lépcső legkedvezőbb lejtése 30° vagy kicsivel több. A legtöbb lépcsőház lejtésszöge 30° és 40° közötti.

 

A lépcsőház anyagának kiválasztása

 

A házak lépcsőit régebben többnyire kerámiacsempével vagy gránittal burkolták. Ma már egyre elterjedtebbek a faburkolatú lépcsők. Ezek a burkolatok lehetnek tömörfából ragasztott panelek, furnérozott rétegelt lemezek vagy parketta burkolatok. Általában a lépcsőfokokat és a lépcső elejét szokták leburkolni. A lépcsők lambériázott homlokzati fakorlátok nélkül is elkészíthetők. A fával burkolt betonlépcsők lehetnek hagyományos kialakításúak, ahol az elülső korlát feletti taposófelület átnyúlik, illetve modern kialakításúak, ahol az elülső korlát feletti taposófelület nem nyúlik át.

A parkettával burkolt lépcsők minősége nem csak a szép megjelenésben és a kellemes járásban nyilvánul meg, hanem elsősorban abban, hogy az alsó vagy a felső helyiség padlóburkolata és a lépcsőház között tökéletes a vizuális összhang. Így mindenhol tökéletes átjárók találhatók, vagyis a szobák és a lépcsőházak padlója azonos fajta fából készül. Ilyen vizuális összhangot a parketta és a masszív falépcső kombinációjával nem tudunk elérni, más típusú burkolatokról pedig nem is beszélve.

 

Milyen lépcsők és korlátok legyenek az Ön otthonában?

 

Nem csak a padlózat parkettázásánál kell ügyelni, hanem (még inkább) a lépcsőház parkettázásánál is. Az első fontos lépés a lépcsőház alapjának előkészítése. Ha betonlépcsőről van szó vagy ha minden ilyen lépcső kellően precízen van elkészítve, az esetben elegendő egy kiegyenlítő anyagot és kellően rugalmas ragasztót használni. A parketta lépcsőre ragasztása során ügyeljünk arra, hogy a parketta alatt ne maradjanak üres légrések. Ebben az esetben rajtuk járva kongó hangok hallhatók. A lépcsőn járkálva nyikorgást is hallhatunk, ha nem akadályozzuk meg a faelemek közvetlen érintkezését.

A parkettával burkolt lépcsők esetén leggyakrabban kétrétegű vagy háromrétegű lakkozott vagy olajozott kész parkettát használnak. Ez alól sem a szalagparketta, sem más tömör parketta nem jelent kivételt. A lépcsőház burkolásához inkább az olajozott parketta javasolt. Ez megkönnyíti a parkettázott lépcsők tisztítását és felújítását, mivel nem lesz szükség a lépcsőház teljes csiszolására. Felújításkor csak a sérült részeket kell csiszolni és a teljes felületet kell csak újra olajozni. Ily módon a lépcsőház újra olyan lesz, mint az új.

A padlóparkettához hasonlóan a lépcsőparketta is bármilyen fából elkészíthető. Mind hazai, mind egzotikus fafajtákból. A parkettalépcső bármilyen mintában vagy kialakításban készülhet.

A családi házakban az erkély vagy terasz megközelítésére gyakran használnak fémlépcsőket, amelyek a helyiségen belül is felépíthetők, mert egyedülálló eleganciájukkal szépítik a belső teret. Az ilyen lépcsők készülhetnek teljes egészében fémből, valamint fém, fa, kő vagy beton kombinációjából is. Ez esetben a szerkezet fémből, a taposófelületek pedig más anyagból készülnek, leggyakrabban fából. A beltéri lépcső teherhordó szerkezete készülhet rozsdamentes acélból vagy acél profilokból porszórt bevonatú festéssel. A lépcsősor szerkezetéhez fából készült lépcsőfokokat rögzítenek. Az ilyen típusú lépcsőszerkezet rendkívül nyitott és szellős. Világossá teszi a helyiséget. A lépcsőház lehet zárt típusú is. Ez esetben a taposófelületen és az elülső részen a szerkezet bélelt, valamint beépített belső hangszigeteléssel ellátott oldalborítással is rendelkezik. A szerkezet alsó oldalát általában gipszkartonlapokkal borítják.

A mai új épületekben népszerűek a korszerű konzolos lépcsők. A konzolos acél alszerkezet többé-kevésbé rejtve van a szem elől, ezért lebegő lépcsők benyomását kelti. A konzolos lépcső kialakítása csak az esetben lehetséges, ha vasbetonból készült az a fal, amelyre az alépítményt helyezik.

Számos lakástulajdonos elsősorban a belső önhordó szerkezetű falépcsőt választja, így ne is csodálkozzunk, ha az ilyen lépcsőket gyakran a téren belüli magasságkülönbségek megoldására használják, annak ellenére, hogy a betonhoz vagy fémhez képest nagyobb befektetést igényelnek. Ennek fő oka a fa kivételesen esztétikus megjelenése és természetes melegsége. Az ilyen típusú lépcsők jó tulajdonságai közé tartozik még az egyszerű megmunkálás, a kis súly és a könnyű összeszerelés, kevés hulladékkal. Más alapanyagokhoz hasonlóan, a fából készült lépcsőknek is vannak hiányosságai. Az egyik az, hogy a fa nem tűzálló, és nem alkalmas nedves környezetben való használatra, mint például a pincék és kültéri területek. A kivitelezés szakszerűségéről könnyen meggyőződhetünk, különösen a fából készült lépcsők esetén, ezért a gyártó kiválasztásakor csak a legjobb szakemberek közül válasszunk, akik mögött már van szakmai tapasztalat a lépcsőházak kidolgozásában. A gondatlanul megtervezett és kidolgozott falépcsők még egy kiválóan felszerelt ház megjelenését is elronthatják. Lévén, hogy a fa élő építőanyag, amely különféle hatásoknak köszönhetően nem „pihen” (hőmérséklet-ingadozások, száraz levegő, túlzott páratartalom stb.), csak korszerű feldolgozási módszerekkel és különféle adalékok használatával szelídíthető meg, mint például speciális ragasztók, lakkok.

 

Milyen lépcsők és korlátok legyenek az Ön otthonában?

 

A legjobb minőségű lépcsők többnyire tölgyfából készülnek, ami egyben a legtartósabb is, de készülhetnek bükkből, kőrisből, juharból vagy cseresznyefából is. A gyengébb minőségű lépcsők lucfenyőből, fenyőből vagy vörösfenyőből készülnek. Más fafajtákból is nagy a választék a piacon, különösen az egzotikus fajtákból. A falépcsők taposófelülete tömör ragasztott fából vagy furnérozott fából készül, tömör szegélycsíkokkal. Amennyiben nem ragasztott tömör fát használunk, az idővel behajlik és deformálódni kezd.

Az ajánlott fasűrűség a falépcsők építéséhez 550 kg/m3 felett van. Az a jó, ha a fa kellően ellenálló a biológiai lebomlással szemben, vagy kellően impregnálható. Ügyelni kell arra, hogy a fa kellő mértékben legyen szilárd és stabil. Továbbá, figyeljünk arra, hogy a fa száradása során bekövetkező minőségvesztés minimális legyen.

Egy fa lépcsőház kiépítésénél gyakran használnak más anyagot is, de lehetőség szerint az anyagokat körültekintően kell kiválasztani. Ne feledjük, hogy a fa természetes anyag, így nem minden kiegészítő illik hozzá. A legmegfelelőbb kiegészítők a kő, üveg vagy kovácsoltvas elemek, amelyek csak a fa eredeti szépségét hangsúlyozzák.

 

Lépcsőkorlát

 

A megfelelő biztonság és alátámasztás érdekében ügyelni kell a lépcsőkorlát megfelelő magasságára, amely 90 és 110 cm között van. A korlát magasságát a lépcső tetejétől a korláttartó tetejéig kell mérni. Ezenkívül a korlátnak kellően stabilnak kell lennie és ki kell terjednie a lépcső és az alapfelület teljes hosszára. Emellett különösen fontos, hogy az erőátvitelnek leginkább kitett teherhordó oszlopok megfelelően legyenek összeszerelve. A korlátrúdok közötti távolság nem haladhatja meg a 12 cm-t, különben veszélyes lehet a kisgyermekek számára.

A korlát felső részének végével, azaz a kapaszkodóval általában közvetlenül érintkezünk, ezért az legyen megfelelő ovális formájú és kellemes tapintású anyagból készüljön. Ez lehet fa, gumi, műanyag, sőt fém is. A teljes korlát összképe érdekében a korlátvázat és a kapaszkodót egymáshoz kell igazítani.

Ami a lépcsőkorlát megjelenését illeti, a legfontosabb szempontok a kiválasztott anyag, valamint a korlát alakja és színe. Az anyagválasztást talán leginkább a korlát elhelyezkedése befolyásolja. A beltéri lépcsőkorlátoknál nem különösebben fontos szempont az anyag ellenállósága, míg a kültéri korlátoknál ez a tulajdonság természetesen sokkal nagyobb szerepet játszik. A külső és belső lépcsőkorlátok általában fából, fémből, üvegből vagy ezen anyagok kombinációjából készülnek. Ez vonatkozik a beltéri és kültéri lépcsőkorlátra egyaránt.

 

Milyen lépcsők és korlátok legyenek az Ön otthonában?

 

A rozsdamentes acélból vagy inoxból készült világító korlátok számos újépítésű vagy felújított házat díszítenek. Az ilyen korlátok fő jellemzője a korszerűség, a dizájn és az anyag tartóssága. Az inox olyan rozsdamentes acél, amelynek élettartama gyakorlatilag korlátlan, ami a legnagyobb előnye a korlát többi alapanyagával szemben. Ezenkívül az ideálisan sima felülete és a nagy szilárdsága miatt nem igényel karbantartást, ami kültéri időjárási viszonyok között kifejezetten fontos.

A kereslet növekedésével az ilyen korlátok gyártóinak száma is bővül. Itt érdemes óvatosnak lenni, mivel egyes kivitelezők ezt a tevékenységet csak kiegészítő szolgáltatásként végzik, így nem rendelkeznek sok tapasztalattal az ilyen típusú anyagokat illetően. Továbbá, ügyelni kell az inox minőségére is, mivel előfordulhat, hogy a rozsdamentes acél gyengébb minőségű, vastartalma pedig túl magas, ami miatt a korlát idővel elkezdhet rozsdásodni.

 

Milyen lépcsők és korlátok legyenek az Ön otthonában?

 

Az inox korlát csiszolt felületével és magas fényével mindenképpen kiemelkedik a környezetből. Lehetséges, hogy a megjelenése idővel kissé tolakodóvá válik. Erre az esetre a következő a megoldás: rozsdamentes acél korlát porszórt bevonattal. Egy ilyen korlátnál teljes egészében inox anyagot használnak, amelyre porfestékréteget szórnak. Az ilyen típusú korlátok a RAL színskála minden árnyalatában elérhetők, míg a „hagyományos” inox korlátnál a jellegzetes világosszürke szín az egyedüli megoldás.

A nyersanyagok, különösen az acél drágulása természetesen hatással volt a fémkorlátok árára is. Ahhoz, hogy a hagyományos acélkorlát ellenálljon a külső időjárási viszonyoknak, horganyzási eljárással, egy réteg alapozóval és még két réteg befejező festéssel kell védeni. Az említett eljárások és alapanyagok, valamint az acél magas árfekvése sokkal drágábbá teszik az ilyen korlátokat. Mivel a festett korlátra csak egy porszórt bevonat kerül, az ára már teljes mértékben összevethető a korábban említett horganyzott és festett acél korlátokkal.

Ha úgy döntünk, hogy porszórt bevonatú inox korlátot építünk, fontos, hogy a festék kellően tartós legyen és szabályosan legyen felhordva, hogy ne kezdjen el felpattogzani.

Az üvegkorlát szinte minden típusú lakásba beépíthető. Az üveg egyébként semleges anyag, bárhol bármilyen anyaggal kombinálható. Annak ellenére, hogy sokak számára törékenynek tűnik, az üvegkorlát az egyik legbiztonságosabb választás. Az üveg tágas összhatást kelt a helyiségben, így alkalmas teraszok, lépcsőházak vagy erkélyek bekerítésére. Az üveg egyetlen rossz tulajdonsága az, hogy gyakori tisztítást igényel. Főleg, ha egy ilyen válaszfal nagyobb területen és nehezen elérhető helyen van. Ha azonban biztonságra van szükségünk és több fényt szeretnénk beengedni a lakóhelyiségekbe, az üvegkorlát minden bizonnyal az egyik legmegfelelőbb lehetőség.

Üveg válaszfalak esetén jellemzően 18 mm vastagságú biztonsági edzett üveg (ESG8 + ESG8) és 21 mm-es biztonsági edzett üveg (ESG10 + ESG10) közül lehet választani. Általában egy teherhordó szerkezetre rögzítik, amely készülhet vasbetonból, fából vagy fémből. Az üveget előre elkészített oszlopokra rögzítik, a teherhordozók pedig a válaszfal megjelenéséhez és funkciójához igazodnak.

Az önhordó üvegkorlátok általában 16–22 mm vastagok. Az oszlopokon álló üvegkorlátok vastagsága 8-10 mm. Az üveg vastagsága a felület méretétől és a terheléstől függ.

A legrugalmasabb lehetőség egy olyan üvegfal, amely az inox oszlopok közötti helyet tölti ki. Szoktak használni fa vagy vasbeton oszlopokat is. Mint olyan, a korlát minden helyzetében rögzíthető. Az üveglapokat az oszlopok és a fogantyúk egyszerű szerkezetéhez rögzítik.

Az üvegkorlát leggyakoribb változata a profilba szerelt üveglap. Az üveg az oldallapra vagy a teherhordó lapra, fagerendára vagy fémprofilra rögzíthető. Az üveglap felső részét egy rozsdamentes acélból készült fogantyúhoz rögzítik. Az üvegfalak esetén ez a módszer a legstabilabb lehetőség.

 

Milyen lépcsők és korlátok legyenek az Ön otthonában?

 

Az üvegező szolgáltatók lehetőséget kínálnak arra is, hogy az üveglap megfelelő szerkezet és kapaszkodó nélkül kerüljön felszerelésre. Ez esetben a biztonsági üveg csak egyes pontoknál van rögzítve a betonlaphoz. Esetenként külön megtervezett és kialakított profilokat is használnak. A betonlapot takaró üvegkorlát alsó részén egy színes szegélyt lehet felhelyezni, amely elrejti a betonlap felső részét, így a kerítés még elegánsabb lesz. Egy ilyen kerítésnek általában nincs felső fogantyúja, de ajánlott rozsdamentes acélból vagy fából készült fogantyút felszerelni. Kívánság szerint ebbe a fogantyúba LED diódák is szerelhetők.

A külső üvegkerítés rögzítésére leggyakrabban rozsdamentes acél bilincseket használnak. Beltéri üveg válaszfalak esetén, amelyek kevésbé vannak kitéve az éghajlati hatásoknak, alumínium kapaszkodók is használhatók. Fontos, hogy a kapaszkodók szépen legyenek kidolgozva, mivel az üvegen kívül a kapaszkodók azok, amelyek hozzájárulnak a korlát esztétikus megjelenéséhez.

Törékeny megjelenése ellenére az üvegkorlát nem kevésbé biztonságos a többi anyaghoz képest. Mindenképpen biztonsági üveget kell használni, ami azt jelenti, hogy az üveg ragasztott vagy edzett, vagy mindkettő. Általában edzett üveget használnak, amelyet a végső felületkezeléssel ragasztanak (biztonsági edzett üveg). A ragasztott üveglap mindkét oldalára edzett üveglapot helyeznek el. Az ilyen üveg törés esetén is egy darabban marad. Taposófelületekhez is használnak biztonsági edzett üveget. A korlát biztonságos használata érdekében javasolt az üveg széleit lekerekíteni.

Ezek az üveglapok a felületkezeléstől függően lehetnek szatén (gravírozott), átlátszó, fúziós, homokfúvott különféle mintázatban, öntapadó fóliás és hasonlók. Többféle színárnyalat választható, például fehér, fekete, barna stb., de leggyakrabban a sima tejüveget használják.

 

Erkélykorlát

 

Mindenekelőtt fontos megjegyezni, hogy amint beköltözünk a házba, az első és legfontosabb elem az erkélykorlát. A választásnál a biztonság mellett az esztétika az egyik fő szempont. Azonban ügyeljünk arra, hogy a szín-, forma- és anyagválasztásnál ne essünk túlzásokba, mivel így az új korlát hamar giccsessé válhat és ezzel rontja a környezeti megjelenést. A leendő erkélykorlátot elsősorban az épület homlokzatához kell igazítani. A lépcsőkorláthoz hasonlóan az erkélykorlát magassága is kb. 100 cm legyen, mert ez a méret a legkedvezőbb a kapaszkodó vagy a testtámasz megfogására.

Még nemrégiben is leginkább fakorlátokat építettek a házak erkélyein. A fakorlát acél oszlopokkal és széles fa töltőanyagokkal rendelkezett. A PVC, az alumínium, a kovácsolt acél és újabban az üveg nagy piaci részesedést szereztek alapanyagként a fához viszonyítva. Ennek ellenére egyes befektetők még mindig a hagyományos fakorlátok mellett döntenek. Ennek oka elsősorban a természetes anyag kiválasztása, és még inkább a korlát egyedi és luxus megjelenése. A korlát egyedisége és luxusa függ a korlát típusától, illetve a farudak formai kidolgozásától. Számtalan formában kaphatók és az asztalos gyakorlatilag teljesen a megrendelő kívánsága szerint készíti el a farudak formáját. A farudak szélességben, vastagságban, alakban és a rudak közötti távolságban különböznek egymástól.

A fának sajnos van egy hátránya, mégpedig az, hogy kedvezőtlen időjárási viszonyok hatására gyorsan tönkremegy. Lévén, hogy az erkélykorlát különösen ki van téve a hidegnek, hónak, esőnek és melegnek, nagyon fontos, hogy a fából készült részt rendszeresen és kellő mértékben védjük megfelelő fa bevonattal. Ellenkező esetben a korlát már néhány év után maradandóan sérülhet. A fából készült korlát tartóssága érdekében fontos, hogy olyan asztalos szakembert válasszunk, aki sok éves tapasztalattal rendelkezik a fakorlátok gyártásában. A tapasztalt szakember tudni fogja, hogy melyik fát válassza a korlát elkészítéséhez, illetve milyen száraz legyen a fa és milyen bevonatokkal védje a fa felületeket.

 

Milyen lépcsők és korlátok legyenek az Ön otthonában?

 

A fakorlát tartóssága érdekében mindenképpen javasolt minden fafelületet bevonattal védeni. A szárítóban szárított fa kevésbé tágul ki a napon és az esőben, mint a természetesen szárított fa. A fafajta kiválasztásánál előnyben részesül a lucfenyő, elsősorban a feldolgozási lehetőségek és a kedvező ára miatt. Gyakran használják a vörösfenyőt is, amely lassú növekedése miatt a korlát hosszú élettartamát teszi lehetővé.

Bár a függőleges faelemek beépítése biztonsági szempontból megfelelőbb, a korlát élettartama miatt azonban kevésbé alkalmas. Ez esetben a léc feletti keresztirányú vágás felfelé irányul, ezért esőnek van kitéve és ez a rész veszi fel a legtöbb nedvességet. A szolgáltatók ezt a problémát több további védőbevonattal vagy védőtető felszerelésével oldják meg.

Az utóbbi időben a fából készült kerti bútorok piacán igen népszerűvé vált a szibériai vörösfenyő. Ezt a fafajtát az alacsony hőmérsékletekkel szembeni kivételes ellenállás jellemzi, valamint a nagy szilárdság és a fagombákkal szembeni ellenállás. Összehasonlítva más tűlevelűekkel, a szibériai vörösfenyőnek nagyobb a sűrűsége, ezért jobb a szilárdsága is. Az ilyen fa átlagos keménysége például 1100, míg a luc csak 480, a fenyőé pedig 690–870. Ezenkívül a szibériai vörösfenyő rendkívül alkalmas feldolgozásra. Ezen tulajdonságainak köszönhetően ideális alapanyag a kültéri területek berendezéséhez. A külső kerítéselemeken felül különösen alkalmas homlokzati burkolatokra és teraszokra, valamint erkélypadlókra, asztalosmunkákra, kerti bútorokra, különféle vályúkra és egyéb kerti felszerelésekre.

Eredeti színe egységes élénk aranysárga árnyalatú, megvastagodott gyűrűkkel. Az alpesi vörösfenyő vörösebb színű és ritkább gyűrűkkel rendelkezik. Emiatt ez a fa könnyebb, kevésbé szilárd szerkezetű és nem ellenálló az ütésekkel szemben.

A szabadban lévő szibériai vörösfenyőben lévő csersav védőréteget hoz létre, amely védi a fa belsejét a nedvességtől, az UV-sugaraktól és a hőváltozásoktól. Ennek hatására a fa szürke színű lesz. A színelváltozás nem befolyásolja a fa egyéb tulajdonságait, csak a természetes öregedés mutatója. Ha alkalmanként (évente kétszer-háromszor) megolajozzuk, akkor megőrzi természetes zsírtartalmát, védjük a felületi réteget és csökkentjük a kisebb felületi repedések lehetőségét, azonban ez nem hosszabbítja meg a szavatossági idejét. Az ilyen fa nagyon tartós és ellenáll minden külső hatásnak, még védőbevonatok és olajozás nélkül is. Figyelembe véve a szibériai vörösfenyő megfizethető árfekvését, minőség és ár szempontjából az egyik legjobb lehetőség a kültéri fakorlát kiválasztására.

 

Udvari kerítés

 

Az új anyagok megjelenésével az udvari vagy kerti kerítések jelenlegi választéka meglehetősen változatos lett. Készülhetnek hagyományosan fából, kovácsoltvasból, lágyított háló-vagy panelrendszerből, műanyagból vagy alumíniumból.

A kovácsoltvas kerítés az egyik legszebb kerítésfajta a kertben, udvarban, valamint az erkélyen vagy a lépcsőházban. A kovácsolt acélelemek egyediséget és eleganciát tulajdonítanak a háznak, ezáltal a valódi presztízzsel határos.

A megnövekedett kereslet magával vonta azt, hogy a piacon számos hamisítvány jelent meg, amelyek egy része meglehetősen jól utánozza a valódi kovácsoltvas elemeket, de egyes utánzatokon szinte minden laikus láthatja, hogy az elemek iparilag gyártottan íveltek vagy öntöttek. A kovácsoltvas utánzatok ipari elemei elérhető áron szerezhetők be a piacon. Az elemeket acélrudakkal kombinálják hegesztés útján és egy ilyen „kovácsolt” kerítés gyors és praktikus eljárással készül. A kerítésforgalmazók egy része azt hirdeti, hogy hidegkovácsolással készíti az elemeket. Mint tudjuk, az ilyen hamis elem nem érdemli meg a „kovácsoltvas kerítés” megnevezést, mert gyakorlatilag semmi köze hozzá. Kivéve azt, hogy igyekszik minél jobban utánozni a valódi kovácsoltvas kerítést. Ne érezzük magunkat kellemetlenül, ha megkérjük a kovácsmestert, hogy mutassa meg, valójában hogyan tud bánni a kalapáccsal az izzó vason.

Ha igazi kovácsoltvas kerítést szeretnénk, természetesen kovácsot kell keresnünk. Pontosabban olyan kovácsot, aki dekorációs termékeket kovácsol. Az évszázadok során a kovács szakma nem változott lényegesen, hiszen alapeszköze továbbra is a kalapács maradt. Az ilyen kovács nem igazán használ hegesztőgépet, mert ez egy hagyományos foglalkozás, és itt az iparnak és a modern gépeknek nincs helye.

 

Milyen lépcsők és korlátok legyenek az Ön otthonában?

 

Csak az igazi kovácsoltvas kerítésen vannak a kovácsoltvas elemek összeszögezve és kötésekkel rögzítve. Az ilyen kerítés a vevők igénye és mértéke szerint készül, így elmondható, hogy amennyi ízlés, annyiféle lehetőség. Tehát, minden ilyen kerítés egyedi. Ez pedig a mai otthonok külső vagy belső felszereltsége mellett igazi ritkaságnak számít. Ha az egyedi termékek hívei vagyunk, valószínűleg a kovácsoltvas kerítés a legjobb választás.

Az igazi kovácsoltvas kerítés kicsit drágább, mint a fakerítés, de a befektetés hamar megtérül. A fához viszonyítva a vas felületét nagyon jól lehet védeni (tűzihorganyzás és vastagrétegfestés), így egy ilyen kerítés több generációt is megél karbantartás nélkül. A választék pedig korlátlan, hiszen forró vasból nagyon sokféle elem kovácsolható, melyek tetszés szerint kombinálhatók egymással.

Ha igazi kovácsoltvas kerítés mellett döntünk, akkor annak a felületvédelmében is ugyanolyan magas minőségi színvonalat kell figyelembe venni. Ezért, mint már említettük, javasolt hogy tűzhorganyzott legyen. Ha forrón felvitt cinkréteg védi a rozsdától, egy ilyen kerítés 50 évig vagy tovább is tartós lehet. A kerítést bármikor a kívánt színárnyalatra festhetjük vagy patinázhatjuk, amivel még hangsúlyosabb rusztikus megjelenés érhető el.

A laikus befektetők gyakran összekeverik az „acélkerítés” és a „kovácsoltvas kerítés” fogalmát, mert szerintük ez egy és ugyanaz. Ez azonban nem így van. Kovácsoltvas kerítésnek nevezhetjük csak azt a kerítést, amelyik valójában kovácsoltvas elemekből készült.

Nem kevésbé fontos a kovácsoltvas kerítés készítése a kerítés beépítésétől. Ha egy kerítés felülete megfelelően védett, akkor felelőtlenség lenne vágni, csiszolni, fúrni vagy hegeszteni. Ugyanis, ezek a pontok a későbbiekben rozsdásodni kezdenek. Ha a beszerelés során nem lehet minden kellemetlenséget előre látni, célszerű előszerelést végezni. Ekkor a szegmenseket sérülés nélkül lerövidítik, hajlítják, lyukakat fúrnak stb.

A végső összeszerelésnél minden elemet rozsdamentes acél csavarokkal szerelnek össze. Ezzel a módszerrel elfelejthetjük a kerítés karbantartását.

Többféle PVC anyag létezik, amelyekből kerítéselemek készülnek, ezért vásárlás előtt célszerű tájékozódni ezekről az anyagokról. Természetesen ettől függ az ár is, amely akár 1–3-szor magasabb is lehet. A legolcsóbb anyag a PVC hab, míg jobb anyagnak számít az alap PVC (redőnyökhöz), PVC tartozékok (ablakprofilok), ASA akril kompozit, akrilüveg és faadalékos műanyag.

A PVC kerítésekkel kapcsolatosan fontos tudni, hogy színtartóak. Egyes gyártók a műanyag típusától és a kerítéselemek színétől függően akár 20 évig tartó kerítéseket is kínálnak. Színtartósság szempontjából a PVC kerítésekhez ajánlott festékek: például porszórt alumínium vagy homlokzatfestékek. A szín tartóssága a színárnyalat kiválasztásától függ. A nagyon élénk színek, például a sárga és a piros, valamint a sötétebb színek kevésbé stabilak. Egyes PVC-kerítésforgalmazók egyszerű beépítési rendszerükkel lehetőséget kínálnak arra, hogy a meglévő acél alépítményt feljavítsuk és új léceket szereljünk fel. Így természetesen megspórolunk valamennyi pénzt a szerelési költségeken. PVC kerítéssel lehetőségünk van a régi kerítés egyszerű adaptálására, ahol a régi acél alépítményt műanyag profilokkal borítják be, amelyek fel vannak készítve a műanyag lécek egyszerűbb beszerelésére. A PVC lécek a meglévő régi fémszerkezetre kerülnek felhelyezésre, melyet előzetesen alaposan lefestenek. A végső színt a fedő műanyag profil váltja fel, mert a régi acélt nehéz szépen és minőségi módon festeni.

A WPC profilok alkalmasak különféle kültéri kerítésekhez, de burkolatokhoz is, például teraszokhoz és homlokzatokhoz. Ezek tulajdonképpen fakompozitok, amelyek nagyobb arányban (kb. 60%) fából és kisebb arányban polietilénből (kb. 30%) és adalékanyagokból (kb. 10%) készülnek. A fa fajták közül gyakran bambuszt használnak. A fa adja meg a fakompozit keménységét, merevségét és szilárdságát, a polimer pedig kötőanyagként szolgál.

A WPC profil a megjelenésében és felhasználásában is ugyanolyan, mint a fa. Azonban a fával ellentétben nem hajlik, nem hasad, nem rothad, nem támadják meg a kártevők, ellenállnak a gombák, zuzmók és mohák növekedésének és fejlődésének (vízzel tisztíthatók), a profilok homogén és „kiszámítható” anyagok, mivel nem tartalmazzák a fában egyébként jelen lévő belső erőket. A fával ellentétben nem kell lefesteni, mert a falisztet már a gyártási fázisban polietilénnel impregnálják, ami lehetővé teszi a WPC profilok minimális vízfelvételét (WPC profilok 2%-ig, faprofilok 20%-ig). Ennek köszönhetően alkalmasak a nedves éghajlati körülmények közötti használatra, mivel remekül ellenálnak a fagynak. A felsorolt számos jó tulajdonságuk révén élettartamuk 35 év felett van.

A WPC lapok egyszerűen, vízzel tisztíthatók, akár 60 bar nyomással is. Különböző színekben és különböző felületi struktúrákkal kaphatók, így számos tervezési lehetőséget biztosítanak. A WPC kompozitok környezetbarát anyagok, mivel teljesen újrahasznosíthatók. A WPC profilokat, a fához hasonlóan, száraz és szellős helyen kell tárolni.

A WPC kerítésprofilok masszív kerítésrendszerek, ami azt jelenti, hogy nem átláthatók. A szélnek is jól ellenállnak.

Annak ellenére, hogy a WPC profilok jó minőségűek, itt is óvatosan kell eljárnunk a választás során. A fakompozit esetében különösen fontos a fa és a polietilén aránya, illetve milyen fafajtát és műanyagot használnak. A HDPE műanyaggal ellátott WPC például sokkal jobb, mint a PVC műanyag. Jó bizonyíték erre a gyártó által adott garancia.

A WPC profilokat a falécekhez hasonlóan szerelik fel, és szintén famegmunkáló gépeken kerülnek megmunkálásra. Az anyag tágulása miatt a WPC lécek között mindig kell egy kis hézagot hagyni. A fából készült kerítés és a WPC kerítés közötti lényeges különbség az oszlopok beépítésében van. Mivel a WPC nehezebb anyag, mint a fa, több alátámasztást igényel, különben a táblák meghajolhatnak.

A kerítésanyagok között egyre nagyobb versenytárs az alumínium. Az ilyen kerítés teljesen rozsdamentes, könnyen tisztítható vízzel, és több mint tíz év után is úgy néz ki, mint egy új kerítés. Előnye, hogy különböző dizájnban és a RAL színskála szerinti bármely színben megvalósítható. A jelenlegi korszerű porfestési eljárásoknak köszönhetően, az autóiparban használatos eljáráshoz hasonlóan, az alumínium kerítések színtartóssága magas szinten van. Az ilyen festék felületi szilárdságot és gyönyörű sima megjelenést kölcsönöz, valamint tartósan ellenáll minden időjárási körülménynek. Kiemelendő továbbá, hogy egyszerűen karbantartható és tisztítható. Az alumínium kerítést egyszerűen lemossuk vízzel, mint az autót, és újra fényes lesz. Egyes alumíniumkerítés-gyártók a modellek, színek és kiegészítők széles választéka ellenére saját egyéni kerítéseket is kínálnak. Azaz, a vevő által megadott egyedi méretek alapján gyártják le a kerítést. Manapság az alumíniumkerítések kínálatában, a kerti kerítéseken kívül, teraszajtók és erkélyrendszerek is megtalálhatók, melyek azonos stílusban teszik teljessé a ház és az egész környezet megjelenését.

 

Milyen lépcsők és korlátok legyenek az Ön otthonában?

 

Az alumínium egy könnyű fém (háromszor könnyebb, mint a vas). Vezeti a hőt és az elektromosságot, illetve visszaveri a fényt. Minden fajta fémmegmunkálási eljárással megmunkálható.

A hagyományos fémhálós udvari vagy kerti kerítést a jelenlegi korszerű panelkerítés váltotta fel. 5 mm vastagságú acélrudakból készült lemezekből áll. Ezeket a rudakat ponthegesztéssel hegesztik egymáshoz. Minden panelen több helyen V-alakú merevítés van, ami a kerítés nagyobb stabilitását és szilárdságát biztosítja. Az időjárás viszontagságaival szembeni maximális ellenállás érdekében a panelkerítést tűzihorganyzott és lágyított réteggel védik. Ennek köszönhetően a gyártók 10 év garanciát vállalnak rozsdásodás ellen. A panelkerítés legjobb tulajdonsága az egyszerű és gyors szerelés, nem igényel külön karbantartást, térbeli formája szép és korszerű.

Ha az udvarunk nagy forgalmú út mellett található, természetesen állandó a zaj, ami befolyásolja életünk minőségét. Erre megoldás egy megfelelő kerítés felépítése, amely véd a zajtól. Többféle típusú zajvédő kerítés létezik, pl. alumínium, beton, tégla, fa stb. Mindegyik többé-kevésbé hatékonyan visszatartja a zajt, valamint a szmog és a por terjedését az utak mentén, egyedüli hátrányuk, hogy elzárják a kilátást a környékre. Elérhető a piacon egy mesterséges anyagból készült átlátszó kerítés is, ami nem takarja el a kilátást a környékre és így nem kelti a bezártság érzetét.

Az ilyen kerítéseknek akrilpanel vagy polikarbonát szolgál az alapanyagaként.

 

Milyen lépcsők és korlátok legyenek az Ön otthonában?

 

Az akrilpanelek öntött akrilüvegből készülnek. Az akrilkerítést elsősorban települési utak, valamint hidak és vasutak lekerítésére használják. A gyártók udvarok, erkélyek, teraszok és lépcsőházak bekerítésére is kifejlesztették. A hagyományos anyagokból, például betonból készült kerítésekhez képest az akrilkerítés előnye az anyag kis súlya, ezáltal a könnyebb szerkezet alkalmazásának lehetősége. A panel kiváló UV-védelmének köszönhetően a kerítés hosszú távú használatot tesz lehetővé. Az ilyen kerítések karbantartása és tisztítása egyszerű.

Különféle színválasztékban kaphatók, például átlátszó, transzparens és nem átlátszó. A panelek szabvány vastagsága 12, 15, 20 és 25 mm. A panelek méretei 400×200 cm, 300×200 cm és 250×200 cm. Az akrilüveg összetételétől függően két lehetőség van egy ilyen kerítés gyártásához. Egyik lehetőség az akril panel poliamid szálak nélkül. A másik lehetőség poliamid szálakkal. Baleset esetén a lemezek megakadályozzák azok szétesését.

Egyes akrilkerítés-gyártók a panelek további feldolgozását is lehetővé teszik, mint például az egyedi vágást, hőformázást, homokfúvást, lézeres és CNC-vágást, lyukak fúrását, polírozását és horonymarást. Ahhoz, hogy megóvjuk a madarakat az üvegnek ütközéstől, lehetőség van mintás matricák elhelyezésére is a paneleken.