MENNYI IDEIG ÉG A GRILL FASZÉN? ÉS HOGYAN TUDJUK HOSSZABB IDEIG FELHASZNÁLNI?

MENNYI IDEIG ÉG A GRILL FASZÉN? ÉS HOGYAN TUDJUK HOSSZABB IDEIG FELHASZNÁLNI?

 

Teljesen elfogult vagyok, ami a grillezést illeti. A gázsütők nagyszerűek, de a végén semmi sem hasonlítható a szenes grillsütőhöz, amely ellenállhatatlan, füstös ízt ad. A szenet azonban nehéz hozzáértő módon kezelni, és ha nem tudjuk, mit csinálunk, csalódás lehet a vége. Ez összekutyulhatja az ízeket, és még egészségtelen is lehet a végeredmény. Szerencsére a legjobb grillsütők tucatjait teszteltem, így sok tapasztalatot szereztem a szénnel kapcsolatban.

 

1.) MENNYI IDEIG BÍRJA A FASZÉN?

 

MENNYI IDEIG ÉG A GRILL FASZÉN? ÉS HOGYAN TUDJUK HOSSZABB IDEIG FELHASZNÁLNI?

 

A faszén kb. 1-2 óráig ég. Ennél azonban sokkal fontosabb a különböző típusú ételek főzésére szolgáló időablak. Körülbelül két órán át tudjuk melegíteni vele a köreteket, de csak körülbelül 30 percig alkalmas arra, hogy megperzseljük vele a steaket vagy a csirkét. A hamburgert és a csirkehúst körülbelül egy órán keresztül grillezhetjük. Átlagosan egy adag faszén 1-2 óráig tart, és ez elegendő hőt biztosít a legtöbb étel elkészítéséhez. Ha főzni akarunk, ami már 1-2 óránál tovább tart, több faszénre lesz szükségünk. Kétóránként elhasználhatunk egy zsák szenet, tehát készletezzünk annyi órára, amennyire úgy gondoljuk, hogy szükségünk lesz.

 

2.) HOGYAN HASZNÁLHATJUK HOSSZABB IDEIG A FASZENET?

 

MENNYI IDEIG ÉG A GRILL FASZÉN? ÉS HOGYAN TUDJUK HOSSZABB IDEIG FELHASZNÁLNI?

 

A faszén meggyújtása után feltétlenül zárjuk le a grill fedelét, de nyissuk ki a szellőzőnyílásokat. Mindannyian ismerjük az alapvető fizikát, miszerint a tüzeknek levegőre van szükségük az égéshez, de a túl sok levegő azt jelenti, hogy a tűz túl gyorsan fog égni, és kiég, mielőtt valóban beindulna. Ezenkívül a szél megnehezíti, hogy a grill lángban maradjon. Bár úgy tűnik, hogy a szeles nap elősegíti a tüzet - minél több levegő, annál jobb -, valószínűbb, hogy inkább eloltja a lángokat.

A grillbe füstölő fát is betehetünk. A füstölő magasabb szintre emelheti az grillélményet, mert mindenféle ételt olyan ínycsiklandozó ízekkel lát el, amelyeket sehol máshogy nem hozhatunk létre. A legjobb az egészben, hogy helyettesítheti a szén egy részét, tüzelőanyagot és egyben ízt is hozzáadva, így hosszú távon szént is takaríthatunk meg.

Ha azt szeretnénk, hogy a szén tovább tartson, néhány technikát kipróbálhatunk. Az egyik módszer az, hogy kétzónás tüzet hozunk létre úgy, hogy a meggyújtott szenet a grill egyik oldalára toljuk, a másik oldalt pedig üresen hagyjuk. Ez lehetővé teszi az étel főzését közvetett hőn, ami segíthet a szén megtakarításában. Egy másik tipp, hogy a grill fedelét lehetőleg zárva tartjuk, mert ez segít fenntartani a hőt és megakadályozni, hogy a faszén túl gyorsan leégjen.

 

3.) MIT TEGYEK, HA A FASZÉN TÚL GYORSAN KIHŰL?

 

MENNYI IDEIG ÉG A GRILL FASZÉN? ÉS HOGYAN TUDJUK HOSSZABB IDEIG FELHASZNÁLNI?

 

Ha a szén túl gyorsan hűl, ez annak a jele, hogy öngyújtó folyadékot vagy gyufaszenet használ. A legfontosabb tippem az, hogy kerülje ezek használatát. Megállíthatja a problémát, mielőtt elkezdené, ha leszokik ezekről a grillezés közben. Ez nem azt jelenti, hogy ezek az anyagok nem alkalmasak grillezésre, de túlságosan is jó munkát végeznek, mert túl gyorsan égnek. Ha túlzásba visszük használatukat, kb. 20 percnyi főzési időt kaphatunk mindössze. Ez azonban nem segít, ha éppen a grillezés kellős közepén vagyunk. Ha a faszén túl gyorsan hűl a grillezés közepén, zárja le a fedelet, és zárja be a szellőzőnyílásokat a lehető legszűkebben. Ez csökkenti a légáramlást és lelassítja az égési időt. A grill nem lesz melegebb, de lelassítja a hűtést.

Ha a szén hűl, csak annyit kell tennünk, hogy hozzá adunk még egy kicsit. Érdemes kisebb darabokat használni, mert ezeket könnyebb rácson keresztül meggyújtott parázsra önteni. Egy csipetnyi faforgácsot vagy fapelletet is használhatunk. Sokkal gyorsabban égnek, mint a faszén, ezért fel kell tölteni őket, de ez legalább fenntartja a tüzet.

 

4.) Faszenet vagy brikettet használjak?

 

MENNYI IDEIG ÉG A GRILL FASZÉN? ÉS HOGYAN TUDJUK HOSSZABB IDEIG FELHASZNÁLNI?

 

Attól függ, mit sütünk vagy főzünk. A darabos faszén forróbban és gyorsabban ég, így jobb a hús pirításához, mint például a steak esetében. A brikett viszont komótosabban ég, hosszabb ideig, ezért jobb a lassabb főzéshez, mint például a marhaszegy (brisket) vagy a sertéshús  elkészítéséhez.

 

 

 


Forrás:
https://www.homesandgardens.com