Melyeka ház téli felújításának előnyei? (+ néhány további tanács a ház előkészítéséhez)

Melyeka ház téli felújításának előnyei? (+ néhány további tanács a ház előkészítéséhez)

 

Valóban a tél a legmegfelelőbb időszak a ház felújítására? Habár valóban nyáron szoktuk leggyakrabban felújítani a házat, ugyanakkor a téli felújításnak is van néhány nagy előnye. Például az, hogy ilyenkor a kivitelezők inkább rendelkezésre tudnak állni, illetve az alacsonyabb költségek és a gyorsabb kivitelezés.

 

A kivitelezők elérhetősége

A téli felújítás egyik előnye, hogy könnyebben lehet kivitelezőt találni. A lakásfelújítások terén a tavasz és a nyár az év csúcsidőszaka, a szakemberek ilyenkor a legelfoglaltabbak, a felújítási szezon ekkor javában tart.

Melyeka ház téli felújításának előnyei? (+ néhány további tanács a ház előkészítéséhez)

 

A téli hónapokban lebonyolított felújítási projektekre a kivitelező több időt és figyelmet szentel. Míg a legjobb kivitelezők és építészek csak annyi projektet vállalnak el, amennyire kapacitásuk van, addig a túl sok megrendelést vállaló kivitelezők megbízása a projektek elhúzódását és felesleges munkálatokat eredményezhet, ami valószínűleg épp a csúcsidőszakban történik meg.

 

Szezonon kívüli kedvezmények

Amikor kevesebb a munka, akkor a kivitelezők némileg csökkentik áraikat, hogy folyamatosan munkával tudják ellátni szakember csapataikat. Mivel télen kevesebb a megbízás, ezért nagyobb a valószínűsége, hogy kedvezményt kaphat a kivitelezőtől.

Melyeka ház téli felújításának előnyei? (+ néhány további tanács a ház előkészítéséhez)

 

És bár valószínűleg nem talál olyan kivitelezőt, aki karácsonyi kedvezményt adna, azt azonban látni fogja, hogy az üzletek különböző árengedményeket kínálnak azokra a termékekre, melyekre szüksége lenne, ha egymaga vágna bele a felújításba.

A téli felújítás mellett szól az is, hogy akkor talán kevesebb látogatót kell vendégül látnia. Ha tehát a konyha vagy a mosókonyha átalakítását tervezi, akkor a tél lehet a legmegfelelőbb időszak erre.

 

Az időzítés előnyei

Ha elutazik (egy egyhetes külföldi sítúrára vagy egy hosszabb útra valamelyik egzotikus vidékre), avagy a téli szünet és az ünnepek alatt sok társasági eseményre hivatalos, akkor néhány hétig talán kibírja konyha vagy fürdőszoba nélkül.

 

Tehát akkor melyik a legmegfelelőbb időszak a felújításra?

Jóllehet a hidegebb hónapokban kihasználhatná a kedvezményeket és azt, hogy a kivitelezők rendelkezésre állnak, nincs értelme földtől elrugaszkodott vagy drága projektbe belevágnia, ha nem áll rá készen. Végső soron a felújításra az a legalkalmasabb időszak, amikor a projekt részletei már pontosan ki vannak dolgozva.

Jótanács: A projekt megvalósításához szükséges, pontosan meghatározott munkamennyiség elvégzésére ajánlatot kérhet több kivitelezőtől, akik erre megteszik legjobb árajánlatukat. Bár egyesek közülük csökkenthetik áraikat annak érdekében, hogy brigádjaik folyamatosan el legyenek látva munkával, mások azonban egész évben tele lehetnek megrendeléssel. Arra ne számítson, hogy jobb árajánlatot kap csupán azért, mert mondjuk februárban végeztetné el a felújítást.

 

Hogyan válasszuk ki a kivitelezőt?

A kivitelező kiválasztása során Ön szeretne meggyőződni arról, hogy a kivitelezőnek ugyanolyan minőségi elvárásai vannak, mint Önnek, hogy rendelkezik a szükséges munkatapasztalattal, és a megbízást képes a rendelkezésre álló idő alatt teljesíteni.

A fürdőszobai vízszerelés, a villanyszerelés, az általános javítások, a tetőfedés vagy az ereszcsatorna felszerelése, a tereprendezés, a terasz kifestése, a háztartási gépek javítása és a szobafestés mind nagyon különböző szakmunkák, és nem minden kivitelező ért mindegyikhez.

A kivitelezők közül olyasvalakit válasszon ki, aki tapasztalt és már végzett hasonló munkát a környéken. Ez segíthet leszűkíteni a több ezer kivitelezőből álló kört a környékbeli tapasztalt szakemberek maroknyi csoportjára.

Melyeka ház téli felújításának előnyei? (+ néhány további tanács a ház előkészítéséhez)

 

Javasoljuk, hogy a fogyasztók (a válogatás során) az alábbi kérdéseket tegyék fel a potenciális kivitelezőknek:

-Dolgozott már korábban a környéken? (kérhetünk véleményt)

-Hasonló munkát végzett, mint amivel Ön szeretné megbízni?

-Tud-e minőségi referenciákat és fényképeket mutatni korábbi munkáiról, ill. projektjeiről?

-Rendelkezik engedéllyel? (Egy engedély nélküli vállalkozóval dolgoztatni nem éri meg a kockázatot!)

-Ne legyen rest személyesen megtekinteni néhány korábbi projektjét, vagy beszélni korábbi ügyfeleivel – legalább kettővel.

-Telefonon ellenőrizzen több kivitelezőt, mielőtt időpontot egyeztetne a helyszínen teendő látogatásáról.

Győződjön meg róla, hogy az adott kivitelező megfelelő az Ön számára. Ezzel a kivitelezővel fog együtt dolgozni a projekt teljes ideje alatt, ezért jó, ha kedveli és megfelelően tudnak egymással kommunikálni.

 

Tehát mi a teendő?

A kivitelezővel való első néhány beszélgetés után biztosnak kell lennie abban, hogy kommunikációs stílusuk közel áll egymáshoz, hogy meg tudja vele beszélni aggályait és ötleteit, illetve ésszerű időn belül reagál a megkereséseire.

Az egyik legnehezebb feladat annak biztosítása, hogy a kivitelező valóban az Ön projekttel kapcsolatos elképzeléseit valósítsa meg. A szakemberek véleménye szerint ennek egyik jele az, hogy a jó kivitelezőnek jó ötletei is vannak. Szánjon egy kis időt az ötletelésre, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a kivitelező megérti az elképzeléseit. Próbálja meg eldönteni, hogy a kivitelező csak azt mondja-e fel, amit Ön szeretne hallani, vagy tényleg van egy terve a felújításra, ami összhangban van az Ön elképzelésével.

 

Még néhány további tanács arról, hogyan készítse fel a házát a télre

Melyeka ház téli felújításának előnyei? (+ néhány további tanács a ház előkészítéséhez)

 

Az alábbiakban összegyűjtöttünk 8 fontos tanácsot házának télre való felkészítéséhez, melyeket fontossági sorrendbe

állítottunk.

1. A zárt helyiségekben lévő csövek védelme (A legtöbb kárt éppen a csövek nem megfelelő védelme okozza, melyek télen a fagy miatt megrepednek; ne felejtse el lecsavarni és eltenni az olyan külső vízforrásokat sem, mint az öntözőcsövek vagy a permetezők.).

2. Végezze el a padlás vízszigetelését.

Melyeka ház téli felújításának előnyei? (+ néhány további tanács a ház előkészítéséhez)

 

3. Ellenőrizze, tisztítsa ki, és szükség esetén javíttassa meg kályháját és kéményét. (Sok otthoni tűzeset oka éppen a kályhák ill. kémények elhanyagolása.)

4. Ellenőrizzen minden ajtót és ablakot, hogy jól szigetelnek-e, ha zárva vannak. (Ne engedje, hogy a huzat vagy a kinti hideg levegő beszivárgása növelje a fűtési költséget.)

Melyeka ház téli felújításának előnyei? (+ néhány további tanács a ház előkészítéséhez)

 

5. Vizsgálja át a tetőt és tisztítsa ki az ereszcsatornákat. (Erről itt írunk bővebben.)

6. Vizsgálja át a teraszt és a járólapokat, hogy nincsenek-e valahol repedések vagy hézagok. (A téli hónapokban ezek a hibák csak súlyosbodnak.)

7. Ha a házát fák veszik körül, akkor vizsgálja meg őket és távolítsa el róluk a száraz vagy sérült ágakat. (Ha az ilyen ágakon sok hó halmozódik fel, akkor letörhetnek és nagy kárt okozhatnak a házban vagy az autóban, sőt Önnek is súlyos sérülést okozhatnak.)

8. Jelölje meg az összes utat és járdát a ház körül, hogy könnyebben tudjon közlekedni, amikor sok hó hullik le. (Nem elég csak a feljáróról eltávolítani a havat, hanem az összes ház körüli, kertbe vezető és kerti utat is meg kell jelölni, hogy járni lehessen rajtuk.)