Hogyan takaríthatunk meg energiát otthon hatékonyan?

Aggasztó az energiaárak jelentős emelkedése? Megmutatjuk, hogyan takaríthatunk meg energiát otthon, és miként csökkenthetjük gáz-, villany- és vízszámláinkat. Az energiaárak emelkedése miatt az otthoni energiamegtakarítás soha nem volt még fontosabb.

Hogyan takaríthatunk meg energiát otthon hatékonyan?

 

Egy brit felmérése szerint (a Citizens Advice és az Energy Saving Trust végezte) a háztartások harmada nem kísérelte meg csökkenteni energiafogyasztását az elmúlt években.

Pedig, ha megfogadunk néhány energiatakarékossági tippet, otthonunk nem csak télen lesz melegebb, de pénzt is megtakaríthatunk.

Ha minden háztartás csak pár dolgon változtatna az energiatakarékosság érdekében, akkor az jelentős hatással lenne a pénztárcánkra és a környezetünkre is.

Ha azon törjük a fejünket, hogy takaríthatunk meg energiát otthonunkban, ezek az apró dolgok nagy változást hozhatnak, mivel segítenek csökkenteni a nehezen megkeresett pénzünk felesleges pazarlását.

 

1.) Állítsa a termosztátot egy fokkal lejjebb

Ha a termosztátot 23 fokról 22 fokra állítjuk, már azzal pénzt takaríthatunk meg.

Egy másik megdőlt mítosz az, hogy olcsóbb állandó alacsony hőmérsékletet fenntartani. Úgy tűnik, hogy az emberek 46%-a gondolja azt, hogy ez igaz, pedig nem. Az Energy Saving Trust szerint éves szinten pénz takarítható meg azzal, ha (okos) termosztátot használunk a hőmérséklet szabályozására.

Hogyan takaríthatunk meg energiát otthon hatékonyan?

 

Költséghatékony és energiatakarékos megoldás lehet, ha a hálószobákban a termosztátot még egy fokkal lejjebb állítjuk, és inkább felveszünk egy színes, őszi pulcsit vagy eggyel több takarót használunk.

 

2.) A régi izzók új LED-izzókra cserélése

A régi izzók hatékony LED-izzókra való cseréje – vagy ami még jobb, intelligens világítás és (telefonon/alkalmazáson keresztül is) könnyen be- és kikapcsolható izzók használata – komoly hatással lehet pénztárcánkra. De vajon, mennyit spórolhatunk így?

Az Energy Saving Trust szerint egy 100 wattos izzólámpa LED-ekre való cseréjével izzónként évente körülbelül 7-8000 forintot is megtakaríthatunk (az átlagos energiaár felső határa alapján).

A LED-es izzók a villamosenergia töredékét fogyasztják a hagyományos izzókhoz képest. A legtöbb LED legalább 75%-kal kevesebb energiát fogyaszt, amivel sok pénzt megspórolhatunk.

 

3.) A világítás lekapcsolása

Eléggé balgaságnak tűnhet, hogy egy olyan helyiségben égjen a lámpa, ahol nem is tartózkodunk, de nagyon könnyű elfelejteni, hogy lekapcsolta-e a lámpát. Az Energy Saving Trust szerint egy átlagos négyfős háztartás körülbelül 15000 forintot takaríthat meg, ha lekapcsolja a világítást azokban a szobákban, ahol nincs senki, vagy amelyet nem használnak.

Hogyan takaríthatunk meg energiát otthon hatékonyan?

 

4.) Ne hagyja készenléti üzemmódban a készülékeket vagy eszközöket

Az egyik módja annak, hogy mindenki (tulajdonos és bérlő is) energiát és pénzt takarítson meg, ha egyetlen egyszerű dolgot tesz a készülékekkel – néhányan több száz eurót is megtakaríthatnak így. Ez az egyszerű dolog pedig nem más, mint a használaton kívüli készülékek kikapcsolása.

Az Energy Saving Trust felfedte, hogy a lakástulajdonosok évente körülbelül 80 eurót megtakaríthatnak azzal, ha nem készenléti állapotba állítják a készülékeket, hanem teljesen kikapcsolják azokat.

Vannak azonban olyan készülékek (például a hűtőszekrénynek és fagyasztók), amelyeknek folyamatosan bekapcsolva kell lenniük. Otthonunkban azonban sok más olyan készülék is található, amelyet nem kell bekapcsolni, és amelyeket érdemes lenne leválasztani az elektromos hálózatról.

Az olyan tárgyak, mint a tévék vagy az intelligens hangszórók által elfogyasztott energiát, „fantomterhelésnek” nevezzük. Ez olyan láthatatlan fogyasztást jelent, amelyről a felhasználók nem is feltétlenül tudnak.

Míg egy átlagos háztartás évente körülbelül 180 eurót költ fantomterhelésre, addig egy átlagos országban több mint 4 milliárd eurót lehetne megtakarítani azzal, ha minden lakó lekapcsolná azokat a készülékeket, amelyeknek nem kell folyamatosan bekapcsolva lennie.

Hogyan takaríthatunk meg energiát otthon hatékonyan?

 

5.) Várja meg, amíg a mosógép teljesen meg nem telik

A Thames water és a Gov.uk felmérése még azt is kimutatta, hogy a háztartások 68%-a csak akkor kapcsolja be a mosogatógépet és a mosógépet, amikor azok teljesen tele vannak, hogy energiát takarítsanak meg. Okos lépés megvárni, amíg a mosó- vagy mosogatógép teljesen meg nem telik, hiszen ezek a készülékek ugyanannyi energiát fogyasztanak el, függetlenül a bennük lévő tartalomtól.

Ezért bölcsebb dolog megvárni, hogy elég ruha gyűljön össze és kevesebbszer mosni, mint több mosásra energiát pazarolni félig megtöltött géppel.

 

6.) Kerülje a szárítógépeket

A szárítók megdöbbentő mennyiségű energiát fogyasztanak, üzemeltetésük több mint 200 euróba is kerülhet évente (heti kétszeri használat esetén). A kWh ismeretében könnyen kiszámolhatja, mennyibe kerül egy szárító beindítása az adott készüléktípus alapján.

Költséghatékonyabb alternatívaként fontolja meg a ruhák kinti szárítását szárítókötélen vagy ruhaszárító állványon.

 

7.) Cserélje ki a zuhanyfejet

Az npower szerint ötből több mint négy ember (81%) úgy gondolja, hogy a zuhanyozás kevesebb vizet használ, mint maga a fürdő. Mégis, egy hosszú zuhanyzás során 50 literrel több víz is elfogyhat, mintha azt a fürdőkádba öntenénk.

Hogyan takaríthatunk meg energiát otthon hatékonyan?

 

Az Energy Saving Trust előrejelzése szerint egy víztakarékos zuhanyfej évente körülbelül 30000 forintot takaríthat meg a háztartásoknak. Az egy perccel rövidebb zuhanyozások akár évi 35000 forinttal is csökkenthetik a vízszámlát.

A modern zuhanyfejek áramláskorlátozó technológiát alkalmaznak, hogy akár 40%-kal több vizet takarítsanak meg normál víznyomás melletti zuhanyozásnál. Ha tehát unja, hogy régi zuhanyfeje csak csöpög, csöpög, és csöpög (és amit egyébként leggyakrabban vízkő borít), akkor itt az ideje, hogy lecserélje. Ezzel a kisebb kiadással hosszú távon jelentős költséget megtakaríthatunk.

 

8.) Rendszeresen szervizelje a fűtési rendszert beleértve a hőszivattyút is

Az alacsonyabb energiaszámlák kulcsa egyértelműen az energiahatékony otthon, amely a korszerű fűtési rendszerrel, a hőszivattyúval kezdődik. A szivattyús kazánt évente egyszer karban kell tartani a jó teljesítmény biztosítása érdekében.

A rossz vagy hibás szivattyú és fűtési rendszer minden bizonnyal energiát pazarol, és növelheti az energiaszámlákat, ezért egy ellenőrzéssel egyszerűen kimutatható, hogy milyen problémák állnak ennek a hátterében. Ezért ez elengedhetetlen, ha energiatakarékos fűtést szeretne biztosítani otthonában. A kevesebb pazarlás kevesebb kiadást és kevesebb költséget jelent.

 

9.) Gondoskodjon radiátorairól (karbantartás, légtelenítés és tisztítás)

Ellenőrizze, hogy jól működnek-e a radiátorai! Ha a radiátor teteje hűvösebbnek tűnik, mint a radiátor alsó része, akkor valószínűleg légteleníteni kell, hogy megszabaduljon az időközben beragadt levegőtől.

A radiátor légtelenítése meglepően egyszerűen elsajátítható, és az egész folyamat mindössze 10 percet vesz igénybe.

Ha a nappali hosszúkás kialakítású, csábító lehet, hogy a kanapét vagy a fotelt a radiátorhoz tolja. Ellen kell állnia ennek a vágyának – vallják a fűtési szakértők.

Bármi, amit a radiátor fölé vagy mellé helyezünk, blokkolja a levegő áramlását, ezáltal kevesebb hőt bocsát ki, és megnehezíti a kazán (vagy hőszivattyú) működését – ami természetesen még több pénzbe kerül.

Hogyan takaríthatunk meg energiát otthon hatékonyan?

 

Ha csak tíz centiméterrel eltolja a kanapét a radiátortól, sokkal hatékonyabban tud a hő a helyiségben cirkulálni. Minél több hely van a bútorok és a radiátorok között, annál jobb.

Ha sötét foltokat észlel a radiátor alján, amikor a fűtés teljes erővel működik, és ez azt jelentheti, hogy felgyülemlett a salak. Ez annak a jele, hogy a radiátorait alaposan ki kell tisztítani, hogy a meleg víz ismét megfelelően keringhessen.

 

10.) A redőnyöket vagy sötétítőket hagyja hosszabb ideig nyitva vagy elhúzva

Nyáron hozza ki a legtöbbet a természetes fényből. A hosszú nappalok alatt próbáljuk meg beengedni a világosságot, amíg nem lesz túl melegünk, persze.

A természetes fény és a hő segítségével körülbelül 60%-ot takaríthat meg a számlákon ahhoz képest, ha a lámpák folyamatosan világítanának.

A télre természetesen az ellenkezője érvényes. Az ablakokon és a falakon keresztül sok hő szökhet el. Állítsa meg a hőszivárgást a sötétítők behúzásával, és este a radiátor mögé tűrésükkel.

 

11.) Ellenőrizze a padlás szigetelését

Az otthoni hő negyede a rosszul szigetelt tetőtereken keresztül szökik el. Ellenőrizze, hogy a tetőszigetelés vastagsága 250 és 270 mm között van-e, és győződjön meg arról, hogy nem veszít az értékes hőből a tetőn keresztül.

Ez eléggé szájbarágósnak hangozhat, de ez a legjobb tanácsunk, amely a leghatékonyabb módja az energiaszámlákon való spórolásnak. A hőveszteség minimalizálása és az energiaszámlák csökkentése érdekében ügyeljen a megfelelő szigetelésre: padlás, tető, huzatvédelem, ablakok, ajtók, csővezetékek, tartályok, radiátorok...

A jól szigetelt otthon azt jelenti, hogy nem kell olyan mértékben a kazánokra vagy klímaberendezésekre hagyatkoznunk otthonunk hőmérsékletének fenntartásához. Szakértők becslése szerint egy jó szigeteléssel több százezer forintot is megtakaríthatunk az energiaszámlákon.

 

12.) Húzza el a bútorokat a külső falaktól

A bútorok elrendezése nagymértékben befolyásolhatja, hogy mennyire van meleg vagy hideg érzete egy helyiségben. Ha gyakran magasabb hőfokra kell állítani a fűtést, és a kanapé a külső fal mellett van, próbálja meg áthelyezni egy belső falhoz.

Hogyan takaríthatunk meg energiát otthon hatékonyan?

 

Ha be tudja rendezni a házat úgy, hogy a bútorok nagy része a belső falak mellett legyen, melegebbnek fogja érezni a szobákat. A ház melegét fogja érezni, ahelyett, hogy a kívülről behatoló hidegtől fázna. Ennek köszönhetően rövidebb ideig kell bekapcsolva tartani a fűtést, és így 5–10%-kal csökkentheti fűtési költségeit.

 

13.) Fektessen le szőnyeget

A kutatások azt mutatják, hogy a szőnyegek és egyéb padlóburkolatok 10 év alatt több mint 30000 forinttal csökkenthetik az energiaszámlákat. Valóban egy jó minőségű szőnyeg élettartama alatt jelentős energiamegtakarítást eredményezhet.

A Nemzeti Energiaalapítvány szerint egy átlagos ház a hőjének 10%-át veszíti el a nem szigetelt padló miatt. A béléssel kombinált minőségi szőnyeg elegendő szigetelést biztosít ahhoz, hogy 15-ször annyi hőszivárgást megakadályozzon, mint az azonos vastagságú szabványos üvegszálas padlószigetelés.

Hogyan takaríthatunk meg energiát otthon hatékonyan?

 

A szigetelést úgy maximalizálhatjuk legjobban, ha a szőnyeget az igényeinknek megfelelő alappal kombináljuk. Ez növeli a padlóburkolat általános „R-értékét” (az anyagon áthaladó hőáramlással szembeni ellenállás mértékét), és magának a szőnyegnek is meghosszabbítja az élettartamát.

Legyünk okosak, számláink alacsonyabbak, és otthonaink hatékonyabbak!

 

A cikk forrása:
www.idealhome.co.uk