Fém tető vonzza a villámlást?

Mint korróziómentes fém tető gyártó, találkozunk időről-időre a következő kérdéssel:

A villámlás nagyobb veszélyt jelent fém tetőre?

 Jogos. A GERARD tető kőbevonatos acélból készül, ami sokakat elgondolkodtat, hogy vajon a fém nem vonzza-e a villámlást viharos időkben.

Fém tető vonzza a villámlást?

 

A tudomány és a tapasztalat sokat tanított minket a villámlás természetéről, de arról, hogyan találja meg a végleges célpontját, alig tudunk valamit, ami a mozgását teljesen kiszámíthatatlanná teszi. Amit tudunk, hogy ez gyors, légköri elektromos kisülés rendszerint a legmagasabb épületeket vagy tárgyakat keresi, amibe belecsaphat.

 

Ezek után a rövid válaszunk: Ha a villám hajlamos lenne fém tetőkbe csapni, akkor biztonsági okokra hivatkozva valamennyi fém tető gyártó vállalatot már bezárásra kényszerítettek volna pereskedések útján.

 

Hosszabb válaszunk: A fém tetők nem sebezhetőbbek a villámokkal szemben, mint bármelyik nem fém tetőanyag. Valójában a villámcsapás valószínűségét nem az épület tetőfedő anyaga határozza meg, hanem az épület magassága és elhelyezkedése. A legvalószínűbb célpontjai a villámcsapásnak a legmagasabb tárgyak, mint pl. oszlopok, fák, tornyok, magas épületek és hegyre épült házak. Ha egy épület a legmagasabb tárgy a villám közelében, akkor annak a legmagasabb pontját célozza meg, vagyis a kéményeket, antennákat, villámhárítókat. Majd a villám a legrövidebb utat keresi a földbe, ami lehet egy villámhárító vezette útvonal is, vagy nedves falfelület, esetleg az épület széle. Egy jól leföldelt épületben nem tesz kárt a villám. Ugyanakkor egy faház, vagy egy nádfedeles épület különleges kockázatot jelent amennyiben nincs megfelelő tűzvédelemmel, villámhárítóval ellátva.

 

Fém tető előnyei viharban

Talán meglepően hangzik, de a fém tető inkább előny, semmint hátrány lehet még akár villámlás esetén is. Miért?

  • A fém tető nem éghető anyag, még a villám sem tudja felgyújtani.
  • A fém tető elektromos vezető is, ezért még csökkenti is az esélyét a villámcsapás okozta károknak.

Mindezeket az előnyöket figyelembe véve a fém tető az egyik legjobb tetőfedési megoldás, amikor a ház védelméről van szó villámlás ellen.

Tapasztalataink a villámlásról

Több mint 60 éves gyártói tapasztalattal a GERARD Tetőcsaládnak bőséges ideje volt megfigyelni bármilyen kapcsolatot – ha létezik egyáltalán – a villámlás gyakorisága és a fém tetők között. 1957-ben fejlesztettük ki Új-Zélandon a legelső GERARD tető prototípust, a kőzúzalékkal bevont fém tetőt, így azon a szigeten van a leghosszabb történetünk és legnagyobb tetőfedési örökségünk. Új-Zélandon az épületek több mint 50 százalékát fém tetők fedik, valamint Floridában is jelentős számú házon található ez a tetőfedési megoldás. Mindkét terület gyakori és kíméletlen elektromos viharoknak van kitéve, ennek ellenére nincs bizonyíték egyik helyről sem arra, hogy több villámcsapás érné a fémtetős házakat.

Egyszóval, sem a tapasztalat, sem a statisztika, sem a tudomány nem mutat fel semmilyen kapcsolatot a fém tetők és a villámcsapás esélye vagy gyakorisága között.