Éljen a tetőfedő anyagok téli királya!

Éljen a tetőfedő anyagok téli királya!

 

A csillagászati energiaárak mellett a lakástulajdonosok nem akarják elveszíteni a drága meleget a rossz tető miatt. Ha tetőcserét fontolgat vagy új építést tervez, a kiválasztott tetőfedőanyag létfontosságú szerepet játszik abban, hogy megőrizze otthona drága energiáját és hőjét. A tetőfedő anyagok széles választéka található a piacon, így talán azon töprenghet: melyik az, amely a legjobb, hosszútávú téli védelmet biztosítja otthonának?

A hagyományos megoldások nem biztos, hogy a legjobb megoldások

Maradjak a hagyományos tetőfedő anyagoknál, vagy merjek kilépni a komfortzónámból a modern, ismeretlenebb tetőfedési megoldások felé?

Éljen a tetőfedő anyagok téli királya!

Modern korrózióálló könnyűfém tető télen a GERARD-tól (Klasszikus profil)

 

Sokan gondolják így, de kevesen elég bátrak ahhoz, hogy bemerészkedjenek a kortárs tetőfedő anyagok feltérképezetlen területére. És elszalasztanak egy hatalmas lehetőséget, ami a mai korban hosszú távon sokba kerülhet nekik. Ne kövessük el ezt a hibát!

Új tető kiválasztásakor az alapértelmezett módunk gyakran az, hogy sodródunk a tömeggel, és azt választjuk, amit az emberek többsége vásárol és amit látunk a házakon. Könnyű döntés, de nem feltétlenül a legjobb.

 

Mi a hátránya a hagyományos tetőfedési megoldásoknak?

  • Viszonylag törékenyek és megsérülhetnek szállítás, telepítés vagy jégeső esetén, más gyöngébb minőségű tetőfedő anyagok akár az UV sugárzástól is tönkremehetnek viszonylag rövid időn belül.
  • Azokon a területeken, ahol a gyors fagyás-olvadás ciklusok forognak, ezek a hagyományos tetőfedő anyagok a tél folyamán fokozatosan elhasználódhatnak. Miért? Mivel törékeny anyagokról beszélünk, amelyek eltörhetnek, a nedvesség behatolhat a tetőcserepek repedéseibe. A vízmolekulák kitágulnak, amikor a hőmérséklet csökken, nyomást gyakorolva a törékeny cserepekre, kiszélesítve a repedéseket kitéve a tetőt a szivárgásnak. A legrosszabb esetben jelentősen csökkentheti a tető élettartamát is, ami tetőjavításhoz vagy teljes tetőcseréhez vezethet
  • A tetőfelújítást tervezőknek számolniuk kell azzal a nagy súllyal, amelyet az új tetőhéjazat jelenthet, de a régi tetőszerkezetük nehezen tarthat meg. A hagyományos tetőfedő anyagok akár hétszer nehezebbek is lehetnek, mint a könnyű tetők, például a fém tetők, mint a GERARD kőbevonatú, korrózióálló tetőcserepe.
  • Ne feledkezzünk meg az alacsony hajlásszögű tetőkről sem, amelyeket a hagyományos tetőfedő megoldások esetleg nem tudnak lefedni. A fémtetők, könnyedén alkalmazhatóak a 12°-os hajlásszög esetén, de speciális körülmények között akár 8°-ig is megbízhatóan használható a GERARD tető.
  • A GERARD egyszerűbb és biztonságosabb megoldást tesz lehetővé igényes tetőrészletekhez vagy egyedi megoldásokhoz, ahol ismét feszegetheti a hagyományos tetőcserepek határait. Minél igényesebb a tető, annál könnyebb lesz egy olyan modern tetőfedő márka mellett dönteni, mint a GERARD.

 

A fémtetők meglepő előnyei

Mindannyian fel tudunk idézni emlékeket, amikor nyáron forró fémfelületet érintettünk, vagy télen fagyos korlátot markoltunk meg, mindkettő kellemetlen élményt jelentett. Ennek ellenére a fém úgy megbírkózik a téli körülményekkel, mint egyetlen más tetőanyag sem, és talán a legjobb tetőfedő anyag választásnak bizonyul, ha hideg klímáról van szó.

Éljen a tetőfedő anyagok téli királya!

Kőbevonatos fémtető a GERARD-tól (Zsindely profil). A tél tetőcserép királya?

 

A fém nem törik

A szállítás, kivitelezés vagy jégeső repedéseket és sérüléseket okozhat számos hagyományos tetőfedő anyagon, de a fémeken nem. Következésképpen a fagyás-olvadás ciklusok nem jelentenek veszélyt, és kevésbé valószínű a szivárgás, ha erős, korrózióálló acél védi otthonát.

 

A fém nem szívja fel a vizet

Nem „szomjasak”, mint egyes széles körben elterjedt tetőfedő anyagok, vagyis nem válnak nehezebbé a felszívott csapadéknak köszönhetően kímélve a tetőszerkezetet. Ezáltal nem károsodnak a repedésekben megtapadt nedvességtől sem és a fagyos hőmérséklet miatti kiterjedt mérettől.

 

A fém túléli a legtöbb tetőcserepet

Míg a nagy szél, a jégeső, a heves esőzés, a meleg és a hideg felemészti a legtöbb tetőfedő anyagot néhány évtized után a fém dacol leginkább hosszú távon a téli időjárási viszonyokkal. Erős, korrózióálló acél testének és egyedi vízszintes 8 pontos rögzítési rendszerének köszönhetően élettartamuk min. 50 év, a GERARD tetőfedő rendszerek 50 éves időjárásállósági garanciájával legalább fél évszázadra biztonságos családi otthont biztosít.

 

A fém lehet a legjobb ár-érték arányú tetőfedő befektetés

Ha figyelembe vesszük a kőbevonatú könnyűfém tetők hosszú távú előnyeit és a „tesztelt és megbízható” hagyományos tetőfedési megoldások viszonylag ismeretlen hátrányait, a GERARD fémtetője többé nem egy bátor kaland, hanem egy okos és megalapozott tetőfedési döntés, amelyet sokan megirigyelnek majd a környéken.