Az indukciós főzés jobb, mint a gáz vagy az elektromos főzés?

Az indukciós főzés jobb, mint a gáz vagy az elektromos főzés?

 

Ennek jártunk utána, hogy Ön a legjobb főzési opciót választhassa.

Az indukciós fűtésű főzőlapokat Európa-szerte már évtizedek óta előszeretettel használják, manapság pedig a világ más részein is egyre jobban teret hódítanak a hagyományos gáz és elektromos főzés mellett.

 

Gáz, elektromos vagy indukciós főzőlap?

A főzőlapoknak három fő típusa van: gáz, elektromos és indukciós.

A gázzal vagy elektromos árammal működő főzőlapok a hővezetés elvén alapszanak, történjen az akár gázlángon, akár elektromos izzó tekercsen keresztül. A hőforrás magához az égőfejhez, majd a rajta lévő edényhez vagy serpenyőhöz vezeti a hőt. Az égőfej hővezetést igényel függetlenül attól, hogy kör alakú fűtőszál-e, illetve hogy üveg vagy kerámia főzőlap borítja-e.

 

Az indukciós főzés jobb, mint a gáz vagy az elektromos főzés?

 

Az indukciós főzőlap azonban szükségtelenné teszi a hővezetést. Nincs benne sem fűtőszál, sem gázláng. Az indukciós főzőlap közvetlenül a hőforrásból továbbítja a hőt a melegíteni kívánt ételhez, így nincs szükség hővezető anyagra, ezért a külföldi és az itthoni szakácsok körében az indukciós főzés egyre kedveltebb.

 

Hogyan működik az indukciós főzés?

Az indukciós főzőlap hőálló üveg vagy kerámia felülettel rendelkezik, amely hasonlíthat egy közönséges elektromos főzőlapra, de a hasonlóság itt véget is ér. Ez alatt a sima felület alatt egy elektromágneses réztekercs található, amelyen a fűtőfelület bekapcsolásakor elektromos áram halad át. Ez változó mágneses teret hoz létre, amely a tekercsből minden irányban kifelé sugárzik, bár nem termel hőt.

És ebben rejlik a nagy truváj: az indukciós főzőlap addig nem termel hőt az alatta lévő elektromágneses tekercsen keresztül, amíg egy edényt nem helyeznek a tetejére.

Amikor egy serpenyőt vagy edényt tesznek az indukciós főzőlapra, akkor a változó mágneses mező kölcsönhatásba lép az edény aljával, aminek következtében elektromos áram folyik át rajta. A fluktuáló (vagy hurkolódó) mágneses mezőt örvényáramnak vagy Foucault-áramnak hívják, melyet Jean Bernard Léon Foucault francia fizikusról neveztek el, aki 1851-ben fedezte fel. Az indukciós főzőlap mágneses teret hoz létre a főzőedény és a főzőfelület alatt lévő indukciós tekercs között, amely energiájának egy részét hőként felszabadítván felmelegíti az edény tartalmát.

 

Az indukciós főzés jobb, mint a gáz vagy az elektromos főzés?

 

Az indukciós főzőlap úgy néz ki, mint egy közönséges elektromos tűzhely, de nem a hővezetés elvén alapszik, miszerint átadja a hőt az edényeknek és serpenyőknek, ezért sokkal kevesebb hőenergiát veszít.

 

Az indukciós főzés előnyei

Az indukciós főzőlapok energiahatékonyabbak, mint más főzőlapok, elsősorban azért, mert kevesebb energiát fogyasztanak a hőtermeléshez. Az indukciós főzés során csekély a hőveszteség, mivel a termelt hőenergia akár 90 százaléka is az edény tartalmának felmelegítésére szolgál, és nem a körülötte lévő levegőbe sugárzik. Összehasonlításképpen: a gáz- vagy elektromos főzőlap a főzés során termelt hő akár 35 százalékát is elveszíti.

Az indukciós főzőlap hőmérsékletét pontosabban lehet szabályozni és gyorsabban melegszik fel, mint a gáz vagy elektromos főzőlap, ezért a professzionális szakácsok előszeretettel használják.

Az indukciós főzőlapok hőmérséklete sokkal egyenletesebb, mint a gáz főzőlapoké, ezért a főzött étel hőfoka is sokkal jobban szabályozható.

 

Az indukciós főzés jobb, mint a gáz vagy az elektromos főzés?

 

Az indukciós főzőlapok csökkenthetik az égési sérüléseket és egyéb sérüléseket is, mivel felületük érintésre hideg marad, még akkor is, ha a fűtőelem be van kapcsolva.

Az Országos Tűzvédelmi Szövetség szerint az Egyesült Államokban a főzés a bejelentett otthoni tűzesetek és sérülések, valamint tűzhalálok vezető oka. A főzés során a nem tűz okozta égési sérülések a forró berendezéssel, forró főzőfolyadékkal vagy forró étellel való érintkezés során keletkeznek. 2015 és 2019 között a forró tűzhellyel való érintkezés volt a leggyakoribb oka azoknak a főzés során nem tűz okozta égési sérüléseknek, melyeket a sürgősségi osztályokon kezeltek.

A gáz nagyon gyúlékony, és az égő alacsony fokozaton való hibás beállítása olyan helyzetet idézhet elő, amikor a láng kialszik, és a gáz »elárasztja« a konyhát vagy a házat. Bekapcsolás után a gáz és elektromos főzőlapok nagyon felforrósodnak, és hajlamosak a főzés befejezése után is sokáig megtartani a hőt, míg az indukciós főzőlapok csak akkor melegszenek fel, ha az edényt vagy serpenyőt közvetlenül az indukciós zónára helyezik, és valamivel gyorsabban is kihűlnek.

 

Az indukciós főzés hátrányai

Az indukciós főzés egyik fő hátránya a magas ár, különösen az otthoni szakácsok esetében, mivel az indukciós főzőlapok átlagos ára jó pár százezer forintra rúg, ami többszöröse egy átlagos elektromos tűzhely árának.

Emellett lehetséges, hogy egy másik, kifejezetten indukciós főzőlaphoz készült edény- és serpenyőkészletet kell vásárolni. Az indukció csak akkor működik, ha az edény vagy serpenyő olyan ferromágneses fémből készült, mint az öntöttvas, a zománcozott öntöttvas vagy bizonyos típusú rozsdamentes acélok. Egyes rozsdamentes acélok nem működnek az indukciós tűzhelyen, ha anyaguk magas nikkeltartalmú, mivel az blokkolhatja az indukciós tűzhely melegítéséhez szükséges mágneses teret. Ezen kívül a régebbi típusú alumínium, réz vagy üveg edények sem kompatibilisek az indukciós főzőlappal, bár egyes gyártók most mágneses réteggel vonják be ezeknek az edényeknek az alját.

 

Az indukciós főzés jobb, mint a gáz vagy az elektromos főzés?

 

Az indukciós edények jól ismertek gyors felmelegedésükről is, mivel az olyan egyszerű feladatoknál, mint a vízforralás, felére csökkentik a főzési időt, ami az indukciós főzéstől ódzkodó fogyasztókat arra ösztönözheti, hogy megbarátkozzanak velük.

Ha nem biztos abban, hogy edénye működni fog az indukciós főzőlapon, akkor tesztelheti úgy, hogy az edény aljához odatart egy mágnest. Ha az odatapad, akkor az edény alja mágneses, és – ha lapos az alsó felülete – működni fog az indukciós főzőlapon.

Az indukciós főzőlap a jövő konyhájának előhírnöke. Az indukciós főzőlapokat már régóta használják a professzionális konyhákban Európa-szerte, és egyre jobban elterjednek a szakemberek és rajongók körében az egész világon. Az éghajlatváltozás miatti aggodalmak okán többek között a főzési mód is megváltozik, és a földgáz üzemű főzőlapokat felváltják az elektromos főzőlapok.

Érdekesség

A gáz főzőlapokkal szemben az indukciós főzőlapok segíthetnek csökkenteni a zárt térben lévő légszennyező anyagok mennyiségét. A Stanford Egyetem tanulmánya szerint az amerikai otthonokban a földgáztüzelésű kályhák metánkibocsátása ugyanolyan hatást gyakorol az éghajlatra, mint körülbelül 500.000 gázüzemű autó szén-dioxid-kibocsátása.