A nélkülözhetetlen útmutató a tavaszi lakásfelújításhoz

Otthonunk bármelyik szegletét is szükséges kipofozni, javítani vagy cserélni ebben a szezonban, mindig akad egy cég annak elvégzésére. De vannak dolgok, amelyet mi is megtehetünk! Spórolunk is, mozgunk is, win-win.

A tavasz színpompás virágokkal és bimbózó fákkal örvendeztet meg minket, de bizony a felhalmozódott lakásfelújítási munkák hosszú listáját is ott rejtegeti a hátsó zsebében. Itt az ideje, hogy foglalkozzunk a takarítási projektekkel, a külső karbantartással és a rutin ellenőrzésekkel, felkészülve az előttünk álló hónapokra.

A nagy kérdés: hogyan priorizáljunk? Mert a sok tennivaló miatt nehéz lehet eldönteni, hogy mely feladatok elengedhetetlenek, és melyek várhatnak. A legtöbb háztulajdonos elismeri, hogy kevés az idő (és erő) ahhoz, hogy elvégezze mindazt, amit el kell végeznie. Szóval mit kezdünk egy olyan feladatlistával, amely soha nem ér véget? Egy részét kiszervezhetjük, más részét vállaljuk be magunk!

A nélkülözhetetlen útmutató a tavaszi lakásfelújításhoz

 

TISZTÍTÁS, TAKARÍTÁS

Ne tekintsük a tavaszi nagytakarítást befejezettnek és kipipáltnak, amíg nem foglalkoztunk a különböző felületekkel és berendezési tárgyakkal bent és kint egyaránt. Az otthonunk gyakran elhanyagolt, de létfontosságú elemeinek, például a nyílászáróknak, a külső burkolatoknak és a fürdőszobai berendezési tárgyaknak az alapos tisztítása nem csak mutatósabbá teszi azokat, hanem meg is hosszabbítja az élettartamukat.

 

- Ablakmosás: A nyílászárók alapos tisztítása több, mint az ablaküvegek fényezése.

Évente egyszer ellenőrizzük az ablakpárkányokat is, de az ablakkereteket is sérülés vagy akár – elsősorban fa nyílászáróknál – penészedés, gombásodás szempontjából is. Bár nem kis költség a nyílászáró csere, nem csak esztétikai előnyökkel jár. Az új ablakszigetelési technológiák kényelmesebb beltéri hőmérsékletet biztosítanak, nyáron kint tartják a meleg levegőt, télen pedig bent, faragva a tetemes energiaköltségeken. Hosszútávú, praktikus szempontok érdekében fontoljuk meg a karbantartást nem igénylő vagy kevéssé igénylő ablakok vásárlását. Bár ellenállhatatlan bája van a fa nyílászáróknak, érdemes olyan anyagokban is gondolkodni, amelyek esetén nincs szükség festésre, és a keret nem hajlamos a megvetemedésre, rothadásra, mint pl. a műanyag, vagy az alumínium esetén.

 

- Külső burkolat: A „tiszta udvar, rendes ház” a szép felületeknél kezdődik.

Függetlenül attól, hogy milyen burkolattal rendelkezik épülete, kezdheti azzal, hogy gyorsan leporolja, lepókhálózza a felületet, már sokat dobott otthona megjelenésén. Azonban szükség lehet egy hatékony tisztítószerre is a makacs szennyeződések eltávolításához. Faburkolathoz, lambériához, használjon enyhe szappant és vizet, majd dörzsölje át gyengéden kefével a foltok és piszkos nyomok eltüntetéséhez. Ha a házán téglaburkolat van, próbálja ki fehérítő és víz keverékét a penész hatékony kezelésére. És ha a legalacsonyabb karbantartást igénylő burkolóanyagot keresi, fontolja meg a műanyagot. Meglepően mutatós darabokat is előállítanak már ezzel az alapanyaggal. Ahogy Jim Eldredge, a Sears Home Services munkatársa rámutat, „a műanyag tisztítása legtöbbször nem jelent mást, mint egy kis vizes leporolást, törölgetést”. Nem számít, milyen burkolattal rendelkezik, ügyeljen arra, hogy a megfelelő külső tisztítást helyezze a tavaszi tennivalók listájának élére, nem csak a saját, hanem szomszédai örömére is.

 

- A csaptelepek és mosogatók állapota: a tiszta itt is szebb is, tartósabb is

Az elmúlt években számos mosogató- és csapteleptrend hívta fel magára a figyelmet, beleértve a mélymedencés mosogatókat és a levehető permetezővel ellátott csaptelepeket. De egy trend soha nem volt divat: a penészes csaptelepek és mocskos mosogatómedencék. Ha a konyhai mosogató vagy fürdőszobai mosdó már nem makulátlan, gyorsan tisztítsuk meg őket környezetkímélő oldattal, például ecettel vagy citromos vízzel, ha szükséges enyhe mosószerrel. Míg egy rendszeres tisztítás számos mosogatóproblémát megoldhat, bizonyos problémák – például a zománc töredezettsége vagy a makacs rozsdafoltok – teljes cserét igényelhetnek.

A nélkülözhetetlen útmutató a tavaszi lakásfelújításhoz

 

A ház külső karbantartása

A zord téli fagyok és mostoha viharok különböző sérülésekkel, kidőlt fákkal keseríthették meg életünket és károsíthatták otthonunkat az elmúlt szezonban. Itt az idő a megsérült a tető, az ereszcsatornák, az ajtók és a járdák állapotának feltérképezésére. Vizsgálja meg a külső elemeket, hogy nem sérültek-e vagy deformálódtak-e el, javítsa meg vagy cserélje ki azokat, hogy továbbra is díszítsék, és megvédjék otthonát a természeti hatásoktól. Vegyük sorra ezeket!

 

- Fel a fejjel: Ellenőrizze a tetőt és az ereszcsatornákat!

Ha a tavaszi tetővizsgálat során törött, elmozdult vagy hiányzó cserepet észlel, javítsa meg vagy cserélje ki a sérült elemeket, hogy megakadályozza a víz és a kártevők bejutását otthonába. Hasonlóképpen cserélje ki a megrepedt vagy megereszkedett ereszcsatornákat, nehogy elárasztott pincékhez vezessenek. A tető- vagy ereszcsatornajavítás megkezdéséhez vegye fel a kapcsolatot egy szakemberrel, ha nem áll rendelkezésre a szükséges szakértelem, vagy bátorság.

 

- Ne csak átlépjen rajta, vessen egy pillantást is a bejárati ajtóra!

Az időjárástól megkopott bejárati ajtót, nagyobb sérülések hiányában egy gyors újrafestéssel is remekül fel tudjuk frissíteni. Valójában a festék, akár egy új színnel, egy tuti megoldás lehet a fáradt külsőre. „A külső festés teljesen új megjelenést kölcsönöz otthonának, és ez egy nagyszerű lehetőség a szűkösebb költségvetésűek számára” – mondja Eldredge szakértőnk. Az egész ház megjelenése profitál egy frissen festett bejárati ajtóból, ezért kezdjük a festék színének kiválasztásával, majd folytassuk a külső felületek előkészítésével. Mielőtt elkezdené, távolítsa el a szennyeződéseket, kaparja le a hámló festéket, és tömítse le a repedéseket és hézagokat, hogy az új festés tovább tartson.

 

- Vigyázz, botlás veszély! Javítsuk ki a töredezett járdákat, térköveket!

A téli időjárás nem kíméli a járólapokat, járdákat és teraszokat. A hőmérsékletingadozások – az ismétlődő fagy és olvadás váltakozásai – a kemény felületek megrepedését és kitöredezését okozhatják. A tavasz a tökéletes időszak a károk helyreállítására. Először vásárolja meg a szükséges anyagokat és szerszámokat a helyi barkácsközponttól. Miután összegyűjtötte a szükséges eszközöket és anyagokat, vésővel és kalapáccsal távolítsa el a meglazult darabokat, majd öblítse le a területet, mielőtt kicserélné a sérült elemet, vagy gittkéssel felvinné a javítóanyagot. Válasszon egy esőmentes hétvégét a javításhoz, hogy a javításnak elegendő ideje legyen megkötni.

A nélkülözhetetlen útmutató a tavaszi lakásfelújításhoz

 

- Készüljünk fel a melegre! Ellenőrizzük a klímaberendezéseket!

A kánikula gyorsabban érkezik, mielőtt észrevennénk, és addigra már késő lesz megelőző karbantartást végezni a légkondin. Itt az ideje, hogy átvizsgálja az egységeit, és felkészítse őket a forró nyár kezelésére. Vegye közelebbről szemügyre tehát a klímaberendezést, és a szellőzőcsatornákat, és szükség esetén tisztítsa meg, vagy javíttassa meg azokat, hogy friss, hűvös levegő keringhessen otthonában, amikor kint kutyameleg tombol.

 

- Tesztelje a ventilátorokat is!

A ventilátor is hűvösen tartja otthonát, azonban az a hátránya, hogy a motorja gyakran kiég. Tesztelje a ventilátor motorját annak bekapcsolásával. Cserélje ki, ha nem működik! Ha azonban régebbi modellje van, fontolja meg az egész ventilátor cseréjének előnyeit, nem csak a motort. Az újabb ventilátorok nagyobb energiahatékonysággal büszkélkedhetnek, ami alacsonyabb közüzemi számlákat eredményez, így „valójában költséghatékonyabb lehet a frissítés” – mondja Kenyon, a szakértőnk, mint egy régi egységet megjavítani.

Ezt a blogot a Sears Home Services hozta el Önnek, a BobVila.com honlapon, ez annak a magyar fordítása.

A nélkülözhetetlen útmutató a tavaszi lakásfelújításhoz

 

A cikk forrása:
www.bobvila.com